Divadlo na Vinohradech [velká scéna]

Je třeba zabít Sekala

Premiéra: 8.4.2022 | 2:45
Dramaturgie: Barbora Hančilová. Scéna: Michal Syrový. Kostýmy: Agnieszka Pátá-Oldak. Hudba: David Hlaváč a citace. Pohybová spolupráce: Martin Šimek, Petr Nůsek. Režie: Pavel Khek.
Jevištní zpracování ceněného českého filmu. „Syrový český western“ ukrývající zásadní otázky o povaze dobra a zla. Je horké léto roku 1943. Jura Baran pomáhal partyzánům a teď se přichází do vesnice Lakotice ukrýt před Němci. Ale i uvnitř vsi zuří válka. Sekal, který byl vychováván jako parchant, se mstí svým sousedům. Donáší Němcům a pomalu si bere grunt za gruntem a pantáty posílá do koncentráku. Rigidní řád majitelů gruntů se zvrátil proti nim. Rada starších se proto usnese: Je třeba zabít Sekala. Ale kdo to má udělat...?
14!  
Divadlo na Vinohradech
Hodnocení inscenace
Redakce
65 %
Uživatelé
69 %
kontroverzní inscenace (142.)
69141000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 60 %
Iva Bryndová 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu

Volby

Hodnocení (16)

HODNOCENÍ REDAKCE
Pavel Širmer  60 %
(zadáno: 24.5.2022, počet hodnocení: 1788)
+ přínosný / zajímavý komentář
Ceněný český film pro jeviště zdramatizoval M. Františák, v silném příběhu se podařilo zachovat témata morálky, odpovědnosti a svědomí, které se neztratily ani ve zpracování DnV. Režisér P. Khek dobře vymyslel inscenační model, scénograf účelně naložil s prostorem. Režisérovým dluhem na inscenaci je práce s herci. Baranovy emoce nejsou v podání T. Dastlíka vždy věrohodné, o poznání přijatelnější je občasná přebujelost patosu D. Bambase. Větší pravdivosti se dobrali M. Holý a Š. Vaculíková. Úroveň výkonů ve vedlejších rolích kolísá od lepších (S. Skopal, A. Petráš) až k bohapusté šmíře (E. Režnarová, P. Rímský).
Iva Bryndová  70 %
(zadáno: 16.5.2022, počet hodnocení: 351)
+ přínosný / zajímavý komentář
75% - Stále stejná a zoufale nezajímavá a utahaná Eva Režnarová a příliš početný a k tomu příliš statický sbor místních sedláků, z nichž mnozí působí skutečně jen jako němý sbor, jsou v podstatě jediná zásadní negativa inscenace. Jinak se Pavlu Khekovi velmi dobře a efektně daří v klasické inscenací budovat dusivou atmosféru. Výrazně k tomu napomáhá sólo na cello, a vůbec hudba. Matek Holý, Tomáš Dastlík a Daniel Bambas pak kralují hereckému obsazení, v němž vedle nich zaujmou i Aleš Procházka, Svatopluk Skopal a Jaroslav Satoranský. A pocit hnusu a odporu vůči všem (velmi správně) v průběhu představení vzrůstá a vzrůstá.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Adela_H  90 %
(zadáno: 25.5.2022, počet hodnocení: 68)
přínosný / zajímavý komentář
Raději jsem moc neočekávala, ostatně T. Dastlíka zrovna nemusím, ale byl velmi dobrý, Marek Holý byl výborný! Dan Bambas také. Scéna a živá hudba zaujala a vůbec jsem se nenudila. Půjdu znovu.
BloggarSumec  20 %
(zadáno: 24.5.2022, počet hodnocení: 52)
přínosný / zajímavý komentář
Těch 20% je za Daniela Bambase. Zbytek zmar, zmar a zmar.
Guildenstern  30 %
(zadáno: 11.5.2022, počet hodnocení: 360)
přínosný / zajímavý komentář
Na Sekalovi se zvolna zahnívající soubor DnV i režisér P. Khek slušně vysekali. Inscenace postrádá tempo, je příliš doslovná a přímočaře moralizující, herečtí "bardi" v rolích statkářů jakoby soutěžili o nejrutinnější výkon roku. Míra, se kterou prýští z jeviště hrdelně zabarvená slova "parchant" a "luterán" se stává nesnesitelnou. Výkon(?!) E. Režnarové je na hraně parodie, ani T. Dastlík se s postavou Jury Barana nepotkal. 10% jde zda D. Bambasem a 20% za výborným M. Holým, který zachraňuje, co se dá. Na Vinohradech by to chtělo změnit vedení a trochu tam ten zatuchlý vzduch vyvětrat.
Denisa H.  90 %
(zadáno: 22.4.2022, počet hodnocení: 339)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Mrzí mě, jak poloprázdné hlediště na "mé" repríze bylo. Myslím, že inscenace Je třeba zabít Sekala do divadla typu Na Vinohradech patří jak sama o sobě svým příběhem, tak i pojetím. Žádné experimenty, naopak vyvážený poměr formy i obsahu. I když co se týče obsahu, má hra již předem pevný a silný základ ve svém námětu... Ta otázka, hranice dobra a zla mě opravdu bavila a je bravurně předkládaná.
Z herců si zaslouží vyzdvihnout M. Holý, V. Javořík, D. Bambas.
Pozn.: Film jsem kdysi viděla, ale nepamatuji si jej, takže nesrovnávam. Ale kouknu! A na inscenaci do DnV určitě ještě zajdu!
Suzana  50 %
(zadáno: 11.4.2022, počet hodnocení: 303)
přínosný / zajímavý komentář
Sloup i bič jako u Františáka v NdB, ale je to o 25 min. delší a chybí tomu nejen autentický Baran
Makaluzo1  80 %
(zadáno: 10.4.2022, počet hodnocení: 53)
přínosný / zajímavý komentář
Režisér P.Khek svým pojetím zbavil příběh nálepky českého, resp. moravského westernu.Předvádí totiž doslova antickou tragédii.Tradičními divadelními postupy předkládá divákovi daleko hlubší myšlenky, než jen souboj dobra a zla.To zlo je totiž všudypřítomné, což dokládá na patriarchálním prostředí hanácké dědiny. Všichni jsou vlastně Sekal.Atmosféru skvěle podbarvuje violoncello Š.Marka, na první pohled upoutá scéna M.Syrového.Nejvíc zaujmou výkony hlavních protagonistů T.Dastlíka a M Holého.
Honzy  80 %
(zadáno: 10.4.2022, počet hodnocení: 251)
přínosný / zajímavý komentář
Je třeba zabít divadelní klišé. To se povedlo v nové inscenaci Divadla na Vinohradech JE TŘEBA ZABÍT SEKALA. Režisér Pavel Khek zinscenoval Sekala nově a se spoustou divadelních atributů. Hra stojí na výborných hereckých výkonech Marka Holého a Tomáše Dastlíka. Jejich role jsou přesvědčivé. I ostatní se ve hře blýskli(Bambas, Javořík, Vaculíková, Satoranský). Zvláštní ocenění pro Aleše Petráše, který roli Lojzka nastudoval za zraněného kolegu D.Benedikta, v rekordním čase. Chválím pěknou a funkční scénu. Výborná je i živá hudba D.Hlaváče. Psáno z premiéry 9.4.2022 Hodn.80%.
Vyfuk  90 %
(zadáno: 9.4.2022, počet hodnocení: 10)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé vyřešení situace, kdy se děj odehrává na velké vesnici a vše se elegantně dá uhrát bez velkých změna na jenom jevišti. Dokonalá hudba, která je doslova živá. Skvělé výkony, skvělé přenastavení do divadla, skvělá atmosféra. Divadlo žije!
Briseis  90 %
(zadáno: 15.5.2022, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Konečně Vinohrady neuvádí trapnou rádoby veselohru, která není vtipná, ale servíruje skutečné, vymazlené drama, navíc naprosto skvěle obsazené. Třešničkou na dortu je violoncello, které zní živě přímo na monumentální scéně a podtrhuje naléhavost příběhu o zlu, které tvoříme my sami a je v každém z nás.
Vedle výborného Dastlíka září Marek Holý, který ukazuje, že nemá jen komediální talent, ale zvládne hrát i vážnější role. Nejlepší výkon ale podal Daniel Bambas coby páter Flóra.
Gaba84  40 %
(zadáno: 10.6.2022, počet hodnocení: 6)
Xcepek  80 %
(zadáno: 4.6.2022, počet hodnocení: 608)
Vladimír10  80 %
(zadáno: 10.5.2022, počet hodnocení: 479)
LavinieCamui  70 %
(zadáno: 22.4.2022, počet hodnocení: 584)
Chupetica  70 %
(zadáno: 21.4.2022, počet hodnocení: 136)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.