Divadlo pod Palmovkou [Studio PalmOFF]

Tomáš Dianiška

Pusťte Donnu k maturitě!

Premiéra: 28.2.2018. S použitím postav a motivů seriálu „Beverly Hills 90210“, v textu použity úryvky z her Antona Pavloviče Čechova „Tři sestry“ a „Strýček Váňa“ v překladu Leoše Suchařípy. Dramaturgie: Ladislav Stýblo. Výprava: Lenka Odvárková. Režie: kol.
1:35x


„Nekompromisní ponor do devadesátek, do období, kdy všechny otázky dokázalo zodpovědět Bravíčko. Kdy jsme všichni toužili chodit na West Beverly high. Kdy jsme trsali na Spice girls. Láska, sex a něžnosti na 90210 způsobů...“
14! v inscenaci je použito stroboskopických nebo jiných silně zábleskových efektů
Divadlo pod Palmovkou
Hodnocení inscenace
Redakce
75 %
Uživatelé
70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Lukáš Dubský 70 %
(zadáno: 25.6.2018, počet hodnocení: 712)
přínosný / zajímavý komentář
Další Dianiškova zběsilá jízda, tentokrát do 90. let, je plná bláznivé nadsázky a popkulturních odkazů. Čím víc tehdejších (nejen) teenagerovských fenoménů znáte, tím víc si inscenaci užijete. Opět se tu mísí vtipy od těch nejjednodušších až po ty nesmírně chytré. A celkem ostře se tu karikuje i kovbojský kapitalismus, který jsme u nás před lety zažívali. Oproti jiným Dianiškovým kusům (Mlčení bobříků, Jak sbalit ženu 2.0) mi tu ale přeci jen chybí větší přesah. Mladý herecký tým interpretuje hru s nadšením a hlavně divák, který v 90. letech vyrůstal, si tenhle kus určitě užije.
Lukáš Holubec 70 %
(zadáno: 23.5.2018, počet hodnocení: 557)
přínosný / zajímavý komentář
Pro ty, kdo nezažil dobu pokojů vylepených plakáty do posledních volných míst na zdi a nedělních podvečerů u TV s Beverly Hills 90210, může být inscenace stejně exotický výlet jako pro trojici postav ze zmíněného seriálu do nekompromisně šusťákových devadesátých let naší vlasti, ve které se dařilo Ivanu Jonákovi s účesem Ruuda Gullita se svým proslulým podnikem Discoland Sylvie. Pro nás ostatní, kteří šli s Terezou Pergnerovou poctivě od Esa k Leu, je Dianiškův smrtící koktejl nostalgickou jízdou po časech, kdy se dalo ještě v klidu skákat z Nuselského mostu. Hutnost vtipů a odkazů maximální!
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 15.5.2018, počet hodnocení: 719)
přínosný / zajímavý komentář
Vtipná a zábavná, občas trochu zběsilá, jízda do poloviny devadesátých let. Sice to bylo na můj vkus místy, zvláště ke konci, až příliš chaotické a některé momenty byly pro mě jen o tom dostat do hry ještě nějaký další symbol dané doby. Ale zase o těch odkazech na ně to je a většina byla opravdu povedená, často i se slušně vážným či smutným podtextem. K tomu všemu nelze nepochválit skvěle zvolený playlist doprovodných písní, jenž celkové atmosféře hodně pomáhají. Celkově lze říci, že pokud jste vyrůstali na Beverly Hills, pak vás tahle inscenace nemůže nijak zklamat.
Pavel Širmer 80 %
(zadáno: 14.5.2018, počet hodnocení: 1433)
přínosný / zajímavý komentář
75%. Talentovaný autor T. Dianiška napsal další povedenou hru, vtipnou a neobyčejně nápaditou (hořkou) komedii. Začíná se v Americe nenásilným parodováním situací někdejšího oblíbeného seriálu a použití jedné z příhod (té titulní) umožní přesun do české reality 90. let, s níž se hrdinové z jiného světa nemilosrdně střetnou. Do skutečností, na které by řada politiků a celebrit ráda zapomněla, se tne s elegantní nadsázkou, ale přesto tvrdě. Herci žánr výtečně rozehrávají a perfektně karikují seriálové hrdiny. Titul se nepochybně zařadí k úspěšným autorským počinům na malé scéně DpP.
Michal Novák 70 %
(zadáno: 13.5.2018, počet hodnocení: 984)
přínosný / zajímavý komentář
Více než crazy komedie. Autor interpoluje v podstatě jen pár nahodilých, zato všem důvěrně známých motivů z 90. let, aby propojení dalo vzniknout výmluvné výpovědi o době dospívání v euforicky klopotné době. Kalbovci dávají pohledu na naše devadesátky svůj nezaměnitelný styl, založený na ultrasilné nadsázce (která není pro každého). Je zřejmé, že pamětníci (znalci souvislostí) se budou bavit opravdu náramně. Divácky vděčných gagů je navršeno mnoho - tu skvělých, některé už mi přišly nadbytečně doslovné. V nespoutané veselosti nakonec se vyjevila i krylovská skepse.
Jiří Landa 80 %
(zadáno: 4.3.2018, počet hodnocení: 2809)
přínosný / zajímavý komentář
75% T. Dianiška ve své nové hře dokázal s nadsázkou propojit nostalgii po 90. letech, kdy v ČR docházelo k zásadním změnám (přičemž většina z nás má tuto dobu spojenou buď s dětstvím nebo s dospíváním), i s druhou stránkou těchto časů, kdy mnozí z přičinlivců přišli ke značnému majetku apod. ... Přestože se děj odvíjí v šíleném crazy stylu, velice trefně poukazuje na to, jak je jakákoli sebekrásnější myšlenka snadno zneužitelná "ku prospěchu svému". Inscenace je to šílená, vtipná, nabíjející, ale svým způsobem i hodně smutná. Ještě, že se dá na to vše dívat i s takovým nadhledem.
Pavla Haflantová 80 %
(zadáno: 1.3.2018, počet hodnocení: 301)
přínosný / zajímavý komentář
Devadesátky, má srdcovka. Inscenace je originální; když má člověk pocit, že jí dochází dech a není už kde brát, přijde naprosto odlišný pohled na celé téma a zcela nová zásoba narážek a odkazů. A ten závěr? Geniální! Palmoffka má další divácký hit.
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 28.2.2018, počet hodnocení: 1349)
přínosný / zajímavý komentář
75 %. Tentokrát se pod F. X. Palbou neřízených tvůrčích střel ocitla naše zlatá dobrá euforická léta devadesátá. A do terče všemožných vzpomínek se mířilo důvtipně, nadsázka fungovala na 90210 procent. :) A těch pubertálních idolů jak na orloji! :) Divácky jsem se zkrátka potěšila a definitivně utvrdila v tom, že zabodneme-li prst do libovolné encyklopedie, tak pak na jakékoli heslo náhoda padne, Tomáš Dianiška a jeho parta ho s originalitou sobě vlastní více než záživně jevištně uchopí.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Halirova.jana 40 %
(zadáno: 14.11.2018, počet hodnocení: 64)
přínosný / zajímavý komentář
Pardon, nebyl to můj šálek kávy
Marcela 60 %
(zadáno: 13.11.2018, počet hodnocení: 387)
Vaklav 60 %
(zadáno: 2.11.2018, počet hodnocení: 146)
přínosný / zajímavý komentář
64,99% - Viz hodnocení Eviika, proč bych se dál namáhal, prostě jen souhlasím.
Eviik 60 %
(zadáno: 26.10.2018, počet hodnocení: 269)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
65 % Zajímavý nápad a velmi slibný začátek, kdy jsem se opravdu upřímně bavila. Škoda, že v druhé polovině už inscenaci trochu dochází dech a možná trochu zbytečně se tam tvůrci snažili nacpat co nejvíce postav z českého prostředí 90.let. Každopádně jako oddechovka po náročném dni hra funguje skvěle.
Tarbík 80 %
(zadáno: 22.10.2018, počet hodnocení: 82)
Marťus 90 %
(zadáno: 22.10.2018, počet hodnocení: 63)
Michal1982 60 %
(zadáno: 6.9.2018, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mě taková crazy cesta časem do minulosti. Dám ti radu: Nejezdi do České republiky na odvykačku...a nepij houbu s medvědem...Hlubší zamyšlení netřeba...
Koeman2 50 %
(zadáno: 25.6.2018, počet hodnocení: 95)
přínosný / zajímavý komentář
Parodie na 90. léta na všechny ikonické postavy a věci té doby aneb když se Donna, Andrea a Brendon objeví v České republice v Discolandu Sylvie u Ivana Jonáka. Šílené až crazy, ale v dnešní době už hodně vyčpělé a bezobsažné. A to jsem devadesátky sám prožil.
Pavel.Tomas 80 %
(zadáno: 18.6.2018, počet hodnocení: 100)
Klistatko 90 %
(zadáno: 21.5.2018, počet hodnocení: 31)
přínosný / zajímavý komentář
Oddechove zabavne predstaveni. Pro priblizne tricatniky.Presunula jsem se do komicky smutnych devadesatek a uzila jsem si proste "pubertalni"humor. Skoda ze si nepamatuji skoro zadne hlasky.
Lumca 90 %
(zadáno: 16.5.2018, počet hodnocení: 293)
Coward 80 %
(zadáno: 14.5.2018, počet hodnocení: 177)
Suzana 60 %
(zadáno: 14.5.2018, počet hodnocení: 199)
přínosný / zajímavý komentář
65%
Michvon 80 %
(zadáno: 11.5.2018, počet hodnocení: 120)
přínosný / zajímavý komentář
Na BH 920 10 jsem vyrůstala. Prahu 90. let mám pod kůží.
Bylo to megavtipné, trefné a přesné. Chytrý humor miluju. A Mikluš jako Jonák, to nemělo chybu. Obecně všichni herci si to užívají. Super zážitek.
Klob 70 %
(zadáno: 17.3.2018, počet hodnocení: 127)
Marsed 70 %
(zadáno: 12.3.2018, počet hodnocení: 139)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi živá, svěží komedie, která vylíčila devadesátky svérázným způsobem. Určitě doporučuji, nudit se nebudete.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.