Divadelní spolek Kašpar

Tracy Letts

Srpen v zemi indiánů

Premiéra: 6.3.2017. Překlad: Julek Neumann. Úprava: Pavel Lagner, Lenka Bočková. Dramaturgie: Lenka Bočková. Výprava: Petra Krčmářová. Hudba: Daniel Fikejz. Režie: Pavel Lagner.
2:15


Úspěšné drama o nezahojených křivdách a stínech minulosti rodiny Westonových, která se díky zmizení hlavy rodiny po dlouhé době celá společně potkává a zoufale hledá a nenachází odpuštění, porozumění, lásku a štěstí...
inscenace není vhodná pro děti
Divadlo v Celetné
Hodnocení inscenace
Redakce
75 %
Uživatelé
81 %
Hodnocení redakce
Jan Pařízek 80 %
Jiří Landa 70 %
aktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 1.2.2018, počet hodnocení: 706)
přínosný / zajímavý komentář
Silná inscenace, jenž dobře využívá bohatý potenciál tohoto rodinného dramatu. Vícevrstvý vztah matky a dcer, společně s nelehkým životním údělem každé z nich. Vystavěno je to pěkně, jednotlivé vztahy jsou též solidně načrtnuty a při důležitých momentech to rozhodně neztrácí potřebnou sílu a údernost. V první polovině je snad pár scén, kde se dobré tempo malinko vytrácí, ale nudit se u toho člověk opravdu nestihne. Naopak závěr je velmi povedený. Dějové škrty zde z mého pohledu působí spíše pozitivně. Výtečný herecký výkon u M. Steinmasslové, které zdatně sekundovala J. Nerudová. 77%
Jiří Landa 70 %
(zadáno: 23.6.2017, počet hodnocení: 2787)
přínosný / zajímavý komentář
Oceňuji, že se tvůrci rozhodli ke škrtům, zvlášť úvodního monologu otce. Inscenace hned nabere patřičné tempo, charaktery postav ale zůstávají členité, nedochází k jejich zjednodušení. Nejvíce mě v roli Barbary zaujala J. Nerudová, jež vystihla složitost povahy této postavy. M. Steinmasslová coby Violet získává na suverenitě především v druhé části. V menších rolích zaujali M. Zoubková a A. Petráš, tragičnost jejich vztahu byla zpracována působivě. Inscenace by sice mohla být sevřenější a propracovanější, na čemž se bude jistě dále pracovat, ale i v této podobě před diváky rozhodně obstojí.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Piretro 70 %
(zadáno: 5.7.2018, počet hodnocení: 28)
Mikulin 70 %
(zadáno: 17.5.2018, počet hodnocení: 39)
Bernardblack 80 %
(zadáno: 10.5.2018, počet hodnocení: 179)
Davidhach85 80 %
(zadáno: 23.4.2018, počet hodnocení: 1)
Kajavhaji 80 %
(zadáno: 29.3.2018, počet hodnocení: 55)
VasekM 80 %
(zadáno: 21.3.2018, počet hodnocení: 137)
přínosný / zajímavý komentář
Z představení jsem si odnesl opravdu silný zážitek. Zajímavý příběh, ze kterého (hlavně v závěru) mrazí. Hra skvěle graduje a odsýpá. Excelentní výkon Mileny Steinmasslové, které perfektně sekundovali Jitka Nerudová, Monika Zoubková, Jan Zadražil a Aleš Petráš. Jsem opravdu rád, že jsem takové představení mohl vidět, ale znovu bych už nešel. Bylo to na mě opravdu "silný kafe", ale takový je život.
Adina Damian 90 %
(zadáno: 14.3.2018, počet hodnocení: 4)
Saffy 90 %
(zadáno: 14.3.2018, počet hodnocení: 7)
Albrecht 100 %
(zadáno: 2.2.2018, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
Představení jsem viděl vícekrát a pokaždé to bylo trochu jiné. Inscenace podle mě hodně stojí i na hereckém rozpoložení. Nejlépe na mě hra působila napoprvé, neboť díky premiérovému stresu byla tísnivá atmosféra na jevišti ještě silnější. Hodnotím tedy podle dojmu z premiéry, tím ale nechci odrazovat od repríz. Představení skvěle funguje i dál.
Match-box 100 %
(zadáno: 2.2.2018, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Skvele zahrane a strhujici.
House Pachodi 70 %
(zadáno: 28.1.2018, počet hodnocení: 36)
J.S. 80 %
(zadáno: 12.1.2018, počet hodnocení: 67)
přínosný / zajímavý komentář
Rodinné drama ibsenovského střihu, v jehož průběhu se odkrývá hrůzná patologičnost vztahů mezi členy rozvrácené jižanské rodiny. Hra zaujme bravurní dramatickou výstavbou, která dává možnost rozehrát osobní tragédie jednotlivých postav. Děj je sevřený a divák je zdařile udržován ve stálém napětí. Herecky vynikající je především M. Steinmasslová (i když v jejím podání nese postava matky rysy sympatické cynické glosátorky, což asi nebyl autorův záměr). Celkové vyznění hry mírně snižuje nedotažená scénografie (i při vědomí omezených možností Divadla v Celetné).
Kaklapak 80 %
(zadáno: 11.1.2018, počet hodnocení: 65)
přínosný / zajímavý komentář
Na mě trošku hysterický, ale každopádně vynikající herecké výkony M. Steinmasslové a J. Nerudové.
Eda 80 %
(zadáno: 6.12.2017, počet hodnocení: 8)
Sybila 90 %
(zadáno: 24.11.2017, počet hodnocení: 7)
přínosný / zajímavý komentář
Možná text není pro všechny, ale herecké výkony skvělé a paní Steinmasslová excelentní. V druhé půli už téměř nedýcháte a jste pohlceni emocemi a příběhem.
Klobouk dolu, pane Lagnere.
Vladislavka 90 %
(zadáno: 31.10.2017, počet hodnocení: 51)
Suzana 50 %
(zadáno: 19.10.2017, počet hodnocení: 182)
Denisa H. 80 %
(zadáno: 10.10.2017, počet hodnocení: 168)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi silný text! Paní M. Steinmasslová je v roli excelentní a zdárně jí sekunduje J. Nerudová. A ač nepatří k mým oblíbeným herečkám, už potřetí mě M. Zoubková přesvědčila o svých jedinečných kvalitách. Text a herecké výkony je to hlavní, z čeho inscenace těží.
Sice mám rezervu 20 % do plného hodnocení, nicméně zmíním jen tu největší výtku, kterou bych měla, a to obsazení A. Petráše do role malého Charlese - těch 37 let mu nejde uvěřit, a tak vedle MZ vypadal jak zajíček, přestože mezi jejich postavami byl rozdíl jen 7 let. Rušilo mě to a nevím, na kolik bylo nutné dodržet věk z předlohy.
Katarina16 40 %
(zadáno: 3.10.2017, počet hodnocení: 20)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi dobré herecké výkony. Za mě je to ale bohužel text na hraně citového vydírání diváka, plný samoúčelných vulgarismů a hysterie, před kterou se v malém divadle není kam schovat. Pozitivní reakce ostatních respektuji a chybu hledám v sobě.
Zelvous 60 %
(zadáno: 10.6.2017, počet hodnocení: 38)
přínosný / zajímavý komentář
Hlavní sílu dává velký příběh a scénář, který dovolil velkou hru s city, emocemi a třeba i prostorem, který dokonale vyplní jednotlivci, dvojice nebo všichni účinkující! Ti ukazují a hrají velké divadlo především o velkých emocích, což je velká výzva scénáře. Skvěle vše doplňuje i autentičnost kostýmní a scénické tvorby! Největší dokonalostí je ovšem výkon hlavní role (Mileny Steimasslové)!Rozhodně doporučuji!
Monulinka 90 %
(zadáno: 4.6.2017, počet hodnocení: 310)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace stojí na silném textu, který umí ostře tnout do živého, až mi několikrát trvalo pochopit, jaká krutost byla jen tak téměř mimochodem vlastně vyřčena. Režie měla hodně šťastnou ruku při obsazení jednotlivých postav, takže se může pevně opřít o vyrovnané herecké výkony v čele se skvělou M. Steinmasslovou a J. Nerudovou, která mě velmi mile překvapila. 85 %
Lucilla 90 %
(zadáno: 30.5.2017, počet hodnocení: 205)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi silnych 90 a zazitek na hodne dlouhou dobu. Zde se povedlo velice dobre uchopit text a zdarne podporit ty nejlepsi momenty. Silne, emotivni predstaveni se strhujicim vykonem M.Steinmasslove v cele. Krom J.Nerudove ostatni herci nedostali tolik prostoru, coz byla obcas skoda, treba A.Jastraban by se na scene mohl mihnout vickrat. Jinak ale velka spokojenost.
Eviik 90 %
(zadáno: 23.5.2017, počet hodnocení: 258)
přínosný / zajímavý komentář
Kvalitní text je první podmínkou úspěchu. Zde se navíc setkal s dobře odvedenou režijní prací, která se nedopouští žádných experimentů. Příběh výborně graduje až do závěrečných emotivních scén. Milena Steinmasslová v hlavní roli předvádí opravdu životní výkon, skvěle ji sekundují Jitka Nerudová a Monika Zoubková.
Jirkan 90 %
(zadáno: 25.4.2017, počet hodnocení: 564)
přínosný / zajímavý komentář
24.4. 2017 a 22.10. 2017: Zvyšuji své hodnocení a upravuji komentář. Trvám na tom, že výprava této inscenace není dotažená tak, jako herecká práce a úprava samotného textu. Milena Steinmasslová ve své roli byla po druhé mnohem působivější. Na své roli stále pracuje a stále hledá nové momenty a významy (takže roli dává dost energie). Rovnocenným parťákem je Jitka Nerudová, to platí stále. Ostatní nemají tolik prostoru rozehrát své příběhy, ale odvádí velmi dobrou práci a jako celek to funguje. Prostě šťavnaté divadlo.
Kotroslav 100 %
(zadáno: 25.4.2017, počet hodnocení: 19)
přínosný / zajímavý komentář
Výborný text, překlad i herci v čele s M. Steinmasslovou, jeden z nejintenzivnějších divadelních zážitků posledních let, bravo.
Coriolanus 90 %
(zadáno: 24.4.2017, počet hodnocení: 45)
Pavel.Tomas 90 %
(zadáno: 20.4.2017, počet hodnocení: 97)
přínosný / zajímavý komentář
Výborný text, skvělí herci. Milena Steinmasslová bezkonkurenční.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.