Divadlo Na Jezerce

Timur Vermes, Matěj Balcar

Už je tady zas!

[Er ist wieder da]
Premiéra: 16.3.2017. Překlad románu: Michaela Škultéty. Scéna: Jan Balcar. Kostýmy: Lucie Halgašová. Projekce: Tomáš Sovinský, Radka Rüster, Irena Neradová, Šimona Balcar, Jan Balcar st., Johana Jedličková, Jáchym Hájek. Sound design: Ladislav Greiner. Režie: Matěj Balcar.
2:05

Osoby a obsazení
Adolf Hitler - Ondřej Kavan
Vera Krömeriová - Kristýna Hrušínská
Carmen Belliniová - Miluše Šplechtová
Udo Sensenbrick a další postavy - Zdeněk Hruška
Frank Sawatzki & Mladík a další postavy - Michal Kern
Stánkař & Moderátor Gagmez & Doktor - Martin Sitta
Ute Kesslerová - Tereza Němcová
ve filmové dotáčce - Daniela Drtinová, Lea Surovcová, Václav Kopta a další
ze záznamu - Petr Vacek, Libor Hruška

Adaptace stejnojmenného bestselleru. Tragikomedie, která si brilantně pohrává s představou, co by bylo, kdyby Hitler v roce 1945 nespáchal sebevraždu, ale třeba jen usnul...
Divadlo Na Jezerce
Hodnocení inscenace
Redakce
75 %
Uživatelé
75 %
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 70 %
Jan Pařízek 80 %
Jiří Landa 70 %
Helena Grégrová 80 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 10.1.2018, počet hodnocení: 1380)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
75%. Nenapíši zde nic nového. Zdařilá adaptace knihy pohrávající si s myšlenkou „Hitler v současnosti“. Inscenace předává chytrý humor předlohy, navíc okořeněný nenásilnými a smysluplnými odkazy k posledním dnům (a to i v české kotlině). Bulvárnější ráz není problémem, repertoár komerčního divadla tento počin vyloženě zdobí. Hlavní představitel O. Kavan se úlohy Hitlera zhostil bravurně, neomezoval se jen na vnějškové připodobnění. Dal nahlédnout i pod povrch fanatikovy duše, jehož nebezpečnost na první pohled nemusí být zřetelná.
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 22.11.2017, počet hodnocení: 692)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Opravdu velmi vydařená satira. Dobře zpracovaná, správně vystavěná a bez slabších míst. Spousta trefných narážek a přirovnání, k tomu svým způsobem též hezky vtipné, ale s výrazným mrazivým podtextem. Nijak se zde neparoduje, ani neshazuje, ba naopak spíše vážně upozorňuje na podceňovanou sílu jednoduché manipulace. Celé je to pak dobře vztaženo k aktuálním problémům a současné situaci. V hlavní roli zde podává přesvědčivý výkon O. Kavan, jenž skvěle pracuje s gesty, pohyby i tónem hlasu. Výrazně tak přispívá k silnému dopadu, jenž tato hra dokáže u diváka zanechat.
Jiří Landa 70 %
(zadáno: 18.5.2017, počet hodnocení: 2776)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
75% Přesná ukázka komedie s přesahem, jejíž aktuálnost chvílemi až děsí. Zdařilá divadelní adaptace příběhu pohrávajícího si s možností, že by se jeden z největších zločinců novodobé historie objevil v současnosti. Kam za těch sedmdesát let od jeho smrti naše společnost došla a jaké "celebrity" lidé často uctívají? Trefné obsazení O. Kavana do role Hitlera. Ten tuto figuru ztvárňuje s citem pro míru, nikterak ji neparoduje, a přesto má dar rozesmát i tnout tzv. "do živého", kdy divákův úsměv náhle zhořkne. M. Balcarovi se podařilo vystavět solidní inscenaci s vyrovnanými hereckými výkony.
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 19.3.2017, počet hodnocení: 1318)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
75 %. Velmi trefný satirický šleh, jehož razanci umocňuje humor, který přesně a bez skrupulí pojmenovává naši stále nemocnější současnost a důsledně pracuje s pointami, z nichž mrazí. Adolf Hitler jako "deus ex machina" - bizarní, ale také až hrozivě účinná facka... Nelze nevyzdvihnout výbornou hereckou práci Ondřeje Kavana a fakt, že se mu po celou dobu inscenace daří udržet optimální punc civilní autenticity, prostý jakékoli zjednodušující karikatury. Svou postavu a diváky tak dovede ke katarzi finálního sdělení, či ke značně nelichotivé, ale potřebné terapii citelným šokem. Jauvajs!
Hodnocení uživatelů:
Kritik 80 %
(zadáno: 4.4.2018, počet hodnocení: 62)
RadovanK 90 %
(zadáno: 13.3.2018, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Vynikající představení! Skvělá satira s velikým přesahem, ze kterého místy běhá mráz po zádech. Hra názorně ukazuje, jak blízko je hrana, za kterou je totalita. Ona je vlastně pořád na dosah a stačí velmi málo a už v tom zase jedeme. A tohle sdělení/varování je tlumočeno dokonale.
Zcela mimo řadu stojí úžasný výkon Ondřeje Kavana, on je 2 hodiny opravdovým Hitlerem. Tohle je na Thálii. Úžasné! Děkuji všem hercům za zážitek.
Jirkan 80 %
(zadáno: 6.3.2018, počet hodnocení: 551)
přínosný / zajímavý komentář
5.3. 2018 (85%): Je tu kontroverzní téma, které funguje, rezonuje, překvapuje. Některá "vtipná místa" mi vtipná úplně nepřišla, protože jejich obsah (síla) má poměrně dost velké následky, ale neznamená to, že s tím nesouhlasím, naopak. O to více si jeden tu záklaní myšlenku uvědomí. Pak je tu fakt, že bych něco takového od Jezerky nečekal (a co na to tradiční divák?). Sama inscenace je v některých významech dost popisná a doslovná, ale opět: nějak to základní myšlence neublíží. Hodně jsem o této inscenaci přemýšlel. Ondřeje Kavana jsem několikrát viděl, ale tedy velmi mile překvapil.
Vladimír Rogalewicz 80 %
(zadáno: 4.2.2018, počet hodnocení: 438)
přínosný / zajímavý komentář
Velice povedená vyvážená politická satira. Znamenitá režie, která nikde netlačí na pilu a všechny scény dobře vypointuje. Nemalý díl na úspěchu má O. Kavan - role je to sice vděčná, ale mohla by být snadno karikovatelná. kavanovo civilní pojetí je mimořádně působivé. Inscenace dokáže velikou zkratkou reagovat i na politické dění posledních dnů.
Jewel 80 %
(zadáno: 1.1.2018, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
Ondřej Kavan famózní.
Lenka458 80 %
(zadáno: 23.12.2017, počet hodnocení: 98)
Jenda.matousek 80 %
(zadáno: 17.12.2017, počet hodnocení: 314)
přínosný / zajímavý komentář
Precizně udělaný a smysluplný počin na komerční scéně je vždy jev, který je třeba náležitě ocenit. Autoři sice udělali z Hitlera trochu moc velkého sympaťáka, ale i díky této stylizaci, kterou O. Kavan bravurně udržel, si mohli dovolit rozehrát hru plnou (bohužel) velice aktuálních otázek. Ano, je to především komedie, nakonec mi bylo líto, že vážnějších momentů jako s babičkou K. Hrušínské nebylo více, ale jinak víceméně nemám co vytknout. Potěšilo mě, že také herci v menších rolích odvádí velice solidní práci, což nebývá vždy pravidlem.
Dzaamek 70 %
(zadáno: 25.11.2017, počet hodnocení: 36)
přínosný / zajímavý komentář
Představení mě trochu zklamalo, pokusím se toto zklamání popsat, i když to asi půjde stěží.
Čekal jsem, že při něm zažiji na vlastní kůži, jak snadné je podlehnout. Že si budu říkat, vždyť má vlastně pravdu, a že jen jméno Hitler mi zabrání postavit se na jeho stranu. Protože ono je snadné podlehnout a přiživování iluze, že nám se to stát nemůže a že "oni" jsou úplně jiní lidé než my, staví zbytečné příkopy.
Tuto možnost zničila karikaturizace Hitlera, například monolog o psích rasách. A také odkazy na současnou politiku, sdělující publiku kdo jsou ti zlí populisté, zabily možnost nadhledu.
Magda B. 90 %
(zadáno: 6.11.2017, počet hodnocení: 10)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělá satira, která místy působí až mrazivě. Ondřej Kavan v hlavní roli byl skutečně perfektní.
Barka 70 %
(zadáno: 30.10.2017, počet hodnocení: 145)
přínosný / zajímavý komentář
Mám stejný pocit, jako po přečtení knihy - že se z toho dalo dostat víc. Herecký výkon Ondřeje Kavana byl velmi dobrý, o tom žádná, ale celkově to na mě působilo tak nějak nenápaditě. Pro mě to málo gradovalo, vše bylo jen ve slovech, ale dynamika hry se neměnila. Lidi se smáli až se za břicha popadali, ale mně to vlastně vůbec vtipné nepřišlo, naopak. A to je možná ten hlavní problém, jaký s tím mám, hra se tváří jako komedie, ale poselství je zatraceně vážné, jenže režie s tím zachází právě JEN jako s komedií a to je málo. A hlavně, Hitler z toho vychází jako kladná sympatická postava :/
Plšík 80 %
(zadáno: 27.9.2017, počet hodnocení: 311)
přínosný / zajímavý komentář
75%
Zupri 70 %
(zadáno: 14.6.2017, počet hodnocení: 58)
přínosný / zajímavý komentář
Děsivé, poučné a dobré divadlo.
Renée 80 %
(zadáno: 10.6.2017, počet hodnocení: 96)
Michkyse 70 %
(zadáno: 15.5.2017, počet hodnocení: 59)
přínosný / zajímavý komentář
Až děsivě aktuální... Nejen z rozhovoru s Danielou Drtinovou v představení diváka mrazí. Ondřej Kavan se role Adolfa Hitlera zhostil se ctí.
Domi.Mac 40 %
(zadáno: 4.5.2017, počet hodnocení: 17)
přínosný / zajímavý komentář
Když se nepovede dramatizace, do hlavní role se obsadí průměrný herec a režisér si dá dovolenou. Na jednu stranu odvážný krok od tohoto divadla, na druhé promarněná šance. Kavan se nevyhýbá klišé a divné maše seriálového herce, Hrušínská přehrává, zbytek herců nepřekvapil. Škoda.
Antioch 80 %
(zadáno: 6.4.2017, počet hodnocení: 135)
přínosný / zajímavý komentář
repríza 6.4.2017
Hanichka 80 %
(zadáno: 19.3.2017, počet hodnocení: 16)
Inka1305 80 %
(zadáno: 17.3.2017, počet hodnocení: 7)
přínosný / zajímavý komentář
První část spíše zábavná, na konci spíš mrazí jak je to aktuální. Kavan výbornej, rozhovor s Drtinovou nejlepší
Emma Mývalová 40 %
(zadáno: 15.3.2017, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Hitlera vylíčeného jako gentlemana nenajdete v Peroutkově Přítomnosti, nýbrž v představení Na Jezerce. A světe div se, nejvíce empatie projevuje potomkům přeživších holocaustu. Ondřej Kavan Hitlera sice připomíná vizáží, nepochytil však jeho gesta ani dikci. Zachránil ho však scénář, neboť ostatní postavy většinu svého času na jevišti chválí hlavního protagonistu, jak skvěle vůdce imituje. Přitom jim uniká, že jde o Hitlera samotného. Zde tkví hlavní zápletka. V představení na Jezerce se však vůbec neobtěžovali s jejím rozplétáním. Zasmála jsem se alespoň u reportáže s Drtinovou.
Bernardblack 80 %
(zadáno: 14.3.2017, počet hodnocení: 170)
přínosný / zajímavý komentář
75%
"Všechno nebylo jenom špatné"...aneb satira nastavující zrcadlo naší pokřivené společnosti(lepší než film a šlapající knížce na stránky:)jo a Drtinová to dobře drtí:)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.