Divadlo Letí

Homo 40

Premiéra: 21.1.2020 | 1:50x
Dramaturgie: David Košťák. Výprava: Linda Boráros. Pohybová spolupráce: Radim Vizváry. Režie: Daniel Špinar.
Původní hra volně navazující na úspěšný titul „Homo´06“. Satirická hra o gayích po čtyřicítce střílí do vlastních řad a poukazuje na kostlivce, kteří se stále rádi vracejí do již jednou otevřených skříní. Generace, která má svůj coming out již pár let za sebou, přichází se zpovědí ze života pražské LGBT komunity, jež občas dokáže být stejně tak nepřívětivá jako většinová společnost. Jaké překážky nám do cesty skutečně staví ostatní a jaké pocházejí z naší vlastní hlavy...?
18!  
Divadlo Letí
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
77 %
77151000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 70 %
Lukáš Holubec 70 % Tip Lukáš Holubec
Jiří Koula 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Ke zhlédnutí online naDramox
Termíny představení
3.8.Út19:30 vstupenky
Jatka78

Volby

Hodnocení (18)

HODNOCENÍ REDAKCE
Pavel Širmer  70 %
(zadáno: 9.3.2020, počet hodnocení: 1653)
+ přínosný / zajímavý komentář
Hry s gay tematikou často ukazují většinové společnosti tu lepší stránku lidí s homosexuální orientací. Daniel Špinar využil poznatky z poslední dobou populární aplikace Grindr, kde se ve velké míře koncentrují odvrácenější aspekty této komunity. Od někdejšího úspěšného HOMO 06 se inscenace odlišuje tím, že je ve své podstatě velice pesimistická. Zasměje se spíše cynik nebo ten, kdo projeví značnou dávku nadhledu. Jedná se však o obraz otevřený, (krutě) pravdivý a potřebný. Herecky výtečné, M. Kerna a T. Kobra dobře doplňuje pohyb R. Vizváryho. Inscenace by snesla zkrácení, podstata některých situací se příliš podobá.
Lukáš Holubec  70 %  Tip Lukáš Holubec
(zadáno: 28.2.2020, počet hodnocení: 666)
+ přínosný / zajímavý komentář
--- Domeček plný buzniček --- (více v článku na blogu)
Jiří Koula  70 %
(zadáno: 10.2.2020, počet hodnocení: 1567)
+ přínosný / zajímavý komentář
Na jedné straně nepochybuji, že v Homo 40 vymezená komunita skutečně existuje, a inscenaci považuji za její vtipnou i dojemnou analýzu, navíc je to fakt dobré divadlo, bravo. Ovšem pro mě skutečně zásadní rozdíl oproti Homo '06 je uzavřenost a vyhraněnost. Hovoří Homo 40 za všechny (čtyřicetileté) gaye? Za všechny pražské gaye? Za většinu? Jak významnou? Nevím a nejsem si ani jistý, zda to vědí tvůrci. V tomto kontextu mi její absolutnost a sebeobsažnost přijde prostě nefér, jde o příliš jasnou zprávu o příliš nejasné skupině. Nezbývá mi než doufat, že k tomu řeknou své i ti, kteří byli vyloučeni. Více viz blog.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Rejpalka  70 %
(zadáno: 21.7.2021, počet hodnocení: 111)
přínosný / zajímavý komentář
Dlouho jsem se tak nepobavila. Vyjadreni smajliku popisky me rozsekalo.
Studený Čumáček  80 %
(zadáno: 29.1.2021, počet hodnocení: 303)
přínosný / zajímavý komentář
záznam
Jo, jasně, pár drobností bylo nutno dovygooglit. Ale jinak...nejen, že pánové jsou k sežrání, ať už si grinderují jak o život, nebo se rvou jako drag queen a škubou se navzájem za paruky. Prší třpytky, blýská se satén a leskne se kůže a latex. A pánové lomcují dokořán otevřenými dveřmi, za vší tou sladkostí tak dostupného sexu a nevázanosti se připlížila hořkost, protože...co dál? O co ještě bojovat, usilovat, snažit se, když už je jim čtyřicet, nesladkých čtyřicet, v tak zúženém výběru?
Líbíš se mi, smajlík s hvězdičkama v očích...
Ales04  90 %
(zadáno: 5.12.2020, počet hodnocení: 30)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi dobré herecké výkony
Dawson321  80 %
(zadáno: 11.8.2020, počet hodnocení: 79)
přínosný / zajímavý komentář
Jedničku jsem bohužel neviděl, ale to snad není překážkou hodnotit tuto inscenaci. Téma zabývající se čistě současném promiskuitním chování homosexuálů skrze aplikace Grindr a podobné se u nás moc her nezabývalo, což je plus pro inscenaci. I když mi některé věci přišly už dost přitažené za vlasy, celkově hra působí reálně. Procenta dávám za nadbytečné vulgarity, kterých bylo na mě už fakt hodně a pri některých jsem se i poněkud styděl :)
(Viděno v rámci Letní scény)
LucieSykorova  70 %
(zadáno: 17.7.2020, počet hodnocení: 137)
přínosný / zajímavý komentář
Jednička byla silnější...:)
Vladimír Rogalewicz  90 %
(zadáno: 30.6.2020, počet hodnocení: 657)
přínosný / zajímavý komentář
Chybí odvaha zbavit se některých zdánlivě skvělých skečů; kdyby to bylo o půl hodiny kratší, dal bych 100 %. Mnoho těch situací si umím představit i v heterosexuální komunitě dnešních čtyřicátníků. O to lepší. Režijně a zejména herecky skvělé!
Lolek  100 %
(zadáno: 6.2.2020, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
Můžu dát 110%?
Tak alespon ???? (zpocený smajlík)...

Konec konverzace!
J.anek  60 %
(zadáno: 21.1.2020, počet hodnocení: 337)
přínosný / zajímavý komentář
(+3)
Lehkost a hravost jedničky z roku 2006 je pryč. Vtipné to je pořád, Michal a Tomáš jsou jednoduše skvělí, ale zvážnělo to, ztěžklo. To není špatně, on to zkrátka není jednoduchý modus vivendi, jen je té hořkosti a sebelítosti snad až moc. I když bych taky rád pochopil, proč jsme na sebe v té naší gay komunitě tak zlí... Je to takový esej o osamělosti a touze po blízkosti. Radim Vizváry je pochopitelně vynikající, ale netuším, kým je. A je to dlouhé. Pro mě tak o půl hodiny.
Xviktorie  80 %
(zadáno: 13.3.2021, počet hodnocení: 44)
Unionboy  70 %
(zadáno: 1.2.2021, počet hodnocení: 249)
Jan Malík 1993  90 %
(zadáno: 26.11.2020, počet hodnocení: 7)
Slamajak  60 %
(zadáno: 7.8.2020, počet hodnocení: 41)
Kristián F.  80 %
(zadáno: 2.7.2020, počet hodnocení: 47)
Antoano  70 %
(zadáno: 20.2.2020, počet hodnocení: 40)
Strom-z  70 %
(zadáno: 11.2.2020, počet hodnocení: 34)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.