Divadlo Na zábradlí [hlavní scéna]

Jan Mikulášek, Dora Viceníková

Persony

Premiéra: 6.12.2018. Dramaturgie: Dora Viceníková. Výprava: Marek Cpin. Režie: Jan Mikulášek.
3:00


Inscenace vycházející z obsáhlého díla Ingmara Bergmana. V novém tvaru se potkávají Bergmanovy hlubokomyslné, zachmuřené a osudem zkoušené postavy, aby vznikla nová spojení a nové významy. V blíže neurčitém bytě se odehrávají v podání osmi herců zhuštěná dramata, s každým novým nájemníkem přichází i nový příběh – střídají se zde tváře, osudy, příběhy i nálady. Severní vítr je krutý...
Divadlo Na zábradlí
Hodnocení inscenace
Redakce
78 %
Uživatelé
73 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Lukáš Dubský 90 %
(zadáno: 28.6.2019, počet hodnocení: 781)
přínosný / zajímavý komentář
85%. Inscenace přetéká mrazivou krutostí v mezilidských vztazích, která se vhodně snoubí s ironií typickou pro Mikuláškovy inscenace a horrorovým nádechem některých scén. Skvěla je scéna M.Cpina, jež evokuje moderní dřevostavbu v severském stylu, která je ale už na první pohled strohá a odosobněná. Dialogy vesměs ukazují to pravé domácí peklo, postavy se navzájem zraňují. Herecky propracovaným kreacím tentokrát vévodí Jakub Žáček a Petra Bučková, kteří dostali nejvíce prostoru. Persony se hodně podobají jiným inscenacím DNZ, ale člověk jim to dokáže odpustit, protože je to opravdu dobré divadlo...
Lukáš Holubec 60 %
(zadáno: 20.2.2019, počet hodnocení: 598)
přínosný / zajímavý komentář
Více viz blog.
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 28.1.2019, počet hodnocení: 746)
přínosný / zajímavý komentář
I přesto, že jsem, přiznávám, neviděl žádný Bergmanův film, tak mě tato inscenace naprosto vtáhla a uchvátila. Nádherná sonda do hlubin lidské duše, se vším všudy co k tomu patří. Spousta silných momentů a obrazů, díky kterým ani skoro nepostřehnete, že uplynuly tři hodiny. Též nelze nezmínit trefné a dobře stylizované hudební pasáže. V neposlední řadě pak velmi dobré herecké výkony všech aktérů. Za mě tedy rozhodně trefa do černého.
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 26.1.2019, počet hodnocení: 1401)
přínosný / zajímavý komentář
Persony aneb zač je toho Bergman.

85 %. Nápaditě poskládaná jevištní mozaika ze stěžejních momentů filmů mága "duševní běsologie". Tleskám precizní souhře všech inscenačních složek, jejímž prostřednictvím působivě rezonuje ne právě lichotivý, ale o to trefnější odraz toho, co všechno se do člověka vejde. Zkrátka: radost pohledět na ten náš (nejen) emočně zdeformovaný svět! A jaké nájemné platíte v ubytovně Život vy?
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
LucieSykorova 90 %
(zadáno: 16.7.2019, počet hodnocení: 117)
Aydencze 90 %
(zadáno: 28.6.2019, počet hodnocení: 4)
Unionboy 60 %
(zadáno: 27.6.2019, počet hodnocení: 150)
Tretisestra 60 %
(zadáno: 4.6.2019, počet hodnocení: 43)
LavinieCamui 90 %
(zadáno: 2.6.2019, počet hodnocení: 309)
Ela 70 %
(zadáno: 22.5.2019, počet hodnocení: 44)
Radiator 70 %
(zadáno: 17.3.2019, počet hodnocení: 96)
Volnicko 70 %
(zadáno: 25.2.2019, počet hodnocení: 34)
JitkaJak 20 %
(zadáno: 25.2.2019, počet hodnocení: 46)
Suzana 60 %
(zadáno: 17.2.2019, počet hodnocení: 239)
Adamantino 80 %
(zadáno: 14.2.2019, počet hodnocení: 30)
Xcepek 60 %
(zadáno: 13.2.2019, počet hodnocení: 397)
Tomas22 90 %
(zadáno: 29.1.2019, počet hodnocení: 70)
Graiv 80 %
(zadáno: 29.1.2019, počet hodnocení: 98)
Národosolsobě 90 %
(zadáno: 28.1.2019, počet hodnocení: 278)
přínosný / zajímavý komentář
https://giphy.com/gifs/girlshbo-beyonce-it-was-to-me-that-show-perfect-zRaay7u4w8Wo8
VeruS.11 90 %
(zadáno: 21.1.2019, počet hodnocení: 91)
Brbla z Olomóca 90 %
(zadáno: 21.1.2019, počet hodnocení: 62)
přínosný / zajímavý komentář
Viděno dne 19.1. a 23.5.2019 - DNz, Praha a Div. flóra Olomouc:
+ prostě Bergman - na světlo drsně vynesená složitost života každého z nás
+ dokonalá scéna M. Cpín, geniální jednoduchost
+ J. Vyorálek - převtělená smrt, definitiva - boží úlet s písní Na kameni kámen
+ J. Plodková potěšila zpěvem Black Hole Sun
-------------------------
- Bergman je těžkej filozof života, nutná znalost anebo příprava
- v květnu už byly nějaké inovace
Heloudeli 10 %
(zadáno: 20.1.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Zatím to nejhorší co jsem v Na Zábradlí vid?la. Snové chvilky se hercům nedaly věřit, roztahané scény a dialogy už vůbec ne. Po trapných chvilkách v momentech které měli být vtipné po přestávce nebyla možnost návratu do sály. Ať se Zábradlí raději drží toho čemu se dá věřit. Bergman si s humorem a přehráváním ruku nepodal.
Bernardblack 80 %
(zadáno: 19.1.2019, počet hodnocení: 220)
Abigail7 70 %
(zadáno: 21.12.2018, počet hodnocení: 231)
přínosný / zajímavý komentář
Zásadní chybou a mínusem téhle inscenace je, jak strašně moc je její úspěch a pochopení závislé na znalosti Bergmanových filmů. Bez jejich alespoň elementární znalosti prostě nefunguje. Bohužel. Zrůdnosti a zhůvěřilosti jednotlivých scének jsou působivé, ale jsou to jen jednotlivé scénky. Byť skvělé, spojující linii jsem neodhalila.
Dedimor 90 %
(zadáno: 18.12.2018, počet hodnocení: 10)
přínosný / zajímavý komentář
+ 5 %
Inscenace s vůní dřeva. Mikulášek a Bergman divadlu svědčí. Nejlepší hra poslední doby. Byť se jedná o jedno z delších představení, které je plné zvráceností, krutosti, zoufalství, předstírání a pokrytectví, jež vás donutí se na závěr zastavit (buď před divadlem vydýchat či na skleničku), nepustí vás ani na chvíli. Na 60. výročí smekám. Díky za něj.
Doucha 100 %
(zadáno: 8.12.2018, počet hodnocení: 40)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.