Divadlo na Vinohradech [velká scéna]

Miláček

Premiéra: 3.12.2021 | 3:05
Překlad románu: Břetislav Štorm. Dramaturgie: Vladimír Čepek, Zuzana Paulusová. Scéna: Karel Čapek. Kostýmy: Petra Krčmářová. Hudba: Jiří Hájek. Režie: Šimon Dominik.
Dramatizace známého románu. Stále živý a aktuální příběh vzestupu George Duroye, krásného a sympatického, leč bezcharakterního jedince. Paříž konce 19. století je zářivou perlou evropských metropolí, plnou kabaretů, divadel, kaváren, hospůdek, barů, společenské zábavy a vzrušeného nočního života. Ovšem především pro ty, kdo na to mají. George Duroy k nim nepatří. Nedávno se vrátil z armádní služby v Africe, má špatně placenou práci, žádné vzdělání ani perspektivu, věčně hluboko do kapsy. Jednoho šťastného večera potká starého známého z armády, novináře Forrestiera, a s jeho pomocí začne stoupat po společenském žebříčku...
Divadlo na Vinohradech
Hodnocení inscenace
Redakce
-
Uživatelé
65 %
6581000
Chci vidět - přidat do seznamu

Volby

Hodnocení (8)

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
LavinieCamui  60 %
(zadáno: 8.1.2022, počet hodnocení: 405)
přínosný / zajímavý komentář
Zbytečně dlouhé. Určitě by šlo zkrátit. Špinarově kladenské inscenaci se zdaleka nevyrovná.
Denisa H.  70 %
(zadáno: 1.1.2022, počet hodnocení: 326)
přínosný / zajímavý komentář
Poslední inscenace, co jsem na Vinohradech viděla, jsem měla problém s pocitem nevyužitého prostoru velkého jeviště. Konečně se to zlomilo, kulisy a vůbec scéna se mi totiž moc líbily - jednoduché, přesto variabilní a účelné. Neuspokojil mě naopak otevřený konec, a to jako že velmi, vlastně mě to až naštvalo. O. Kraus se na roli hodí a je v ní přesvědčivý. Dále bych vyzdvihla V. Javoříka a mimický sbor.
Celkově pro mě hra ale hodně zaostává za Kladenskou verzí, se kterou ji nedokážu nesrovnávat...
Adela_H  90 %
(zadáno: 17.12.2021, počet hodnocení: 67)
přínosný / zajímavý komentář
Jednoduchá scéna je podle mě velkým plusem, kostýmy se mi také líbí, krásně podtrhují vývoj hlavní postavy. Je to dlouhé představení, ale ani mi to nepřišlo. Malá slečna byla roztomilá a přirozená, A. Talacková byla úžasná, stejně jako J. Kotrbatá. A hlavně Ondřej Kraus, opravdu se mi moc líbil. Miláček prostě :-)
Vladimír10  90 %
(zadáno: 15.12.2021, počet hodnocení: 426)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Může se zdát, že příběh jednoho z nejslavnějších intrikánů světové literatury nelze zpracovat bez hloupých lascivností. Opak je ale pravdou. Zdejší inscenace totiž žádné vyloženě nemravné výjevy neobsahuje a důraz je v ní kladen především na důkladné vykreslení charakterů jednotlivých postav. Kvalitu tohoto ojedinělého režijního konceptu poté umocňují i krásné kostýmy či blyštivá scéna, která zprostředkuje publiku atmosféru pařížského šantánu i redakční kanceláře díky přestavbě trvající jen několik málo vteřin. Herecky pak stojí na výši zejména V. Javořík spolu s A. Talackovou a J. Kotrbatou.
Krocka  70 %
(zadáno: 11.12.2021, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
Předvídatelný děj a otevřený konec, přesto mě představení bavilo. Ondřej Kraus se do hlavní role suprově hodí a spolu s Janou Kotrbatou vytvořili skvělou dvojici. Jejich výkony se mi velmi líbily.
Vero-nika  80 %
(zadáno: 8.12.2021, počet hodnocení: 25)
přínosný / zajímavý komentář
Představení je dlouhé, ale pro můj celkový dojem je vždy stěžejní to, jestli mi v průběhu hry utíkají myšlenky. U Miláčka neutíkaly. Krásné kostýmy. Skvělé výkony, zejména O.Kraus, A.Talacková a J.Kotrbatá. Velká scéna, velké představení, skvělý zážitek. Včetně toho, že spousta věcí je nadčasových a dá se aplikovat i v dnešní době. Na představení bych šla znovu.
Makaluzo1  30 %
(zadáno: 5.12.2021, počet hodnocení: 33)
přínosný / zajímavý komentář
Dramatizace románu G.de Maupassanta si neklade za cíl postihnout atmosféru Paříže konce 19. století, což je škoda, jen plošně, bez větší hloubky popisuje cestu nevzdělaného G.Duroye, který stoupá po společenském žebříčku až téměř na jeho vrchol, proto se může příběh někomu zdát aktuální. V jediné dekoraci k tomu O.Kraus na divadle potřebuje douhé tři a čtvrt hodiny.Nudu trochu oživí originání pohybová čísla členů mimického souboru.Dramatizace v porovnání s románem značně pokulhává.
Honzy  30 %
(zadáno: 3.12.2021, počet hodnocení: 233)
přínosný / zajímavý komentář
Nové uvedení románu Guy de Maupassanta MILÁČEK na divadelních prknech Na Vinohradech má jednu velkou slabinu.Tou je neúměrná délka představení.(3,25hodiny) Bohužel díky značné délce se divák začíná nudit a přeje si konec.(někteří diváci odcházeli z divadla již o přestávce) Nedočká se očekávané lehké francouzské konverzace a je svědkem stále se opakujících režijních postupů.Výprava a scéna inscenace je mírně řečeno slabá, to se dá říct i o kostýmech.V hlavní roli Ondřej Kraus, se snaží svým výkonem zaujmout, ale moc se mu to nedaří. Hra postrádá lehkost a šarm.Škoda lépe nevyužité příležitosti.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.