Divadlo na Vinohradech [velká scéna]

Obchodník s deštěm

Premiéra: 1.9.2021 | 2:45
předpremiéry od června 2021
Překlad: Jiří Josek. Dramaturgie: Jan Vedral. Scéna: Karel Čapek. Kostýmy: Petra Krčmářová. Hudba: Ondřej Brousek. Pohybová spolupráce: Petr Nůsek. Režie: Juraj Deák.
Slavná komedie, v níž na svět prší naděje. Sucho a horko pustoší pole a pastviny farmářské rodiny Curryových. Citová vyprahlost sžírá duši nezadané Lízy Curryové, kterou se její otec a bratři pokouší neobratně a marně provdat. Šerifův pomocník Fil strádá samotou, ale po citovém úrazu se už obává „uvázat si na krk“ i pouhé štěně, natož lidskou bytost. A do toho přichází okouzlující, tak trochu šestákový hrdina a tak trochu profesionální podvodník s hvězdným (a zaručeně nepravým) jménem Bill Starbuck. Slibuje, že za sto dolarů dokáže přivolat déšť...
Divadlo na Vinohradech
Hodnocení inscenace
Redakce
60 %
Uživatelé
72 %
72241000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 60 %
Iva Bryndová 60 %
Chci vidět - přidat do seznamu

Volby

Hodnocení (26)

HODNOCENÍ REDAKCE
Pavel Širmer  60 %
(zadáno: 16.2.2022, počet hodnocení: 1788)
+ přínosný / zajímavý komentář
55%. Na pozitivní Nashovu hru se mnozí rádi podívají i po desetiletích od jejího vzniku. Dramaturg J. Vedral by se neměl bránit škrtům, divadlo a jeho prostředky procházejí vývojem, méně slov dnes může znamenat více. Inscenace J. Deáka se přílišnou stopáží stává statickou a ne vždy záživnou, ztrácejí se v ní dobré výkony se Z. Vejvodovou, M. Lamborou a I. Barešem v čele. Nešťastný je výklad postavy mladého Jima, J. Roskot se uchyluje ke karikatuře míjející se žánrem. Scénografické nápady pomáhají. Nastudování ničím nepřekvapí, ale divadlo se za ně stydět nemusí.
Iva Bryndová  60 %
(zadáno: 31.12.2021, počet hodnocení: 351)
+ přínosný / zajímavý komentář
65% - Naprosto klasická inscenace Obchodníka s deštěm na Vinohradech nepřináší nic divadelně nového či objevného, ale v podstatě se povedla - včetně zajímavé, sice rozlehlé, ale funkční scény. Po herecké stránce ji zcela jasně (po letech znovu, byť tentokrát v úplně jiné roli) táhne Igor Bareš, ani ostatní výkony však nejsou špatné - zejména Aleše Petráše, ale i Jiřího Roskota. Přesvědčivý výkon podává Marek Lambora v titulní roli. Bohužel finální scéna, která má (alespoň z mého pohledu) být vrcholem, se nepovedla. V té místo emocí přišlo na řadu přehrávání do té doby dobré Zuzany Vejvodové a podivná křeč všech ostatních.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
PavelakK  50 %
(zadáno: 26.5.2022, počet hodnocení: 20)
přínosný / zajímavý komentář
54,99% hlavně kvůli Baresovi.
Klasika...která mě ale moc nenadchla.
Irena  100 %
(zadáno: 29.3.2022, počet hodnocení: 62)
přínosný / zajímavý komentář
Mně se to líbilo neobyčejně. Herci byli skvělí, všechno sedělo jak mělo. Nádhera. Krásný program byl třešničkou na dortu.
Čiko  70 %
(zadáno: 19.3.2022, počet hodnocení: 852)
přínosný / zajímavý komentář
DnV vsadilo na známý a vyzkoušený titul a vyplatilo se. Podařená je režie Jaraje Deáka a zejména scéna Karla Čapka. Herecky výborná hlavně Zuzana Vejvodová, dále Igor Bareš a Tomáš Pavelka. Marek Lambora je dobrý, jen mezi jím a Lízou by to mohlo jiskřit trochu uvěřitelněji. Jinak skvěle vybrané celé herecké obsazení.
Hra o touze a o naději, kterou neváhejte navštívit.
SVATOŠOVÁ  70 %
(zadáno: 11.1.2022, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
Obchodníka jsem kdysi s Vinohraďáky už viděla. To ještě jezdili zájezdy. Bylo mi ...náct. Teď jsem Lady ...sátka. A nejvíc se líbil Sváťa Skopal. Ale viděla jsem tam tenkrát i Michala Pavlatu. Takže jsem se tentokrát více než Markovi Lamborovi věnovala Zuzaně Vejvodové a její akci s Tomášem Pavelkou. Ne, že bych se nebavila. To spíš naopak. Až jsem sama sebe překvapila, co se ze mně line za zvuky. Já se hihňala jako malé děvčátko! No, oba dohromady byli na pocuc. A samozřejmě Marek Lambora byl král večera, jak stále vyhledával vyvýšená místa, obhazoval se třpytkami a celkově vypínal prsa.
Denisa H.  60 %
(zadáno: 14.12.2021, počet hodnocení: 339)
přínosný / zajímavý komentář
Dva hlavní dojmy, co se mi vybaví při vzpomínce na představení, jsou boj s velkým jevištěm a dupající Petráš.
Nikdy mi nepřipadalo vinohradské jeviště tak velké, jako tady. Spoustu času herci strávili jen tím, aby někam došli - a to buď účelově třeba ke kolegovi a nebo jen aby se plocha jeviště využila... A když takhle chodil Petráš, výrazně u toho dupal, což mi poměrně záhy lezlo krkem :-D
Bylo to mé první setkání s touto hrou a vlastně se mi i líbila, ale potenciál to má větší - hrát se v komornějším prostředí... Výborný pan herec I. Bareš!
Radarrius  60 %
(zadáno: 2.10.2021, počet hodnocení: 34)
přínosný / zajímavý komentář
Skvěle napsaná hra s mnohovrstevnatými postavami. Inscenace na Vinohradech zpracována profesionálně. Jako sázka na jistotu dobré. Ovšem Bill Starbuck v podání Marka Lambory je nejméně uvěřitelný obchodník s deštěm, kterého jsem měl zatím možnost vidět. I proto je, překvapivě u této hry, první půle živější a uvěřitelnější než ta druhá.
Suzana  50 %
(zadáno: 17.9.2021, počet hodnocení: 303)
přínosný / zajímavý komentář
Představení stojí na zkušenostech herců (Bareše, Pavelky, Petráše), u zbylých zpočátku i místy přehrávání, bojůvky směšné, scéna efektivně nevyužívá rozlohu jeviště, balíky slámy na předscéně v první části zcela bezúčelné, vtipy předvídatelné, ošklivost u Lízy těžko uvěřitelná a její dvě vrstvy oděvu při 40°C vedrech rovněž tak.
Michal1982  90 %
(zadáno: 11.9.2021, počet hodnocení: 107)
přínosný / zajímavý komentář
Krásná scéna, country hudba, výborné herecké výkony, zejména Z. Vejvodová excelovala... To se Vinohradskému divadlu povedlo.. Odcházel jsem s úsměvem na rtech a s vědomím.. že je tu vždy naděje..
Vladimír10  70 %
(zadáno: 10.9.2021, počet hodnocení: 479)
přínosný / zajímavý komentář
Největší devizou inscenace je vynikající herecký výkon Z. Vejvodové, která je pro roli Lízy vybrána více než vhodně. Zbytek osazenstva poté předvádí již méně zapamatovatelné herectví. I přesto lze konstatovat, že většina zúčastněných dokázala s patřičnou pokorou k původnímu textu naplnit charaktery svých postav. Plyn by však pro příště mohl ubrat J. Roskot, který svoji figuru v některých momentech až příliš karikoval. Tuto skutečnost bych ale přičítal spíše režijnímu vedení než samotnému herci. Funkční scénografii, kostýmům i hudbě, která krásně evokovala americký venkov, nemám co vytknout.
Vero-nika  90 %
(zadáno: 9.9.2021, počet hodnocení: 31)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné představení, hudba, scéna, světla a vynikající výkony všech herců. Překvapil i p. Lambora.
Mora  80 %
(zadáno: 2.9.2021, počet hodnocení: 138)
přínosný / zajímavý komentář
Výborná zejména Z.Vejvodová
J.anek  80 %
(zadáno: 24.8.2021, počet hodnocení: 390)
přínosný / zajímavý komentář
Tak tohle se Juraji Deákovi podařilo. Je radost, když do sebe všechny složky zapadnou a vznikne dobré divadlo.
Laťková scéna se jednoduše proměňuje, balíky slámy jsou téměř skutečné, hudba připomíná country, jsme na americkém venkově.
Obsazení je parádní, září Líza Zuzany Vejvodové. Marek Lambora přináší pozlátko výjimečnosti, ale Líza se logicky rozhodne pro poctivého Tomáše Pavelku. Oba bratři byli skvělí, ale mám pocit, že hvězdou inscenace je Igor Bareš.
Je to celé dojemné a velmi vtipné. Je to o snech a o naději, bez kterých nevznikne láska a bez nichž se nedá žít.
Makaluzo1  80 %
(zadáno: 27.6.2021, počet hodnocení: 53)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Obchodník s deštěm na Vinohradech se jednoznačně povedl.A to díky skvělému překladu J.Joska i režii J.Deáka.Hudba O.Brouska v country stylu dokresluje atmosféru.Herci mají co hrát,čehož využijí T.Paveka jako Fil,A.Petráš jako Noe,I.Bareš jako rančer Curry, Z.Vejvodová jako Líza,M.Lambora jako Bill i J. Roskot jako Jim.Herecký koncert.Na Vinohradech navázali úspěšně na tradici vedoucí až k D.Medřické a R.Lukavkému.Snad se neurazí ani B.Lancaster a K.Hepburnová.
Honzy  80 %
(zadáno: 27.6.2021, počet hodnocení: 251)
přínosný / zajímavý komentář
Uvedení OBCHODNÍKA S DEŠTĚM v Divadle na Vinohradech je trefa do černého. Jde o velmi zdařilou inscenaci slavné komedie. Pochválit je třeba výborný překlad J.Joska, funkční scéna dobře navozuje atmosféru amerického Západu. Z hereckých výkonů vyčnívají hvězda divadla M.Lambora, dále A.Petráš (nový, "neokoukaný" herec v DnV) a Z.Vejvodová. Příběh je dobře zrežírovaný ostříleným J.Deákem a když hra má myšlenku, včetně zajímavého příběhu, tak je úspěch zaručen. Psáno s předpremiéry 26.6.2021 Hodnocení 80%.
Olča  90 %
(zadáno: 22.6.2022, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Byť se jedná o klasiku, nikdy jsem žádnou inscenaci v divadle ani film neviděla. Celé představení jsem si příjemně užívala, respektive jsem ho prožívala společně s herci. Krásná scéna i hudba a výborné herecké výkony všech.
Hra je nejen vtipná, ale místy i velmi dojemná, což dává prostor k prožitkům vlastních emocí. Odcházela jsem s příjemný pocitem a slzami v očích.
Rozhodně doporučuji.
Nicolas N  70 %
(zadáno: 24.1.2022, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Další dobré představení, které můžete vidět v divadle Na Vinohradech. Ničím ovšem nenadchla, ale ani nezklamala. Klasický showman v podání Marka Lambory byl obstojný, ovšem skvěle se blýskla Zuzana Vejvodová a Jiří Roskot.
Moonek  30 %
(zadáno: 23.5.2022, počet hodnocení: 94)
Xcepek  90 %
(zadáno: 1.5.2022, počet hodnocení: 607)
Terez  40 %
(zadáno: 12.4.2022, počet hodnocení: 99)
Kjama  80 %
(zadáno: 5.2.2022, počet hodnocení: 105)
Matěj Konečný  80 %
(zadáno: 1.2.2022, počet hodnocení: 122)
Jíťa8  90 %
(zadáno: 2.12.2021, počet hodnocení: 8)
MISA2604  70 %
(zadáno: 1.12.2021, počet hodnocení: 15)
ViktorieT  60 %
(zadáno: 12.11.2021, počet hodnocení: 16)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.