Divadlo Letí

Caryl Churchill

Čaj a apokalypsa

Premiéra: 4.1.2018. Překlad: Jakub Škorpil. Dramaturgie: David Košťák. Výprava: Pavla Kamanová. Režie: Martina Schlegelová.
Předpremiéra v prosinci 2017.
1:05x


Čajový dýchánek a sedm ran moderní apokalypsy. Tři letité přítelkyně a nečekaná návštěva, která přináší svědectví o světě tam venku za živým plotem idylické zahrady...
Divadlo Letí
Hodnocení inscenace
Redakce
55 %
Uživatelé
77 %
Hodnocení redakce
Jiří Koula 50 %
Pavel Širmer 60 %
Jan Pařízek 60 %
Lukáš Holubec 50 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jiří Koula 50 %
(zadáno: 1.7.2018, počet hodnocení: 1403)
přínosný / zajímavý komentář
Sečteno a podtrženo, otázku, proč je Caryl Churchill považována za první dámu britské dramatiky, mi inscenace Čaj a apokalypsa (opět) nezodpověděla. Řekl bych, že celý tvůrčí tým odvedl dobrou práci, snad i chápu, proč si Divadlo Letí tento text vybralo... Přesto vlastně nevím, komu bych výsledek doporučil, sobě určitě ne. Více viz blog.
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 14.5.2018, počet hodnocení: 1405)
přínosný / zajímavý komentář
65%. Zatímco dámy mají čajový dýchánek, venku se dějí hrůznosti, o kterých ony vědí, ale snaží se je vytěsnit. Jenže to nejde, protože i do jejich životů předtím zasáhly. Ale ony se přesto marně snaží zavírat oči. Autorka vybízí diváka dávat si do souvislostí, co zdánlivě nesouvisí. Návštěva této inscenace je doslova sázkou do loterie. Někomu se mohou souvislosti pokládat, až pocítí neklid či mrazení, jiný se nenapojí a ztratí se. Hra však smysl má, jen ho není snadné najít. Na jevišti se sešly rozdílné a výrazné herecké osobnosti a je milé je vidět takto pohromadě.
Jan Pařízek 60 %
(zadáno: 7.3.2018, počet hodnocení: 711)
přínosný / zajímavý komentář
Rozporuplná hra. Na jednu stranu je zde moc pěkně znázorněný ten cílený kontrast v jakém stylu a klidu všechny dámy sedí a pijí svůj odpolední čaj a přitom vedou ony zvláštní, dosti zneklidňující, občas i apokalyptické, řeči. Na stranu druhou celá forma a způsob zpracování není příliš šťastná a je velice náročné a složité se na hru více soustředit nebo se v ní pokusit alespoň trochu orientovat. To v kombinaci s pomalejším tempem vede k lehce uspávacímu působení celé inscenace. A je to opravdu škoda, neb předváděné herecké výkony jsou určitě velmi dobré. 55%
Lukáš Holubec 50 %
(zadáno: 5.1.2018, počet hodnocení: 548)
přínosný / zajímavý komentář
Bohužel mne tato inscenace podstatně minula. Přestože herecky se jedná o vyrovnané a kvalitní výkony, scéna je nápaditá a vytváří přesvědčivý dojem, živá hudba je ideální kulisou a pomalé tempo odpovídá poetice této hry, nepodařilo se mi proniknout do zákoutí textu. Přiznávám, že jsem dost možná vše nepochopil, a také jsem se nechtěně řídil radou Lindy Bassett, jež si ve hře Caryl Churchill zahrála v Londýně, a sice "Nesnažte se v tom hledat přísnou logiku a nechte na sebe text působit." A nezapůsobil. Na podobné téma jsem viděl řadu pro mne daleko povedenějších představení. Posuďte však sami.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Jirkan 90 %
(zadáno: 5.2.2018, počet hodnocení: 564)
přínosný / zajímavý komentář
4.2. 2018: Druhé setkání s C. Churchillovou (první v Rubínu). Kýčovitá výprava (v dobrém slova smyslu) podtrhující absurditu a brechtovost samotného textu v podání a souhře výjimečného hereckého setkání. Naprosto "roztrhaný" text. Málo která věta byla vyslovena celá, a přesto to dává smysl a má to výpověď k dnešní době. (Řadím do kategorie "vidět znovu", hodně jsem se bavil).
MarekLinhart 70 %
(zadáno: 3.2.2018, počet hodnocení: 124)
Teufel 70 %
(zadáno: 5.1.2018, počet hodnocení: 51)
přínosný / zajímavý komentář
Zpočátku trochu nesrozumitelná záležitost a pak do sebe začnou věci zapadat a divák si užívá vztahy mezi postavami a krásy vyjádření apokalypsy. Scénografie mě taky moc bavila, způsob jak vytvořit malou uzavřenou zahradu, jako ostrůvek mimo čas. Budu to potřebovat vidět ještě jednou a myslím, že to hodnocení bude pak ještě lepší. Jednak není napoprvé jednoduché rozklíčovat zákoutí toho textu a za druhé inscenace se zaběhne a dámy (už teď skvělé) to budou "mít víc na háku" čímž se podpoří ten základní model dávných přítelkyň.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.