Divadlo Ungelt

Trhni si, otče!

Premiéra: 19.6.2019. Překlad: Pavel Dominik. Kostýmy: Michaela Huffsteter. Hudba: Adam Koubek. Scéna a režie: Pavel Ondruch.
1:50


Bláznivá komedie, kterou světoznámý dramatik přepsal přímo pro Divadlo Ungelt. Mít dospívajícího potomka není jen tak. Zvláště když jeho záliba v nočním životě překročí únosnou míru. Zoufalému otci tak nezbývá než zavolat na pomoc sestru a zkusit svého syna zachránit. Jak? Léčba šokem snad zabere...
v průběhu představení se na jevišti kouří
Divadlo Ungelt
Hodnocení inscenace
Redakce
55 %
Uživatelé
68 %
6881000
Hodnocení redakce
Anežka Hrebiková 50 %
Pavel Širmer 60 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (10)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Anežka Hrebiková 50 %
(zadáno: 28.7.2020, počet hodnocení: 212)
přínosný / zajímavý komentář
Komorní tragikomedie rozehrává motiv závislostí, ať už na drogách, alkoholu, či prášcích. Z hlediska komediálního je její potenciál velmi dobře využit, otázkou však je, zda vlivem neposkytnutí nějaké skutečné katarze a procitnutí jejím postavám dá něco více i samotnému divákovi. Téma je to totiž citlivé, problematické a rozšířené. Vyústění hry jaksi do prázdna a stále dosti nevážně člověku moc optimismu paradoxně nedodá, zvlášť má-li s problematikou zkušenosti. Každopádně vedle jednostrunného Vincenta Navrátila a Petra Stacha, který trochu bojuje s protiúkolem, jednoznačně vyniká Bára Štěpánová. Role jí velice sedla.
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 3.2.2020, počet hodnocení: 1606)
přínosný / zajímavý komentář
Původní verzi s šesti postavami P. Quilter upravil do komornější podoby a jedním z jeho cílů bylo více se soustředit na podstatu problému. Nabízí nadhled a svůj úhel pohledu na více druhů závislostí a potažmo i na mezilidské a mezigenerační vztahy. Přichází též s několika paradoxy, kvůli nimž stojí za to se přenést přes zdlouhavější rozjezd a zápletku, jež je poněkud přitažená za vlasy. Režisér nechal prostor především hercům, jimž se podařilo některé problémy textu zmírnit. Příležitost připomenout méně známou a opomíjenou polohu svého herectví B. Štěpánová využila. Typově ne zcela vhodné obsazení zdolal P. Stach se ctí.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Čiko 70 %
(zadáno: 17.8.2020, počet hodnocení: 720)
přínosný / zajímavý komentář
Každá generace je na něčem závislá. Jen si ne každý uvědomuje, že ta závislost je relativní. Každý má svou závislost, každý má na ni svůj pohled a každý má svou pravdu. Když se tyto závislosti střetnou (nota bene na jevišti), ukáže se, že každý má pochopení jen pro tu svoji. Tu dovede obhájit. Výborně rozehrané a zpracované téma. Drsné téma, které se přesto nese na komediální vlně. Na tom má zásluhu především Barbora Štěpánová. Hrála tak přesvědčivě, že jsem si chvílemi myslel, že je opravdu navátá. Tato "letní" komedie u mě zatím vede.
Dawson321 70 %
(zadáno: 11.8.2020, počet hodnocení: 71)
přínosný / zajímavý komentář
Klasická prázdninová oddechovka na pobavení. Ukazuje kontrast ve vnímání návykových látek mezi starší a mladší generací.
(Viděno na Letní scéně divadla Ungelt)
Michalmusek 70 %
(zadáno: 22.5.2020, počet hodnocení: 224)
přínosný / zajímavý komentář
Černá komedie o závislostech, aneb léčba šokem.
Orienteering 70 %
(zadáno: 2.3.2020, počet hodnocení: 56)
přínosný / zajímavý komentář
Standardně dobrý Petr Stach, příjemně překvapili Vincent Navrátil i Bára Štěpánová, které jsem viděla naživo poprvé.
Ivo Železný 60 %
(zadáno: 11.2.2020, počet hodnocení: 222)
přínosný / zajímavý komentář
Co je lepší? Chlastat jako generace otců? Nebo fetovat jako generace synů? To je oč tu běží. Celou hodinu padesát včetně přestávky. Na můj vkus dost monotematické.
Matkon1@seznam.cz 70 %
(zadáno: 28.7.2020, počet hodnocení: 46)
Marcela 70 %
(zadáno: 27.6.2019, počet hodnocení: 406)
Anex 60 %
(zadáno: 27.6.2019, počet hodnocení: 111)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.