Divadlo Kalich [muzikál]

Vlasy (květiNOVÉ děti)

Premiéra: 18.1.2019. Překlad: Jiří Josek. Kostýmy: Zuzana Straková. Hudební spolupráce: Lubomír Dolný. Choreografie: Petra Parvoničová. Scéna a režie: Šimon Caban.
Předpremiéry v září 2018.
2:40


Nadčasový muzikál, který celosvětově proslavilo legendární filmové zpracování Miloše Formana a jehož příběh, písně i poselství mohou být až překvapivě současné. Velkolepá oslava lásky, svobody a tolerance, protože tyto hodnoty je třeba oslavovat a chránit stále – tehdy, stejně jako dnes...
14! v průběhu představení se na jevišti kouří
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 19.8.2019, počet hodnocení: 1534)
přínosný / zajímavý komentář
65%. Tvůrčí tým se pokusil vyrovnat s tím, že doba ubrala muzikálu s výtečnou hudbou senzační ráz. V úpravě vznikly dvě časové, resp. dějové roviny. Přestože byla snaha odlišit je kostýmy a dalšími prvky, mohlo činit potíže zorientovat se a odhalit logiku některých situací. Přes výhrady k přepracování však počin patří k tomu lepšímu, co pražská muzikálová scéna nabízí. Byli vybráni pěvecky a tanečně dobře disponovaní účinkující, z nichž sálá energie tak intenzivně, že rádi odpustíme v některých případech slabší činoherní složku. A pochvalu si rovněž zaslouží scénograficky zdatně vyřešený problém užšího jeviště.
Michal Novák 70 %
(zadáno: 28.7.2019, počet hodnocení: 1024)
přínosný / zajímavý komentář
Předělávka „legendy“ postavila most mezi dobou květinových a květiNOVÝCH dětí, kteří z pozice současných maturantů se s legendou potkávají. Řešení to vůbec není špatné. První půlka nabídne smršť, která se pokouší charakterizovat současnou společnost s důrazem na smýšlení mladých a jejich pohled na širokou škálu ve společnosti diskutovaných témat (vede hyperkorektonost). Jen té urputnosti bylo snad až příliš. Do scénáře se následně zasazují skrze princip divadla na divadle scény a zvraty z originálu. Zpívá se a tančí s intenzitou pro Kalich typickou, tu skvěle, tu hůř, záleží na tom, s jakými alternacemi se potkáte.
Jiří Landa 70 %
(zadáno: 31.1.2019, počet hodnocení: 2860)
přínosný / zajímavý komentář
Jsem sice názoru, že tento muzikál nepotřebuje přepisovat, aby jeho poselství rezonovalo i dnes, nicméně cesta, kterou se vydal Š. Caban mi je sympatická. Posunutí děje do současnosti je v mnoha ohledech nápadité, bohužel první část poznamenala absence dramaturga. Pořekadlo méně je někdy více v tomto případě platí. První část je tak díky různým odbočkám zbytečně zdlouhavá, dění po pauze však už nabere grády a spěje ke zdařilému finále. Je zajímavé sledovat generační obměnu Div. Kalich. Doplněná stávající parta mladými herci slibuje, že má Kalich zaděláno na další silnou muzikálovou generaci.
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 25.1.2019, počet hodnocení: 752)
přínosný / zajímavý komentář
Aktualizace a posunutí děje do současnosti se docela povedlo. Zvláště první část mi přišla v této nové podobě funkční a dobře uchopená, obsahujíc spoustu důležitých odkazů na dnešní společnost a vnímání toho, že ne vše je samozřejmé. Proto trochu škoda druhé části, která mi přijde přeci jen slabší, jak po obsahové tak hudební stránce. Naštěstí samotný závěr je i zde stále hodně silný a dokáže emočně strhnout stejně dobře jako film. Z dalších faktorů bych vyzdvihl zdařilou choreografii, silné společné pasáže, vydařené doplňující projekce. Zaujali pak hlavně R. Tomeš, L. Adam a F. Hořejš. 75%
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Osgood 90 %
(zadáno: 23.9.2019, počet hodnocení: 73)
přínosný / zajímavý komentář
Asi jsem se vyhoupl na astrální oběžnou dráhu drogového rauše, bo mě zprznění legendy velmi baví:-) Nahota nikoliv na prodej, genderově korektní i nekorektní hlášky (Jsem gay, ne blbej), rodiče a děti (Už seš zase v tom?), imigranti (Nechci je tady), FB (Pořiďte si dítě, dokud vás LAJKUJOU), to vše na scéně 21. století, pouze LED pásy v nestejné hloubce (slouží projekci a též jako kulisy), točna a občas školní židle a stůl, oblíbené kalichovské hvězdy i mladí nadějní herci a tanečníci, to vše se režisér nebojí použít:) Skvělá dynamická choreografie. P.Pálek je Bůh tance. Příště se svléknu:-)
Eliskas 50 %
(zadáno: 23.9.2019, počet hodnocení: 31)
přínosný / zajímavý komentář
Tady docela zklamání, pěvecky to bylo dobré, herecky vlastně taky, ale problém byl ten příběh. Děsnej maglajs, nemělo to hlavu ani patu, tuším jen rámcově o co se tvůrci pokoušeli, ale nepasovalo to. Mně kupodivu bavila víc druhá půlka.
Obsazení: Pálek, Peroutka, Vojtková, Tomešová
Katteřina 70 %
(zadáno: 21.9.2019, počet hodnocení: 43)
přínosný / zajímavý komentář
65%
Muzikál víceméně naplnil má očekávání. Nejsem fanouškem filmu, tudíž mi změny v ději nepřišly na škodu, spíše naopak. Výborné herecké i pěvecké výkony (21. 9. 14:30), scéna nápaditá. Vytkla bych jen hrstku extrémně bolestivých činoherních míst, které do extrémů dovádějí opravdu laciné vtipy. Díky za ten závěrečný rap, za mě nejsilnější moment představení.
Žíža 100 %
(zadáno: 19.6.2019, počet hodnocení: 38)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Totální kultovní klasika, tentokrát částečně v novém. Při předpremiéře jsme se v první půlce (odehrávající se v maturitním ročníku) ještě přeci jen hledali, ale pak už to šlapalo na 110%. A s dalšími představeními (zatím 8x), jsme se dostávali Vlasům hlouběji pod kůži a můžeme říci jediné - díky za tuto inovaci! Pěvecké výkony jsou vynikající (snad až na P. Vraspírovou, - nemyslíme si, že je dobrou volbou)- dokonalý Bergr (Roman i Přemek), bezva Míša (a překvápko Simona Tlustá). A hlavně velká poklona Ríšovi Pekárkovi -dokonalý Claud! Emoce stříkají fakt daleko!
24.9.- úprava bodů na max.
Mikr 50 %
(zadáno: 17.5.2019, počet hodnocení: 8)
přínosný / zajímavý komentář
Maturanti připravují své půlnoční překvapení na téma Vlasy. To je zhruba vše, co má toto představení společného s původním muzikálem. Věřím, že předělání příběhu a zasazení do současnoti bylo děláno s nejlepšími úmysly, ale příliš se to nepodařilo. Nicméně herecké, pěvecké i taneční výkony byly úžasné, a proto dávám 50 %. Zároveň věřím, že těm, kteří původní Vlasy ještě neviděli či je nemají příliš v lásce, by se to mohlo líbit.
2mig1 100 %
(zadáno: 13.5.2019, počet hodnocení: 25)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Na Vlasy jsem šel s tím, že si odškrtnu další klasiku. Nic víc, nic míň. A dostal jsem jedno z nejlepších představení (napříč žánry) posledních let. Že jsou zde skvělý písně, je jasný a nechme to stranou. Důležitý je, že Š. Caban dal chytře vale tématu války ve Vietnamu a celý příběh aktualizoval. Nenásilně, skvěle. Scéna je jednoduchá, leč originální a plně dostačující a dávající prostor povedené choreografii. Velkým + jsou i neokoukané tváře, které dobře hrají, tančí, zpívají. Te všech vyzdvihuju F. Hořejšího v roli Stevea. V Kalichu je k vidění organické dílo, které si nesmíte nechat ujít.
Cimr 20 %
(zadáno: 10.5.2019, počet hodnocení: 107)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
,,Vaše generace se vyhulovala a naše holky se vyholujou." To je teda ale sranda. Scénografii tvoří pár cárů plátna, hudba je nahraná, bez života, texty zbastlené ("LSD, SPD, KSČ"), fóry laciné, první polovina jeden velký zmatek, spláchnou se tam uprchlíci, sociální sítě, gender, ekologie... Studenti studují písničky z Vlasů na půlnoční překvapení a jako slušně zazpívaná a zatančená školní besídka to taky celé působí. Úplný závěr naznačí, že to mohlo být dost silné. Jenže není. Dáte za lístek osm stovek a tvůrci na vás (doslova) vystrčí prdel. Divím se, kolik diváků si to nechá líbit.
RaB 90 %
(zadáno: 27.4.2019, počet hodnocení: 44)
přínosný / zajímavý komentář
Povedené zpracování. Jsou to opravdu "jiné" Vlasy - zasazeny do moderní doby, což se může líbit jen někomu. Já byl spokojený. Konec neskutečně emotivní (kapesníky s sebou).
Nicméně na mě je tam moc nahoty ze strany Lukáše Adama... (což ale k tomu muzikálu sedí). Z obsazení jednoznačně vynikali Viktor Novák a Petra Vraspírová, naopak velké zklamání z Milana Peroutky.
Antonio 100 %
(zadáno: 1.4.2019, počet hodnocení: 73)
přínosný / zajímavý komentář
Spokojenost 31.3. v neděli kulturní zážitek líbílo se hodně doporučuji.
Divadelnik 50 %
(zadáno: 30.3.2019, počet hodnocení: 113)
přínosný / zajímavý komentář
30.3.-14,30 Tato verze nás moc nenadchla.
JéHá 90 %
(zadáno: 29.1.2019, počet hodnocení: 36)
přínosný / zajímavý komentář
Dosud Vlasy prakticky nepolíben, šel jsem na inscenaci s rozpaky a téměř z povinnosti, není to úplně můj šálek. Odcházel jsem ale nadšen! Scéna, obsazení, pěvecké i taneční výkony...vše fungovalo. A aktualizace v první části za mě povedená. Mohu jedině doporučit.
Trafalgaros 70 %
(zadáno: 20.1.2019, počet hodnocení: 34)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi příjemné. Hudba a výkony skvostné.
Fíla 60 %
(zadáno: 13.10.2018, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
Působivé zpracování, kterému ale škodí místy zbytečné aktualizace. Nutno ovšem vyzdvihnout celé obsazení (namátkou v alternaci Tomeš, Peroutka, CH. Doubravová, Tenkrát, Křížová, ad.) za naprosto jednotný tah za jeden provaz, energické, skvělé výkony.
Rejpalka 30 %
(zadáno: 15.9.2018, počet hodnocení: 96)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi rozporuplné pocity, nejvíce mě zklamal příšerný rap, ale donutilo mě k zamyšlení. Detailnější viz blog, mám v plánu ještě jednu návštěvu po oficiální premiéře, tak doufám, že hodnocení půjde nahoru, zatím zůstala jen hořká pachuť.
AlenaK 50 %
(zadáno: 14.9.2018, počet hodnocení: 13)
přínosný / zajímavý komentář
50% neznamená v tomto případě průměr. Naopak jde o velmi výraznou inscenaci, která ale zcela násilnou formou aktualizuje legendu, a to zbytečně, nevkusně, prvoplánově. Těch zbylých 50% je za všechny herce, kteří v to věří a podávají maximální, strhující výkony. Vyzdvihnout jednoho by bylo nefér vůči ostatním, všichni jsou skvělí.
MSpa 40 %
(zadáno: 11.9.2018, počet hodnocení: 47)
přínosný / zajímavý komentář
(+3)
Režisér Caban se nechal slyšet, že Hair v původní podobě by dnes budil smích a jde jen o sérii skečů vyžadujících aktualizaci. I tu lze provést s vkusem. Ve výsledku k smíchu/pláči je ale Cabanův pokus, což vzhledem k dokonalé práci na Srdcovém králi zamrzí.
Ve snaze nacpat do původního dramaturgicky dokonale vystavěného tvaru cca 1000 věcí, co mě serou, muzikál dohromady neřekne nic.
O čitelnosti děje, srozumitelnosti závěru, následné katarze i účelu celé aktualizace raději pomlčet. Opakovaná nahota na jevišti působí lacině, herci jsou ale skvělí a drží celek nad propastí kýče.
Honzy 40 %
(zadáno: 9.9.2018, počet hodnocení: 187)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Muzikál HAIR v předpremiéře v Kalichu zklamal.Viděl jsem několik insc.Vlasů u nás i v zahraničí,ale současná verze je nejhorší.Jde hlavně o převedení děje do současnosti,násilná aktualizace,včetně politických narážek(LSD-KSČ,hašiš-Babiš)Současný scénář,přitažený za vlasy,muzik. nepomůže.Bohužel tato česká verze ničí geniální původní verzi tohoto super muzikálu.K tomu nulová scénografie,slabé činoherní výstupy střídající se jako v tv 70.let.Chybí živá kapela!Zbývá naštěstí geniální hudba,která Vás dostane.Mladí účinkující se snaží.Pochválit je třeba Tomeše,Pekárka,Komárka,Tlustou.Před.8.9.18
Ala 70 %
(zadáno: 9.9.2018, počet hodnocení: 117)
přínosný / zajímavý komentář
Za mě tak 65 procent. (Z předpremiéry 8.9.2018 od 19:00). Přiznávám, že bych se asi mnohem raději podívala na klasické Hair ideálně se živou kapelou, než na tuhle poněkud svéráznou úpravu. Nicméně hudba z Hair je jednoduše nádherná a výkony účinkujících byly, jak je v Kalichu ostatně zvykem, strhující. Ať už to byl Roman Tomeš (Berger), Richard Pekárek (Claude), Honza Tenkrát (Hud), Simona Tlustá (Jeanie), ale i mnozí další.
DivadelniFan 90 %
(zadáno: 9.9.2018, počet hodnocení: 187)
přínosný / zajímavý komentář
Po nějaké době zas kvalitně udělaný muzikál v Praze. Scéna formou sedmi panelů je skvěle udělaná, takže mi ani nevadilo, že je to, co se kulis týče, tak chudé. Výkony vesměs vynikající, jen mi přišlo, že výkony pánů (především R.Pekárek, R. Tomeš, J.Tenkrát, F.Hořejš/V. Novák) jsou lepší, než průměrné výkony dam (s výjimkou skvělé S.Tlusté a K.Steinerové/M. Křížové ve víceroli). Snad se to časem vyrovná. P.Pálek se mi v jiných rolích líbil o hodně víc. Má to ovšem energii, která na vás dolehne i v poslední řadě.
Vaklav 80 %
(zadáno: 9.9.2018, počet hodnocení: 216)
přínosný / zajímavý komentář
Bál jsem se aktualizace a na začátku jsem měl opravdu obavy, co bude ze "školní besídky", ale upřímně říkám, že není třeba se ničeho obávat.
Aktualizace proběhla vkusně, i když nějaké poznámky nebo situace nemusí každého potěšit, ale nic není tlačeno drsně jako jediná pravda, alespoň já neměl ten pocit. I když je jasné na které straně hradu a různých přehlídek tvůrci stojí, ale na to už jsem si v Praze zvykl...
Nicméně nedošlo ke zničení tématu a vzhledem k tomu, že hlavní představitelé i ostatní hrají jako o život, tak si nejde než užívat a člověk nechá každému svobodu myšlení i vyjádření.
MartinB 90 %
(zadáno: 8.9.2018, počet hodnocení: 56)
přínosný / zajímavý komentář
I přes absenci kulis se jednalo o skvělou podívanou. P. Parvoničová dala dohromady excelentní choreografie. Kostýmy podtrhují celé dílo.

V roli Bergera skvělí R. Tomeš a P. Pálek, výborný Claude R. Pekárek. Vícerole jsou skvěle napsané a Steinerová s Novotným si s nimi vyhráli.
Z herců ale naprosto vynikají S. TLUSTÁ (Jeanie), F. HOŘEJŠ (Steve) a J. TENKRÁT a L. ADAM (Hud) > obrovské děkuji za vaše výstupy!

Děj je tu místy trochu překombinovaný, což je škoda... Neočekávejte Formanovy Vlasy - ty neuvidíte. Ale rozhodně budete svědky kusu, který stojí za to! Let The Sunshine In!
Verunkazd 30 %
(zadáno: 26.1.2019, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Kdyby se to nevydávalo pod jménem "Vlasy", tak možná... Původní Hair jsou už hotový a geniální muzikálový kus a považuji v podstatě za hřích jej jakkoliv upravovat, nedej bože modernizovat. Muzikál má s Vlasy společný snad jenom závěr, který ale vůbec nijak nesedí k tomu, co se tam celou dobu před tím odehrává.
Co se výkonů týče, tak odzpívané i zahrané to bylo hezky a s nasazením, o tom žádná.
Pro mě ale celkově bohužel zklamání..
Abrakus79 100 %
(zadáno: 28.11.2018, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
Za mě jedno z nejlepších vystoupení co jsem kdy viděl. Ač tento typ muzikálu není mým šálkem čaje, tak pan režisér dokázal nemožné a ani vteřinu jsem nebyl zklamaný. Postavit muzikál do moderní doby bylo geniální. Scéna, pozadí, narážky a hůmor spojený s výborným výkonem herců, vše na jedničku. Jsem rád že se pan režisér odvázal a nezůstal konzervativní, ač se to nemusí někomu líbit. Za mě velký palec nahoru.
Karolína Adámková 80 %
(zadáno: 20.9.2019, počet hodnocení: 6)
Krteček 80 %
(zadáno: 9.9.2019, počet hodnocení: 27)
Violetka 70 %
(zadáno: 27.6.2019, počet hodnocení: 38)
Kormoran 60 %
(zadáno: 10.6.2019, počet hodnocení: 27)
Marcela 60 %
(zadáno: 18.4.2019, počet hodnocení: 400)
Martin21 90 %
(zadáno: 14.4.2019, počet hodnocení: 329)
Petr-sima 80 %
(zadáno: 12.3.2019, počet hodnocení: 62)
Janule 90 %
(zadáno: 17.2.2019, počet hodnocení: 6)
Dave 30 %
(zadáno: 14.2.2019, počet hodnocení: 83)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.