Divadlo pod Palmovkou [velká scéna]

Pusťte Donnu k maturitě!

Premiéra: 28.2.2018. S použitím postav a motivů seriálu „Beverly Hills 90210“, v textu použity úryvky z her Antona Pavloviče Čechova „Tři sestry“ a „Strýček Váňa“ v překladu Leoše Suchařípy. Dramaturgie: Ladislav Stýblo. Výprava: Lenka Odvárková. Režie: kol.
Původně uváděno ve Studiu PalmOFF (na malé scéně).
1:35x


„Nekompromisní ponor do devadesátek, do období, kdy všechny otázky dokázalo zodpovědět Bravíčko. Kdy jsme všichni toužili chodit na West Beverly high. Kdy jsme trsali na Spice girls. Láska, sex a něžnosti na 90210 způsobů...“
14! v inscenaci je použito stroboskopických nebo jiných silně zábleskových efektů
Anketa 2018 - redakční volba
nominace v kategorii Nejlepší inscenace
Divadlo pod Palmovkou
Hodnocení inscenace
Redakce
76 %
Uživatelé
67 %
67491000
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jiří Koula 80 %
(zadáno: 31.12.2018, počet hodnocení: 1548)
přínosný / zajímavý komentář
Jasné must see pro každého, kdo sledoval Beverly Hills 90210. A též pro každého, kdo už byl v té době o pár let starší, ale žil tu. Propojení seriálového světa s českou realitou "devadesátek" je prostě trefa do černého!
Lukáš Dubský 70 %
(zadáno: 25.6.2018, počet hodnocení: 788)
přínosný / zajímavý komentář
Další Dianiškova zběsilá jízda, tentokrát do 90. let, je plná bláznivé nadsázky a popkulturních odkazů. Čím víc tehdejších (nejen) teenagerovských fenoménů znáte, tím víc si inscenaci užijete. Opět se tu mísí vtipy od těch nejjednodušších až po ty nesmírně chytré. A celkem ostře se tu karikuje i kovbojský kapitalismus, který jsme u nás před lety zažívali. Oproti jiným Dianiškovým kusům (Mlčení bobříků, Jak sbalit ženu 2.0) mi tu ale přeci jen chybí větší přesah. Mladý herecký tým interpretuje hru s nadšením a hlavně divák, který v 90. letech vyrůstal, si tenhle kus určitě užije.
Lukáš Holubec 70 %
(zadáno: 23.5.2018, počet hodnocení: 610)
přínosný / zajímavý komentář
Pro ty, kdo nezažil dobu pokojů vylepených plakáty do posledních volných míst na zdi a nedělních podvečerů u TV s Beverly Hills 90210, může být inscenace stejně exotický výlet jako pro trojici postav ze zmíněného seriálu do nekompromisně šusťákových devadesátých let naší vlasti, ve které se dařilo Ivanu Jonákovi s účesem Ruuda Gullita se svým proslulým podnikem Discoland Sylvie. Pro nás ostatní, kteří šli s Terezou Pergnerovou poctivě od Esa k Leu, je Dianiškův smrtící koktejl nostalgickou jízdou po časech, kdy se dalo ještě v klidu skákat z Nuselského mostu. Hutnost vtipů a odkazů maximální!
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 15.5.2018, počet hodnocení: 752)
přínosný / zajímavý komentář
Vtipná a zábavná, občas trochu zběsilá, jízda do poloviny devadesátých let. Sice to bylo na můj vkus místy, zvláště ke konci, až příliš chaotické a některé momenty byly pro mě jen o tom dostat do hry ještě nějaký další symbol dané doby. Ale zase o těch odkazech na ně to je a většina byla opravdu povedená, často i se slušně vážným či smutným podtextem. K tomu všemu nelze nepochválit skvěle zvolený playlist doprovodných písní, jenž celkové atmosféře hodně pomáhají. Celkově lze říci, že pokud jste vyrůstali na Beverly Hills, pak vás tahle inscenace nemůže nijak zklamat.
Pavel Širmer 80 %
(zadáno: 14.5.2018, počet hodnocení: 1534)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
75%. Talentovaný autor T. Dianiška napsal další povedenou hru, vtipnou a neobyčejně nápaditou (hořkou) komedii. Začíná se v Americe nenásilným parodováním situací někdejšího oblíbeného seriálu a použití jedné z příhod (té titulní) umožní přesun do české reality 90. let, s níž se hrdinové z jiného světa nemilosrdně střetnou. Do skutečností, na které by řada politiků a celebrit ráda zapomněla, se tne s elegantní nadsázkou, ale přesto tvrdě. Herci žánr výtečně rozehrávají a perfektně karikují seriálové hrdiny. Titul se nepochybně zařadí k úspěšným autorským počinům na malé scéně DpP.
Michal Novák 70 %
(zadáno: 13.5.2018, počet hodnocení: 1024)
přínosný / zajímavý komentář
Více než crazy komedie. Autor interpoluje v podstatě jen pár nahodilých, zato všem důvěrně známých motivů z 90. let, aby propojení dalo vzniknout výmluvné výpovědi o době dospívání v euforicky klopotné době. Kalbovci dávají pohledu na naše devadesátky svůj nezaměnitelný styl, založený na ultrasilné nadsázce (která není pro každého). Je zřejmé, že pamětníci (znalci souvislostí) se budou bavit opravdu náramně. Divácky vděčných gagů je navršeno mnoho - tu skvělých, některé už mi přišly nadbytečně doslovné. V nespoutané veselosti nakonec se vyjevila i krylovská skepse.
Jiří Landa 80 %
(zadáno: 4.3.2018, počet hodnocení: 2860)
přínosný / zajímavý komentář
75% T. Dianiška ve své nové hře dokázal s nadsázkou propojit nostalgii po 90. letech, kdy v ČR docházelo k zásadním změnám (přičemž většina z nás má tuto dobu spojenou buď s dětstvím nebo s dospíváním), i s druhou stránkou těchto časů, kdy mnozí z přičinlivců přišli ke značnému majetku apod. ... Přestože se děj odvíjí v šíleném crazy stylu, velice trefně poukazuje na to, jak je jakákoli sebekrásnější myšlenka snadno zneužitelná "ku prospěchu svému". Inscenace je to šílená, vtipná, nabíjející, ale svým způsobem i hodně smutná. Ještě, že se dá na to vše dívat i s takovým nadhledem.
Pavla Haflantová 80 %
(zadáno: 1.3.2018, počet hodnocení: 317)
přínosný / zajímavý komentář
Devadesátky, má srdcovka. Inscenace je originální; když má člověk pocit, že jí dochází dech a není už kde brát, přijde naprosto odlišný pohled na celé téma a zcela nová zásoba narážek a odkazů. A ten závěr? Geniální! Palmoffka má další divácký hit.
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 28.2.2018, počet hodnocení: 1407)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
75 %. Tentokrát se pod F. X. Palbou neřízených tvůrčích střel ocitla naše zlatá dobrá euforická léta devadesátá. A do terče všemožných vzpomínek se mířilo důvtipně, nadsázka fungovala na 90210 procent. :) A těch pubertálních idolů jak na orloji! :) Divácky jsem se zkrátka potěšila a definitivně utvrdila v tom, že zabodneme-li prst do libovolné encyklopedie, tak pak na jakékoli heslo náhoda padne, Tomáš Dianiška a jeho parta ho s originalitou sobě vlastní více než záživně jevištně uchopí.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Honza1 80 %
(zadáno: 29.9.2019, počet hodnocení: 75)
přínosný / zajímavý komentář
Úlet, sranda, retro-parodie především pro ty, kteří devadesátky zažili a na seriálu BH 90210 vyrostli. Něco se povedlo víc, něco míň (v české části), ale celkově to pro mě splnilo očekávání. A to bylo: dobře se bavit. A na hercích bylo znát, že je to taky baví a tenhle odvaz si užívají.
R.JELEN.21 50 %
(zadáno: 19.9.2019, počet hodnocení: 71)
přínosný / zajímavý komentář
Tohle představení je úlet ve všech směrech, kterým to slovo chápat. Předně říkám, že to nesedne všem a lidem mého věku ještě méně než těm co žili v divokých devadesátkách. Ano jde hodně na jednoduchý humor, takže čekat vysokou kulturní hodnotu je marné. Zdárně to paroduje všechna ta klišé z té doby (Jonák, ledvinka, boybandy, ty děsně kýčovitý klipy a sexy pohyby, ty seriály o životě americké zlaté mládeže, český filmy té doby, ...). Viděla jsem i Kanibalky v Rokoku a je to něco podobného, bavilo mě svým způsobem oboje ale znovu to vidět nepotřebuji.
Kačka 30 %
(zadáno: 16.9.2019, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
Zbytečně vulgární, děj nazajímavý, vtipy jednoduché a laciné (postavené jen na hláškách ze seriálu a dobovém oblečení) - představení mě zklamalo.
Alcha 70 %
(zadáno: 13.9.2019, počet hodnocení: 96)
přínosný / zajímavý komentář
To bylo moje dětství a počátek puberty. Dokonale vládnuté napodobení Beverly high 90210 (včetně pohybů seriálových hrdinů), pojetí českých devadesátek bylo tedy dost hororové, ale vlastně pravdivé, bohužel. Pokud k této inscenaci bude divák přistupovat jen jako k zábavě a s určitou nostalgií, užije si to. Styl Tomáše Dianišky mám ráda, protože i když jeho hry jsou někdy dost za hranou , mají hlavu a patu a snaží se mít i myšlenku. Jediné co mi vadilo byla až moc přehnaná vulgarita, správně použitý hrubší výraz mi nevadí, ale čeho je moc, toho je příliš.
Barka 100 %
(zadáno: 19.6.2019, počet hodnocení: 212)
přínosný / zajímavý komentář
Já prostě nemůžu dát míň, tohle je skvělej úlet. Tvůrci do inscenace nacpali fakt snad úplně všechno, co si člověk s devadesátkami spojí a divák se královsky baví... tedy aspoň ten, který devadesátky a BHáčko pamatuje. Robert Mikluš na Hrad! Nicméně, abych jen nechválila, myslím si, že první půlka hry, odehrávající se v BH, by mohla být kratší. Parodie na seriál je dobrá, ale je to takové furt stejné a jako předehra ke druhé půlce (tak to tedy aspoň já vnímám) zbytečně natahované.
MikulaF 50 %
(zadáno: 14.6.2019, počet hodnocení: 55)
přínosný / zajímavý komentář
Takový scénky pro spolužáky ze zš na večírek po 20. letech. Nic pro jiné ročníky. Nic moc pro ty, co víc zajímalo, jak se cítí Kurt, než jestli Donna odmaturuje. A pak pár, celkem dobrých, vzpomínek na Wind of change - follow to Prague se Třema sestrama. Každopádně doufám, že zpátky do Moskvy nepojedem.
Jackmartas 70 %
(zadáno: 8.6.2019, počet hodnocení: 42)
přínosný / zajímavý komentář
Pro vsechny, kteri zrali serial Beverly Hills 90210. Dokonce uvidite i 90 v cechach. Predstaveni si uzizijete a zasmejete se.
Ester_L 20 %
(zadáno: 2.6.2019, počet hodnocení: 87)
přínosný / zajímavý komentář
Není to první věc, co jsem od Palm OFFky viděla a tahle tedy nejslabší. Vtipné scénky, dobrý nápad, ale jinak dost o ničem.
Anna NNN 50 %
(zadáno: 27.4.2019, počet hodnocení: 7)
přínosný / zajímavý komentář
Možná až příliš nenáročná komedie z naší popkulturní historie.
Michkyse 70 %
(zadáno: 7.4.2019, počet hodnocení: 89)
přínosný / zajímavý komentář
První část (parodie na samotný seriál BH90210) vynikající, po přesunu tří hlavních hrdinů do Čech 'zlatých' devadesátek už o něco slabší úroveň...
Heda 40 %
(zadáno: 28.3.2019, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Parodie seriálu je trošku "laciné" téma, nicméně i tak je to ta nejzábavnější část večera. Když se postavy dostanou do Čech, představení začne váznout (viděno na velké scéně). Jakoby tato druhá část byla jen sledem gagů (a dílčích parodií) bez nějaké tmelící myšlenky.
Freebird 10 %
(zadáno: 27.2.2019, počet hodnocení: 50)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Dílko určené milovníkům Beverly Hills 90210. Tohle je bohužel jen slepenina scének a spousta laciného humoru. Jednoznačně palec dolů.
Nedávám 0% jenom kvůli hercům.
Abigail7 70 %
(zadáno: 21.12.2018, počet hodnocení: 240)
přínosný / zajímavý komentář
75% (tahle hodnota mi tu hodně chybí).
Je to vtipné, je to trefné - je skoro až děsivé, s jakou přesností se trefuje do konzumní kultury 90. let a reality 90. let v tehdy nové České republice, jejíž kriminální kauzy jsou dnes notoricky známé a děsí čím dál víc.
A hlavně - je to skvělá zábava!
Vladimír Rogalewicz 90 %
(zadáno: 12.12.2018, počet hodnocení: 504)
přínosný / zajímavý komentář
Viz hodnocení Pavla Širmera nebo Heleny Grégrové.
Už jsme na dobu devadesátých let ochotně zapomněli a největší přínos této inscenace je, že nám tehdejší nelichotivou situaci trefně připomíná.
Halirova.jana 40 %
(zadáno: 14.11.2018, počet hodnocení: 76)
přínosný / zajímavý komentář
Pardon, nebyl to můj šálek kávy
Vaklav 60 %
(zadáno: 2.11.2018, počet hodnocení: 216)
přínosný / zajímavý komentář
64,99% - Viz hodnocení Eviika, proč bych se dál namáhal, prostě jen souhlasím.
Eviik 60 %
(zadáno: 26.10.2018, počet hodnocení: 289)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
65 % Zajímavý nápad a velmi slibný začátek, kdy jsem se opravdu upřímně bavila. Škoda, že v druhé polovině už inscenaci trochu dochází dech a možná trochu zbytečně se tam tvůrci snažili nacpat co nejvíce postav z českého prostředí 90.let. Každopádně jako oddechovka po náročném dni hra funguje skvěle.
Michal1982 60 %
(zadáno: 6.9.2018, počet hodnocení: 34)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mě taková crazy cesta časem do minulosti. Dám ti radu: Nejezdi do České republiky na odvykačku...a nepij houbu s medvědem...Hlubší zamyšlení netřeba...
Koeman2 50 %
(zadáno: 25.6.2018, počet hodnocení: 121)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Parodie na 90. léta na všechny ikonické postavy a věci té doby aneb když se Donna, Andrea a Brendon objeví v České republice v Discolandu Sylvie u Ivana Jonáka. Šílené až crazy, ale v dnešní době už hodně vyčpělé a bezobsažné. A to jsem devadesátky sám prožil.
Klistatko 90 %
(zadáno: 21.5.2018, počet hodnocení: 32)
přínosný / zajímavý komentář
Oddechove zabavne predstaveni. Pro priblizne tricatniky.Presunula jsem se do komicky smutnych devadesatek a uzila jsem si proste "pubertalni"humor. Skoda ze si nepamatuji skoro zadne hlasky.
Suzana 60 %
(zadáno: 14.5.2018, počet hodnocení: 242)
přínosný / zajímavý komentář
65%
Michvon 80 %
(zadáno: 11.5.2018, počet hodnocení: 163)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Na BH 920 10 jsem vyrůstala. Prahu 90. let mám pod kůží.
Bylo to megavtipné, trefné a přesné. Chytrý humor miluju. A Mikluš jako Jonák, to nemělo chybu. Obecně všichni herci si to užívají. Super zážitek.
Marsed 70 %
(zadáno: 12.3.2018, počet hodnocení: 147)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi živá, svěží komedie, která vylíčila devadesátky svérázným způsobem. Určitě doporučuji, nudit se nebudete.
Morbo 60 %
(zadáno: 24.4.2019, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
Před představením jsme z nostalgie vyžahli dvě houby, takže nám to pak připadalo zábavnější, než to asi reálně zábavné je. Je to řachanda, ale vlastně hodně plytká. Myslím, že to muselo líp fungovat v menším prostoru, po "přesazení" na hlavní scénu je to trochu utopené. Seriálový rozjezd super, s přesunem do Čech tomu místy dost docházel dech. Ale donutilo mě to jít se pak na vlastní oči přesvědčit, co vlastně zbylo ze slavnýho Discolandu Sylvie (opuštěná ruina).
Terezak 70 %
(zadáno: 30.6.2019, počet hodnocení: 44)
Ferouser 90 %
(zadáno: 14.6.2019, počet hodnocení: 12)
Terez 80 %
(zadáno: 9.6.2019, počet hodnocení: 91)
Axioma 80 %
(zadáno: 9.6.2019, počet hodnocení: 32)
Rivah 80 %
(zadáno: 5.6.2019, počet hodnocení: 209)
Kamma 60 %
(zadáno: 30.5.2019, počet hodnocení: 53)
Bigboy MN 80 %
(zadáno: 29.5.2019, počet hodnocení: 19)
HawkeyeSaw 70 %
(zadáno: 25.5.2019, počet hodnocení: 135)
Frank Shelley 50 %
(zadáno: 24.4.2019, počet hodnocení: 27)
Xcepek 80 %
(zadáno: 14.4.2019, počet hodnocení: 434)
Xjane 80 %
(zadáno: 10.4.2019, počet hodnocení: 19)
Petr-sima 80 %
(zadáno: 6.4.2019, počet hodnocení: 62)
Unionboy 80 %
(zadáno: 6.4.2019, počet hodnocení: 155)
Graiv 70 %
(zadáno: 4.4.2019, počet hodnocení: 98)
Makronka123 70 %
(zadáno: 29.3.2019, počet hodnocení: 34)
Tintera.v 80 %
(zadáno: 8.3.2019, počet hodnocení: 71)
Babitch 70 %
(zadáno: 26.1.2019, počet hodnocení: 27)
Piretro 40 %
(zadáno: 12.12.2018, počet hodnocení: 36)
Marcela 60 %
(zadáno: 13.11.2018, počet hodnocení: 400)
Tarbík 80 %
(zadáno: 22.10.2018, počet hodnocení: 105)
Marťus 90 %
(zadáno: 22.10.2018, počet hodnocení: 74)
Pavel.Tomas 80 %
(zadáno: 18.6.2018, počet hodnocení: 113)
Lumca 90 %
(zadáno: 16.5.2018, počet hodnocení: 313)
Coward 80 %
(zadáno: 14.5.2018, počet hodnocení: 190)
Klob 70 %
(zadáno: 17.3.2018, počet hodnocení: 128)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.