Divadlo Ungelt

4000 dnů

Premiéra: 4.2.2017. Překlad: Marta Skarlandtová. Výprava: Alena Schäferová. Režie: Pavel Ondruch.
2:00


Drama napsané s anglickou lehkostí a humorem o nezbytnosti poslouchat sám sebe a to i ve chvíli, kdy mám pocit, že sám sebe neslyším. Matka, syn a jeho partner vzpomínají na uplynulých jedenáct let. Každý z nich si to ale pamatuje jinak. Do jaké míry utváří paměť naši osobnost...?
Divadlo Ungelt
Hodnocení inscenace
Redakce
73 %
Uživatelé
77 %
77431000
Hodnocení redakce
Jan Pařízek 70 %
Pavel Širmer 60 %
Helena Grégrová 80 %
Jiří Landa 80 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (47)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 13.6.2017, počet hodnocení: 764)
přínosný / zajímavý komentář
Začátek je vyloženě pozvolný a nemohu říct, že by mě probíhající děj nějak více strhl. Naštěstí to dobře zachraňuje herecký um H. Maciuchové a P. Stacha, jejichž dialogy patří k nejlepším scénám této inscenace. Postupně se přeci jen zvýší dramatičnost a směřování hry dostane jasnější směr, byť s větším melancholickým vyzněním v druhé části. I tak se na to však pěkně kouká a téma vzpomínek, vlastního sebezastřeného pohledu na vše proběhlé, je zde velmi dobře vykresleno. Donutí vás to tak trochu podívat se na sebe očima z minulosti a popřemýšlet o tom co se vám vykreslí. A to není málo.
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 23.4.2017, počet hodnocení: 1552)
přínosný / zajímavý komentář
65%. Skrze příběh s amnézií autor komorního dramatu ukazuje, že jedinci mohou zdánlivě jednoznačně se jevící realitu vidět odlišně; také se znepokojivě ptá, do jaké míry (ne)máme právo měnit či ovládat druhého. Postavy byly všemi zahrány bez zjednodušení, se zachováním určitého tajemství a zajímavosti. Platí to i o H. Maciuchové, přestože se občas uchylovala k pro ni typickému užití vnějškových prostředků bez dostatečného opodstatnění. Významy mezi řádky byly patrné, ale režisér měl cíleněji dbát na přesnější vyznění tématu (možná by pomohl dramaturg). Inscenace své příznivce nepochybně najde.
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 5.3.2017, počet hodnocení: 1413)
přínosný / zajímavý komentář
Poměrně neotřelý konfrontační duel síly a slabin mateřské a partnerské lásky. Křehkou intimitu příběhu účinně podtrhuje výborná partneřina všech tří hereckých protagonistů, z nichž mě nejvíce zaujal maximálně soustředěný a v každé vteřině autentický Ondřej Novák. Ta pozvolná "inventura" znovu nalézaných vzpomínek je nenápadným, ale ve finále dostatečně katarzním otazníkem nad cestou k nepromarnění našich životů.
Jiří Landa 80 %
(zadáno: 2.3.2017, počet hodnocení: 2864)
přínosný / zajímavý komentář
Možná by se mohlo kdekomu zdát, že tragikomedie pohrávající si s tématem ztráty paměti a možnosti začít žít svůj život znovu a jinak, bude skouzávat k melodramatičnosti. Té se však dramatik P. Quilter vyhnul a ani v inscenaci nic takového k vidění není. Režisér se vyhýbá sentimentu, snaží se na situace nahlížet co nejpraktičtěji, čímž se mu o to více daří navodit pocit jejich autentičnosti. Tři vyrovnané herecké výkony H. Maciuchové, P. Stacha a O. Nováka - jeho procítěný důraz na repliku "vybavuje se mi jen to hezké" je pro mě vlastně klíčem k celému příběhu... Silný divadelní zážitek.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Dawson321 90 %
(zadáno: 6.12.2019, počet hodnocení: 49)
přínosný / zajímavý komentář
Krásné komorní představení. Jednotlivé herecké výkony byly vyrovnané a je super, že tvůrci do představení dali i pusu mezi mužskými představiteli, i navzdory staršímu publiku, které tvoří většinu v divadle Ungelt :)
Michal1982 90 %
(zadáno: 21.11.2019, počet hodnocení: 46)
přínosný / zajímavý komentář
Intimní příběh partnerské a mateřské lásky a různé pohledy na minulost a vzpomínky, to vše na komorní scéně Divadla Ungelt. Hana Maciuchová je pořád dáma, ze které srší elán a moc mi udělala radost. Petr Stach příjemně překvapil a Ondra Novák - tak tomu jsem všechno věřil... Z divadla jsem odcházel s příjemným pocitem na duši a tak to má být!
Valentina Šimková 100 %
(zadáno: 21.11.2019, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi silná hra, na konci ukáplo pár slz. Hra velice nadchla.
Teddy 80 %
(zadáno: 19.6.2019, počet hodnocení: 114)
přínosný / zajímavý komentář
Krásné představení. Sluší mu komorní malá scéna.
Alča 90 %
(zadáno: 16.4.2019, počet hodnocení: 9)
přínosný / zajímavý komentář
Moc pěkné představení. Zajímavé téma, k zamyšlení. Těšila jsem se na p. Maciuchovou, která nezklamala. Vynikající byli i p. Stach a Ondřej Novák, kterému jsem úplně všechno věřila.
Veronika86 70 %
(zadáno: 14.3.2019, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi dobře herecky uchopený stav obou hlavních mužských postav. Bohužel paní Maciuchová hodně přehrávala a její výkon byl pro mě zklamáním.
Romana35 90 %
(zadáno: 29.1.2019, počet hodnocení: 143)
přínosný / zajímavý komentář
Silný příběh, zahraný všemi protagonisty velice citlivě. Opravdu krásný divadelní zážitek.
Vaklav 70 %
(zadáno: 5.1.2019, počet hodnocení: 233)
přínosný / zajímavý komentář
Paní H. Maciuchová byla na jevišti nejuvěřitelnější. Z mého pohledu ona posouvala představení kupředu a výše.
Vím, že umí i přehrávat, ale zde podala velmi umírněný a vyvážený výkon. Bylo pro mě čirou radostí sledovat její umění.
Richard Novák 100 %
(zadáno: 28.10.2018, počet hodnocení: 156)
přínosný / zajímavý komentář
Neskutečně silný divadelní zážitek, děkuji!
Kristián F. 70 %
(zadáno: 29.9.2018, počet hodnocení: 38)
přínosný / zajímavý komentář
Tragikomédia, v ktorej hlavná myšlienka je poňatá veľmi seriózne a preto je v predstavení menej komických výstupov. Výkon hercov priemerný. Predstaveniu chýba dramatický spád a silnejšia zápletka.
Nikki123 40 %
(zadáno: 31.7.2018, počet hodnocení: 142)
přínosný / zajímavý komentář
Téma mě vůbec nezaujalo, představení mi přišlo celkem rozvleklé, stejně tak jako herecký výkon paní Maciuchové.
JirkaS 40 %
(zadáno: 5.6.2018, počet hodnocení: 220)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenaci jsem viděl v rámci zájezdu v sále pro 560 diváků, kde mezi diváky a herci byla dlouhá forbína a tím pádem velká vzdálenost. A to je problém u inscenace určené pro komorní prostor Ungeltu. Jsem totiž přesvědčen, že se vytratila v tomto sále veškerá intimita a síla textu. Což v kombinaci s tím, že inscenace je pojatá profesorsky, tzn. pouze převedený text bez invencí, chybí jakékoliv emoce (upřímně mi bylo jedno, jak to celé dopadne, žádné sympatie k postavám), celou inscenaci sráží. V první půli jsem dokonce usínal. Škoda, Ungelt u mě jindy boduje. /5.6.2018 v Č. Budějovicích/
David Strang 100 %
(zadáno: 14.5.2018, počet hodnocení: 117)
přínosný / zajímavý komentář
Ten zatracený Ungelt nikdy nemožu najít. Dneska sem to zkusil z druhé strany a na první dobrou. Takže příště ne od Pinkasů, ale od Prašné brány!
Su šťastný, když sa mne teatr líbí,chytne mne děj a su nedočkavý, co bude dál. A ještě sa zasměju.
Dneska se to díky třem osobnostem, před kterými smekám, povedlo..
Čiko 90 %
(zadáno: 27.2.2018, počet hodnocení: 684)
přínosný / zajímavý komentář
Naprosto vyrovnané herecké výkony, skvělý text i režie, zážitek umocňuje skvěle vybraný prostor divadla Ungelt. Pro mě po dlouhé době opravdu divadelní zážitek.
Martin21 90 %
(zadáno: 26.2.2018, počet hodnocení: 336)
přínosný / zajímavý komentář
Úžasný herecký koncert, moc pěkná hra!
Jenda.matousek 60 %
(zadáno: 17.11.2017, počet hodnocení: 328)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavé téma, i když hra se nese v lehce nevzrušivém tempu, občas probublá na povrch nějaká zajímavá emoce či situace. Na druhou stranu se text vyhýbá patosu, sentimentu, zkratce a zjednodušování. Musím se přiznat, že mi k sobě trochu nepasoval styl herectví vybraných představitelů, možná každý ten výkon byl naprosto v pořádku, jen k sobě na jevišti nějak neladily. Doporučil bych zejména těm, kterých se dané téma nějak více dotýká.
Michkyse 70 %
(zadáno: 13.9.2017, počet hodnocení: 94)
přínosný / zajímavý komentář
Představení, které určitě stojí za vidění. Skvělé herecké výkony v čele s Hanou Maciuchovou, jejíž neutuchající energie sálá z jeviště po celou dobu představení. Představení velmi dobře dokresluje zvolená hudba, která nutí diváka přecházet z čistě divadelních emocí k hlubšímu zamyšlení.
Plšík 70 %
(zadáno: 29.4.2017, počet hodnocení: 407)
přínosný / zajímavý komentář
75%
Pavel.Tomas 80 %
(zadáno: 20.4.2017, počet hodnocení: 113)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělý text. Petr Stach i Ondřej Novák výborní. Hana Maciuchová občas zapomíná, že hraje na malém prostoru a "šlape" do toho více než Ungelt snese.
Orienteering 100 %
(zadáno: 13.4.2017, počet hodnocení: 53)
přínosný / zajímavý komentář
Vynikající herci, výborná hudba a jedinečná atmosféra Ungeltu! Téhle kombinaci nelze odolat. Doporučuju! 12/4/2017
Hedera 100 %
(zadáno: 14.2.2017, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Dobře napsaná hra. Vynikající výkony Hany Maciuchové a Petra Stacha. Tato dvojice na sebe slyší a dokáže diváky zaujmout dialogy plnými sarkastických poznámek i humoru.
V Ungeltu dobře odhadli, že Petr Stach zvládne nejen divadlo pro děti, které hraje dlouhá léta, ale i vážnější role s nádechem humoru
Eliskamikova 80 %
(zadáno: 6.12.2019, počet hodnocení: 11)
Janaa 70 %
(zadáno: 28.11.2019, počet hodnocení: 32)
Anna R. 60 %
(zadáno: 17.11.2019, počet hodnocení: 26)
Xcepek 70 %
(zadáno: 15.9.2019, počet hodnocení: 475)
Janca525 70 %
(zadáno: 10.5.2019, počet hodnocení: 83)
Ahor 80 %
(zadáno: 4.5.2019, počet hodnocení: 29)
KyleReese 80 %
(zadáno: 15.3.2019, počet hodnocení: 24)
Neja 80 %
(zadáno: 30.12.2018, počet hodnocení: 7)
Lenkad 80 %
(zadáno: 26.10.2018, počet hodnocení: 60)
Unionboy 90 %
(zadáno: 19.9.2018, počet hodnocení: 167)
Zuluk 60 %
(zadáno: 19.9.2018, počet hodnocení: 91)
MMK 70 %
(zadáno: 3.5.2018, počet hodnocení: 87)
BarboraSalome 70 %
(zadáno: 28.4.2018, počet hodnocení: 25)
Blumarik 70 %
(zadáno: 8.3.2018, počet hodnocení: 232)
Vl2008 70 %
(zadáno: 12.2.2018, počet hodnocení: 12)
JéHá 90 %
(zadáno: 4.2.2018, počet hodnocení: 37)
Lucia 70 %
(zadáno: 6.12.2017, počet hodnocení: 19)
Adelafray 90 %
(zadáno: 3.12.2017, počet hodnocení: 18)
Poulet 60 %
(zadáno: 13.11.2017, počet hodnocení: 25)
Mau 60 %
(zadáno: 11.11.2017, počet hodnocení: 90)
Michalsky 70 %
(zadáno: 20.9.2017, počet hodnocení: 12)
Meli 80 %
(zadáno: 18.9.2017, počet hodnocení: 24)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.