Divadlo Petra Bezruče
Hodnocení inscenace
Redakce
75 %
Uživatelé
90 %
90451000
Hodnocení redakce
Jan Pařízek 80 % Tip Jan Pařízek
Iva Bryndová 70 %
Pavel Širmer 80 % Tip Pavel Širmer
Lukáš Dubský 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu

Volby

Hodnocení (49)

HODNOCENÍ REDAKCE
Jan Pařízek  80 %  Tip Jan Pařízek
(zadáno: 10.6.2022, počet hodnocení: 819)
+ přínosný / zajímavý komentář
Nádherná pocta jedné výjimečné ženě. Od T. Dianišky moc pěkně napsáno, bez nějakého přikrášlení a s citem. I přes trochu delší stopáž to dobře drží pohromadě, nijak to nenudí a má to své silné momenty. Byť ano, uznávám, že konec je trochu na sílu, ale emocionálně funguje opravdu dobře. Některé momenty pak mohly jít více do hloubky, přesto i takto za mě spokojenost. Ale těžko by to zanechalo tak výrazný dojem, nebýt výborného výkonu M. Matulové, jenž paní Špinarovou zvárnila opravdu neskutečně. Z ostatních zaujali též J. Burýšek, J. Goetzová a J. Kučera. Celkově krásný počin, který myslím jen málokoho nezasáhne.
Iva Bryndová  70 %
(zadáno: 17.2.2022, počet hodnocení: 347)
+ přínosný / zajímavý komentář
Povedená životopisná inscenace o ostravské rodačce, která sice primárně neopomíjí stinné stránky - některé negativní povahové rysy hlavní hrdinky či tzv. životní kotrmelce, ovšem v kontextu Dianiškovy tvorby působí přeci jen poněkud krotce - velmi pietně. Přitom obvyklá nadsázka a výraznější a ostřejší humor by jistě i zde našly své uplatnění a místo. Použití pravděpodobně nejznámějšího Špinarové hitu v závěru pak sice v inscenaci a příběhu působí po emocionální stránce tak jak má, ale nelze se vyhnout dojmu, že jde o poněkud prvoplánové použití - takříkajíc "na sílu". Markéta Matulová je ovšem vynikající.
Pavel Širmer  80 %  Tip Pavel Širmer
(zadáno: 16.2.2022, počet hodnocení: 1787)
+ přínosný / zajímavý komentář
Tomáš Dianiška s vkusnou a nepřehnanou pietou zpracoval život, úspěchy i pády legendární ostravské zpěvačky s výjimečným hlasovým fondem. Počínal si spíše „realisticky“, humor byl přítomen někdy jako odlehčení, jindy jako posílení smyslu. Vystihl její osobnost, k níž patřila obyčejnost i citlivost. Skvěle fungují dějem procházející zpěvaččiny písničky, jejichž živé podání vysílá do publika obrovskou nálož energie. Pro titulní roli je M. Matulová ideální typově i herecky, navíc skvěle zpívá a dokáže hlas posadit do správné specifické barvy. Skalní příznivce mj. může potěšit i zamyšlení nad (ne)smyslem textu největšího hitu.
Lukáš Dubský  70 %
(zadáno: 17.9.2021, počet hodnocení: 953)
+ přínosný / zajímavý komentář
75%. Skvělá M.Matulová v titulní roli, nejenže zvládne přesně vykreslit složitý charakter slavné zpěvačky, navíc je výborná i v interpretaci těch nejznámnějších hitů Špinarové. Z menších rolí zaujmou K.Krejčí a J.Goetzová. Dianiška je tentokrát celkem pietní, v inscenaci se tolik neprojevuje jeho sklon pro drastickou nadsázku. Vzniká tak povedený, ale nikterak překvapivý "životopis" prokládaný hudebními výstupy.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Marsed  90 %
(zadáno: 28.6.2022, počet hodnocení: 155)
přínosný / zajímavý komentář
Skvěle zahraná, zazpívaná hra. Moc se povedla. Tato inscenace určitě potěší řadu diváků, vřele doporučuji.
Muzikalovy.fanda  90 %
(zadáno: 16.6.2022, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
Prostě Bezruči. Jednoduchá scéna, žádná velká gesta, perfektní výkony. Vynikající příklad hudebního divadla.
JirkaS  100 %
(zadáno: 3.6.2022, počet hodnocení: 239)
přínosný / zajímavý komentář
Věra Špinarová vždy šla spíše mimo mě, já mám z ostravské pěvecké líhně jen jednu srdcovku, a tou je Marie Rottrová. I přesto jsem však na tuto inscenaci zavítal a nelituji. Vážně nevážná či nevážně vážná životopisná inscenace je zpracována tak úžasně, že jsem se ani na vteřinu nenudil a mnohdy zíral s otevřenými ústy. Jednou královsky pobaven, jindy posmutnělý a vážný výraz v mé tváři značil, že tohle mě zasáhlo přímo u srdce a prožívám to veškeré dění na jevišti možná až příliš. Vynikající výkon M. Matulové i všech ostatních, vše skvěle poskládané, zkrátka dokonalost! /29.5.2022 v Táboře/
Bflmpsvz  100 %
(zadáno: 2.6.2022, počet hodnocení: 13)
přínosný / zajímavý komentář
Viděno v Pardubicích. Skvěle a znovu skvěle. Koncert a divadlo v jednom. No nekupte to :-). Skvělá hlavní představitelka. Její skvělý zpěv mě překvapil...Janis :-)!!. Špinarová šla tak nějak kolem mě. Socpoprock. Ale tímto představením si získala u mě pochopení a respekt. Díky bohu to nebylo přeslazené, ale dobře ochucené představení. Takto jsem si odnesl fakt silný zážitek. Já si snad půjdu pustit Jawu 250.
LavinieCamui  70 %
(zadáno: 22.2.2022, počet hodnocení: 584)
přínosný / zajímavý komentář
Výborná Markéta Matulová, pro mě ale příliš pietní. Ocenila bych více nadsázky a humoru, jak je to u Tomáše Dianišky zvykem. Možná, že chtěl vyzkoušet jiný přístup.
Mike_2319  100 %
(zadáno: 21.2.2022, počet hodnocení: 63)
přínosný / zajímavý komentář
Naprosto famózní, dokonalá a strhující Markéta Matulová. Z jejího výkonu mi naskakovala husí kůže a draly se mi slzy do očí. Inscenace je nádherný zážitek.
Jerman  80 %
(zadáno: 27.1.2022, počet hodnocení: 94)
přínosný / zajímavý komentář
Bezruči si "dokument" o ostravské pěvecké ikoně normalizačních let u T. Dianišky objednali. Autor při vědomí možných úskalí postupoval pietně a tentokráte se proto krotil. Užívá zde daleko méně svých typických nadsázkových metafor (připomínkou je scéna s návštěvou ministra) a černého humoru, chronologicky sleduje karieru i osobní život zpěvačky. Role sedla M. Matulové, je typově Špinarové blízká a výborně zpívá. První polovina je až příliš popisná a trochu se táhne, v druhé jsou naopak silné momenty (při podpisu anticharty zamrazí v zádech) a má to spád. Pražské publikum aplaudovalo ve stoje.
Zabiklac  100 %
(zadáno: 14.1.2022, počet hodnocení: 18)
přínosný / zajímavý komentář
Škoda, že se toho Špinarka nedožila.
InkaR  90 %
(zadáno: 14.1.2022, počet hodnocení: 28)
přínosný / zajímavý komentář
Krásné představení se skvělými herci, 3 hodiny mi utekly jako voda. Mladším ročníkům možná až tolik neučaruje (některé retro vtípky možná tolik nepochopí), pro pamětníky je ale velmi vtipně vykreslen komunistický režim s jeho různými peripetiemi v podobě lustrací a schvalování umělců atp.
Frankovka  100 %
(zadáno: 14.1.2022, počet hodnocení: 244)
přínosný / zajímavý komentář
Tahle socha se povedla na 100%. Živé, emoční, skvěle zahrané.
Zrodil se borec na životopisné hry. Bravo. Housličky můžou ;-)
Bova  100 %
(zadáno: 14.1.2022, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
Výborná volba hlavní představitelky Markéty Matulové.Když zpívala,tak mi šel mráz po zádech.Splnilo se mi moje přání.Přála jsem si,aby se toto představení hrálo v Praze.Chtěla bych poděkovat divadlu V Dlouhé,že mi umožnilo toto představení vidět.
RaB  100 %
(zadáno: 14.1.2022, počet hodnocení: 226)
přínosný / zajímavý komentář
Ach ta Markéta Matulová... objev, zjevení - fantastická, úžasná, dokonalá - jak pěvecké, tak činoherní pasáže!
Tomuto představení toho lze vytknout opravdu jen pramálo (třeba některé lacinější scény, jednu slečnu herečku a další maličkosti).
Téměř 3 hodiny, ale skvělé!
Anca.rambo  100 %
(zadáno: 14.1.2022, počet hodnocení: 92)
přínosný / zajímavý komentář
Velká osobnost Věry Špinarové dostala zaslouženou poctu v podobě této hry.
Výkon Markéty Matulové je neskutečný :)
Denisa H.  100 %
(zadáno: 13.1.2022, počet hodnocení: 339)
přínosný / zajímavý komentář
Těšila jsem se moc, což bývá pěkně ošemetné, neboť zklamat se je o to snazší. U Špinarky se naštěstí toto pravidlo nepotvrdilo. Představení trvá bezmála 3 hodiny, čehož jsem se též zalekla, ale nakonec bych tam klidně seděla mnohem déle... Úžasná inscenace. Dianiška a Ostrava umí! A hlavně M. Matulová umí a to jako že hodně! Byla výborná.
Inscenace umí rozesmát i dojmout, je zpracovaná s láskou, ale ne pateticky, nebojí se naplno ukázat i stinné stránky.
A já si jdu najít záznam Transek a poslechnout si Creep od J. Burýška, protože i on je fantastický zpěvák, což dokázal taky ve Špinarce!
Ostravacka  100 %
(zadáno: 18.11.2021, počet hodnocení: 46)
přínosný / zajímavý komentář
Špinarka mě naprosto dostala! M. Matulová podává úžasný herecký i pěvecký výkon. Vyzdvihla bych také J. Burýška (rovněž výborně zazpívané písně) a K. Krejčí, ale i J. Goetzovou a V. Johaníka ve vícerolích. Moc se mi líbilo propojení silného životního příběhu s písněmi Špinarové s doprovodem kapely. Špinarka přenáší na diváka pozitivní energii, ale i dojetí.

Za mě jedno z nejlepších představení, které jsem v Divadle Petra Bezruče viděla. Zážitek na dlouhou dobu.
Čiko  90 %
(zadáno: 5.11.2021, počet hodnocení: 852)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Přidanou hodnotou této dokumentární fikce je to, že jsem se o Věře Špinarové dozvěděl spoustu zajímavých informací. Některé písně měly opravdu prazvláštní osud. Stejně tak sama zpěvačka. Alespoň v první dekádě své kariéry.
Úžasný výkon podává Markéta Matulová. Bez ní by to bylo polovičaté. V dalších rolích se mi líbili hlavně Jakub Burýšek a Julie Goetzová.
Tomáš Dianiška musel mít Věru Špinarovou rád. Jinak by to tak geniálně nenapsal...
Martin21  90 %
(zadáno: 24.10.2021, počet hodnocení: 416)
přínosný / zajímavý komentář
Je těžké se vyjadřovat. Skvost. Fenomenální výkon Markéty Matulové, na které celá inscenace stojí a padá. Svým herectvím na diváka přenáší neuvěřitelnou energii, ale také silné emoce. Se zájmem bych toto představení hltal i s o hodinu delší stopáží. Zajímavé, přínosné, dojemné. Člověk zná tu slavnou Věru Špinarovou, ale už úplně přesně neví, jak vlastně těžký (i když v lecčem svou vinou) život měla. Doporučuji každému, komu naše hudební legendy nejsou lhostejné.
Kristián F.  90 %
(zadáno: 24.10.2021, počet hodnocení: 56)
přínosný / zajímavý komentář
"Věru nevzali na konzervu, protože je příliš malinká. Nehodí se ani do sboru, na to má moc výrazný hlas. Věra žije v blbé době. Nezáleží na tom, jak zpíváte, ale jak jste politicky uvědomělá. Naštěstí talent se prosadí vždycky", píše se v textu, kterým ostravské Divadlo Petra Bezruče představuje jednu ze svých letošních novinek - Špinarku.
Michal1982  90 %
(zadáno: 23.10.2021, počet hodnocení: 107)
přínosný / zajímavý komentář
M.Matulova je pro mě zjevení, které od počátku do konce představení ze sebe vydá tolik energie, že se samotný Temelín může jít zahrabat. Především v první polovině je tempo naprosto ďábelské, v druhé vesměs porevoluční části trošku zvolní před důstojným rozloučením s Věrou v závěru. Tleskám Markéto, Tomáši a spol., Bezruči, Ostravo....
Fedorocko  80 %
(zadáno: 13.9.2021, počet hodnocení: 646)
přínosný / zajímavý komentář
Velký zážitek, velké emoce v závěru. Věra opravdu byla jen jedna,ale hlavní představitelka byla hodně dobrá.Nicméně vygradovaný závěr poskytl naprosto jasné porovnání.
Petr Zimák  90 %
(zadáno: 13.9.2021, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
Viděno ve Zlíně v Zetku. Zvládl bych ty tři hodiny i bez přestávky jedním dechem. Živá hudba, krásně vyzpívané, minimálně playbacku, ale musel být, protože Věrka byla jen jedna. A pasáže, kdy hrálo ticho a jen vzpomínky, byly nejsilnější. Zážitek.
Mirka_divadlo  70 %
(zadáno: 25.6.2022, počet hodnocení: 43)
SBN  80 %
(zadáno: 22.6.2022, počet hodnocení: 135)
Veronička  80 %
(zadáno: 16.6.2022, počet hodnocení: 55)
Davez  100 %
(zadáno: 10.6.2022, počet hodnocení: 61)
Aneta18  100 %
(zadáno: 10.6.2022, počet hodnocení: 64)
Xcepek  100 %
(zadáno: 3.6.2022, počet hodnocení: 604)
Kaj Nova  60 %
(zadáno: 15.3.2022, počet hodnocení: 34)
Tsrfsmt  80 %
(zadáno: 3.3.2022, počet hodnocení: 7)
Janca525  90 %
(zadáno: 9.2.2022, počet hodnocení: 116)
Paya888  90 %
(zadáno: 6.2.2022, počet hodnocení: 303)
Petr81  90 %
(zadáno: 21.1.2022, počet hodnocení: 15)
Tarbík  90 %
(zadáno: 18.1.2022, počet hodnocení: 140)
Lucas  100 %
(zadáno: 15.1.2022, počet hodnocení: 34)
Bigboy MN  80 %
(zadáno: 14.1.2022, počet hodnocení: 30)
Lovin  70 %
(zadáno: 13.1.2022, počet hodnocení: 231)
Rivah  90 %
(zadáno: 18.11.2021, počet hodnocení: 259)
Prokop Dveře  100 %
(zadáno: 18.11.2021, počet hodnocení: 135)
Unionboy  100 %
(zadáno: 23.10.2021, počet hodnocení: 311)
Kluk.sedu  90 %
(zadáno: 23.10.2021, počet hodnocení: 83)
Dajcik  90 %
(zadáno: 23.10.2021, počet hodnocení: 227)
Kosan  90 %
(zadáno: 23.10.2021, počet hodnocení: 214)
Terrysh  90 %
(zadáno: 8.9.2021, počet hodnocení: 56)
LilianaVess  90 %
(zadáno: 6.9.2021, počet hodnocení: 112)
1spade4  90 %
(zadáno: 13.3.2022, počet hodnocení: 3)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.