Divadlo Na zábradlí [hlavní scéna]

Tajný agent

Premiéra: 6.12.2019. Překlad románu: Petra Martínková. Dramaturgie: Barbora Šupová. Kostýmy: Sylva Zimula Hanáková. Hudba: Jakub Kudláč. Scéna a režie: David Jařab.
2:20


Adaptace nezvykle aktuálního románu vyprávějící příběh z Londýna o jedné bombě, která měla způsobit strach a chaos a na přelomu 19. a 20. století a přiblížit Británii zájmům Ruska. Sonda o zániku lásky a rodiny v soukolí dějin. Pan Verloc provozuje anarchistickou živnost, ale je zároveň ruským agentem. Východní mocnost už nechce jen neškodná udání na radikální soudruhy, ale požaduje za své peníze skutečné činy...
14!
Divadlo Na zábradlí
Hodnocení inscenace
Redakce
60 %
Uživatelé
73 %
73151000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 50 %
Lukáš Dubský 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (17)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 50 %
(zadáno: 3.2.2020, počet hodnocení: 1606)
přínosný / zajímavý komentář
55%. Conradův román je látkou, k níž se má smysl vracet. A vzhledem k aktuálnímu dění ve světě má právě v této době co říci. Jařabova dramatizace, potažmo inscenace je rozporuplná. První část, složená převážně z monologů, je nedivadelně statická a k hledání souvislostí je třeba trpělivosti a úsilí. Vyplatí se počkat na část druhou, v níž se jednotlivé střípky přece jen protnou. Se silným hereckým souborem DNZ Jařab pracovat umí, mužské osazenstvo pozitivně obohatila hostující A. Fialová.
Lukáš Dubský 70 %
(zadáno: 16.1.2020, počet hodnocení: 840)
přínosný / zajímavý komentář
Režisér Jařab rozdělil Conradovo dílo na dvě poloviny - v té první se představují jednotlivé postavy a jejich filosofické či ideologické koncepty. První půlka má tedy převážně monologickou strukturu a je dost náročná na pozornost. Ve druhé části jsou nastíněné přístupy absorbovány do celkem jednoduchého příběhu o jednom nepovedeném teroristickém útoku. Inscenace sice má hluchá místa, ale Jařabovi se povedlo hezky ukázat, jakým způsobem funguje ovlivňování veřejného mínění skrze strach a že terorista nemusí být Arab s plnovousem, ale klidně tlustý strejda od vedle (skvělý J.Vyorálek).
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
KatZen 70 %
(zadáno: 5.3.2020, počet hodnocení: 31)
přínosný / zajímavý komentář
Moc mě to potěšilo! 75%

+ úžasní herci
+ nadčasové téma
+ výprava a zajímavě akusticky pojatá scéna (byť jednoduché, přesto efektní)
+ hafík

+ i - pro mě byla mystifikace v podání "lístek v první řadě je s omezenou viditelností", přičemž ve skutečnosti to znamená, že zažiji něco naprosto nečekaného v podobě velice talentovaného (a pohledného) pana dudáka, hrajícího na velmi autenticky pronikavě znějící nástroj jen několik centimetrů od mého obličeje. Pročež jsem několikrát díky tomuto málem ztratila vědomí.

Přesto děkuji za výjimečný zážitek!
ViktorieT 50 %
(zadáno: 19.2.2020, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
Zamlžená atmosféra konspirativního Londýna, dlouho uspávající, v druhé půlce lehce diváka probouzející. Oživení přinesl jen francouzský buldoček a scény s hostující A.Fialovou. Pro mě nejslabší z trilogie.
Ba-jo 50 %
(zadáno: 18.2.2020, počet hodnocení: 210)
přínosný / zajímavý komentář
Pěkné to bylo na pohled moc (scéna, kostýmy), ale nějak mě ta herecká stylizace a vystavení příběhu z velmi rozpačité a toporné první poloviny, do méně statického rozuzlení v polovině druhé nestačila.
Vladimír Rogalewicz 90 %
(zadáno: 17.2.2020, počet hodnocení: 579)
přínosný / zajímavý komentář
Představení podobné Holmesovi. Dokonalé navození atmosféry Anglie na přelomu 19. a 20. století - to představení je mnohem angličtější, než Anglie sama. Největší ocenění patří hercům, skvělá je i pomalá režie, scéna. Jde spíš o náladu a poukázání na souvislosti, než o příběh jako takový. Oproti Holmesovi tentokrát vše drží lépe pohromadě. Rozhodně doporučuju (je však nutné přijmout Jařabovo neuspěchané vidění Anglie, pro milovníky Tarantina to může být neskutečně nudné).
Hanavelka 100 %
(zadáno: 17.2.2020, počet hodnocení: 23)
přínosný / zajímavý komentář
Důmyslná scéna z lesklých měděných plátů vrhajících paprsky symbolizující lampu či satelit pod jejichž drobnohledy jsme/viz.objasnění totožnosti vrahů Kuciaka/. Excelentní Vyorálek /alias Koudelka z BIS/,milující manželka Fialová/až za hrob/,židovský izraelský bastard Žáček/je to zlo,ale nemilujte ho,když musíte/+ živý čtyřnožec/sklidil salvy smíchu-jen by si měl dát pozor co žere,aby ho méně úspěšný herecký kolega neotrávil/,rozložené puzzle Vondráček,křivák Černý a živý dudák jako památka na Albion.Excelentní text a vyvolaná vzpomínka na Realistické divadlo - J.Adamíru a spol.Skvělé.Děkuji.
Skudiblik 80 %
(zadáno: 5.2.2020, počet hodnocení: 14)
přínosný / zajímavý komentář
Viděno v Divadle Bolka Polívky.
Brbla z Olomóca 70 %
(zadáno: 1.2.2020, počet hodnocení: 69)
přínosný / zajímavý komentář
Viděno dne 31.1.2020 - Praha DNz:
+ scéna, vždy dokonale navozená atmosféra
+ vynikající herecké výkony zejména
J. Vyorálek
--------------------
- místy nuda, nějak se nepodařilo hlavní myšlenky "vytáhnout" na povrch tak, abych si něco z představení odnesl
Kristián F. 80 %
(zadáno: 15.12.2019, počet hodnocení: 43)
přínosný / zajímavý komentář
Odpovídá David Jařab: "Myslím, že ležíme na geopolitické křižovatce, takže nám zásahy cizích mocností do našich životů jsou blízké téměř od začátků naší historie. Vždycky jsme byli územím, o které byl zájem. Ostatně jsme svědky sofistikovanějšího vměšování, provokací a placených sabotáží našeho politického systému dodnes. Na jedné straně nemá smysl propadat šíleným spikleneckým teoriím o tom, že někdo z venku řídí vše, co se děje u nás (Rusko, USA, Čína apod.), ale Evropa je pilíř, o který se dozajista svádí hra. A my jsme součástí této hry."
Suzana 70 %
(zadáno: 14.12.2019, počet hodnocení: 267)
přínosný / zajímavý komentář
jednoduchá a funkční scéna, výborní herci
Weller 80 %
(zadáno: 6.12.2019, počet hodnocení: 56)
přínosný / zajímavý komentář
Povedená inscenace, která příjemně osciluje mezi tragikou a komikou. Některé části sice nejsou tak úplně dějově propojené a občas narazíte na hlušší místa, ale celkově zábavný a svěží zážitek.
Petr Podtržítko 90 %
(zadáno: 9.12.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Dát sto je mi žinantní, protože v tom hraju a tak by to vypadalo, že jsem podjatý, ale 90 v pohodě. Už proto, že jsem na začátku všechno řek a to jsem měl vole nějaký bobky! P
Strom-z 70 %
(zadáno: 11.2.2020, počet hodnocení: 34)
Lesovi 80 %
(zadáno: 19.1.2020, počet hodnocení: 41)
Národosolsobě 80 %
(zadáno: 10.12.2019, počet hodnocení: 294)
Bernardblack 40 %
(zadáno: 6.12.2019, počet hodnocení: 248)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.