Divadlo Petra Bezruče

Heda Gablerová: Teorie dospělosti

Premiéra: 15.3.2019. Překlad předlohy: František Fröhlich. Námět: Anna Saavedra, Janka Ryšánek Schmiedtová. Dramaturgie: Kateřina Menclerová. Výprava: David Janošek. Hudba: Ivan Acher. Pohybová spolupráce: Adéla Stodolová. Režie: Janka Ryšánek Schmiedtová.
1:30x


Autorská parafráze slavného dramatu Henrika Ibsena snažící se odhalit, co je na tématu současného. Sny a bolesti mladé generace se zase tolik nezměnily a závěr zůstává stejný – hlavně z toho nezešílet! „Telenovela říznutá absurdním humorem. Láska, nevěra a takové ty věci. Manželství není nemoc. Nudíte se? Zajeďte si do IKEA!“
Divadlo Petra Bezruče
Hodnocení inscenace
Redakce
80 %
Uživatelé
78 %
78101000
Hodnocení redakce
Jan Pařízek 80 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 2.11.2019, počet hodnocení: 760)
přínosný / zajímavý komentář
Poctivá dávka Ibsenovy klasiky. Zvolená forma mi dobře sedla, ze začátku příjemně vtipně odlehčeno, v závěru potom hutné a správně intenzivní. V některých momentech byla ta marnost a beznaděj až krutě hmatatelná. Výborná M. Tkačíková a s ní V. Johaník. Jejich společná scéna ke konci mě rozhodně silně zasáhla. Vedle nich se pak nijak neztratila ani M. Matulová, která má též nesporný talent. A za zmínku stojí i dobře zvolená doprovodná hudba. Bezruči mají další působivou inscenaci. 85%
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Diogenes 80 %
(zadáno: 11.11.2019, počet hodnocení: 53)
přínosný / zajímavý komentář
Většina podstatných věcí se odehrává venku a uvnitř roste obrovská fragile krabice. Až praskne. Výborné po všech stránkách.
Jerman 90 %
(zadáno: 7.11.2019, počet hodnocení: 34)
přínosný / zajímavý komentář
Variace na původní Hedu Gablerovou transponovanou do současnosti. Poklona Anně Saaverda za výborně zvládnutou modernizující zkrácenou adaptaci. Inscenace má úžasný spád a udrží pozornost diváka od záčátku do konce, výtečná režie bez zbytečných kejklů, vyrovnané solidní herecké výkony, silný závěr, velké bravo Bezručům (psáno po pohostinském představení v Celetné v Praze)
Denisa H. 70 %
(zadáno: 3.11.2019, počet hodnocení: 268)
přínosný / zajímavý komentář
Slabších 70 %. Jestli to měla být komedie, tak tam toho k smíchu moc nebylo (a asi být mělo). Jestli to mělo být hlavně drama, tak se mě tedy příliš nedotklo. Celé mi to připadalo takové mírně nemastné neslané, ač potenciál ve hře cítit je. A je vidět i v hereckém nasazení, hlavně v M. Tkačíkové a V. Johaníkovi. Scéna též nebyla špatná, nebo hudba. Čekala jsem něco jiného, naléhavějšího.
Anah 60 %
(zadáno: 3.11.2019, počet hodnocení: 176)
přínosný / zajímavý komentář
Magdaléna Tkačíková zahrála Hedu zcela přesně i když jsem se nemohla zbavit porovnání s Norou a jejím domečkem pro panenky, kterou hrají na Palmovce, tam se jim to podařilo podstatně lépe. V minulých letech přivezli Bezruči do Celetné lepší kousky, nezapomenutelnou Maryšu nebo Spalovače mrtvol.
Llydeb 60 %
(zadáno: 3.11.2019, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
Heda se nudí a umí být pořádně cynická. Nové manželství mělo být náplastí, která moc nezafungovala. Dáva to Hedě v současné době sériové monogamie, kde rozvod je standard, dostatečnou hloubku a tragický rozměr? Pro mě to moc nezafungovalo.
Jarka.novotna 60 %
(zadáno: 19.11.2019, počet hodnocení: 6)
Peetra 90 %
(zadáno: 2.11.2019, počet hodnocení: 148)
Rivah 80 %
(zadáno: 5.6.2019, počet hodnocení: 209)
Ester_L 100 %
(zadáno: 22.5.2019, počet hodnocení: 87)
Kamma 90 %
(zadáno: 21.5.2019, počet hodnocení: 54)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.