Divadlo Petra Bezruče

Transky, body, vteřiny

Premiéra: 25.1.2019. Dramaturgie: David Košťák, Kateřina Menclerová. Výprava: Lenka Odvárková. Hudba: Matej Štesko. Režie: Tomáš Dianiška.
1:40x


Nová česká hra inspirovaná skandálním osudem československé atletky, jejíž sportovní úspěchy byly vymazány z naší novodobé historie. Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a psychopatických diktátorů, neklidem zmítaná země zrodila hrdinku. Byla jí Zdena. Mocná princezna zocelená žárem olympiád. Tretry, vášeň, nebezpečí. Její odvaha změní svět. Co na tom, že jí pod nosem raší tmavý knírek - hlavně když na běžecké dráze trhá rekordy. Brzy se stane miláčkem Československa a celého atletického světa. Ale ti, které nechává za sebou, se začnou pídit po příčinách jejího úspěchu...
v inscenaci je použito stroboskopických nebo jiných silně zábleskových efektů
Anketa 2019
Pro tuto inscenaci, stejně jako pro všechny ostatní s premiérou od prosince 2018 do listopadu 2019, včetně hereckých výkonů, můžete hlasovat v naší výroční anketě. Uzávěrka ankety je 29. února.
Divadlo Petra Bezruče
Hodnocení inscenace
Redakce
83 %
Uživatelé
84 %
84361000
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (40)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Kateřina Jírová 80 %
(zadáno: 20.1.2020, počet hodnocení: 302)
přínosný / zajímavý komentář
Výborně zdramatizovaný příběh špatného odhadu porodní báby. Jak Zdenda dospívá, je jasné, že je to muž, ale všichni se podřídí ženskému jménu. Příběh silné osobnosti, která veškeré trampoty zvládla bez psychologů a psychofarmak. Stačí jen předběhnout divočáka. V hlavní roli exceluje J. Burýšek a v dvojroli P. Gajdošíková, jejíž postava je dotvářena velmi ženskými kostýmy. Ostatní herci střídají různé role v krátkých scénkách. Text hry působí hodně vesele, zvláště při scénkách z tréninku v chlapeckém oddílu. Domnívám se, že na černý humor se autoři soustředili proto, aby se a ani diváci z těžkého tématu nezbláznili. (18.1.)
Lukáš Holubec 90 %
(zadáno: 25.12.2019, počet hodnocení: 636)
přínosný / zajímavý komentář
--- Ani nejrychlejší neuteče předsudkům --- (více v článku na blogu)
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 1.11.2019, počet hodnocení: 771)
přínosný / zajímavý komentář
Výborně napsáno! T. Dianiška opět dokazuje, že opravdu umí. Silný příběh, jenž stojí za to vidět a je jen dobře, že se takto přenesl na divadelní prkna a dostane se tak více do podvědomí širší veřejnosti. Musím přiznat, že až do shlédnutí této hry jsem neměl ponětí, že se něco takového stalo a jsem rád za tuto osvětu. Po divadelní stránce vše funguje jak má, dramatické momenty jsou vyváženě a vkusně odlehčeny, atmosféru dokresluje dobře zvolená dobová hudba a herecké výkony jsou rozhodně přesvědčivé. Za vyzdvižení stojí jistě J. Burýšek a též P. Gajdošíková. Jednoduše po všech stránkách prostě dobrá práce. 85%
Lukáš Dubský 80 %
(zadáno: 27.6.2019, počet hodnocení: 818)
přínosný / zajímavý komentář
Dianiška zpracoval osudy pozapomenuté atletky Zdeny Koubkové, která vytvořila světový rekord v běhu na 800 metrů, než testy prokázaly, že se ve skutečnosti narodila jako muž. Autor a režisér tradičně drolí příběh do série dobře pointovaných scén. Dokáže v nich skloubit humor (místy velmi hrubozrnný), naturalismus, dojemné i mrazivé okamžiky. Jakkoliv to na první pohled může vypadat jako nesourodý koktejl nápadů, nakonec se z toho vyloupne příběh až bolestivě popisující lidské předsudky, neschopnost přijmout jinakost. Výrazný je v hlavní roli Jakub Burýšek i ostatní bezručovští herci přistoupili na Dianiškův styl.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Vladimír Rogalewicz 70 %
(zadáno: 18.1.2020, počet hodnocení: 518)
přínosný / zajímavý komentář
75 %. Kam chodí Tomáš Dianiška na životopisné náměty svých her? Tentokrát vytvořil text, který je zajímavý, objevný a navíc ukazuje, jak dokážeme být zlí na někoho, kdo je odlišný. Hra svým námětem i (znamenitým) provedením rezonuje se světem mladších generací. K umění, dokonalosti a plnému hodnocení má však daleko. Zatímco první polovina byla strhující, druhá polovina (možná jen poslední třetina) výrazně ztrácela tempo a začínala nudit. (Divadlo v Dlouhé, Praha, 18.1.2020)
Weller 80 %
(zadáno: 18.1.2020, počet hodnocení: 51)
přínosný / zajímavý komentář
Výborně provedené, zábavné i drsné, spousta osvěžujících nápadů, jen to tak úplně příběhově nedrží pohromadě. Taková sbírka obrazů ze života Zdeňky. Bylo by zajímavé vidět stejné téma třeba v komorní verzi a víc se zaměřit na osobnost hlavní postavy. V každém případě doporučuji a chválím ostravskou scénu ("!!!").
Petr Zimák 90 %
(zadáno: 26.11.2019, počet hodnocení: 10)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavý zapomenutý příběh.
Diogenes 70 %
(zadáno: 11.11.2019, počet hodnocení: 54)
přínosný / zajímavý komentář
Téma hry velmi aktuální, povedené, nezasáhlo mě to však tolik, jako jiné inscenace DPB z poslední doby.
MMK 100 %
(zadáno: 4.11.2019, počet hodnocení: 91)
přínosný / zajímavý komentář
Divadlo v Celetné. Jak jsou "obyčejní" lidé krutí k těm, co se odlišují, a naopak čeho jsou ti odlišní schopni, aby mohli žít v klidu a měli přátele.
Llydeb 80 %
(zadáno: 3.11.2019, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
Hra osciluje mezi komickým a tragickým, čímž je dosaženo působivého napětí. Dramatický příběh z dramatické doby, který si budu pamatovat. Snad už jsme jako lidé laskavější.
Denisa H. 90 %
(zadáno: 1.11.2019, počet hodnocení: 280)
přínosný / zajímavý komentář
99 %. Nedokážu pojmenovat, co mi do 100ky chybělo, ale to je jedno. Bylo to skvělé! J. Burýšek byl výborný. To snad až není fér, kolik různého talentu se sešlo v jednom člověku - při zpěvu mě zasypala regulérní husina! Hodně mě zaujala i M. Matulová. A pak všichni ostatní, de facto bez rozdílu. Scéna i hudba - parádní. Přestože jsem se x let věnovala atletice a zrovna běhu, nikdy jsem o Z. Koubkové neslyšela. Bezručům s Dianiškou se podařilo Zdeňku/-a představit či vzpomenout neobyčejně krásným, citlivým a přesto místy i vtipným způsobem, který právem zvedl diváky ze sedadel Div. v Celetné!
Studený Čumáček 80 %
(zadáno: 31.10.2019, počet hodnocení: 74)
přínosný / zajímavý komentář
85%
Divadlo v Celetné
Co nás utváří? To, co jsme a čím si musíme projít, nebo hraní "společenských" rolí? Zdena to řekne po svém...
Úžasný Jakub Burýšek jako Zdena/Zdeněk naplňuje svůj úkol fyzicky i psychicky, podporován Pavlou Gajdošíkovou a Markétou Matulovou, aniž by se stal karikaturou. Nejde pominout ani Michala Sedláčka a jeho ostrý balanc mezi komikou a tragikou.
Dojemný a přitom špinavě čistý příběh o bolesti a touze běžet jako vlk a nenechat se předběhnout divočákem...
Koeman2 90 %
(zadáno: 27.6.2019, počet hodnocení: 126)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavý námět, skvělé obsazení (výborný Jakub Burýšek v hlavní roli Zdeny/Zdendy), strhují podívaná. Vynikající představení ostravského souboru o jednom nešťastném osudu výjimečné atletky/atleta na motivy skutečných událostí z naší sportovní historie.
Posibar 100 %
(zadáno: 26.6.2019, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
Dojemný příběh s perfektním hereckým nasazením. Creep po 100 minutách na jevišti, klobouk dolů....<3
Rivah 80 %
(zadáno: 25.6.2019, počet hodnocení: 209)
přínosný / zajímavý komentář
Perfektní Burýšek
Muggle.nka 100 %
(zadáno: 31.5.2019, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
Má to úplně všechno, co inscenace má mít! Dojemnost, nadsázku, humor (i ten černý), krutost a pravdivost. Radiohead mi zní v hlavě ještě teď a z výkonu Jakuba Burýška mrazí - to ostatně z celého příběhu. Za atmosféru, kterou jsem v divadle dlouho nezažila, dávám jasných 100 %.
Amandab 100 %
(zadáno: 5.3.2019, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
Naprosto dokonalé!
Ester_L 100 %
(zadáno: 2.2.2019, počet hodnocení: 91)
přínosný / zajímavý komentář
Naprosto boží inscenace! Bezruči válí. Emoce, slzy, dojetí, láska, legrace. Všechno.
Frankovka 90 %
(zadáno: 19.1.2020, počet hodnocení: 219)
Pin pin 100 %
(zadáno: 18.1.2020, počet hodnocení: 30)
Fedorocko 60 %
(zadáno: 13.1.2020, počet hodnocení: 526)
Frank Shelley 80 %
(zadáno: 15.12.2019, počet hodnocení: 35)
Terazky 100 %
(zadáno: 1.12.2019, počet hodnocení: 37)
Suzana 70 %
(zadáno: 26.11.2019, počet hodnocení: 263)
Maryš 80 %
(zadáno: 21.11.2019, počet hodnocení: 15)
Petr.loyd 80 %
(zadáno: 18.11.2019, počet hodnocení: 21)
Eliskamikova 100 %
(zadáno: 4.11.2019, počet hodnocení: 18)
Anah 70 %
(zadáno: 2.11.2019, počet hodnocení: 180)
Plšík 80 %
(zadáno: 1.11.2019, počet hodnocení: 410)
Peetra 60 %
(zadáno: 1.11.2019, počet hodnocení: 148)
Tarbík 90 %
(zadáno: 31.10.2019, počet hodnocení: 112)
Sprun 70 %
(zadáno: 24.10.2019, počet hodnocení: 23)
Janha 70 %
(zadáno: 11.9.2019, počet hodnocení: 122)
Fleurinka24 100 %
(zadáno: 5.8.2019, počet hodnocení: 7)
Dajcik 90 %
(zadáno: 26.6.2019, počet hodnocení: 185)
Kosan 80 %
(zadáno: 26.6.2019, počet hodnocení: 177)
Unionboy 90 %
(zadáno: 26.6.2019, počet hodnocení: 173)
LilianaVess 90 %
(zadáno: 18.6.2019, počet hodnocení: 75)
LuKrej 80 %
(zadáno: 9.4.2019, počet hodnocení: 41)
Janca525 80 %
(zadáno: 8.4.2019, počet hodnocení: 86)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.