Divadlo Na zábradlí [hlavní scéna]

O Pavlovi

Premiéra: 28.4.2023 | 1:50x
Dramaturgie: Petr Erbes. Výprava: Tereza Bartůňková. Hudba: Jan Burian ml. Režie: Anna Klimešová.
Inscenace vycházející z knihy Daňi Horákové, třetí manželky Pavla Juráčka. „O vrstvách paměti a o různých podobách Pavla Juráčka. O tom, co se vztahem lidí u dělá život v malé garsonce v exilu a o mnoha úrovních samoty. O všech nepřítomných, se kterými dennodenně žijeme. O plamenných očích černého myslivce. O čisté a očistné lásce. O péči a pomoci. O Daně.“
Divadlo Na zábradlí
Hodnocení inscenace
Redakce
68 %
Uživatelé
70 %
70331000
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
18.9.St19:00 vstupenky

Volby

Hodnocení (38)

HODNOCENÍ REDAKCE
Lukáš Holubec  60 %
28.1.2024 | 738 hodnocení
+ souhlasím
--- Dojezd zlomeného klauna aneb O Daně --- (více v článku na blogu)
Lukáš Dubský  70 %
25.10.2023 | 1146 hodnocení
+ souhlasím
Inscenace nabízí jiný pohled na osobnost P.Juráčka, než jaký zrcadlí jeho vlastní deníky. Vztahové peklo na pár metrech čtverečních zesiluje nucená emigrace. Režisérka A.Klimešová zachycuje komplikované soužití skrze krátké pointované scénky, v nichž se může opřít především o výbornou A.Kubátovou, která diváka uhrane už úvodní monologickou pasáží na forbíně. Juráčkovy excesy živené depresemi a alkoholem jsou zraňující, zůstává jen stín člověka, jemuž byl přisuzován ohromný talent. Různé návštěvy a setkání (P.Landovský, J.Menzel, M.Forman,...), jenž se inscenací prolínají, místy vyznívají trochu do prázdna.
Pavel Širmer  60 %
12.10.2023 | 2013 hodnocení
+ souhlasím
Pohled Juráčkovy manželky Daňi na společné soužití nabízí k Juráčkovým rozsáhlým deníkům přínosné doplnění o jiný úhel pohledu. Je dobře, že po několika jevištních zpracováních deníků došlo i na Daňinu knihu. V inscenaci se povedlo vystihnout podstatu komplikovaného vztahu, v němž lásku vystřídalo vzájemné ničení. Významně k tomu přispěla A. Kubátová, která výraznou vnější stylizaci mimořádně zdařile prolnula s odkrytím Daňina nitra. Rozsáhlejší scénář obsahuje přemíru odboček, které dostávají neadekvátní prostor, navíc jsou koncipované tak, že příliš nesouzní s ústřední linkou, jejíž sílu oslabují. I tak se však k divákům sdělení dostává!
Iva Bryndová  80 %
25.5.2023 | 563 hodnocení
+ souhlasím
75% DNz vykročilo z obvyklého modelu spojených epizodek užitého v řadě předchozích inscenací, a úspěšně! Malé jeviště mění v malý exilový byt, v němž inscenace dokonale vykresluje ubíjející společný život dvou individualit vyhnaných z vlasti, od dosavadních životů, jenž se postupně mění spíš v boj o život, jen občas narušovaný nijak nepomáhajícími návštěvami. Zásadní rámec pro vyznění inscenace přitom dodává hned úvodní hořký, ale láskyplný a již povznesený monolog A.Kubátové, která v hlavní roli předvádí suverénní výkon, přičemž zbývající obsazení jí zdatně sekundují a ve svých hereckých výkonech přitom přinášejí typickou poetiku DNz.
Helena Grégrová  70 %
13.5.2023 | 1679 hodnocení
+ souhlasím
75 %. Ostrůvek nuceného exilu- 36 m2 mnichovského bytu. V něm Pavel a Daňa. Dva magnety s protipólnými principy sebedestrukce, přitahováni k sobě jak Viktorka a černý myslivec. On svoji existenci chtěl ze světa vyzmizíkovat cíleně, permanentní deprese utápěl v přemíře alkoholu a tišil prášky, ona se ničila setrváváním v neperspektivním, toxickém vztahu. On byl nesnesitelný egocentrik a bolestín, ona si předsevzala, že ho spasí. D. Horáková v knize P. Juráčka nesoudí, snažila se prý reflexí vzpomínek lépe porozumět jeho životní rezignaci. Inscenace tuto "terapii" zrcadlí originální jevištní formou, jíž dominuje strhující výkon Anežky Kubátové.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
natymau  100 %
27.5.2024 | 33 hodnocení
+ souhlasím
Za mě jeden z nejmilejších div. zážitků za dlouhou dobu. Vůbec nesouhlasím, že použité dějové odbočky byly nadbytečné, naopak si myslím, že "obyčejné" životopisné vyprávění posunuly ještě o úroveň výš.
Žádná část inscenace neztrácí, je tam všechno. Velmi hravé a svěží, dramatické, mrazivé, ale také děsně vtipné, nápadité a nádherně dojemné.
Herecky dokonalá Anežka Kubátová a Kateřina Císařová, Vojtěch Vondráček taky skvělý!
MBednarski  70 %
26.5.2024 | 94 hodnocení
+ souhlasím
Nejslabší na celé hře mi paradoxně přišel herec ztvárňující titulní postavu, který mi jako Juráček moc nesedl, postrádal potřebné charisma. Líp bych si v jeho roli uměl představit druhého herce, který exceloval v menších rolích.
Rivah  60 %
26.5.2024 | 267 hodnocení
+ souhlasím
Zajímavá inscenace, za výkon Anežky Kubátové jako Dani navyšuji hodnocení.
V_M  70 %
30.12.2023 | 62 hodnocení
+ souhlasím
Inscenace myslím výstižně podává plastický obraz tragiky osudů a vztahu Pavla Juráčka a Dani Horákové, jeho egocentrismus, vyhoření, úzkost a zpustošení nevyjímaje. Jen už se - poněkolikáté nad obdobným představením - tážu, zda je opravdu v dnešním českém divadle nutné podbízet se obecenstvu odlehčováním tragické, existenciální látky různými (pseudo)komickými gagy, hláškami, písničkami, ztřeštěnostmi atp.? Vždyť bez toho by to taky fungovalo a diváci by (snad) ze sálu neutekli. A vyznění inscenace by bylo mnohem mocnější.
Jindrah  70 %
29.12.2023 | 44 hodnocení
+ souhlasím
Povedená inscenace. Zhruba ve 2. čtvrtině několik hluchých míst, která rozmělňovala pozornost, inscenace měla být o 15-20 min kratší. Vše zachraňovala A.Kubátová, která byla v tragikomické roli skvělá (speciálně prolog a epilog). Celou hru zachránil emocionálně silný závěr. M.Bednář mi nepřipadl do role typově vhodný, výborný V.Vondráček by byl možná autentičtější. I bez znalosti předlohy bylo lze domyslet, která postava je autorem. Daňa byla trpělivá, poddajná, skromná, chápající atd. Forman, Sviták i Menzel nedopadli nejlépe. Oproti některým divadlům oceňuji, že hercům bylo dobře rozumět.
Hana.kubikova  50 %
13.12.2023 | 52 hodnocení
+ souhlasím
Divadlo Na zábradlí: O Pavlovi. Poměrně oceňovaná inscenace, která mi ale vůbec nesedla. Nicméně výborná Anežka Kubátová.
Lukáš Dostál  80 %
5.12.2023 | 15 hodnocení
+ souhlasím
Moje první návštěva v Divadle Na Zábradlí a hned taková pecka! Michal Bednář je velice pozoruhodný, mladý herec, který má co nabídnout. Upoutal mou pozornost a držel ji po celou dobu. Výrazně vynikající je také A. Kubátová, hlavně její monolog. Téma je dostatečně nosné a nadto režisérkou velice dobře zpracované.
Gimli35  70 %
12.10.2023 | 282 hodnocení
+ souhlasím
75 %. Jakkoli do jisté míry rozumím zdejším výhradám k výkonu M. Bednáře, mám pocit, že se mu stalo něco podobného, co J. Pleslovi v dejvické inscenaci Dealer's Choice. Tedy že zahrál nesnesitelnou a protivnou postavu tak věrně a přesně, až to bylo pro část diváků nestravitelné. Jinak inscenace O Pavlovi tvoří pozoruhodný kontrapunkt ke Zlatým šedesátým a nabízí tak opačný pohled na Pavla Juráčka. Kromě vynikající A. Kubátové rád vyzdvihuji ještě V. Vondráčka.
BarboraSalome  60 %
12.9.2023 | 61 hodnocení
+ souhlasím
Průměrná inscenace, kterou zdobí herecký výkon Anežky Kubátové. Ansámbl Divadla na Zábradlí má charismatické a výtečné herce (König, Vašák), kterým by role Pavla Juráčka slušela, Michal Bednář není jako Pavel Juráček uvěřitelný. Bohužel. A spousta zbytečností je k vidění- scéna s Amadeem je vyloženě trapná, to samé scéna "trpaslíkem". Škoda, dalo se vytěžit mnohem víc.
Karel Toman  50 %
17.6.2023 | 67 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Michal Bednář je průměrný herec bez charismatu a hrát Juráčka nezvládá. Režijní koncepce ale není postavena na tom, že má jít o antityp... Prostě se jedná jen o omyl v obsazení, a to je docela těžké, takhle šlápnout vedle, když je Zábradlí plné skvělých herců. Anežka Kubátová je toho důkazem, je opravdu výtečná. Text a scénografie průměrná, občas chtěná humorná - tedy trapná.
Ada_ada  90 %
12.6.2023 | 5 hodnocení
+ souhlasím
Po vzhlédnutí "Zlatá šedesátá" jsem na představení šel s mírnou skepsí s očekáváním variace na dané téma...Nevyplnilo se. Po trochu pomalejším rozjezdu kdy herci "domácněli" v kulisách "36 m2" velmi povedené divadlo. Rostoucí napětí mezi protagonisty, vtipné vsuvky z běžného života a místy dusno tak husté že by se dalo krájet myslím úspěšně - pohledem z druhé strany- vyvážilo Juráčkovu interpretaci doby a vztahu ve kterém žil... I když, člověk se neubrání pocitu že pravda o tom všem bude tak někde uprostřed...
Radarrius  60 %
3.6.2023 | 72 hodnocení
+ souhlasím
Prolog Anežky Kubátové na forbíně byl fantastický. Během chvilky uchvátila publikum i mě. Ale pak jsem se začal s hrou míjet. Nepochopil jsem za celou hru, co drželo Daňu v tak toxickém vztahu. Hra je totiž pouze jeho vnějším popisem, jakkoliv místy zábavným. Ani umělecký exulantský svět není řešen jinak, než formou krátkých skečů. Ovšem díky Vojtěchu Vondráčkovi hodných zapamatování.
Adam Zelinka  60 %
22.5.2023 | 234 hodnocení
+ souhlasím
hezká scéna a kostýmy
Jakub Vladimír  70 %
13.5.2023 | 18 hodnocení
+ souhlasím
65%
Zajímavě scénograficky pojato. Spousty výborných nápadů (brýle, mikrofon na ruce). Skvěle se doplňující Bednář s Kubátovou. Představení má silný začátek a konec, bohužel se ale za mě veprostřed místy trochu rozpadá. Určitě ale stojí za návštěvu.
Natalieo  60 %
4.5.2023 | 14 hodnocení
+ souhlasím
Představení viděno na veřejné generálce. M. Bednář roli uchopil po svém a opravdu povedeně. Avšak na A. Kubátovou, ačkoliv ji mám vždy v představeních moc ráda, se mi dívalo zvláštně. Vůbec jsem neuměla uchopit, zda je sama herečka nervózní, zda je nemocná, nebo já jsem tak divný divák a její roli neumím přečíst.
Některé společné scény V. Vondráčka a K. Císařové mi přišly jako náhodné improvizace, ale samostatně fungovaly na scéně skvěle.
Franz.K  80 %
2.5.2023 | 43 hodnocení
+ souhlasím
Moc pěkné. Na to, že to je o toxickém vztahu, hodně šíleném, tak i zábavné. Toho Juráčka zas tak neznám, ale koukal jsem se, ale M. Bednář mi přišel dobrý, nevím, proč by ho měl hrát primárně temně působící herec, to by bylo trapné, takové moc přímočaré, ne? Bednář naopak tu Juráčkovu slabost vystihuje dobře a tou přímostí dá vyniknout super výkonu Anežky Kubátové, myslím, že ona může být tak skvělá - a to určitě je - právě díky tomu, že on je skvělý parťák. Teda tak to na mě působilo a nepřijde mi to moc fér takhle rozdělovat asi. I když já to mám jen pocitově. Ten trpaslík je super. Mě to bavilo.
Jerman  60 %
1.5.2023 | 130 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
65 %
Dramatizace knihy DH Juráčka nijak nešetřila a vykreslila jej jako sebestředního zakomplexovaného slabocha, jímž přes svoji přechodnou proslulost také byl, v kontrapunktu k ponižované Dáně, která naopak byla osobností (což prokázala i svou následnou kariérou). Pro diváka se vtírá otázka, jak to mohla tak dlouho vydržet? Měl jsem obavu, jak se s náročnou rolí Dáňi vyrovná Anežka Kubátová, ale byla velmi uvěřitelná a dobrá. Zklamáním (píši směrem k AK a PE) je obsazení Bednáře do role PJ, ten svým naturelem je jeho pravým opakem (chtělo to herce typu Honzy Hájka). Výborně režírované dialogové partie (Forman, Sviták, Landovský, Menzel).
Suzana  60 %
1.5.2023 | 339 hodnocení
+ souhlasím
zajímavé obsahem i neotřelými nápady při zpracování
Čiko  60 %
30.4.2023 | 1085 hodnocení
+ souhlasím
65%
Pro mě ne až tak zajímavá hra a myslím, že podobných "drobných" hrdinů máme minimálně desítky. Přesto se DNZ podařilo z textu a předlohy vytěžit maximum. Také se jim podařilo konečně vystoupit z šedi a monotónnosti předchozích inscenací.
Přestože jsem se nenudil, v první polovině bych si dovedl představit malé zkrácení. Herecky mě mile překvapila A.Kubátová, která táhne celou inscenaci. Se svou postavou se věrohodně ztotožnila. Ostatní ji dobře doplňovali, jen M.Bednář mi ve své roli příliš nesedl, spíše však typově než herecky.
Premiérové publikum bylo nadšené, nejsem si ale jist, jestli hru docení běžný divák...
Jaroslavz  50 %
30.4.2023 | 82 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Silný námět inspirovaný osudy těch, kteří vzdorovali totalitním režimu. Výborná Anežka Kubátová, na níž leží velká tíha textově i herecky náročné role. Paní (nebo slečna?) režisérka se až příliš vzhlíží v obrazivém a asociativním režijním klíči Mistra Mikuláška. Bohužel bez jeho přesvědčivosti a virtuozity. Herci sice poslušně plní zadané úkoly, ale všemu tomu žonglování s rekvizitami a zdvojování postav chybí opravdová básnická naléhavost. Inscenace se tak stává zbytečně zdlouhavou a úmornou. Bez komentáře ponechávám "snaživý" výkon Michala Bednáře v roli Juráčka. Jeho angažmá v jinak herecky mimořádně silném týmu DNZ je pro mě záhadou.
Janha  90 %
30.5.2024 | 139 hodnocení
SBN  60 %
27.5.2024 | 187 hodnocení
Diviška  80 %
22.5.2024 | 12 hodnocení
Miroslavkoblizek  70 %
2.5.2024 | 15 hodnocení
Bigboy MN  90 %
13.2.2024 | 44 hodnocení
Pan Kolpert  90 %
8.2.2024 | 124 hodnocení
Kk_proste  100 %
29.1.2024 | 5 hodnocení
RichardFenek  60 %
30.11.2023 | 55 hodnocení
Togaf  70 %
24.11.2023 | 179 hodnocení
JEN  70 %
23.11.2023 | 8 hodnocení
Vladislavka  70 %
29.9.2023 | 164 hodnocení
LavinieCamui  70 %
1.5.2023 | 830 hodnocení
Divadelnikriticka  70 %
28.11.2023 | 4 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.