Divadlo Ungelt

Will Eno

Život podle Jonesových

Premiéra: 16.12.2017. Překlad: Pavel Dominik. Dramaturgie: Pavel Ondruch. Výprava: Agnieszka Pátá-Oldak. Hudební spolupráce: Ivan Acher. Režie: Marek Němec.
2:15


Mistrovská existenciální komedie á la Beckett o věčném zápasu se smrtelností. Manželský život je sám o sobě absurdním dramatem. A pokud se do vašeho sousedství nastěhuje pár, který má stejné příjmení a řeší stejnou mezní situaci, realita se začne skoro až groteskně rozpadat...
Divadlo Ungelt
Hodnocení inscenace
Redakce
50 %
Uživatelé
48 %
Hodnocení redakce
Jan Pařízek 50 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jan Pařízek 50 %
(zadáno: 4.4.2018, počet hodnocení: 719)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Dobře rozdílné postavy, každá s jinou zvýrazněnou charakterovou vlastností, jenž by dohromady mohly tvořit různé nálady jedné plnohodnotné osobnosti. Bylo pěkné sledovat jejich interakce a tu hezky rozehranou hru se slovy a o slovech. Nicméně zvolené tempo na mě bylo místy až příliš uspávací, obsah některých konverzací vyžaduje značné soustředění a pozornost, přičemž nejsou jasné motivy jednotlivých postav nebo jakékoli směřování hry jako celku. Je pak těžké získat k nim nějaký vztah a lépe probíhající scény vnímat a pochopit. Celkově jistě zajímavé, ale pro mě hůře stravitelné.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Monulinka 70 %
(zadáno: 11.11.2018, počet hodnocení: 336)
přínosný / zajímavý komentář
Klasika, nečekala jsem mnoho, ale dostala jsem docela hodně, takže spokojenost. Téma je těžké, komedií bych to rozhodně nenazvala. Nesouhlasím, že se tam mnoho nestane, hra vyžaduje soustředění diváka, jednoduchá scéna a minimální použití hudby ponechávají důraz na text. Z herců u mě vyhrává M. Táborský v pro mě neobvyklé roli. (Letní scéna)
Richard Novák 60 %
(zadáno: 23.9.2018, počet hodnocení: 100)
přínosný / zajímavý komentář
Více mě zaujala 2. část.
OndraHri 30 %
(zadáno: 20.7.2018, počet hodnocení: 10)
přínosný / zajímavý komentář
Viděno na letní scéně divadla Ungelt, na kterou se hra vým těžkým tématem opravdu vůbec nehodila. Příběh zasazený do ticha vesničky rušil okolní hluk a výsledek tak působil skoro groteskně. Herecky dobré. Táborský v nevšední roli, milý komorní výkon podala Hybnerová. Mladší afektovanější duo herců potěšilo slušným standardem. Marek Němec se pokusil skrze ně vyjádřit něco, co se z pohledu diváka těžko chápalo. Hra je nejasná, náznaky většinou zmizely s další scénou a vývoj děje byl takřka nulový.
Adelakle 40 %
(zadáno: 10.7.2018, počet hodnocení: 32)
přínosný / zajímavý komentář
pribeh som nepochopila, ale vykony hercov boli fajn
Michalmusek 10 %
(zadáno: 4.7.2018, počet hodnocení: 133)
přínosný / zajímavý komentář
Ač herecky perfektně zahrané, samotná hra mě vůbec nezaujala.
Pid 10 %
(zadáno: 6.5.2018, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
Slabý text - slabá režie: odvar z E.Albeeho zrežírovaný na úrovni studentské besídky. Hererecká sestava vůbec nefunguje. Ještě nikdy jsem neviděl jinak výbornou Lucii Štěpánkovou hrát tak mizerně. Nové směřování Divadla Ungelt? Smutné...
Domi.Mac 50 %
(zadáno: 24.4.2018, počet hodnocení: 25)
přínosný / zajímavý komentář
Ztraceno v obsahu. Nijak zajímavá hra v řemeslně dobře odvedené režii i herecké práci. Hampl, Štěpánková a Hybnerová hrají s maximálním nasazením, text je ale bohižel nijak nedrží. Táborského znám lepšího. Ungelt už uvedl spoustu lepších textů. Škoda.
Vaklav 20 %
(zadáno: 31.3.2018, počet hodnocení: 146)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Viz hodnocení V.R., které jsem "lajknul".
Naprosté peklo...
L. Štěpánkovou jsem neznal, ale ostatní řadím mezi své oblíbené herce, a proto jsem do Ungeltu vyrazil, ale tvrdím, že komedie to každopádně není a nějakou studii charakterů, absurdit nebo něco podobného jsem opravdu nezaznamenal, i kdybych připustil, že se tam něco jako pokus o něco takového odehrálo, tak to bylo podáno extrémně nudnou formou.
Než jít na toto představení, dejte peníze na charitu. Myslím to vážně.
Eviik 70 %
(zadáno: 31.3.2018, počet hodnocení: 269)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Asi jsem si měla předem nastudovat něco o autorovi hry a jeho tvorbě. Do divadla jsem šla nepřipravená s očekáváním klasické konverzační komedie. Hra Život podle Jonesových je ale absurdní drama (komediálních prvků je tam opravdu málo) - absurdní v tom smyslu, že popírá klasickou skladbu dramatu. Nečekejte tedy žádnou zápletku ani žádné vyvrcholení hry. Vše tak nějak pouze plyne, aniž by se cokoliv zásadního stalo. Věkový rozdíl mezi páry mi vůbec nevadil. Naopak jsem to chápala tak, že mladší dvojice může sledovat, jak to s nimi za pár let asi dopadne. Z herců asi nejvíc zaujal M. Táborský.
Vladimír Rogalewicz 20 %
(zadáno: 31.3.2018, počet hodnocení: 459)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Naprostý blábol, kde scény spolu nedávají smysl a spousta režijních nápadů není vysvětlena. Někdo asi čekal u východu a bavil se, jak to ti inteligenti berou vážně a co všechno v tom dokážou najít. Král je nahý - žádný smysl ten sled nepropojených scének nedává. Ty body jsou pro herce - ale ani nevím, jestli je mají dostat, když souhlasili s účastí na takovém nesmyslu.
Denisa H. 60 %
(zadáno: 31.3.2018, počet hodnocení: 199)
přínosný / zajímavý komentář
65 %. Očekávání zůstala nenaplněna. Ale je to i má chyba, neboť z anotace mi utkvělo spojení "mistrovská komedie" a ještě jsem si ji smíchala s obsahem ostravské hry "Kdo je pan Schmitt?" Ne že by se divák nezasmál, ale na komedii docela málo - hra je dost vážná. A polovinu úsměvů, natož smíchu, si člověk následně skoro až vyčítá.
V komentářích jsou výtky ohledně věku postav oproti předloze... Já ji nečetla, ale to, že jedni Jonesovi jsou o generaci mladší než ti druzí, mi přišlo jako možnost sledovat v 1 chvíli 2 časové linie, vývoj oné "mezní situace"... A že pro ni na věku nezáleží.
Honza1 70 %
(zadáno: 31.3.2018, počet hodnocení: 61)
přínosný / zajímavý komentář
Hořká komedie je to jen chvilku, zpočátku představení. Pak je téma vážné a těžké. Je to spíš sonda do psychologie jednotlivých postav. Oddechovka to rozhodně není, ale nuda také ne. Člověka hra nutí přemýšlet. Výkony všech čtyř herců byly přínosem. Více mi ale sedělo civilnější herectví M.Táborského a V.Hybnerové. L.Štěpánková s L.Hamplem byli pro mě na malém prostoru Ungeltu trošku moc výrazní, hlasití, méně přirození. Ale třeba to tak mělo být...75%.
Orienteering 70 %
(zadáno: 18.2.2018, počet hodnocení: 52)
přínosný / zajímavý komentář
Hra se mi líbila, i když si nejsem jistá, jestli jsem to všechno napoprvé správně pobrala a pochopila. Věkovou odchylku herců oproti původnímu textu hry nevidím jako překážku. Líbila se mi hodně jednoduchá scéna, není tam skoro nic a můžete se tak plně soustředit na herce. Z hereckých výkonů jako vždy výborná Lucie Štěpánková, mám ráda i herectví Ladislava Hampla a pana Táborského. Jen Vanda Hybnerová mi tam seděla o něco méně.
Vl2008 40 %
(zadáno: 12.2.2018, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Představení jsem viděl 11.2.2018. Knihu jsem nečetl, ale z představení úplně přesně nevím, co se mi snaží hra sdělit. Rozhodně je to za mě nejslabší představeni v Ungeltu co jsem viděl. Herci k sobě jako by vůbec nepasují. Paní Štěpánková hraje svou postavu jako vždy skvěle. Je to třetí hra, úplně jiná třetí postava a všechny jsou naprosto uvěřitelné. Ale s panem Hamplem, jako by vůbec nepatřily k sobě. Jeho postava mi přišla nejvíce nečitelná. za mě jednoduše velké zklamání a doufám, že toto tedy není budoucnost Ungeltu.
Hana.kubikova 60 %
(zadáno: 20.1.2018, počet hodnocení: 33)
přínosný / zajímavý komentář
No, nevím. Má to být hořká komedie a absurdní drama, které má do divadla přilákat diváky mladší a střední generace. No, tak jsem to asi nepochopila. Je to dost drsná hra o tom, jak je obtížné žít se vzácným onemocněním, které zasahuje psychiku a vyjadřování a jak je těžké se o někoho takového starat, to celé na druhou, neb se jedná o dvě manželské dvojice. Původně to bylo napsané pro dva cca čtyřicetileté manželské páry, tam by to asi fungovalo. Jenže tady hraje jeden pár Hybnerová/Táborský (cca 50 a 60 let) a druhý Hampl/Štěpánková (36, ale vypadají tak na 25). Max. 65%
Dovemummy-Alena S. 80 %
(zadáno: 25.12.2017, počet hodnocení: 122)
přínosný / zajímavý komentář
85%

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.