Divadlo na Vinohradech [velká scéna]

Harold a Maude

Premiéra: 25.5.2018. Překlad: Alexander Jerie. Dramaturgie: Jan Vedral. Scéna: David Bazika. Kostýmy: Sylva Zimula Hanáková. Hudba: Ondřej Brousek. Pohybová spolupráce: Jana Hanušová. Režie: Juraj Deák.
2:35


Citem a humorem nabitý příběh podivuhodného láskyplného vztahu osmnáctiletého mladíka Harolda a osmdesátileté zchudlé šlechtičny Maude. Harold, teenager z vyšších středních vrstev, nesnáší formálně dokonalý životní styl, ke kterému ho vede jeho dominantní matka a všemi prostředky se bouří proti konvencím. Rozkošně podivínská dáma Maude se řídí heslem: „Dnes jste tady a zítra tu nebudete.“ Každou chvilku života žije naplno a jako poprvé, s nezlomnou vitalitou a přesvědčením, že lidskou povinností je obnovovat ve světě dobro. Harold a Maude se náhodně potkají na pohřbu a prožijí spolu několik úchvatných a naplněných dnů...
Divadlo na Vinohradech
Hodnocení inscenace
Redakce
63 %
Uživatelé
74 %
74261000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 60 %
Jiří Landa 60 %
Helena Grégrová 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 10.12.2018, počet hodnocení: 1534)
přínosný / zajímavý komentář
Na hře zaujmou hlavně světonázory osmdesátileté Maude, svobodomyslné bytosti poukazující na nesmyslnosti, které lidi vzdalují od toho, co je v životě podstatné. Na nastudování DnV se asi nebude vzpomínat tolik jako na některá jiná, ale vznikla solidní divácky vděčná inscenace, spolehlivě plnící hlediště. Naštěstí se H. Maciuchová neutopila ve svých návycích, vtiskla Maude uvěřitelnou duši a vtipně vzala do hry specifickou potrhlost. Vedle ní se M. Adamczyk neztratil, vzájemnému vztahu titulní dvojice ale oba zůstali něco dlužni, stejně jako dramaturg a režisér vedlejším postavám.
Jiří Landa 60 %
(zadáno: 9.8.2018, počet hodnocení: 2860)
přínosný / zajímavý komentář
65% Inscenace opírající se o bulvární, nicméně kvalitně napsaný text kladoucí důraz na hodnoty, jež z dnešního světa pomalu mizí. I proto je uvedení hry opodstatněné. M. Adamczyk v roli Harolda vytvořil půvabnou postavu mladíka, který se svérázným způsobem začíná konfrontovat se světem a hlavně sám se sebou. Svým zkázněným výkonem inscenaci dominuje. Za zmínku stojí i Haroldova matka, kterou přesvědčivě vystihla S. Postlerová, stejně tak jako Š. Vaculíková s citem pro míru zvládla uhrát komediální výstupy tří "nevěst". Jen škoda řečové manýry H. Maciuchové, působí nemístně a k Maude se nehodí.
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 30.5.2018, počet hodnocení: 1407)
přínosný / zajímavý komentář
M. Adamczyk je Harold! Blízká je mi hra zejména a právě pro tuto postavu, která se ve vinohradské verzi potkala s protaganistou mých diváckých snů. Jako vystřiženou z katalogu matek, kvůli kterým nepáchat demonstrativní sebevraždy by byl hřích, s přehledem vystihla svou figuru i S. Postlerová. Také pro trio naturelově odlišných nevěst našla adekvátní klíč Š. Vaculíková. Škoda jen, že Maude H. Maciuchové doplácela místy na zvláštní hlasové manýry herečky, což zejména v emočně vypjatějších okamžicích působilo poněkud rušivě. Katazní slzu jsem ale otřela, výpovědní šmrnc inscenace nepostrádá.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Leafeltova 100 %
(zadáno: 4.6.2019, počet hodnocení: 79)
přínosný / zajímavý komentář
nádherné představení, skvělé výkony nejen paní Maciuchové, ale všech ostatní, krásné zpracování a moudrá slova, procítěné a pozitivní představení
NinadeL 90 %
(zadáno: 29.5.2019, počet hodnocení: 105)
přínosný / zajímavý komentář
Krásný zážitek. Toto nastudování kouzelné volnomyšlenkářské hry je ideálním materiálem pro sólo Hany Maciuchové. Bavila jsem se i u cíleně afektované Simony Postlerové a všech těch parodických prvků zobrazujících naivitu 60. let. Scéna je vynalézavá, atmosféra vysloveně pohlazením po duši. Jednotlivé výstupy paní Maciuchové jsou tu něžné, tu vtipné, tu zamilované, tu nostalgické a vždycky nádherné. Kdo by si s její Maud nechtěl zatančit valčík? Už teď se těším na další setkání s jejím herectvím.
Čiko 70 %
(zadáno: 25.5.2019, počet hodnocení: 666)
přínosný / zajímavý komentář
65% Vlastně by asi stačilo, kdyby Hana Maciuchová jen trochu ubrala. Je méně uvěřitelná, než všichni ostatní a jejím stavům bláznovství něco chybí. Oceňuji ale komediální výstupy nevěst a sebevražedné pokusy Marka Adamczyka, vlastně i jeho herecký výkon.
JirkaS 80 %
(zadáno: 30.3.2019, počet hodnocení: 196)
přínosný / zajímavý komentář
"Nejdůležitější je nebát se být lidský!" Tato inscenace nabízí tolik lásky, míru a inspirace, že je těžké jí nemilovat. A to říkám i přesto, že jsem viděl filmovou předlohu. Úžasná Hana Maciuchová, jejíž role přímo svádí k přehrávání, ale ona to zvládla vybalancovat tak úžasně, že jsem jí to všechno věřil. Člověk by se od ní hned nechal inspirovat, vést, učit něco nového. Skvěle jí sekundoval Marek Adamczyk, vynikli též i ostatní herci. Škoda, že inscenace má i svá hluchá místa a občas ztrácí dech, ale je-li výsledkem odchod z divadla se zasněným úsměvem na tváři, dílo se zdařilo! /29.3.2019/
Johnny 60 %
(zadáno: 11.3.2019, počet hodnocení: 53)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mne inscenace s nevyrovnanými hereckými výkony. Paní Maciuchová mne svým výkonem potěšila a jako jediná přesvědčila. Navíc se oprostila od manýry a přehrávání, ke kterému se někdy na jevišti uchyluje. Velkým zklamáním byl Harold, který působil toporně a bez výrazu. Úplně nejhůře dopadly vedlejší postavy (Haroldovy nápadnice a policisté). Závěrečné standing ovations z mého pohledu nezasloužené (repríza 9.3.19).
Ivelly 60 %
(zadáno: 10.3.2019, počet hodnocení: 30)
přínosný / zajímavý komentář
Hra mě docela nudila, kromě scén s Šárkou Vaculíkovou.
Kokoska 80 %
(zadáno: 30.11.2018, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
Skvěle zvolená dvojice do titulních rolí.
Michkyse 70 %
(zadáno: 25.9.2018, počet hodnocení: 92)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělá volba Marka Adamczyka pro postavu Harolda, brilantní herecké partnerství s Hanou Maciuchovou i Simonou Postlerovou je velkým plusem tohoto inscenačního pojetí známé hry.
Kvapnik25 80 %
(zadáno: 31.7.2018, počet hodnocení: 58)
přínosný / zajímavý komentář
Herecké souznění Hany Maciuchové a Marka Adamczyka bylo opravdové a musím říct, že je to po dlouhé době, co se mi NA Vinohradech něco líbilo.
Plšík 60 %
(zadáno: 29.5.2018, počet hodnocení: 394)
přínosný / zajímavý komentář
65%
Kateřina Vodáková 70 %
(zadáno: 25.5.2018, počet hodnocení: 91)
přínosný / zajímavý komentář
70 % za výkon paní herečky H. Maciuchové a za krásnou hudbu. Poselství a myšlenky ve hře jsou nádherné, ale měla jsem velká očekávání, která se bohužel nenaplnila. Paní Maciuchová hraje krásně, ale hra jako taková mě bohužel docela nudila. Mrzí mě to :-( A nejvíce mě otrávily ty silné výbuchy petard u "sebevražd" Harolda.
Lenkad 70 %
(zadáno: 19.10.2019, počet hodnocení: 59)
Black_Swan 80 %
(zadáno: 6.10.2019, počet hodnocení: 16)
Adelakle 80 %
(zadáno: 26.9.2019, počet hodnocení: 36)
Anna Divišová 70 %
(zadáno: 6.6.2019, počet hodnocení: 18)
Ahor 80 %
(zadáno: 4.5.2019, počet hodnocení: 29)
Vladimír10 90 %
(zadáno: 5.4.2019, počet hodnocení: 354)
Martikovodivadlo 60 %
(zadáno: 18.1.2019, počet hodnocení: 44)
Syringa 90 %
(zadáno: 30.12.2018, počet hodnocení: 5)
Tomas22 50 %
(zadáno: 5.10.2018, počet hodnocení: 74)
Adela_H 80 %
(zadáno: 1.10.2018, počet hodnocení: 62)
Lucia 80 %
(zadáno: 8.6.2018, počet hodnocení: 19)
Terezajirickova 100 %
(zadáno: 29.5.2018, počet hodnocení: 37)
MarekLinhart 20 %
(zadáno: 27.5.2018, počet hodnocení: 152)
Yvo 90 %
(zadáno: 29.5.2018, počet hodnocení: 1)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.