Divadlo Na Jezerce

Irena Dousková

Darda

Premiéra: 12.12.2012. Výprava: Petra Goldflamová Štětinová. Hudba: Milan Potoček. Režie: Arnošt Goldflam.
2:25


Adaptace závěrečné části volné trilogie knih o Helence Součkové. Čas železnou oponou trhnul, takže žákyni a v téže h(n)usákovské realitě dospívající gymnazistku Helenu potkáváme nyní jako vdanou ženu, matku dvou dětí. Ačkoli se dobové kulisy proměnily, na lepší svět to kupodivu zase nevypadá. Namísto krize normalizace je tu krize středního věku. A když už krize, tak pořádná. Přichází totiž jedna darda za druhou...


inscenace se dočasně neuvádí

v anketě portálu i-divadlo.cz:
Barbora Hrzánová - významné umístění v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon roku 2013
Divadlo Na Jezerce
Hodnocení inscenace
Redakce
60 %
Uživatelé
63 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Jan Pařízek 50 %
(zadáno: 23.5.2014, počet hodnocení: 648)
přínosný / zajímavý komentář
Hlavním kladem této inscenace pro mě byla jednoznačně B. Hrzánová, která dokáže svým hereckým uměním pozvednout na dobrou úroveň i takto špatnou hru. Vedle ní ještě pochvala pro neméně dobrou L. Vlasákovou. Nicméně hlavní problém byl u mě ve hře samotné. Přes několik závažných témat mi celkový příběh přišel dosti nudný a slaboduchý, až příliš často sahající po zbytečně laciném humoru. Pasáže s vloženými pohádkami mě vyloženě minuly, jejich smysl a přínos pro tuto hru jsem zcela nepochopil. Ale nejspíš pouze nejsem tam správná cílová skupina, většina hlediště se bavila více než dobře.
Lukáš Dubský 50 %
(zadáno: 23.2.2014, počet hodnocení: 627)
přínosný / zajímavý komentář
Obávám se, že texty Ireny Douskové fungují lépe jako knihy než divadelní hry. Barbora Hrzánová je v hlavní roli opět velmi dobrá, i když zde nemá tolik prostoru k herecké exhibici jako v Hrdém Budžesovi. Zaujmou ale i ostatní účinkující, především Jan Hrušínský a Lenka Vlasáková. Petr Vacek hodně doplatil na to, že v jeho postavě si Dousková pravděpodobně vyřizuje účty s bývalým manželem, a tak je Jindřich Darda pohříchu jednorozměrný zloduch. Hodně retardující jsou tři vložené pohádky, bez kterých by se hra obešla.
Jiří Koula 60 %
(zadáno: 25.8.2013, počet hodnocení: 1352)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mě s výrazným odstupem nejslabší část trilogie a též doklad toho, že "dnes už není o čem". Tedy ono by snad i bylo, jenže autorka i inscenátoři rezignují na hledání systémových příčin problémů jednotlivce.
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 28.12.2012, počet hodnocení: 1243)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
75%. V jedné z anotací k inscenaci se lze dočíst, že je plná humoru, kterým možná překrýváme svůj smutek. Absolutně výstižné!
Jiří Landa 70 %
(zadáno: 19.12.2012, počet hodnocení: 2721)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Ačkoli jsem měl strach z „nastavované“ kaše, volné pokračování příběhů o Helence Součkové mě bavilo i tentokrát. Režisér A. Goldflam si trefně pohrával se situacemi a všechny scény příhodně pointoval. I vážnější témata zpracoval citlivě. Herecky se mi kromě B. Hrzánové líbily zejména L. Vlasáková a M. Šplechtová. Ostatně herecky vyrovnaná byla celá inscenace, kromě přehrávajícího či naopak „nedohrávajícího“ P. Vacka. Hercům se v představení bez sebemenšího pitvoření podařilo vytvořit najednou hned několik postav. Podobných dobrých a dobře zpracovaných komedií by si naše divadla zasloužila víc.
Hodnocení uživatelů:
Pavlouš 70 %
(zadáno: 12.8.2017, počet hodnocení: 54)
Martina123 60 %
(zadáno: 23.4.2016, počet hodnocení: 36)
Maggie 90 %
(zadáno: 10.2.2016, počet hodnocení: 24)
Czerwa 60 %
(zadáno: 12.8.2015, počet hodnocení: 26)
IgnaciusR 50 %
(zadáno: 20.2.2015, počet hodnocení: 24)
Matouš Hájek 60 %
(zadáno: 30.11.2014, počet hodnocení: 57)
Kraval 60 %
(zadáno: 17.11.2014, počet hodnocení: 37)
Goin 60 %
(zadáno: 17.7.2014, počet hodnocení: 24)
Adlen 100 %
(zadáno: 23.6.2014, počet hodnocení: 15)
Fedorocko 40 %
(zadáno: 24.3.2014, počet hodnocení: 355)
přínosný / zajímavý komentář
Tak to bylo zklamání. Očekával jsem tradičně od Jezerky hezké představení,ale toto mezi ně rozhodně nepatří. Zbytečně dlouhé, zbytečné pohádky, zbytečný chaos. Za herecké výkony Báry Hrzánové, Lenky Vlasákové a Honzy Hrušínského dávám 45 %,ale ty už znám a o nic nového jsem tímto představením obohacen nebyl.
Rapanzell 30 %
(zadáno: 17.3.2014, počet hodnocení: 23)
přínosný / zajímavý komentář
Představení mě nezaujalo.
Bacraj 60 %
(zadáno: 15.2.2014, počet hodnocení: 164)
přínosný / zajímavý komentář
Chtělo by to pokrátit.
PEPEK-K 30 %
(zadáno: 28.1.2014, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Teda,byl jsem včera na Dardě..uf..to je blábol.Jak to můžou srovnávat s Hrdým Budžesem..to je ÚPLNĚ jiná liga(3 herci a super!!) Darda-8 herců=cca 20 postav..vůbec to nemá žádnou dějovou linku,změt scének občas se člověk pousměje,díky hercům..ale děj blbost!!Několik lidí o přestávce odešlo..ani se nedivím..Vemte 4,5kila běžte radši někam na večeři...Autorka vaří z vody..asi z destilovaný:-)...A Goldflam ať radši hraje a dělá děti.to mu jde(viděl jsem na NETu jeho režii z Brna po 10 min. jsem to vypnul!!..:-(..)Byl jsem Na Jezerce asi 3x a vždy dobré..ale tohle je darda na palici..tak asi tak.
Nikki123 80 %
(zadáno: 21.12.2013, počet hodnocení: 108)
přínosný / zajímavý komentář
Po přečtení knižní předlohy jsem od této divadelní hry očekávala trochu více, ale celkově mě hra nezklamala, musím vyzdvihnout fantastické výkony B. Hrzánové a L. Vlasákové.
Teres 50 %
(zadáno: 18.9.2013, počet hodnocení: 94)
Lumca 80 %
(zadáno: 25.6.2013, počet hodnocení: 257)
Marcela 70 %
(zadáno: 14.5.2013, počet hodnocení: 349)
EvelineS 80 %
(zadáno: 3.5.2013, počet hodnocení: 39)
přínosný / zajímavý komentář
Téměř instruktážní divadlo, jak se pokusit brát tragické životní události s nadhledem a humorem. Plnohodnotné pokračování Hrdého Budžese s dobrým hereckým obsazením.
Mortimer 30 %
(zadáno: 18.3.2013, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Problém tohoto představení je, že laťka nastavená Hrdým Budžesem je tak vysoko, že se Dardě nepovedlo jí ani přiblížit natož překonat. Text, který pojednává o rozvodu a rakovině hlavní představitelky není příliš veselý, zdá se ale, že však diváci touží po veselohře a inscenátoři se snaží jim vyjít vstříc. Takže se na jevišti v rychlém sledu střídají veselé scénky, které ovšem nevytvoří nějaký výsledný tvar srovnatelný s křehkým příběh dítěte udiveně se rozhlížející v dospělem světě ale jakési panoptikum naší současnosti bez většího smyslu.
Ofina 90 %
(zadáno: 8.2.2013, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Jsem nadšena!

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.