Divadlo Radka Brzobohatého

Cyrano

Premiéra: 17.12.2014. Podle stejnojmenné hry Edmonda Rostanda. Výprava: Josef Jelínek. Hudba: Ondřej Brzobohatý. Texty písní: Ľubomír Feldek. Choreografie: Tomáš Slavíček. Režie: Hana Gregorová, Katarína Šulajová.
2:30 | Poslední uvedení: červen 2019.


Hudební adaptace nádherného historického příběhu plného hrdosti a lásky, který nikdy nezestárnul. Cyrano, muž bez bázně a hany, je legendární postavou, symbolem cti, odvahy a mužnosti, gaskoněc s proslule dlouhým nosem, který se na smrt zamiluje do své sestřenice Roxany. Své city se jí ale neopovažuje přiznat, a tak smutně přihlíží, jak se Roxana zhlédne v krásném, ale hloupém Christianovi. Touha a nenaplněná láska na pozadí válečných bojů...


inscenace již byla stažena z repertoáru

Divadlo Radka Brzobohatého
Hodnocení inscenace
Redakce
60 %
Uživatelé
66 %
66121000
Hodnocení redakce
Pavla Haflantová 70 %
Jiří Landa 50 %
Volby

Hodnocení (14)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavla Haflantová 70 %
(zadáno: 4.5.2019, počet hodnocení: 320)
přínosný / zajímavý komentář
Myslím, že velice dobře provedená klasika pro tu část diváků, která se nepohrne na veršované drama do Národního. Hudba Ondřeje Brzobohatého je opravdu kouzelná, některé árie mě nadchly. Stejně tak mě velice potěšil výkon Ernesto Čekana.
Jediná výtka směřuje ke špatné srozumitelnosti některých textů - především u sborových scén a také při příliš hlasitém reprodukovaném doprovodu na loutnu, přes který prostě nebylo zpěv slyšet.
Jiří Landa 50 %
(zadáno: 30.4.2015, počet hodnocení: 2864)
přínosný / zajímavý komentář
45% Rád jsem se seznámil s Feldekovou verzí Cyrana, která mě zaujala, stejně jako písně O. Brzobohatého a ústřední dvojice Kristiana s Roxanou v podání D. Gránského a E. Burešové. Také E. Čekan dokázal titulní roli ztvárnit relativně věrohodně. Celkový dojem však kazily „sborové“ scény, v nichž vystupovali například herci A. Hardt, P. Oliva a K. Hábl, jejichž projev byl bohužel nepřehlédnutelný. Celková choreografie těchto scén by si zasloužila úplně přepracovat, výsledný celkový dojem by se pak mohl o dost zlepšit, poněvadž tento Cyrano opravdu není marným počinem.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Teddy 40 %
(zadáno: 19.6.2019, počet hodnocení: 114)
přínosný / zajímavý komentář
Jak se dá z klasického díla udělat fraška.
Romana35 40 %
(zadáno: 6.6.2019, počet hodnocení: 145)
přínosný / zajímavý komentář
Kdyby to bylo mé první shlédnutí Cyrana, asi bych nebyla tak zklamaná. V porovnání s ostatními divadelními představeními je tato inscenace pro mne určitě nejhorší. Pokud bylo cílem přestavit toto dílo jiným, než klasickým způsobem, tak se to z mého pohledu nepovedlo. Laciný humor, pitvoření a přehrávání. To co udělala režie z postavy hraběte de Guische se jen tak nevidí. Ani Kristián nevyšel zrovna nejlépe. O sborových scénách ani nemluvě. (nejhorší byl sbor jeptišek). Výsledná procenta dávám za dobré herecké výkony Čekana, Pálka a Peřinové. Pěvecká čísla byla dobrá. Ozvučení špatné. (více v článku na blogu)
Mouni 90 %
(zadáno: 2.2.2018, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
Čekala jsem kvalitní muzikál s vynikající hudbou Ondry Brzobohateho, ale výsledek ještě o mnoho předčil moje očekávání! Muzikál nepostrádá důvtip, rychlé scény, skvělé výkony všech herců, zejména pak Cyrana, o romantické chvíle není taky nouze a je zachován text ve verších, což je vskutku krásné a působivé. Tleskám celému týmu a možná bych jen doporučila dobové oblečení pánů, co jim lépe padne a propracovat více scénu a osvětlení, i když podium je hodně limituje.
Kateřina Vodáková 70 %
(zadáno: 7.10.2017, počet hodnocení: 95)
přínosný / zajímavý komentář
Geniální hudba obrovsky talentovaného Ondřeje Brzobohatého!
Muzidrál 60 %
(zadáno: 18.1.2017, počet hodnocení: 13)
přínosný / zajímavý komentář
Čekal bych víc. Ale za vidění stojí. Určitě je to poctivě udělané.
Jdosek 70 %
(zadáno: 17.1.2016, počet hodnocení: 9)
přínosný / zajímavý komentář
Výborná hudba, opravdu dobré pěvecké výkony, vtip, pohoda. Trochu slabší scéna.
Henry 70 %
(zadáno: 21.9.2015, počet hodnocení: 47)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavá atmosféra, dialogy ve verších. Příjemná a přes tragickou tečku vtipná záležitost. Věrohodný Ernesto Čekan (Cyrano), se schopností nadhledu i sebeironie, noblesní Eva Burešová (Roxana), i s naprostou lehkostí a samozřejmostí hrající a zpívající David Gránský (kadet Kristián). Trochu křečovitě působí postava v podání Petra Vágnera (hrabě De Guiche), s lacinou komikou založenou na vadě řeči a falešném zpěvu. Celkově však má představení šmrnc. Škoda horšího ozvučení, v zadních řadách v některých lyričtějších pasážích bylo složité hercům porozumět.
Kevinator 70 %
(zadáno: 11.3.2015, počet hodnocení: 192)
přínosný / zajímavý komentář
Kapesní verze muzikálu. Slušná hudba. Solidní výkony herců v hlavních rolích (Čekan,Velebová, Gránský). Líbily se mi i některé vedlejší role (Slavíček, Procházková). Scéna a světla velmi, velmi bez nápadu a nudné.
Machalova 100 %
(zadáno: 8.6.2015, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Krásná hudba Ondřeje Brzobohatého, skvělý herecký a pěvecký výkon Ernesta Čekana a Evy Burešové, skvělý herecký výkon Petra Vágnera a dalších.
Michelle97 30 %
(zadáno: 25.11.2019, počet hodnocení: 84)
Terez.ka 60 %
(zadáno: 25.4.2015, počet hodnocení: 33)
Annao 90 %
(zadáno: 5.4.2018, počet hodnocení: 2)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.