Divadlo Na zábradlí [hlavní scéna]

Obscura

Premiéra: 12.3.2022 | 1:30x
Dramaturgie: Dora Viceníková. Výprava: Marek Cpin. Režie: Jan Mikulášek.
„Někdy vědci nemají jinou možnost ověření hypotézy, než ji vyzkoušet přímo na lidech. Jejich experimenty v minulosti mnohdy znamenaly převratný posun v celém oboru, jiné se však zapsaly do dějin spíše jako příklad hrubého porušení lékařské etiky. I ty méně známé experimenty nám však mohou změnit život: co dokáže silně upřený pohled? Jak má vypadat a kolik sekund má trvat kvalitní objetí? Co naznačují vysoké podpatky? Kam mizí nejstarší vzpomínky z dětství? Proti které nemoci je dobrá Mozartova hudba?“
Anketa 2021/22
Pro tuto inscenaci, stejně jako pro všechny ostatní s premiérou od září 2021 do srpna 2022, včetně hereckých výkonů, můžete hlasovat v naší výroční anketě.
Uzávěrka ankety je 10. prosince 2022.
Do konce hlasování zbývá ještě 7 dní.
Divadlo Na zábradlí
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
66 %
66221000
Hodnocení redakce
Lukáš Holubec 60 %
Lukáš Dubský 80 % Tip Lukáš Dubský
Helena Grégrová 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
7.12.St19:00 vstupenky
17.1.Út19:00 vstupenky

Volby

Hodnocení (25)

HODNOCENÍ REDAKCE
Lukáš Holubec  60 %
20.11.2022 | 708 hodnocení
+ souhlasím
--- Experiment člověk --- (více v článku na blogu)
Lukáš Dubský  80 %  Tip Lukáš Dubský
24.3.2022 | 985 hodnocení
+ souhlasím
75%. Obscura diváka ničím nepřekvapí, je to stejný typ představení, na jaké jsme od autorské trojice Mikulášek - Viceníková - Cpin zvyklí. Je to sice pořád to samé - groteskní až absurdní scénky na vybrané téma - ale pořád je to hodně zábavné. Zajímavé je i téma lidské psychiky a chování s důrazem na různé experimenty, které se touto problematikou zabývaly. Hercům se daří jednotlivé výstupy trefně pointovat, a tak vznikla svižná inscenace, která pobaví, ale do níž se místy prolamuje i existenciální tíseň. (více v článku na blogu)
Helena Grégrová  70 %
21.3.2022 | 1526 hodnocení
+ souhlasím
Inscenace se věnuje zkoumání hranic naší mysli a psychiky v nonkonformních situacích rozdílných stupňů, lidské jednání je zde vystaveno konfrontaci se vžitými společenskými principy, konvencemi, morálními normami a autoritami všeho druhu. Výsledné skóre zrcadlení nevyznívá pro Homo sapiens sapiens, bohužel, dle očekávání příliš lichotivě. A ano, právě i pro svou obskurnost je život sám tak nepopiratelně fascinující. Tleskám obdivuhodné herecké souhře, pro Zábradlí obvyklé, zde se zkrátka sympaticky a přínosně partneří.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Jerman  50 %
6.11.2022 | 101 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Další z inscenací tandemu Mikulášek Viceníková, bez průběžného narativu, kde je snaha zdivadelnít určité téma, řetězením často ne zcela souvisejících scének. Po Požitkářích, Posedlosti a Hamletech mám pocit, že je to "more of the same". Obscura je navíc místy značně nesrozumitelná, postupem často dost nudná a nejsem asi jediný divák, který pár dnů po shlédnutí inscenace si nebyl schopen vůbec vybavit, o čem se to vlastně hrálo. Podle mého soudu nejslabší Mikuláškova režie tohoto typu. A tak jediné co mi trvaleji utkvělo v paměti bylo zjištění, že Anežka Kubátová (která se krátce objevila v plavkách) má stále hezkou postavu, trochu málo ne...
Vladimír Rogalewicz  50 %
2.6.2022 | 717 hodnocení
+ souhlasím
Tentokrát je scénář hodně surrealistický, jednotlivé scénky se prolínají, u většiny chybí pointa, u některých i začátek. Pochybné pokusy zaměřené na chování lidí slouží pouze jako výchozí bod, inscenátoři s nimi však pracují hodně volně, mnohdy jsou vytrženy z kontextu, v některých případech jsou těžko identifikovatelné. Řemeslně je představení odvedeno (jak je u Mikoláškova Zábradlí zvykem) bezchybně, na rozdíl od jiných podobných projektů v minulosti se mi však zdálo, že to ani herce moc nebaví. Já se od určité chvíle už nudil.
Nikoss  70 %
13.4.2022 | 97 hodnocení
+ souhlasím
Vtipná koláž od osvědčeného týmu tvůrců a sehraných aktérů, ze které si můžeme odnést několik zábavných postřehů, například, že jednu novinářskou kachnu lze potvrdit desítkami vědeckých výzkumů, a utvrdit se v poznání, že lidé rádi podléhají manipulaci a nic se s tím nenadělá. Nějaký sjednocující motiv či názor se hledá těžko (autoři o to asi ani neusilovali), ale zas mi to tak moc nevadilo.
Čiko  50 %
8.4.2022 | 909 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Po úvodním houslovém sólu Jakuba Žáčka jsem nabyl dojmu, že půjde o úplně jiný typ inscenace, než jaký jsem myslel. Bylo to vlastně to jediné, co se mi na jevišti líbilo. Ten kontrast s dalším dějem. Spoluautor hry Jan Mikulášek ji zároveň režíroval a já jsem měl z mnoha momentů na jevišti pocit, že jí on sám příliš nevěří. Líbilo by se mi pojetí "čistšího" příběhu. Neboli pro mě tam bylo až příliš mnoho zcizováků, afektu a stylizace, přičemž samotné téma je velmi nosné. Zhruba od poloviny mě to vlastně nudilo. Za mě průměr.
Leona  90 %
26.3.2022 | 9 hodnocení
+ souhlasím
Spojení Mikulášek - Viceníková - Cpin nezklamalo a tohle se povedlo. Spousta absurdit lidského chování a poznatků z psychologie zpracováno do divadelní hry. Skvělé herecké výkony, jednoduchá scéna, která funguje. Ráda půjdu znova a víc si užiju detaily. (1. premiéra, březen 2022).
Semtamťuk  90 %
22.11.2022 | 87 hodnocení
Birter  70 %
21.11.2022 | 171 hodnocení
Amelieboricka  80 %
21.11.2022 | 52 hodnocení
321teď  10 %
17.11.2022 | 8 hodnocení
7adam7  80 %
19.10.2022 | 38 hodnocení
Dominik  70 %
3.10.2022 | 72 hodnocení
Malý Tonda O'Reilly  60 %
30.6.2022 | 30 hodnocení
Wolverine  50 %
27.6.2022 | 33 hodnocení
RichardFenek  50 %
2.5.2022 | 40 hodnocení
Kristián F.  80 %
26.4.2022 | 58 hodnocení
Paya888  80 %
23.4.2022 | 305 hodnocení
Matěj Konečný  70 %
7.4.2022 | 154 hodnocení
LavinieCamui  70 %
16.3.2022 | 635 hodnocení
Astuta  70 %
16.3.2022 | 33 hodnocení
Kaj Nova  70 %
15.3.2022 | 34 hodnocení
Michaelsimandl  80 %
14.3.2022 | 15 hodnocení
AnnaGümplova  60 %
17.3.2022 | 3 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.