Divadlo na Vinohradech [velká scéna]

Miláček

Premiéra: 3.12.2021 | 3:05
Překlad románu: Břetislav Štorm. Dramaturgie: Vladimír Čepek, Zuzana Paulusová. Scéna: Karel Čapek. Kostýmy: Petra Krčmářová. Hudba: Jiří Hájek. Pohybová spolupráce: Pavol Seriš, Petr Nůsek. Režie: Šimon Dominik.
Dramatizace známého románu. Stále živý a aktuální příběh vzestupu George Duroye, krásného a sympatického, leč bezcharakterního jedince. Paříž konce 19. století je zářivou perlou evropských metropolí, plnou kabaretů, divadel, kaváren, hospůdek, barů, společenské zábavy a vzrušeného nočního života. Ovšem především pro ty, kdo na to mají. George Duroy k nim nepatří. Nedávno se vrátil z armádní služby v Africe, má špatně placenou práci, žádné vzdělání ani perspektivu, věčně hluboko do kapsy. Jednoho šťastného večera potká starého známého z armády, novináře Forrestiera, a s jeho pomocí začne stoupat po společenském žebříčku...
Anketa 2021/22
Pro tuto inscenaci, stejně jako pro všechny ostatní s premiérou od září 2021 do srpna 2022, včetně hereckých výkonů, můžete hlasovat v naší výroční anketě.
Uzávěrka ankety je 10. prosince 2022.
Divadlo na Vinohradech
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
68 %
68161000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu

Volby

Hodnocení (17)

HODNOCENÍ REDAKCE
Pavel Širmer  70 %
16.2.2022 | 1816 hodnocení
+ souhlasím
65%. Nadčasový Maupassantův román o kariéristovi Duroyovi přitahuje nejen divadelníky, leckdo se s ním v nějaké podobě setkal. Zpracování DnV přináší na některé situace jiný pohled a objeví se i některé často opomíjené dějové roviny. Jednotlivé obrazy netrpí neadekvátní délkou, více než tříhodinová inscenace se odvíjí svižně. Flexibilní scénografie jednoduše umožňuje měnit prostředí. Méně přirozeně působí aranžování komparzistů a užívání masek. Výchozí civilní uchopení Duroye (O. Kraus) má opodstatnění, posléze se však nedaří najít dostatečně výraznou a vypovídající podobu proměny a hlavní postavu občas zastiňují vedlejší.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Selingep  60 %
5.10.2022 | 5 hodnocení
+ souhlasím
V reálu časově "dlouhé" představení mi "uběhlo", nenudilo. Dějový přesah do současnosti.
Čiko  70 %
8.4.2022 | 889 hodnocení
+ souhlasím
Byť si teď Divadlo na Vinohradech v dlouhých inscenacích libuje, tato mi ubíhala poměrně dobře. Ondřej Kraus je Miláčkem, který si se svou postavou pěkně pohrává. Jen jeho proměna ve druhé půli inscenace by mohla být trochu výraznější. Když už je to tu porovnáváno, mně se to naopak líbilo o něco více, než Špinarova kladenská inscenace...
J.S.  50 %
20.2.2022 | 136 hodnocení
+ souhlasím
Pozitivem inscenace je věrnost románové předloze a solidní výkon O.Krause v titulní roli. Problémů je více, s délkou představení souvisejí jen částečně (dramaturgické škrty by prospěly první části). Slabina spočívá v nefunkční scénografii (scéna, kostýmy), opravdu nenavozují atmosféru iluze/deziluze Paříže 19. st., stejně nefunkční je dnes nadužívaný prvek zrcadlení stěn. Zbytečný sbor - jestli bylo záměrem, aby plnil roli chóru, tak tu neplní. Výklad postav vede k figurkaření a nevěrohodnosti. Zřetelně absentuje osobnostní herecký výklad (kontrast s rozhlasovou verzí s J.Šťastným z r. 2005).
LavinieCamui  60 %
8.1.2022 | 614 hodnocení
+ souhlasím
Zbytečně dlouhé. Určitě by šlo zkrátit. Špinarově kladenské inscenaci se zdaleka nevyrovná.
Denisa H.  70 %
1.1.2022 | 342 hodnocení
+ souhlasím
Poslední inscenace, co jsem na Vinohradech viděla, jsem měla problém s pocitem nevyužitého prostoru velkého jeviště. Konečně se to zlomilo, kulisy a vůbec scéna se mi totiž moc líbily - jednoduché, přesto variabilní a účelné. Neuspokojil mě naopak otevřený konec, a to jako že velmi, vlastně mě to až naštvalo. O. Kraus se na roli hodí a je v ní přesvědčivý. Dále bych vyzdvihla V. Javoříka a mimický sbor.
Celkově pro mě hra ale hodně zaostává za Kladenskou verzí, se kterou ji nedokážu nesrovnávat...
Adela_H  90 %
17.12.2021 | 69 hodnocení
+ souhlasím
Jednoduchá scéna je podle mě velkým plusem, kostýmy se mi také líbí, krásně podtrhují vývoj hlavní postavy. Je to dlouhé představení, ale ani mi to nepřišlo. Malá slečna byla roztomilá a přirozená, A. Talacková byla úžasná, stejně jako J. Kotrbatá. A hlavně Ondřej Kraus, opravdu se mi moc líbil. Miláček prostě :-)
Vladimír10  90 %
15.12.2021 | 493 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Může se zdát, že příběh jednoho z nejslavnějších intrikánů světové literatury nelze zpracovat bez hloupých lascivností. Opak je ale pravdou. Zdejší inscenace totiž žádné vyloženě nemravné výjevy neobsahuje a důraz je v ní kladen především na důkladné vykreslení charakterů jednotlivých postav. Kvalitu tohoto ojedinělého režijního konceptu poté umocňují i krásné kostýmy či blyštivá scéna, která zprostředkuje publiku atmosféru pařížského šantánu i redakční kanceláře díky přestavbě trvající jen několik málo vteřin. Herecky pak stojí na výši zejména V. Javořík spolu s A. Talackovou a J. Kotrbatou.
Krocka  70 %
11.12.2021 | 23 hodnocení
+ souhlasím
Předvídatelný děj a otevřený konec, přesto mě představení bavilo. Ondřej Kraus se do hlavní role suprově hodí a spolu s Janou Kotrbatou vytvořili skvělou dvojici. Jejich výkony se mi velmi líbily.
Vero-nika  80 %
8.12.2021 | 31 hodnocení
+ souhlasím
Představení je dlouhé, ale pro můj celkový dojem je vždy stěžejní to, jestli mi v průběhu hry utíkají myšlenky. U Miláčka neutíkaly. Krásné kostýmy. Skvělé výkony, zejména O.Kraus, A.Talacková a J.Kotrbatá. Velká scéna, velké představení, skvělý zážitek. Včetně toho, že spousta věcí je nadčasových a dá se aplikovat i v dnešní době. Na představení bych šla znovu.
Makaluzo1  30 %
5.12.2021 | 56 hodnocení
+ souhlasím
Dramatizace románu G.de Maupassanta si neklade za cíl postihnout atmosféru Paříže konce 19. století, což je škoda, jen plošně, bez větší hloubky popisuje cestu nevzdělaného G.Duroye, který stoupá po společenském žebříčku až téměř na jeho vrchol, proto se může příběh někomu zdát aktuální. V jediné dekoraci k tomu O.Kraus na divadle potřebuje douhé tři a čtvrt hodiny.Nudu trochu oživí originání pohybová čísla členů mimického souboru.Dramatizace v porovnání s románem značně pokulhává.
Honzy  30 %
3.12.2021 | 254 hodnocení
+ souhlasím
Nové uvedení románu Guy de Maupassanta MILÁČEK na divadelních prknech Na Vinohradech má jednu velkou slabinu.Tou je neúměrná délka představení.(3,25hodiny) Bohužel díky značné délce se divák začíná nudit a přeje si konec.(někteří diváci odcházeli z divadla již o přestávce) Nedočká se očekávané lehké francouzské konverzace a je svědkem stále se opakujících režijních postupů.Výprava a scéna inscenace je mírně řečeno slabá, to se dá říct i o kostýmech.V hlavní roli Ondřej Kraus, se snaží svým výkonem zaujmout, ale moc se mu to nedaří. Hra postrádá lehkost a šarm.Škoda lépe nevyužité příležitosti.
Eden  70 %
2.10.2022 | 43 hodnocení
Plšík  80 %
24.9.2022 | 703 hodnocení
Xcepek  70 %
28.5.2022 | 619 hodnocení
Kokoska  80 %
7.3.2022 | 39 hodnocení
Lucy1905  90 %
5.3.2022 | 48 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.