Divadlo Petra Bezruče

Hamlet

Premiéra: 22.9.2023 | 2:35
Překlad: Jiří Josek. Dramaturgie: Tereza Agelová. Výprava: Hana Knotková. Hudba: Jakub Krajíček. Pohybová spolupráce: Adam Mašura. Úprava a režie: Dodo Gombár.
Výrazná úprava slavné tragédie. Hamlet, kralevic dánský, se ocitá ve světě morálního rozkladu. Duch zemřelého otce vyzývá Hamleta, aby pomstil královraždu. Dokonce mu odkryje i jméno vraha. Je možné tomuhle zjevení věřit? Na začátku je otázka, která postupně rozkrývá otázek víc a víc. Jsou to otázky věčné a zároveň v čase tak proměnlivé. Hamlet jako zkušenost naší doby, náš neklid a naše citlivost. Jak jednat ve světě, který je zkorumpovaný až do morku kostí? A jak jednat a neposkvrnit se jeho špínou? A je to vůbec možné...?
Divadlo Petra Bezruče
Hodnocení inscenace
Redakce
50 %
Uživatelé
65 %
kontroverzní inscenace (179.)
65191000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 50 %
Iva Bryndová 50 %
Chci vidět - přidat do seznamu

Volby

Hodnocení (21)

HODNOCENÍ REDAKCE
Pavel Širmer  50 %
21.6.2024 | 2028 hodnocení
+ souhlasím
V koncepci D. Gombára se najdou podnětné nápady, ale není z ní dostatečně zřejmé, proč se Shakespearovu tragédii režisér se souborem rozhodl nastudovat; vyjádření k dnešní době zůstalo poměrně nezřetelné. Inscenace výrazněji nepromlouvá ani skrze titulní roli, s níž se J. Trojan setkal příliš brzy. Doplatil na nedostatečnou zralost a málo zkušeností, režisér jej nedovedl k přesnější charakteristice. Výrazněji zaujme (dá se snad říci skoro objevný) výklad postavy Claudia v podání O. Bretta, naopak ztvárnění Poloniovy smrti nedává zjevný smysl a hraničí s nechtěnou parodií.
Iva Bryndová  50 %
6.6.2024 | 566 hodnocení
+ souhlasím
55% - Gombárova inscenace Hamleta nabízí celou řadu drobných aktualizací, které neurazí, ani nenadchnou. Hlavně ale není jasně zřetelné, proč přesně zrovna tahle hra byla vybrána. A proč tenhle představitel hlavní role. Josef Trojan zřejmě disponuje hereckým talentem, představě rozervaného mladičkého prince typově odpovídá, charisma místy probleskuje, mnohem častěji ovšem, zejména v kontrastu se všemi kolegy, zaráží jeho slabý mluvený projev a tento deficit inscenace celá nemá čím vyvážit.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Eva Štěpánková  40 %
4.6.2024 | 22 hodnocení
+ souhlasím
35 %. Pokud je tato inscenace pro někoho prvním setkáním s Hamletem a třeba i  Shakespearem, lituji ho. Nepochopitelně ploché vyznění, což je výsledek drastických úprav textu (Jiří Josek se určitě obrací v hrobě) i zásadních změn v ději, jako by podceňovaly dnešní mladou generaci, které je podle režiséra tento Hamlet určen. Pohledný Josef Trojan v hlavní roli zdědil po svém otci až neuvěřitelnou fyzickou podobu, ale bohužel i vadu řeči, které se ovšem on od doby svých začátků na Vinohradech víceméně zbavil. O Josefově talentu se ještě snad přesvědčíme, ale jeho obsazení jako Hamleta vidím spíš jako výborný business project.
JirkaS  90 %
3.6.2024 | 367 hodnocení
+ souhlasím
Mé nadšení nezná hranic! Z mého pohledu zajímavě modernizovaná klasika vyprávějící známý příběh, ale díky vhodnému krácení a zjednodušené interpretaci nenudí. Hamlet v podání J. Trojana je možná trochu znuděný teenager a jeho pohnutky nejsou příliš zřejmé, ale to nic nemění na tom, že mě dokázal zaujmout, pohltit a přitáhnout k dění na jevišti. K tomu nádherná a herecky dokonalá B. Křupková v roli Ofélie, jejíž osud mi nebyl lhostejný. Skvělá herecká souhra a celkově perfektní týmová práce. Tahle klasika v moderním hávu mi dokonale sedla. S jednoduchou scénou a minimem kulis se jedná o dokonale zahranou depku. /1.6.2024 v Praze pod Palmovkou/
RaB  30 %
2.6.2024 | 377 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Modernizace, která se nezdařila. Navíc herecky ploché.
J. Trojan na roli ani trochu nestačí - jak je již zde zmíněno - on vůbec netuší, co hraje a proč to hraje a také mi vadila jeho vada řeči. Přeci jen na divadle je základ správná jevištní mluva. Krom V. Hofmanna mi přišli všichni "jdu si to pro Pražáky odvyprávět a hlavně brzy domů".
Opravdu bylo potřeba zabít Polonia žehličkou? A Claudius musel spáchat sebevraždu? Obecně konec nemá s Hamletem téměř nic společného.
Role Ofelie osekána až nehezky. Namlouvání s Hamletem trvá pár vteřin během kterých jí kouše do silonek.
Petr Husar  100 %
2.6.2024 | 33 hodnocení
+ souhlasím
Ostravská podoba Hamleta mi připomíná Léblovy režie na Zábradlí. Výtečné herecké výkony v čele s úžasným Josefem Trojanem. Jako by se pro Hamleta narodil. Hodně vysoká laťka.
Michvon  40 %
31.5.2024 | 195 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Pokud by byla přestávka po vraždě Polonia, utekla bych. Její režijní výklad je fakt mimo.
Trojan mě nebavil. Má vadu řeči, ale hlavně neví, o čem hraje. Když chvílemi zapomene deklamovat, prosvítá náznak talentu.
Pojetí postavy Polonia příšerné. Dále viz Čiko.
SVATOŠOVÁ  90 %
31.5.2024 | 37 hodnocení
+ souhlasím
První ostravská repríza v Praze. Překlad J. Josek.
Je to drsnější, než se zdá. Polonius tvrdý k sobě i k dceři. A pak je maniakálne mlácen žehličkou a uškrcen elektrickým kabelem. Ovšem nechybí dlouhý monolog synovi na cestu do Francie.
Ofélie stejně tvrdá k Hamletovi. Trhá z ní zuby silonky a stejně tak na Gertrudě praskají punčochy silou okamžiku. Král Prizdisrac sice chystá pomstu, ale celá akce vrcholí rychlými údery nožů mezi rozhozenými lebkami, v pozadí vulgární hrobnice....a Hamlet má poslední slovo. Pak si klidně zuje boty a uloží se k smrti. A teď už Vám z toho definitivně jebne. Budete se bát i smát ( možná)
VPB  80 %
3.4.2024 | 12 hodnocení
+ souhlasím
Moje první seznámení s Hamletem a vůbec mi nevadilo, jak moderně pojatý to je. Herecký výkon Josefa Trojana mě dostal.
Čiko  50 %
7.2.2024 | 1086 hodnocení
+ souhlasím
(+2)
Přiznám se, že jsem čekal mnohem víc, než tento prázdný a nic neříkající výklad. Na začátku se vám Hamlet představí jako naprosto znuděný floutek s tabletem v ruce, ale to je bohužel všechno. Nijak se to neposouvá a nevyvíjí, dál už jen sledujete notoricky známý příběh, v němž jsem postrádal jakékoliv emoce. Neboli znudění (vinou koncepce) se mi zdáli všichni. Vražedné činy flegmatického Hamleta tak pro mě byly na hranici logiky jeho jednání. Těžko proto hodnotit jednotlivé herecké výkony. Viděl jsem již mnoho Hamletů, tento (inscenace jako celek, nikoliv konkrétně J.Trojan) mě bavil asi nejméně...
Zzzz  60 %
10.6.2024 | 108 hodnocení
Braddy  70 %
4.6.2024 | 213 hodnocení
HodnaTeta  70 %
4.6.2024 | 184 hodnocení
Tamcitu  50 %
3.6.2024 | 62 hodnocení
Ester_L  40 %
24.2.2024 | 127 hodnocení
Tristan  70 %
22.2.2024 | 58 hodnocení
Frank Shelley  70 %
9.2.2024 | 51 hodnocení
Janovskak  90 %
29.9.2023 | 49 hodnocení
Janca525  60 %
27.9.2023 | 143 hodnocení
Martinkristek  100 %
24.9.2023 | 27 hodnocení
Simona K  40 %
2.6.2024 | 4 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.