Divadlo Kalich [muzikál]

libreto a texty písní: Gerome Ragni, James Rado
hudba: Galt MacDermot

Vlasy

Premiéra: 18.1.2019. Překlad: Jiří Josek. Kostýmy: Zuzana Straková. Choreografie: Petra Parvoničová. Scéna a režie: Šimon Caban.
Předpremiéry v září 2018.


Nadčasový muzikál, který celosvětově proslavilo legendární filmové zpracování Miloše Formana a jehož příběh, písně i poselství mohou být až překvapivě současné. Velkolepá oslava lásky, svobody a tolerance, protože tyto hodnoty je třeba oslavovat a chránit stále – tehdy, stejně jako dnes.
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Rejpalka 30 %
(zadáno: 15.9.2018, počet hodnocení: 72)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi rozporuplné pocity, nejvíce mě zklamal příšerný rap, ale donutilo mě k zamyšlení. Detailnější viz blog, mám v plánu ještě jednu návštěvu po oficiální premiéře, tak doufám, že hodnocení půjde nahoru, zatím zůstala jen hořká pachuť.
Osgood 80 %
(zadáno: 15.9.2018, počet hodnocení: 61)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Zjevně jsem se vyhoupl na astrální oběžnou dráhu drogového rauše, bo mě zprznění legendy velmi baví:-) Nahota nikoliv na prodej, genderově korektní i nekorektní hlášky (Jsem gay, ne blbej), rodiče a děti (Už seš zase v tom?), imigranti (Nechci je tady), FB (Pořiďte si dítě, dokud vás LAJKUJOU), to vše na scéně 21. století, pouze LED pásy v nestejné hloubce (slouží projekci, ale též jako kulisy), točna a občas pár školních židlí a stůl, oblíbené kalichovské hvězdy i mladí nadějní herci a tanečníci, to vše se režisér nebojí použít:) Skvělá dynamická choreografie. Na premiéře se svléknu:-)
AlenaK 50 %
(zadáno: 14.9.2018, počet hodnocení: 7)
přínosný / zajímavý komentář
50% neznamená v tomto případě průměr. Naopak jde o velmi výraznou inscenaci, která ale zcela násilnou formou aktualizuje legendu, a to zbytečně, nevkusně, prvoplánově. Těch zbylých 50% je za všechny herce, kteří v to věří a podávají maximální, strhující výkony. Vyzdvihnout jednoho by bylo nefér vůči ostatním, všichni jsou skvělí.
MSpa 40 %
(zadáno: 11.9.2018, počet hodnocení: 42)
přínosný / zajímavý komentář
(+3)
Režisér Caban se nechal slyšet, že Hair v původní podobě by dnes budil smích a jde jen o sérii skečů vyžadujících aktualizaci. I tu lze provést s vkusem. Ve výsledku k smíchu/pláči je ale Cabanův pokus, což vzhledem k dokonalé práci na Srdcovém králi zamrzí.
Ve snaze nacpat do původního dramaturgicky dokonale vystavěného tvaru cca 1000 věcí, co mě serou, muzikál dohromady neřekne nic.
O čitelnosti děje, srozumitelnosti závěru, následné katarze i účelu celé aktualizace raději pomlčet. Opakovaná nahota na jevišti působí lacině, herci jsou ale skvělí a drží celek nad propastí kýče.
Jana.harcinikova@centrum.cz 100 %
(zadáno: 9.9.2018, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Z počátku jsem se bála zasazení děje do současnosti. Vůbec to nebylo na škodu, ba naopak. Hra získala na aktuálnosti. Výkony herců (zpěváků, tanečníků) byly vynikající.Bylo vidět, že do toho dali vše. Děkuji ua krásný zážitek.
Honzy 30 %
(zadáno: 9.9.2018, počet hodnocení: 158)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Muzikál HAIR v předpremiéře v Kalichu zklamal.Viděl jsem několik insc.Vlasů u nás i v zahraničí,ale současná verze je nejhorší.Jde hlavně o převedení děje do současnosti,násilná aktualizace,včetně politických narážek(LSD,Hašiš,KSČ..)I současný scénář,přitažený za vlasy,muzik. nepomůže.Bohužel tato česká verze ničí geniální původní verzi tohoto super muzikálu.K tomu nulová scénografie,slabé činoherní výstupy střídající se jako v tv 70.let.Chybí živá kapela!Zbývá naštěstí geniální hudba,která Vás dostane.Mladí účinkující se snaží.Pochválit je třeba Tomeše,Pekárka,Komárka,Tlustou.Psáno 8.9.večer.
Ala 70 %
(zadáno: 9.9.2018, počet hodnocení: 102)
přínosný / zajímavý komentář
Za mě tak 65 procent. (Z předpremiéry 8.9.2018 od 19:00). Přiznávám, že bych se asi mnohem raději podívala na klasické Hair ideálně se živou kapelou, než na tuhle poněkud svéráznou úpravu. Nicméně hudba z Hair je jednoduše nádherná a výkony účinkujících byly, jak je v Kalichu ostatně zvykem, strhující. Ať už to byl Roman Tomeš (Berger), Richard Pekárek (Claude), Honza Tenkrát (Hud), Simona Tlustá (Jeanie), ale i mnozí další.
VasekM 90 %
(zadáno: 9.9.2018, počet hodnocení: 143)
přínosný / zajímavý komentář
Po nějaké době zas kvalitně udělaný muzikál v Praze. Scéna formou sedmi panelů je skvěle udělaná, takže mi ani nevadilo, že je to, co se kulis týče, tak chudé. Výkony vesměs vynikající, jen mi přišlo, že výkony pánů (především R.Pekárek, J.Tenkrát, F.Hořejš) jsou lepší, než průměrné výkony dam (s výjimkou skvělé S.Tlusté a K.Steinerové ve víceroli - ta především byla skvostná!). Snad se to časem vyrovná. P.Pálek se mi v jiných rolích líbil o hodně víc, tak uvidíme, co jeho alternace. Má to ovšem energii, která na vás dolehne i v poslední řadě.
Vaklav 80 %
(zadáno: 9.9.2018, počet hodnocení: 130)
přínosný / zajímavý komentář
Bál jsem se aktualizace a na začátku jsem měl opravdu obavy, co bude ze "školní besídky", ale upřímně říkám, že není třeba se ničeho obávat.
Aktualizace proběhla vkusně, i když nějaké poznámky nebo situace nemusí každého potěšit, ale nic není tlačeno drsně jako jediná pravda, alespoň já neměl ten pocit. I když je jasné na které straně hradu a různých přehlídek tvůrci stojí, ale na to už jsem si v Praze zvykl...
Nicméně nedošlo ke zničení tématu a vzhledem k tomu, že hlavní představitelé i ostatní hrají jako o život, tak si nejde než užívat a člověk nechá každému svobodu myšlení i vyjádření.
MartinB 90 %
(zadáno: 8.9.2018, počet hodnocení: 34)
přínosný / zajímavý komentář
I přes absenci kulis se jednalo o skvělou podívanou. P. Parvoničová dala dohromady excelentní choreografie. Kostýmy podtrhují celé dílo.

V roli Bergera skvělý P. Pálek, výborný Claude R. Pekárek. Vícerole jsou skvěle napsané a Steinerová s Novotným si s nimi vyhráli. Z herců na předpremiéře (8/9 od 14:30) však naprosto vynikali S. Tlustá (Jeanie), F. Hořejš (Steve) a J. Tenkrát (Hud) > obrovské děkuji za vaše výstupy!

Děj je tu místy trochu překombinovaný, což je škoda... Neočekávejte Formanovy Vlasy - ty neuvidíte. Ale rozhodně budete svědky kusu, který stojí za to! Let The Sunshine In!

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.