Divadlo Petra Bezruče

Maryša

Premiéra: 26.1.2018. Úprava: Kateřina Menclerová, Janka Ryšánek Schmiedtová. Dramaturgie: Kateřina Menclerová. Výprava: Lucie Labajová. Hudba: Ivan Acher. Pohybová spolupráce: Jitka Adamíková. Režie: Janka Ryšánek Schmiedtová.
2:15

Osoby a obsazení
Maryša - Pavla Gajdošíková
Vávra - Dušan Urban
Francek - Vojtěch Říha / Vojtěch Johaník
Lízal - Norbert Lichý
Lízalka - Markéta Haroková
Strouhalka - Kateřina Krejčí
Rozára - Magdaléna Tkačíková
Horačka - Marcela Čapková
Babička - Marie Viková
Hospodská - Markéta Matulová
zpěv ze záznamu - Pavla Gajdošíková, Jana Vébrová

Klasické dílo českého dramatu. Tragický příběh nešťastné dívky donucené podlehnout společenskému a rodinnému nátlaku.
D12+
Anketa 2018 - redakční volba
nominace v kategorii Nejlepší inscenace
Pavla Gajdošíková nominace v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon
Norbert Lichý nominace v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon
Ivan Acher (Hudba) nominace v kategorii Jiný umělecký počin
Cena divadelní kritiky: nejlepší ženský výkon 2018 Pavla Gajdošíková
Divadlo Petra Bezruče
Hodnocení inscenace
Redakce
87 %
Uživatelé
87 %
náš tip
Tip od redaktorů: Michal Novák, Pavel Širmer, Jan Pařízek, Kateřina Jírová, Jiří Landa, Lukáš Dubský  Tip od redaktorů: Michal Novák, Pavel Širmer, Jan Pařízek, Kateřina Jírová, Jiří Landa, Lukáš Dubský  Tip od redaktorů: Michal Novák, Pavel Širmer, Jan Pařízek, Kateřina Jírová, Jiří Landa, Lukáš Dubský  Tip od redaktorů: Michal Novák, Pavel Širmer, Jan Pařízek, Kateřina Jírová, Jiří Landa, Lukáš Dubský  Tip od redaktorů: Michal Novák, Pavel Širmer, Jan Pařízek, Kateřina Jírová, Jiří Landa, Lukáš Dubský  Tip od redaktorů: Michal Novák, Pavel Širmer, Jan Pařízek, Kateřina Jírová, Jiří Landa, Lukáš Dubský
87551000
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (59)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Michal Novák 90 % Tip Michal Novák
(zadáno: 21.3.2020, počet hodnocení: 1067)
přínosný / zajímavý komentář
Žádné ornamenty, režie se soustředí na sílu příběhu a psychologii postav. Ke vzniku prvotřídní inscenace klasického dramatu to bohatě stačí. Excelují Pavla Gajdošíková v titulní roli a Norbert Lichý jako Lízal – to je až neuvěřitelná herecká studie vnitřního pnutí postavy. Inscenace se nezavděčí těm, kteří očekávají neformalistní uchopení. Drobnými posuny se však inscenace vzdaluje čítankovému uchopení: vždyť moment, kdy je to Maryša, kdo má tendenci napít se kávy, dává logiku. Hraje se ve středové aréně, v prostoru, který doslova kypí skrývanými emocemi a v němž se hraje o pošlapané hodnotě svobody a svobodomyslnosti.
Pavel Širmer 80 % Tip Pavel Širmer
(zadáno: 11.4.2019, počet hodnocení: 1606)
přínosný / zajímavý komentář
Souhlasím s předchozími komentáři. Režisérka J. Ryšánek Schmidtová se na notoricky známou klasiku podívala nově, bez zažitých „nánosů“, dopustila se několika úprav, ale zároveň předlohu ctila. Výtečná práce s herci, v titulní roli P. Gajdošíková excelovala. Síla této inscenace je v její jednoduchosti, s níž dojde až do působivého konce.
Jan Pařízek 90 % Tip Jan Pařízek
(zadáno: 3.4.2019, počet hodnocení: 779)
přínosný / zajímavý komentář
Jedna z inscenací co zanechají opravdu silný dojem. Velmi dobře vystavěná a budovaná atmosféra, která graduje v těch správných místech a jenž dokáže naprosto vtáhnout. Dostanete klasické zpracování s jednoduchou dobře udělanou scénou a pěknými kostýmy, jenž si na nic nehraje a správně akcentuje samotný příběh. A právě ten zde budete prožívat jako málokterý jiný. Hodně tomu též pomáhá skvěla zvolená doprovodná hudba. A samozřejmě herecké výkony v čele s fantastickou P. Gajdošíkovou, která se do své role položila opravdu naplno. Vedle ní pak též výtečný N. Lichý. Za mě divadelní zážitek.
Kateřina Jírová 80 % Tip Kateřina Jírová
(zadáno: 9.12.2018, počet hodnocení: 304)
přínosný / zajímavý komentář
Stačí důvěřovat silnému textu.
Jiří Landa 90 % Tip Jiří Landa
(zadáno: 4.12.2018, počet hodnocení: 2895)
přínosný / zajímavý komentář
85% Zatím nejlepší režie J. Ryšánek Schmidtové, kterou jsem měl možnost zhlédnout. Režisérka velmi přesvědčivě vyložila charaktery postav, domyslela situace (zajímavě zpracovaný závěr i možnost náznaku, že by se kávy napila také apod.) a především pak vyšla na výbornou její práce s herci, kteří svým postavám vtiskli věrohodnost. Silnému hereckému vyrovnanému obsazení suverénně kralovala P. Gajdošíková coby Maryša, ale i N. Lichý jako Lízal, K. Krejčí v roli Strouhalky či Francek V. Říhy. Promyšlené prostorové řešení. Takto si představuji moderní, a zároveň smysluplné nastudování klasiky.
Lukáš Dubský 90 % Tip Lukáš Dubský
(zadáno: 1.12.2018, počet hodnocení: 844)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mě asi nejpříjemnější překvapení Ostravaru. U Bezručů se nepokoušeli o nějakou násilnou inscenaci, pojali Maryšu klasicky, přesto je to kus s nesmírně silnou výpovědí. Režisérka Janka Ryšánek Schmedtová skvěle pracuje s herci, komorní prostor jim dovoluje jen gesty a mimikou vyjádřit bohatý vnitřní život postav. Výkon P.Gajdošíkové je obdivuhodný - nejprve hraje Maryšu jako veselou mladou dívku, jejíž vzdor se postupně mění v hrůzu, která pak přerůstá v rezignaci. Stačí ji minimum replik na to, aby zprostředkovala smutný osud hlavní hrdinky. Skvěle své postavy pojali i N.Lichý či K.Krejčí.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Monty70 90 %
(zadáno: 29.4.2020, počet hodnocení: 110)
přínosný / zajímavý komentář
Vynikající představení. Tato hra má v sobě vše, co od klasického dramatického kusu požaduji. Hraje na malé scéně na malý dosah od diváků, tím se ještě umocňuje herecký prožitek.
Anca.rambo 80 %
(zadáno: 8.4.2020, počet hodnocení: 54)
přínosný / zajímavý komentář
Viděla jsem stream na mall.tv a bylo to úžasný.
Romana35 100 %
(zadáno: 5.4.2020, počet hodnocení: 189)
přínosný / zajímavý komentář
Tak takhle si představuji ztvárnění klasického díla. Bravo. Tady se povedlo úplně všechno. Scéna, hudba, lidové nářečí a především herecké výkony. Nejvíce mě zaujala Pavla Gajdošíková v titulní roli a Norbert Lichý jako otec Maryši. Velice věrně vyobrazena psychologická stránka všech postav. Silný příběh, opravdové divadlo. ND v Praze se svojí Maryšou by se mohlo přiučit.
Majdin_kulturni_svet 100 %
(zadáno: 30.1.2020, počet hodnocení: 134)
přínosný / zajímavý komentář
Neskutečný zážitek. Scéna byla využita na maximum. Každá její jednotlivá část měla svou úlohu, nic tam nebylo jen tak pro nic za nic. Nejvýraznější pro mě byly herecké výkony Norberta Lichého a Pavly Gajdošíkové. Oběma se skvěle podařilo vykreslit vztah mezi dcerou a přísným otcem, který nejdříve urputně chce, aby ho dcera poslechla a podvolila se jeho přání a později moc lituje toho, že ji nutil, aby si vzala někoho, koho nikdy nechtěla. V inscenaci je spoustu citu, nevyřčených emocí, prostě jen stačí, že se na sebe herci podívají a vy přesně víte, co si asi myslí.
Irena 100 %
(zadáno: 23.9.2019, počet hodnocení: 58)
přínosný / zajímavý komentář
Naprosto úžasné představení, kde sedělo úplně všechno: od scény, hudby, nářečí až po skvělé herecké výkony především Pavly Gajdošíkové a Norberta Lichého, ale výborní byli opravdu všichni.
Studený Čumáček 80 %
(zadáno: 25.6.2019, počet hodnocení: 163)
přínosný / zajímavý komentář
85 %
Nejlepší podání klasického textu, které je nyní ke shlédnutí. Stačí asi jen opravdu věřit textu...
Zářivé děvčátko Maryša i ubohý ženský stín je nádherná Pavla Gajdošíková, Dušan Urban jako Vávra není uměle "zošklivován" a Francek Vojtěcha Říhy není ověšen obvyklými atributy furianta, ale prostě a zřetelně miluje. Skvělý je i Norbert Lichý jako Lízal, oplakávající opilecky sebe sama.
Jo, někdy prostě to kafe někdo uvaří, protože není cesty zpět...
Diogenes 90 %
(zadáno: 25.6.2019, počet hodnocení: 57)
přínosný / zajímavý komentář
Bezruči ukázali, co všechno se v té hře skrývá. Skvěle vymyšlená scéna, symbol hrachu jako těžkého údělu žen (a Maryška vyfasovala největší hrnec). O parádních hereckých výkonech nemluvě. A k tomu ještě výborná hudba Ivana Achera.
Radka@ 90 %
(zadáno: 19.5.2019, počet hodnocení: 9)
přínosný / zajímavý komentář
Myslela jsem, že trpím vzpomínkovým optimismem vůči ostravským divadlům, ale.. Před 20 lety, jako maturantka, jsem několik představení navštívila a vždy mě ty příběhy vzaly, říkala jsem si standard. S dcerou maturantkou bydlíme v Praze (už dlouho) a začaly jsme navštěvovat zdejší představení. Na můj vkus hodně komerce a líbivosti. Pak jdeme do Celetné na Maryšu a já se opět ocitnu v divadle.
Ta bezvýchodnost, beznadějnost, prostě víte, že je to v pr...
A potřebujete k tomu jen pár kulis, mrazivou hudbu, výborné herce a hlavně nastudování, které ctí předlohu. Tleskám "Bezruči".
Michal1982 90 %
(zadáno: 23.11.2018, počet hodnocení: 73)
přínosný / zajímavý komentář
Pokud srovnám Maryšu v ND a Maryšu od Bezručů, tak Ostrava pro mě jednoznačně vede. Bezruči jsou klasičtější, minimalistická scéna, maximální výkony, hudební motivy pohladí, intenzivnější prožitek díky menším prostorám divadla... A takového Vávru jak mají Bezruči bych teda doma mít fakt nechtěl. Viděno v Divadle v Celetné-Ostraváci jezděte častěji! Bravo!
Anah 100 %
(zadáno: 13.11.2018, počet hodnocení: 184)
přínosný / zajímavý komentář
Perfektně ztvárněná klasika. Skvělá hudba a vynikající výkony všech herců.
Nudnik 100 %
(zadáno: 12.11.2018, počet hodnocení: 14)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mně velké překvapení, nečekala jsem tak vyrovnané a dramatické zpracování známého příběhu, navíc vizuálně i hudebně působivé. Bravo!
Vladimír Rogalewicz 60 %
(zadáno: 7.11.2018, počet hodnocení: 580)
přínosný / zajímavý komentář
Nedá se nesrovnávat. J.Mikulášek,který s DPB realizoval řadu skvělých inscenací,tentokrát režíroval Maryšu v Národním divadle a DPB má nové vedení a novou estetiku.Ze srovnání vychází neskonale lépe pražská inscenace,která je sice chladná,ale moderní.Ostravská inscenace je formálně znamenitá,ale se současností nemá nic společného (podobně jako Lucerna v Dlouhé).Zatímco k pražské inscenaci se stále vracím,na představení DPB si už zítra nevzpomenu.Rád bych napsal,že je to kus pro školy,ale je to přesně ta estetika,která středoškoláka od další návštěvy divadla nadlouho odradí.(D. v Celetné,Praha)
DaZeL 100 %
(zadáno: 10.10.2018, počet hodnocení: 85)
přínosný / zajímavý komentář
Dokonalost
Janis 80 %
(zadáno: 8.10.2018, počet hodnocení: 244)
přínosný / zajímavý komentář
85%
Velmi kvalitní a vyrovnané představení, a to nejen herecky. Ačkoli režie pojala dílo spíš klasicky, nepochybně bude patřit k nejzajímavějším premiérám sezóny. Celkem neobvykle působící postava Lízala v podání Norberta Lichého. Vynikající hudba, skvěle souznící s dramatem, působící tradičně a přesto velice moderní. Tleskám.
Monulinka 90 %
(zadáno: 27.7.2018, počet hodnocení: 384)
přínosný / zajímavý komentář
Maryša klasicky a moc povedeně. Skvělá atmosféra také díky výpravě a hudbě, jen některé kostýmy byly tak trochu z jiné doby. Moc se mi líbily některé detaily ve výrazu, gestu, které význam posouvaly jinam. Oproti verzi ND je tady zdůrazněna důležitost náboženství. Vynikající je P. Gajdošíková a ostatní s ní velmi dobře drží krok. Rozhodně doporučuji!
Falada 60 %
(zadáno: 27.5.2018, počet hodnocení: 61)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi mě zklamala hlavní představitelka p. Gajdošíková, přišla mi nepřesvědčivá a ironická, její výkon mi přišel nejslabší ...
Vela 100 %
(zadáno: 17.4.2018, počet hodnocení: 59)
přínosný / zajímavý komentář
Fantastické představení! Skvělá režie, hudba, výprava a vynikající výkony herců. Pavla Gajdošíková by za Maryšu měla dostat Thálii.
Podusak 100 %
(zadáno: 5.4.2018, počet hodnocení: 34)
přínosný / zajímavý komentář
Naprosto perfektní představení, super herecké výkony od celého souboru, všechno naprosto sedí. Perfektní provedení, mrazivá atmosféra, rozhodně doporučuji vidět.
Můžu srovnat s aktuální inscenací Maryši v Národním divale, kde je sice Pavla Beretová také vynikající, ale jinak celkové vyznění o hodně slabší, především kvůli naprosto nesmyslnému používání "moderních" prvků jako neustálé vyhazování plastových kelímků, rádobyvtipných narážkách na Brno atp.
Denisa H. 90 %
(zadáno: 4.4.2018, počet hodnocení: 296)
přínosný / zajímavý komentář
95 %. Vynikající zpracování klasiky! Dokonalá je hudba a P. Gajdošíková. Scéna je poměrně jednoduchá, o to ale lepší (znáte to - v jednoduchosti je krása a dokonalost). Jediné, co mi maličko vadilo, byly některé kostýmy.
Mirka_divadlo 100 %
(zadáno: 25.3.2018, počet hodnocení: 27)
přínosný / zajímavý komentář
Krása, už dlouho jsem nic tak silného v Ostravě neviděla. děkuji moc, přijedu zase!
Vratislav007 100 %
(zadáno: 23.3.2018, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
Nejlepší co jsem kdy viděl!
Verunkazd 100 %
(zadáno: 24.10.2018, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Známý příběh, ale přesto jsem byla napjatá od začátku do konce. Přesvědčivé herecké výkony umožní divákovi prožívat emoce jednotlivých postav od bezstarostnosti až po zoufalství, ze kterého není cesty ven. Chtělo by se mi vyzdvihnout úžasný výkon Pavly Gajdošíkové a Norberta Lichého, ale byla bych tím nespravedlivá vůči ostatním, kteří, ač na ně třeba nebyla směřována pozornost diváků, každým malým gestem či pohledem neustále tvořili atmosféru hrané situace. Toto představení je důkazem toho, že klasiku není třeba modernizovat, aby ji dnešní divák dokázal strávit. Naopak. Děkuji za zážitek!
Janinka123 80 %
(zadáno: 27.5.2020, počet hodnocení: 89)
Plšík 70 %
(zadáno: 24.5.2020, počet hodnocení: 509)
Gattino 90 %
(zadáno: 21.4.2020, počet hodnocení: 24)
Veronika K. 100 %
(zadáno: 18.4.2020, počet hodnocení: 84)
Snekac 70 %
(zadáno: 13.4.2020, počet hodnocení: 103)
Semtamťuk 90 %
(zadáno: 1.4.2020, počet hodnocení: 67)
Miss. 80 %
(zadáno: 31.3.2020, počet hodnocení: 17)
Fedorocko 80 %
(zadáno: 31.3.2020, počet hodnocení: 557)
Unionboy 80 %
(zadáno: 29.3.2020, počet hodnocení: 212)
Bernardblack 70 %
(zadáno: 27.3.2020, počet hodnocení: 248)
Kamčari 80 %
(zadáno: 17.2.2020, počet hodnocení: 48)
Mohr 90 %
(zadáno: 17.1.2020, počet hodnocení: 50)
Owles19 80 %
(zadáno: 31.12.2019, počet hodnocení: 6)
Sprun 90 %
(zadáno: 24.10.2019, počet hodnocení: 26)
Frank Shelley 70 %
(zadáno: 5.4.2019, počet hodnocení: 37)
EliAn 90 %
(zadáno: 12.2.2019, počet hodnocení: 43)
Janca525 100 %
(zadáno: 7.1.2019, počet hodnocení: 89)
Kosan 80 %
(zadáno: 15.12.2018, počet hodnocení: 184)
MarekLinhart 90 %
(zadáno: 2.12.2018, počet hodnocení: 152)
LucieSykorova 90 %
(zadáno: 2.12.2018, počet hodnocení: 130)
Dajcik 80 %
(zadáno: 25.11.2018, počet hodnocení: 194)
Rivah 80 %
(zadáno: 9.11.2018, počet hodnocení: 212)
Monday 100 %
(zadáno: 6.11.2018, počet hodnocení: 31)
Xcepek 90 %
(zadáno: 29.10.2018, počet hodnocení: 533)
Národosolsobě 90 %
(zadáno: 27.10.2018, počet hodnocení: 294)
KateDanny 70 %
(zadáno: 15.10.2018, počet hodnocení: 56)
M_marek 70 %
(zadáno: 8.10.2018, počet hodnocení: 46)
Boo 100 %
(zadáno: 7.10.2018, počet hodnocení: 119)
Mikulin 80 %
(zadáno: 26.9.2018, počet hodnocení: 65)
Ester_L 100 %
(zadáno: 17.7.2018, počet hodnocení: 94)
Peetra 80 %
(zadáno: 5.4.2018, počet hodnocení: 152)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.