Divadlo Kalich [činohra]

Tracy Letts

Zabiják Joe

Premiéra: 16.2.2016. Překlad: Jiří Josek. Dramaturgie: Jiří Janků. Scéna: Martin Černý. Kostýmy: Kateřina Hájková. Hudba: Vladimír Nejedlý. Režie: Petr Svojtka.
2:10 | Poslední uvedení: duben 2018.


Kultovní lovestory z pera respektovaného amerického dramatika. Drsná černá komedie o jedné velmi svérázné rodince a ještě svéráznějším způsobu, jak zatočit s dluhy...
inscenace není vhodná pro děti
Divadlo Kalich
Hodnocení inscenace
Redakce
68 %
Uživatelé
73 %
Hodnocení redakce
Jiří Landa 70 %
Pavel Širmer 60 %
Helena Grégrová 70 %
Michal Novák 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Jiří Landa 70 %
(zadáno: 23.11.2017, počet hodnocení: 2776)
přínosný / zajímavý komentář
Při pohledu na tuto komedii je zajímavé sledovat, jak se od doby jejího prvního uvedení před téměř dvaceti lety proměnila naše společnost. Co tehdy bylo šokující (hra byla zařazována ke cool dramatice), dnes už bereme jako běžnou součást našich životů. P. Svojtka se soustředil na co nejvěrohodnější vykreslení charakterů postav, díky čemuž vzniklo opravdu velmi svérázné rodinné panoptikum, jež odhalovalo vyprázdněnost životů hrdinů a dávalo nahlédnout na současný pokřivený hodnotový žebříček některých lidí. Prim v této skvadře hrály A. Fialová a T. Vilhelmová. Vkusná komedie s přesahem.
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 9.3.2016, počet hodnocení: 1380)
přínosný / zajímavý komentář
V kultovní inscenaci M. Langa byly kdysi hyperbolizovány charaktery a komediální rovina hry a fungovalo to. Uměřenější interpretace v Kalichu se ladění Lettsova textu blíží více. Režisér s dramaturgem vyšli i z herců a nechali je přizpůsobit charaktery. Výborná A. Fialová, zaujala i T. Vilhelmová. Titulní Joe v podání I. Chmely by si zasloužil čitelnější ztvárnění. Dealer Chris vyzněl v podání I. Luptáka příliš kladně a sám o sobě věrohodně, ale v kontextu celku se posun nejevil logicky. Solidní provedení dobré hry, nic více, nic méně.
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 8.3.2016, počet hodnocení: 1318)
přínosný / zajímavý komentář
75 %. Divadlo Kalich, tipuji, má nový divácký hit. Režijní uchopení příběhu Petrem Svojtkou, které neakcentuje pouze temná zákoutí sobeckých duší jednotlivých postav, ale zlehka poodkrývá také jejich pozitivní lidské odstíny, mě oslovilo. Černočerná paralela hry se zpackanými životy přitom nebyla nijak oslabena, její mrazivé vyznění se spíše umocnilo. Pokud bych v rámci herecky vyrovnaných výkonů měla vyzdvihnout jedno jméno, řeknu: Anna Fialová.
Michal Novák 70 %
(zadáno: 24.2.2016, počet hodnocení: 961)
přínosný / zajímavý komentář
Před lety cool pro otrlejší, dnes spotřební zboží. Produkce Divadla Kalich neriskuje ani v nejmenším, přivedla totiž na své jeviště atraktivní obsazení, na což diváci budou slyšet. Režie uchopila tuto černou grotesku s patřičným rozmachem, citem pro trefování point a nezveličováním situací. To je pro inscenování Lettsovy hry možná větší výhra než v případě dávnější hyperbolizované inscenace režiséra Michala Langa. Vynikne tím obraz „nepovedených životů“ těch smutných hrdinů. Koho zas až tak nebere lákadlo „hvězdného obsazení“, bude paradoxně nejvíce potěšen výkonem Anny Fialové v roli Vicki.
Hodnocení uživatelů:
Leafeltova 80 %
(zadáno: 22.1.2018, počet hodnocení: 51)
Marsed 60 %
(zadáno: 13.1.2018, počet hodnocení: 132)
přínosný / zajímavý komentář
Hra mě moc nezaujala, chvílemi až nuda. Solidní herecké výkony.
Janaj 20 %
(zadáno: 5.1.2018, počet hodnocení: 7)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělá byla Anička Fialová. Ale množství vulgárnosti jsem trávila jen s problémy. Zřejmě nejsem správná cílová skupina takovéhoto představení. Tato inscenace mne rozhodně nezkulturnila. Ale proti gustu.....
Avlis 100 %
(zadáno: 9.12.2017, počet hodnocení: 49)
přínosný / zajímavý komentář
Hra nás moc bavila,velice mě svým výkonem mile překvapila Anička Fialová.
Kytina 70 %
(zadáno: 4.12.2017, počet hodnocení: 158)
Plšík 70 %
(zadáno: 30.11.2017, počet hodnocení: 311)
Falada 80 %
(zadáno: 30.10.2017, počet hodnocení: 25)
Alabama 90 %
(zadáno: 28.10.2017, počet hodnocení: 2)
Pavel.Tomas 70 %
(zadáno: 6.10.2017, počet hodnocení: 93)
přínosný / zajímavý komentář
velmi příjemné vybočení z dramaturgie divadla Kalich.
Pavlouš 60 %
(zadáno: 22.7.2017, počet hodnocení: 54)
Mary 70 %
(zadáno: 19.7.2017, počet hodnocení: 56)
Michvon 50 %
(zadáno: 16.6.2017, počet hodnocení: 84)
přínosný / zajímavý komentář
Hra není špatná, herci až na Jirešovou dobří, ale celé je to jaksi podivně šablonovité, povrchní. Jirešová je příšerná.
Coward 90 %
(zadáno: 13.6.2017, počet hodnocení: 165)
Varan 60 %
(zadáno: 13.6.2017, počet hodnocení: 57)
přínosný / zajímavý komentář
Nejsem úplně příznivcem těchto rodinných tragikomedií, kdy každý je vlastně obrovský hajzl, nemáte se s kým ztotožnit a ze všech se vám dělá zle. A obzvláště u této hry mi celá zápletka přišla přece jen trochu přitažená za vlasy. Nicméně herecké výkony byly moc dobré, vyzdvihnul bych určitě Annu Fialovou a Ivanu Jirešovou (tu hlavně v druhé půlce). Měl jsem trochu problém uvěřit hajzlovství Ivanu Luptákovi, ale to přikládám hlavně jeho líbivému zevnějšku. Vím, že v Kalichu nedostávají žádné dotace, ale to skutečně musíme před představením sledovat reklamy jako někde v kině???
Čiko 70 %
(zadáno: 13.6.2017, počet hodnocení: 526)
přínosný / zajímavý komentář
Ta syrovost a naturalismus tomu dodaly pachuť něčeho výjimečného. Činohře se v Kalichu poslední dobou moc nedaří, toto je výjimka. Trochu slabší (zbytečně uječená) Ivana Jirešová, jinak se mi ale líbili všichni účinkující...
Jeannetta Mayer 70 %
(zadáno: 26.5.2017, počet hodnocení: 24)
LilianaVess 70 %
(zadáno: 22.4.2017, počet hodnocení: 41)
Hanichka 80 %
(zadáno: 19.3.2017, počet hodnocení: 16)
Marketap 60 %
(zadáno: 27.2.2017, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
Jsem z téhle hry rozpačitá. Na jedné straně vynikající herecké výkony, zejména tolikrát zmiňované Anny Fialové. Ale na druhé straně emocionálně nepropracované, postavy se nevyvíjejí a katarze je nastolena spíš uměle. Zpracování mi přišlo stylem "diváku tady to máš, pobav se" a hlubší emoce se (alespoň u mě) neodehrály.
Holga 60 %
(zadáno: 12.2.2017, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
Značná část vtípků přímočará a laciná, např. to, že postava řekne nahlas "kurva". Vtípky byly propašovány i do závěrečné scény, kde mi přišlo zcela nepatřičné, že se diváci smáli ve chvíli, kdy se konala mrazivá katarze.
Lumca 50 %
(zadáno: 1.2.2017, počet hodnocení: 278)
Falos 70 %
(zadáno: 31.1.2017, počet hodnocení: 189)
přínosný / zajímavý komentář
skvelej igor chmel
Petruska.z 90 %
(zadáno: 23.1.2017, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělý výkon Anny Fialové a Igora Chmely.
Masinka 60 %
(zadáno: 16.1.2017, počet hodnocení: 5)
BaTerka45 90 %
(zadáno: 26.11.2016, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Mrazící hra s tvrdým černým humorem. Člověk si může říct, že u něj je vlastně všechno ještě v pořádku. Vynikající výkon Anny Fialové.
Blanuli 70 %
(zadáno: 16.11.2016, počet hodnocení: 27)
přínosný / zajímavý komentář
Poctivá tragikomedie se skvělými herci. Největším překvapením pro mě byla Anna Fialová, její výkon byl naprosto perfektní.
JaNaD 70 %
(zadáno: 8.11.2016, počet hodnocení: 48)
Barka 80 %
(zadáno: 7.11.2016, počet hodnocení: 145)
přínosný / zajímavý komentář
Je to výborný, zábavný, herci skvělí... ale kdo viděl legendární inscenaci Zabijáka ve Švandově divadle, dá mi myslím za pravdu, že byla prostě lepší. Každopádně i inscenace Kalichu za vidění stojí. Především v první třetině představení ale občas nebylo hercům rozumět, měli by si dát pozor, aby forma nepřebila obsah.
David Strang 90 %
(zadáno: 31.10.2016, počet hodnocení: 101)
přínosný / zajímavý komentář
Nemohu míň jak devadesát. Drsná komedie,na konci slušná groteska. Účinkujícího nemohu žádného vyzdvihnůt,všichni byli skvělí,perfektně se doplňovali.
Bratislava-Nová scéna-Ako zbaliť babu-90-
Petula 70 %
(zadáno: 30.9.2016, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
Působivá scéna včetně digitálních hodin ukazujících aktuální čas. Skvělé herecké výkony, nadchli mě Marek Taclík a Anna Fialová. Báječně jsem se bavila.
Mandevillek 70 %
(zadáno: 30.9.2016, počet hodnocení: 41)
přínosný / zajímavý komentář
Moc se mi líbila role dcery, některým jiným hercům jsem moc nevěřila hra celkově mi přišla slabší než Srpen, ale jinak spokojenost. Moc se mi líbilo, jak vzniká jídelní stůl, ústřední místo,kde se má rodina setkávat.
DaZeL 90 %
(zadáno: 25.9.2016, počet hodnocení: 78)
Boo 80 %
(zadáno: 25.9.2016, počet hodnocení: 106)
IgnaciusR 80 %
(zadáno: 20.9.2016, počet hodnocení: 31)
Monulinka 70 %
(zadáno: 27.4.2016, počet hodnocení: 303)
přínosný / zajímavý komentář
Vidím v tom spíš ten drsný smutný příběh než komedii, i když černého humoru je tam dost a ne že bych se nezasmála :) Zápletka zajímavá, ale možná jsem ji čekala ještě zajímavější. Každopádně závěr napínavý, kulisy výborné, dobré kostýmy. Překvapilo mě, že I. Chmela měl méně prostoru, nejvíce zaujali I. Lupták a především skvělá A. Fialová.
Bernardblack 70 %
(zadáno: 27.4.2016, počet hodnocení: 170)
přínosný / zajímavý komentář
75%
Černá gangsterka, jenž má po celou stopáž dostatek střelného prachu a nasype to do Vás bez slitování:)Taclíka s Chmelou skvěle doplňuje Anička Fialová
Tarbík 70 %
(zadáno: 25.4.2016, počet hodnocení: 70)
MSpa 90 %
(zadáno: 25.4.2016, počet hodnocení: 40)
přínosný / zajímavý komentář
Zabiják Joe má ingredience, které postrádám u většiny činoher poslední doby: emoce na dřeň, rychlý spád, sevřenost, černý humor a nápaditou režii.
Marek Taclík, Igor Chmela, Anna Fialová, Ivana Jirešová a Ivan Lupták herecky bezchybně slouží skvěle vygradované šachové partii. Po dokonalé Virginii v Rokoku další závan čerstvého větru pod taktovkou Petra Svojky.
Kevinator 80 %
(zadáno: 24.4.2016, počet hodnocení: 183)
přínosný / zajímavý komentář
Poctivá inscenace. Ctí žánr, scénář. Anna Fialová velmi zaujala. Ivana Jirešová trochu zklamala.
Sendy 70 %
(zadáno: 24.4.2016, počet hodnocení: 144)
Lucilla 70 %
(zadáno: 23.4.2016, počet hodnocení: 202)
přínosný / zajímavý komentář
Ano, bavila jsem se, cerneho humoru tam opravdu nebylo malo, ale spis jsem cekala, jak moc spatne to nakonec dopadne. Chvalim scenu, ktera byla dobre vyresena, hudba tez potesila. Vsichni panove na scene valeli, ale celkove zazarila nejvic A.Fialova. Tahle komedie je opravdu sazkou na jistotu, zvlaste diky lakavemu obsazeni.
Eviik 70 %
(zadáno: 23.4.2016, počet hodnocení: 245)
přínosný / zajímavý komentář
75 % - černočerná komedie, která ale ukrývá velmi smutný lidský příběh. Divák se sice směje, ale přitom tuší, že tohle nemůže dobře dopadnout... Tvůrci odvedli velmi dobrou práci. Na scéně ani rekvizitách se určitě nešetřilo. I.Chmela v titulní roli nakonec překvapivě nedostal tolik prostoru, jak jsem čekala, každopádně ale odvedl solidní výkon. Vyzdvihnout však z herců musím zejména A.Fialovou v roli Vicki.
Denisa H. 70 %
(zadáno: 23.4.2016, počet hodnocení: 153)
přínosný / zajímavý komentář
Místo mezi mými top inscenacemi si ZJ sice nezíská, i tak jsem se však hodně a dobře bavila veskrze černou komedií. Zaujala mě zápletka, hlášky, jednotlivé postavy, ale hlavně - herecké výkony. Přikláním se k názoru, že se jedná o sázku na jistotu - žádné experimentování, vše je řečeno přímo, příp. jasně naznačeno; známí herci, komedie... Ale vyplatilo se. Ostatně, vážnými tématy se zabývá spousta jiných inscenací, ale zvládnout dobře i tak náročný žánr, kterým komedie bezesporu je, není vůbec snadné. A stejně jako není všechno zlato, co se třpytí, není ani komedie vždy pouhou komedií...
Jarda 80 %
(zadáno: 22.4.2016, počet hodnocení: 26)
Fedorocko 80 %
(zadáno: 21.4.2016, počet hodnocení: 392)
přínosný / zajímavý komentář
Představení má určitě své fanoušky i odpůrce, ale já mám tento typ humoru rád a tudíž jsem odcházel spokojen.
Martina_K 70 %
(zadáno: 20.4.2016, počet hodnocení: 61)
Divačka 80 %
(zadáno: 19.3.2016, počet hodnocení: 42)
přínosný / zajímavý komentář
Proti filmu je vyznění hry více komediální. S humorem o temných rodinných vztazích. Nejlepší výkon předvedla Anna Fialová, výborný byl i Ivan Lupták
Mau 40 %
(zadáno: 8.3.2016, počet hodnocení: 74)
přínosný / zajímavý komentář
Nějak mě toto představení minulo, ale moc se mi líbila Anna Fialová.
Dovemummy-Alena S. 50 %
(zadáno: 7.3.2016, počet hodnocení: 116)
Sloupek6 80 %
(zadáno: 20.2.2016, počet hodnocení: 40)
Terez.ka 90 %
(zadáno: 20.2.2016, počet hodnocení: 33)
Osgood 90 %
(zadáno: 18.2.2016, počet hodnocení: 58)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Brutální jízda od začátku až do konce. Černočerný humor, ze kterého mrazí, zejména díky fantastickému výkonu Aničky Fialové v roli Vicki, která je velmi pevná ve vlněných ponožkách:-) Všichni herci jsou skvělí, Igor Chmela báječně nenápadně přeměňuje svého Joea z buranského policajta ze sousedství (se zajímavým koničkem) v brutálního zabijáka (který v sobě má jakýsi morální kodex, byť notně zvrácený), Marek Taclík hraje slabošského bezcharakterního otce s lehkostí jemu vlastní. Tatiana jako vždy dokonalá - a ty nohy:-) Jsem zvědav a těším se na Ivanku. Ivan Lupták - došla mi slova:-) famózní!
Orienteering 80 %
(zadáno: 18.2.2016, počet hodnocení: 49)
přínosný / zajímavý komentář
85% Povedená inscenace, herecky mě nejvíc bavili Ivan Lupták a Anna Fialová (ta byla podle mě nejlepší!), ale i ostatní byli výborní.
Sunflower 90 %
(zadáno: 18.2.2016, počet hodnocení: 13)
Tomass 90 %
(zadáno: 17.2.2016, počet hodnocení: 49)
přínosný / zajímavý komentář
Povedené, pokud si inscenace udrží premiérové tempo, tak Kalich má svou aktuálně nejlepší hru.
PavelK 90 %
(zadáno: 17.2.2016, počet hodnocení: 193)
Fyddo 90 %
(zadáno: 16.2.2016, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
Zážitek
Matěj Zelinka 60 %
(zadáno: 11.2.2016, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
Velice zajímavě napsaná hra. Rozhodně bych vyzdvihl výkon Anny Fialové, jí jsem skutečně tu roli věřil. Igor Chmela si ne vždy byl jistý, ale on se vyhraje a bude také skvělý. V první polovině mi tam vadil Marek Taclík a naopak v druhé půlce to bylo přesně pro něho. Celkově dávám 65% a nebýt těch vulgarismů (asi do té "buranské" čtvrti patřily), tak to mohlo být více.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.