Divadlo Na Fidlovačce

Eva tropí hlouposti

Premiéra: 27.2.2014. Dramaturgie: Petr Vydra. Scéna: Pavel Borák. Kostýmy: Blanka Tesařová. Hudební spolupráce: Pavel Šimák, Jan Kluka. Režie: Pavel Šimák.
2:10


Crazy komedie podle známého románu a nezapomenutelného filmu. Příběh o rozjívené dívce, která se k překvapení všech zamiluje.
D12+
v anketě portálu i-divadlo.cz:
Marie Doležalová - 3. místo v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon roku 2014
Divadlo Na Fidlovačce
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
74 %
74741000
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Lukáš Dubský 70 %
(zadáno: 23.11.2015, počet hodnocení: 793)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
75%. Crazy komedie ve zběsilém tempu, některé pohybové kreace upomínají na němé filmové grotesky. Vkusně se povedlo zabudovat i některé prvorepublikové šlágry, výsledná stylizace se povedla. Hlavní zásluhu na tom mají herci. M.Doležalová prokazuje komediální talent i šíři svého hereckého rejstříku, D.Ratajský hraje Michala úplně jinak než O.Nový, přesto výborně. Velmi přesná je také L.Molínová jako vtipná glosátorka příběhu teta Pa. Snad je D.Hák hraje Fredyho až na hraně karikatury. Oddechová inscenace, která dokáže pobavit bez nějakých laciností.
Anežka Hrebiková 80 %
(zadáno: 12.4.2014, počet hodnocení: 192)
přínosný / zajímavý komentář
Opravdu nikdy bych neřekla, že na Fidlovačce uvidím tak dobré představení. Dobové, hravé, s minimem laciností a skvělými výkony - výborná byla M. Doležalová, Denny Ratajský, Aneta Krejčíková, skvěle se s postavou sžila Martina Randová. Místy dobře napodobená prvorepubliková dikce. Výborně jsem se bavila a určitě jsem na "Evě" nebyla naposledy.
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 4.4.2014, počet hodnocení: 759)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Z mého pohledu rozhodně vydařené zpracování. Povedlo se velmi dobře přenést atmosféru známého filmu (a věřím, že i původní knihy, kterou jsem ale bohužel nečetl) na divadelní prkna. Pohyby, dikce, dialogy a k tomu doprovodné písně, to vše skvěle sedí a vytváří plnohodnotný celek. Hra má celou dobu dobré tempo, není snad šance, že by mohla začít jakkoli nudit. Velkou zásluhu na tom všem má bezesporu vydařené obsazení. Především M. Doležalová a D. Ratajský předvádí skvělé výkony. Též A. Krejčíková či L. Molínová hrají velmi dobře. Celkově hra, která pobaví svým vlastním roztomilým způsobem.
Jiří Landa 60 %
(zadáno: 24.3.2014, počet hodnocení: 2862)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Inscenace sice zdařile pracovala s atmosférou předválečných let, což umocňovaly kostýmy i pečlivě vybraná a nastudovaná hudební složka (jen těch ukázek ze soundtracku Půlnoc v Paříži mohlo být méně), celkový dojem je však rozpačitý. Představení chybí pořádný „drajf“ a šmrnc, jakým to uměli rozjet herci v legendárním filmu. Přestože se M. Doležalová své role chopila s nasazením a vlastně jí nelze nic moc vytknout, ve výsledku její Eva působí spíš jako vedlejší postava. Mnohem více zaujme příběh Elišky (výborná naivní kreace A. Krejčíkové) a Michala, kterého přesvědčivě vystřihl D. Ratajský.
Helena Grégrová 60 %
(zadáno: 23.3.2014, počet hodnocení: 1409)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Neumím si představit ideálnější současnou představitelku Evy, s níž je radost divácky sdílet tropené hlouposti, než je Marie Doležalová! Je tou, jež inscenaci dodává nejšmrncovnější crazy švih. Trochu mě rušila přemíra (především) pohybových gagů, které se občas nepodařilo úplně přirozeně interpretovat a působily příliš nacvičeně. Problém jsem měla také s překarikovanou stylizací Davida Háka. I přes tyto výtky jsem hlediště opouštěla s příjemným "retropocitem".
Jiří Koula 70 %
(zadáno: 17.3.2014, počet hodnocení: 1548)
přínosný / zajímavý komentář
Proměna Marie Doležalové ve ztřeštěnou Evu byla tak dokonalá, že mi pár minut trvalo si uvědomit, že to je ona. A Martina Randová by neměla zpívat. Jinak jde ale o podařenou inscenaci, kterou si užijí nejen skalní příznivci Divadla Na Fidlovačce.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Honza1 80 %
(zadáno: 15.10.2019, počet hodnocení: 78)
přínosný / zajímavý komentář
75%. Příjemný relax. Pohodovka, fajn zábava. Splněné očekávání. Přehrávání nevadilo. K této době a tomuto žánru tak nějak patří.
AliV 60 %
(zadáno: 24.2.2019, počet hodnocení: 82)
přínosný / zajímavý komentář
Představení se sice jmenuje "Eva tropí hlouposti", ale mnohem větší prostor než zmíněná Eva dostává její bratr v podání skvělého Dennyho Ratajského a jeho vyvolená, kterou ztvárnila talentovaná Barbora Mošnová. Oba zmiňování spolu s Dianou Šoltýsovou svými výkony pozvedali toto jinak průměrné představení. Ostatní nehráli vyloženě špatně, ale postupem času mi u nich vadilo přílišné tlačení na pilu v komických situacích, případně přehrávání.

Představení se můžu doporučit, ale jen díky výkonům tří zmíněných herců, kteří se vyhýbají afektu a karikatuře.
MIR 90 %
(zadáno: 27.1.2019, počet hodnocení: 54)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Viděli jsme ještě s Maruškou Doležalovou a byla výborná.
Čiko 40 %
(zadáno: 28.10.2018, počet hodnocení: 674)
přínosný / zajímavý komentář
45% Inscenace mě tak od jedné třetiny své délky nudila. Navíc mám pocit, že zde byl prvorepublikový afekt (příznačný pro filmové herectví té doby) nahrazen prostým přehráváním.
Kateřina Vodáková 40 %
(zadáno: 29.5.2018, počet hodnocení: 93)
přínosný / zajímavý komentář
Skanzen na jevišti. Tohle nesoučasné divadlo opravdu není nic pro mě. Dala bych ještě méně, ale musím přeci jen ocenit pěvecké výstupy, které nebyly špatné a nadto i obrovský pohybový um a zápal pro herectví D. Ratajského. Z praktických aspektů pro diváka mě potěšila super účinná klimatizace, v horku panujícím venku je k nezaplacení.
Romana35 80 %
(zadáno: 27.4.2018, počet hodnocení: 141)
přínosný / zajímavý komentář
Viděla jsem v roli Evy Dianu Šoltýsovou, což bylo pro mě zklamáním. Těšila jsem se na Marii Doležalovou. To poněkud ovlivňuje mé hodnocení, jinak bych dala určitě více %. Mnohem více mě zaujala Barbora Mošnová a Denny Ratajský. Ludmila Molínová jako tetička Pa byla skvělá. Moc ráda bych shlédla představení ještě jednou s Maruškou Doležalovou, tak snad se zadaří.
Chaika 80 %
(zadáno: 9.4.2018, počet hodnocení: 19)
přínosný / zajímavý komentář
Na film to samozřejmě nemá, ale ani to není účel. Divadelní zpracování se nám líbilo. Mladí herci odvedli solidní herecké i pěvecké výkony. Zejména překvapila Aneta Krejčíková :-)
Lucy1905 80 %
(zadáno: 29.5.2017, počet hodnocení: 31)
přínosný / zajímavý komentář
Bylo to podařené představení. Nejvíce se mi líbily výkony hlavní představitelky Marie Doležalové, Dennyho Ratajského a Anety Krejčíkové. Pro mě bylo velké plus v tom, že hlavní cíl nebyl přesně zkopírovat film.
Lenkakebulka 90 %
(zadáno: 25.4.2017, počet hodnocení: 47)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi příjemné. Nesnaží se kopírovat film a tím získá jen samá plus.
Studentice 40 %
(zadáno: 6.4.2017, počet hodnocení: 69)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Pro mě jedno z nejhorších představení, co jsem doposud viděla. Herci hodně přehrávali, veškerý vtip a noblesa filmu se změnilo v karikaturu. Jedině tetička Pa byla kouzelná. Pro mě velké zklamání bohužel.
Atribut 60 %
(zadáno: 16.3.2017, počet hodnocení: 79)
přínosný / zajímavý komentář
dalo se na to koukat, příjemný, chvílemi i sranda, ale herci prostě na kouzlo filmu nedosáhli.
Adela_H 80 %
(zadáno: 13.10.2016, počet hodnocení: 62)
přínosný / zajímavý komentář
Výborný Denny, skvělá Marie a Aneta. Aneta mě překvapila skvělým hlasem, pěkně zpívá. Ostatní byli o třídu až dvě níže, bohužel.
Kamaela 90 %
(zadáno: 9.10.2016, počet hodnocení: 33)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemná, lehká komedie, jen místy trochu moc se snažící kopírovat slavný film.
Osgood 80 %
(zadáno: 18.5.2016, počet hodnocení: 73)
přínosný / zajímavý komentář
Roztomilé. Marie Doležalová tropí hlouposti po svém a zcela potvrzuje svůj mimořádný talent. Denny Ratajský se zřejmě teleportoval z r. 1939, Aneta Krejčíková je velmi šik, oproti filmové verzi její postava vynikne a teta Pa Ludmily Molínové je přímo pohádková:-) Zapojení dobových písniček je příjemné, leč ve srovnání s legendárním Havelkovým Saturninem zůstává Eva někde na půli cesty. Určitě mohlo být šlágrů více a také alespoň živý klavír by neuškodil. Nicméně představení zaručeně pohladí po duši nejen příznivce první republiky:-) Je třeba tropit více takových hloupostí:-)
Zuzatab 100 %
(zadáno: 14.4.2016, počet hodnocení: 65)
přínosný / zajímavý komentář
Film s Natašou Gollovou a Oldřichem Novým od dětství miluju a znám ho celý téměř zpaměti, o to víc je pro mě velkým překvapením, že se mi tato hra líbila snad ještě víc než zmíněný film. Skvostné, nemám co vytknout a nevím ani koho dříve vyzdvihnout.
Antonio 100 %
(zadáno: 4.3.2016, počet hodnocení: 77)
přínosný / zajímavý komentář
Nečekal jsem od hry nic ,ale mile mě překvapily herci moc pěkné proto hodnotím 100% ...Určitě si zajděte doporučuji nebudete litovat...
Nick 80 %
(zadáno: 14.1.2016, počet hodnocení: 46)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi milé a příjemné představení, v podstatě nemám zásadnějších výhrad. Marie Doležalová jako Eva je skvělá, Ludmila Molínová jako teta Pa přímo okouzlující. Ani ostatní účinkující nezaostávají, většina složek inscenace v rovnováze, vše šlape, jak má. Nelze očekávat žádné hlubokomyslné dílo, nicméně na zpestření všedního večera poslouží dokonale. Jen si neodpustím drobnou poznámku - někteří herci by opravdu neměli zpívat :)
Margaret 70 %
(zadáno: 19.12.2015, počet hodnocení: 80)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Milé nenáročné představení. Velmi dobré výkony D. Ratajského a A. Krejčíkové.
Vlatyes 80 %
(zadáno: 9.10.2015, počet hodnocení: 51)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Velice vtipné představení, které určitě pobaví! Jako velký fanda filmů pro pamětníky jsem se trochu bála, jak divadelní Eva dopadne, ale byla jsem spokojena. Marie Doležalová byla skvělá, ale ještě mnohem víc mě zaujal Denny Ratajský, který v sobě měl prvorepublikovou noblesu a zároveň obrovskou komičnost a neuvěřitelnou až fascinující energii. Jeho výkon byl pro mě asi tím nejlepším z celé inscenace. I ostatní herci mu skvěle sekundovali s výjimkou Davida Háka - to už bylo přehnané pitvoření se. Také se mi moc líbila hudební složka a kostýmy.Celkově to bylo příjemné oddechové představení.
Janica 80 %
(zadáno: 6.5.2015, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemná oddychová hra s milou zápletkou. Po po celou dobu jsem však bojovala s pocitem, zda se divadelní zpracování až příliš nesnaží stylizovat do známého filmu, a tím se pak vytrácejí možnosti divadelního, možná až částečně alternativního pojetí.
Vladimír Rogalewicz 40 %
(zadáno: 8.4.2015, počet hodnocení: 508)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Takhle se hrálo divadlo naposledy snad za Václava Tháma - plné přehrávání a trapného pitvoření. Jestli je toto skutečně to nejlepší, co Fidlovačka nabízí, pak je nejvyšší čas, aby divadlo získal jiný soubor s vyššími ambicemi. (Nemohu nesrovnávat se Špinarovým Nočním motýlem - inscenační tým by se měl rozjet do Kladna, aby viděl, že starý film jde na pódium převést zajímavě, rafinovaně a přitom zábavně.)
Fedorocko 80 %
(zadáno: 24.3.2015, počet hodnocení: 507)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemná odpočinková záležitost s kvalitními hereckými výkony hlavních propagonistů.
Irena 80 %
(zadáno: 22.3.2015, počet hodnocení: 50)
přínosný / zajímavý komentář
Člověk samozřejmě srovnává aniž chce s filmem, který je geniální. Ale divadelní zpracování se mi i tak líbilo. Skvělá Martina Randová, okouzlující Marie Doležalová a Ludmila Molínová, muži sekundovali víc než zdatně.
Lentilie 70 %
(zadáno: 21.1.2015, počet hodnocení: 63)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
To nejlepší co jsem na Fidlovačce viděla. Marie Doležalová je plná energie, hra má zběsilé tempo a vtipně pojatou scénu. Kostýmy jsou taktéž okouzlující. Jindy dobrá Aneta Krejčíková mi přišla mírně zahnaná do kouta a Denny Ratajský se asi narodil ve špatné době - první republika by mu zjevně velmi vyhovovala. Milé a energické.
Togaf 90 %
(zadáno: 18.1.2015, počet hodnocení: 129)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Marie Doležalová je jako Eva naprosto famózní, její pohyby, gesta, proslovy jsou zábavné, trefné, připomínají Gollovou a zároveň jsou typicky její. Škoda, že v představení nemá víc prostoru. Naštěstí i ostatní hrají moc dobře :)
Firt 30 %
(zadáno: 5.11.2014, počet hodnocení: 14)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Převádění slavných filmových kusů na jeviště je téměř zaručeně průšvih. Tomu průšvihu se dá částečně předejít, pokud se hercům a režisérovi zakáže na daný film koukat, což se tady však nestalo. Eva se toporně snažila tropit hlouposti po vzoru Nataši Gollové, až to zavánělo parodií. Nečekala jsem, že by se soubor z Fidlovačky mohl vyrovnat obsazení filmu, ale že budou herecké výkony až taková katastrofa...proboha, vždyť pády se učí v prvním ročníku všech hereckých škol! Jediné, co se dalo snést, byly pěvecké vložky a představitelka Elišky, která zvládla svou roli bez ochotnického přehrávání.
Hannah21 80 %
(zadáno: 3.11.2014, počet hodnocení: 142)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Výborné, svižné představení, změny oproti filmu jsou ku prospěchu. Doležalová je skvělá Eva, ale ještě o chloupek lepší je duo Ratajský a Krejčíková. Randová též skvělá. Chyběla mi ale scéna s diktováním dopisu.
Teejay 60 %
(zadáno: 31.10.2014, počet hodnocení: 64)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Správně trhlá Eva, hezká výprava, skvělé nastudování, vynikající příležitost si odpočinout nad nenáročným dějem. Neurazí žádnou generaci, vhodné na společnou návštěvu se starými rodiči. Věrně kopíruje brilantní film.

Není co vytknout, ale protože neobsahuje zásadní sdělení mimo prvoplánový humor a lidové "láska hory přenáší", nemůžu dát vyšší hodnocení, i když jde o skutečně dobrou crazy komedii.
DivadelniFan 90 %
(zadáno: 29.10.2014, počet hodnocení: 191)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Velmi dobré a kvalitní představení plné humoru a profesionálních výkonů. Marie Doležalová byla správně "trhlá", Denny Ratajský vynikající, jako vždy. Svou roli si užívá a využívá mnoho prostředků k hraní. Lukáš Rous je také výborný. Martina Randová rozesměje publikum už svým příchodem. Ostatní herci mají dost prostoru, aby vynikli a vedou si velmi dobře! Za mě rozhodně ANO!
Luciferie 70 %
(zadáno: 21.10.2014, počet hodnocení: 121)
přínosný / zajímavý komentář
Krásné představení, skvělí herci, úžasná atmosféra. Bála jsem se podvědomého srovnávání s oblíbeným filmem, ale musím říci, že v mých očích inscenace uspěla na jedničku.
Mora 70 %
(zadáno: 10.6.2014, počet hodnocení: 134)
přínosný / zajímavý komentář
Co jsme očekávali, to jsme (téměř)opravdu viděli.
Vladimír10 80 %
(zadáno: 14.3.2014, počet hodnocení: 357)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Neuhasitelný zápal inscenátorů i herců se maximálním možným způsobem projevuje v tomto příjemně nostalgickém představení. Z Marie Doležalové se stává opravdová hvězda nuselské scény, která hravě nahradí všechny töpferovské umělce, kteří odešli do Divadla na Vinohradech. Právě ona, M. Randová a D. Ratajský se pro mě stali hvězdami večera. Příběh, který znají diváci hlavně díky filmovému zpracování s O. Novým a N. Gollovou v hlavních rolích, je převyprávěn v odlehčenějším duchu a tři čtvrtě století starému snímku může směle konkurovat. Obohacují ho též vhodná hudební čísla.
Rak61 100 %
(zadáno: 1.3.2014, počet hodnocení: 94)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Velice pěkné představení, výborné herecké výkony Marušky Doležalové, Dennyho Ratajského, Ludmily Molínové, Martiny Randové i ostatních. Fidlovačka má další divácky vděčné představení, které nahradí Hostinec ...
Jirkan 60 %
(zadáno: 1.3.2014, počet hodnocení: 564)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
1.3. 2014: Nezdařená výprava s nedotaženým nápadem. D. Ratajský a M. Randová hrají na hraně komiky, ale vědí co dělají, takže to funguje a baví, toto se ale nepovedlo u D. Háka, to je hodně špatné. Výraznou posilou souboru je A. Krejčíková. M. Doležalová ze sebe chrlí neuvěřitelné (a příjemné) množství energie, ale musí si to ještě sednout, je to velký úkol. Určitě dobrý tah, inscenace není nějak novátorská, pohrává si s humorem. Tento titul určitě nějakou dobu hlediště bude plnit, to je přesně ta Fidlovačka, kterou mají věrní diváci rádi (soudě podle ohlasů hlediště). (65%)
Komon14 90 %
(zadáno: 3.3.2014, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Vydařená inscenace divadla Na Fidlovačce, která pobaví široké divácké spektrum, výborná scéna. Chci ohodnotit výkony herců, které jsou úžasné, jak hlavní představitelé M.Doležalová a D.Ratajský, tak ostatní, kde bych hlavně vyzdvihl výkony Martiny Randové a Davida Háka. Inscenace pobaví a pohladí po duši. Díky.
Layer 40 %
(zadáno: 11.11.2019, počet hodnocení: 32)
Xcepek 70 %
(zadáno: 16.10.2019, počet hodnocení: 460)
Lucas89 70 %
(zadáno: 13.10.2019, počet hodnocení: 22)
RadekChamp 40 %
(zadáno: 7.10.2019, počet hodnocení: 15)
Teddy 70 %
(zadáno: 17.5.2019, počet hodnocení: 114)
Michalmusek 80 %
(zadáno: 4.12.2018, počet hodnocení: 199)
Michaela70 70 %
(zadáno: 4.6.2018, počet hodnocení: 31)
Richard Juan Rozkovec 60 %
(zadáno: 4.3.2018, počet hodnocení: 23)
Zakmilda 80 %
(zadáno: 12.2.2018, počet hodnocení: 14)
Leafeltova 90 %
(zadáno: 22.1.2018, počet hodnocení: 79)
Blahme 70 %
(zadáno: 6.12.2017, počet hodnocení: 62)
Suzana 50 %
(zadáno: 19.10.2017, počet hodnocení: 249)
Jajiii 80 %
(zadáno: 17.10.2017, počet hodnocení: 13)
Addk 80 %
(zadáno: 11.10.2017, počet hodnocení: 96)
Scoobi 70 %
(zadáno: 8.9.2017, počet hodnocení: 80)
Tomsely 70 %
(zadáno: 4.5.2017, počet hodnocení: 25)
HappyHippo 70 %
(zadáno: 26.1.2017, počet hodnocení: 7)
Blanuli 80 %
(zadáno: 22.8.2016, počet hodnocení: 27)
Janul. 90 %
(zadáno: 16.5.2016, počet hodnocení: 30)
Radka 90 %
(zadáno: 28.4.2016, počet hodnocení: 53)
Lesovi 70 %
(zadáno: 9.4.2016, počet hodnocení: 38)
TerezaP 90 %
(zadáno: 18.3.2016, počet hodnocení: 31)
Ella13 70 %
(zadáno: 9.12.2015, počet hodnocení: 16)
Kritik 80 %
(zadáno: 29.10.2015, počet hodnocení: 70)
Gaspoda 70 %
(zadáno: 2.9.2015, počet hodnocení: 53)
Pavel.Tomas 80 %
(zadáno: 7.8.2015, počet hodnocení: 113)
Lukrecie 80 %
(zadáno: 4.6.2015, počet hodnocení: 55)
Kinkulina 70 %
(zadáno: 20.5.2015, počet hodnocení: 39)
Mjetelova 100 %
(zadáno: 18.5.2015, počet hodnocení: 36)
IgnaciusR 70 %
(zadáno: 5.4.2015, počet hodnocení: 32)
Kytina 70 %
(zadáno: 17.3.2015, počet hodnocení: 160)
Gimli35 90 %
(zadáno: 11.2.2015, počet hodnocení: 55)
Xlucianka 80 %
(zadáno: 9.12.2014, počet hodnocení: 23)
Teres 80 %
(zadáno: 28.3.2014, počet hodnocení: 126)
Antioch 50 %
(zadáno: 2.3.2014, počet hodnocení: 149)
Bacraj 70 %
(zadáno: 27.2.2014, počet hodnocení: 164)
Vostaluc 100 %
(zadáno: 20.2.2018, počet hodnocení: 4)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.