Divadlo na Vinohradech [velká scéna]

Henrik Ibsen

Peer Gynt

Premiéra: 17.3.2017. Překlad: Josef Brukner, Josef Vohryzek. Dramaturgie: Jan Vedral, Peter Lomnický. Scéna: Hans Hoffer. Kostýmy: Tom Ciller. Hudba: Edvard Grieg, Ondřej Brousek. Režie: Martin Čičvák.
3:10


Ibsenovo monumentální veršované drama. Za samoty severské přírody, kterou ještě ovládá archaický svět mytických bytostí, trollů, vyhání egoistická povaha mladého Peer Gynta do velkého světa moderní civilizace páry a železa, kolonialismu, mocenských konfliktů ekonomických, vojenských, náboženských i filosofických. Zde všude, ve světě bez Boha, se snaží moderní hrdina „být sám pro sebe“ a zanechává při hledání sebe sama za sebou jen zmar a citovou spoušť. . Jedině láska věrné Solvejgy, kterou Peer zradil a na kterou na dlouhá léta zapomenul, ho – snad – může zachránit...
Divadlo na Vinohradech
Hodnocení inscenace
Redakce
65 %
Uživatelé
71 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Jiří Landa 50 %
(zadáno: 23.11.2017, počet hodnocení: 2751)
přínosný / zajímavý komentář
Čičvákova inscenace Ibsenovy hry mě neoslovila. Až na malé výjimky mi mezi vztahy velmi solidně hrajících herců chyběla chemie (krásná byla ale scéna umírání Peerovy matky, ta se A. Černé vydařila, nebo závěrečná scéna s A. Elsnerovou a O. Brouskem). Pro posledně zmiňovaného se jednalo o již čtvrté setkání s M. Čičvákem a opět se potvrdilo, že mu jako jedinému ze souboru přechod do DnV prospěl. Vlastně mi bylo až líto, že mě poetika inscenace neoslovila, poněvadž pro jiné diváky může být jistě zážitkem. Ať tak či onak, jedná se o poctivě odvedenou divadelní práci, která si zaslouží pozornost.
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 31.5.2017, počet hodnocení: 1343)
přínosný / zajímavý komentář
Režisér a dramaturg se neměli bát v Ibsenově hře více škrtat. I s kratší stopáží by řekli totéž a navíc zřetelněji. Scéna na pohled úsporná a málo efektní, nicméně s celkovou koncepcí souzněla. Poctivý a osobitý výklad, bez stopy falše a kýče. Jen řešení často škrtaného 4. dějství z kompaktního celku zbytečně vybočilo. Pravdivý projev herců, kteří udrželi jednotný styl, což jistě ovlivnil i M. Čičvák. Soubor DnV se dlouho takovýmto způsobem nesehrál. S Peerovou matkou A. Černá herecky souzněla, ale omlazené obsazení bohužel zapříčinilo do očí příliš bijící věkový nepoměr s milou A. Elsnerové.
Lukáš Dubský 80 %
(zadáno: 12.4.2017, počet hodnocení: 658)
přínosný / zajímavý komentář
Hlavní devízou inscenace je strhující výkon O. Brouska. Gyntova neposednost, místy se blížící hyperaktivitě, mu nedovoluje se v životě zastavit, ohlédnout se zpět a zvážit důsledky svých činů. I v pokročilém věku si zachovává svou dětinskost, je to celoživotní snílek. Možná, že všechno kolem něj je jen jeden dlouhý horečnatý sen. Chybí mu pevný žebříček hodno. Je to požitkář, který aktivně usiluje o to „dostat se na další metu“, kde ale zjišťuje, že pocit uspokojení se nedostavil. Zajímavá je scéna H.Hoffera, kterou tvoří šikma směřující do orchestřiště. Drobné krácení by inscenaci pomohlo.
Anežka Hrebiková 70 %
(zadáno: 18.3.2017, počet hodnocení: 182)
přínosný / zajímavý komentář
"V mé víře, lásce a v mé naději!"
Na Vinohradech vznikla pod rukama Martina Čičváka impozantní,po všech stránkách náročná,tříhodinová inscenace Ibsenova nejosobitějšího díla.Tvůrci se s obtížně realizovatelným textem popasovali se ctí a s nutnými menšími škrty obsáhli všechny zásadní okamžiky děje.Ondřej Brousek v titulní roli je typově přesný a výborně se mu daří postihnout Peerovo chvastounství,snílkovství i vnitřní nejistotu.Nezaostává za ním ani A. Elsnerová a O. Brousek st., zbylí herci však mají jisté rezervy.Scéna s rampou a kuličkami zaujme. A ten konec, ten člověka vždycky obměkčí...
Hodnocení uživatelů:
Monulinka 70 %
(zadáno: 6.12.2017, počet hodnocení: 294)
přínosný / zajímavý komentář
Největším negativem této hry je určitě délka, trochu škrtání by pomohlo. Smeknout však musím před O. Brouskem, obdivuhodný výkon! A. Elsnerová a A. Černá také měly své silné chvilky, ale musím souhlasit, že jejich věková rovnost úplně nepomáhá. Moc se mi líbila scéna a samozřejmě hudba včetně nečekaného trollího výstupu. Inscenace je to sice náročná nejen pro herce, ale i pro diváky, poloprázdné hlediště si však nezaslouží.
Adaben 90 %
(zadáno: 23.11.2017, počet hodnocení: 37)
přínosný / zajímavý komentář
Asi paradox vinohradské scény. Hlediště poloprázdné (zaplněné tak z jedné třetiny), představení dlouhé, předlouhé a přitom krásné a vynikající. Jistě by šlo místy o něco zkrátit, ale i tak neměl člověk problém jej vydržet. Výkony herců, a to všech, snad v průběhu hry ještě rostou. A za výkon Gynta by prostě Ondřej Brousek měl dostat Thalii. Obdivuhodné je už jen to, že to hlasově vydrží celé tři hodiny. Ale i dámy a další, či třeba O.Brousek ml. s promluvou nad hrobem jen tak nezmizí z divadel.paměti, a to jsem před 20 lety viděl tuhle řeč pronášet nezapomenutelně Radovanem Lukavským.
Eviik 70 %
(zadáno: 22.11.2017, počet hodnocení: 232)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace bohužel místy působí dost rozvlekle. Určitě by neškodilo text ještě více seškrtat. Ondřej Brousek v hlavní roli doslova potí krev a jeho výkon zaslouží vyzdvihnout. Z vedlejších rolí mne zaujaly představitelky ženských rolí. Líbila se mi i nakloněná scéna, díky které je vše dobře viditelné i ze zadních řad.
Suzana 50 %
(zadáno: 19.10.2017, počet hodnocení: 151)
přínosný / zajímavý komentář
+5 za výkon Ondřeje Brouska
Milinka 70 %
(zadáno: 10.10.2017, počet hodnocení: 33)
přínosný / zajímavý komentář
Některé scény by bylo záhodno prostříhat, zbytečně dlouhé a rozvláčné. Naštěstí závěr to zachránil. Nešlo mi na rozum, čím ten Peer ty ženské tak přitahoval, asi bych od hlavního představitele očekávala trochu větší charisma, neboť (jak už tu někdo trefně napsal) jinak opravdu působí spíše jako odpudivý flákač a bezdomovec.
J.S. 60 %
(zadáno: 10.10.2017, počet hodnocení: 49)
přínosný / zajímavý komentář
Klasické veršované drama o údělu lidství, které touží vzlétnout a nakonec se rozplyne. Inscenaci lze těžko jednoznačně ohodnotit. Na straně jedné vynikající výkon O. Brouska a krásný herecký jazykový projev, na straně druhé ne příliš povedená dramaturgie a režie, které kombinují techniku jevištní recitace s tělocvičnými výkony na šikmé ploše. Plocha je umístěna tak, že fakticky celá jedna polovina scény je zbytečná. Inscenaci sráží přepjatá snaha o současné výrazové konotace. S ohledem na osobnost O. Brouska by byla inscenace událostí, takto vznikl výsledek, který budí velké rozpaky.
JirkaS 80 %
(zadáno: 17.9.2017, počet hodnocení: 67)
přínosný / zajímavý komentář
Výkon Ondřeje Brouska,kdy se téměř nezastaví, byl strhující, přesný a uvěřitelný. Inscenace pochopitelně stojí a padá právě s ním, a on dokázal Peera ztvárnit tak přesvědčivě, že všechno to jeho vyprávění se mi bez problémů zhmotňovalo v mých představách. Potěšila i originální scéna, jíž dominuje šikmá plocha, a muzikálové trollí číslo. Bohužel zde bylo i pár hluchých či nudnějších míst, ale posledních zhruba 40 minut po Peerově úmrtí pak bylo velice emocionálních, smutných, mrazivých a strhujících. A závěrečnou scénu budu mít v paměti asi hodně dlouho. Miluji náročnější inscenace. /16.9.2017/
Zelvous 90 %
(zadáno: 10.6.2017, počet hodnocení: 38)
přínosný / zajímavý komentář
Dělat modernu je v dnešní době in. Dělat ji dobře je sázka do loterie! Vinohradský Peer Gynt mě ale příjemně překvapil, že to opravdu jde! Už od první minuty na Vás zavane severský charakter a zasáhne srdce do velkých emocí! Emocemi Vás okouzlí i patřičné herecké role a výkony včetně tanečních a akrobatických kousků (zejména O.Brouska), ale i celého zbytku obsazení! Velké plus patří zejména promyšlené a náročná scéně! Dobře zapadá a navazuje celá režie a dramaturgie! Kdo si hraje, dobře hraje ... :)
Plšík 70 %
(zadáno: 12.5.2017, počet hodnocení: 289)
přínosný / zajímavý komentář
75%
J.anek 50 %
(zadáno: 10.4.2017, počet hodnocení: 142)
přínosný / zajímavý komentář
Peera jsem zatím viděl jen třikrát. Mým prvním byl Jiří Langmajer na Palmovce, o druhého Peera se v Národnim podělili Filip Blažek a Boris Rösner, třetí byl v Disku Jan Hušek. Koncepce byly různé, ale všichni režiséři dobře věděli, že ten kecka, snílek a fantasta musí být sexy. Až Martin Čičvák z něj udělal olezlého bezdomovce. Kouzlo je pryč. Zbyla nuda, bezradnost a beznaděj. Scéna je ošklivá, barevné plastové míčky jen překážejí. Text je téměř bez škrtů, dlouhé to je až hrůza. A když přemýšlím, co se nám Čičvák tři a půl hodiny snažil říct, jsem tak utahaný, že mě nic kloudného nenapadá.
Rak61 100 %
(zadáno: 26.3.2017, počet hodnocení: 91)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mě událost sezóny. Ondřej Brousek vynikající.
Jirkan 80 %
(zadáno: 21.3.2017, počet hodnocení: 529)
přínosný / zajímavý komentář
20.3. 2017: Nápaditá inscenace, která si hraje i s řadou forem a jako celek to funguje. Jednoduchá scéna o to více podtrhuje jednotlivé herecké výkony a zde je co chválit. Povedený je i překlad. Bavil jsem se celou dobu, místy mne inscenace i mile překvapila. To je přesně ten divadelně-radostní moment. Mimořádný počin v DNV (zjistil jsem, že do DNV chodím vlastně jen na Čičváka?).
Divadelnik 20 %
(zadáno: 21.3.2017, počet hodnocení: 100)
Antioch 80 %
(zadáno: 21.3.2017, počet hodnocení: 124)
přínosný / zajímavý komentář
repríza 20.3.2017
Slavek53 60 %
(zadáno: 20.3.2017, počet hodnocení: 46)
Mora 90 %
(zadáno: 18.3.2017, počet hodnocení: 115)
přínosný / zajímavý komentář
Náročné představení pro herce i diváky a famózní Ondřej Brousek.
IlMagnifico 80 %
(zadáno: 18.3.2017, počet hodnocení: 107)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.