Divadlo v Dlouhé

William Shakespeare

Mnoho povyku pro nic

Premiéra: 5.4.2014. Překlad: Jiří Josek. Úprava: Hana Burešová, Štěpán Otčenášek. Dramaturgie: Štěpán Otčenášek. Scéna: David Marek. Kostýmy: Hana Fischerová. Hudba: Milan Potoček. Režie: Hana Burešová.
2:45


Jedna z vrcholných Shakespearových komedií o rozličných podobách lásky, o otázkách zdání a skutečnosti, falešné či pravé identity, o pomluvě, která může vést ke zničení jednoho člověka a jiná zas ke štěstí druhého. Mnohokrát předtím zpracovaný příběh o dívce, kterou její nápadník pro zlou pomluvu zavrhne, rozšířil dramatik o svébytné pásmo škorpících se milenců Benedika a Beatricie a absurdně groteskní pásmo přiblblých strážníků, díky nimž paradoxně příběh dospěje k šťastnému rozuzlení...
Divadlo v Dlouhé
Hodnocení inscenace
Redakce
54 %
Uživatelé
67 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Lukáš Dubský 70 %
(zadáno: 28.1.2015, počet hodnocení: 743)
přínosný / zajímavý komentář
Haně Burešové se modernizace Shakespearovy komedie celkem povedla, dokázala v ní najít mnoho zábavných detailů. Ačkoliv některé situace a postavy by si zasloužily důslednější výklad a posun. Nejlépe se podařilo ztvárnit linii zvláštních námluv Benedika a Beatricie (hlavní zásluhu na tom mají H.Dvořáková a především M.Němec). Pásmo se strážníky dodává do představení lidový humor, divák by se bez něho ale nejspíš obešel. Na inscenaci se mi také líbilo, že se nebere vůbec vážně, člověk pak odpustí i nějaký ten přešlap. 65%
Anežka Hrebiková 60 %
(zadáno: 12.7.2014, počet hodnocení: 187)
přínosný / zajímavý komentář
No, opravdu to nebyla žádná sláva. Poměrně sympatickou stylizaci inscenace narušují zbytečné,nepříjemně překvapivé vulgarismy, malá výpovědní hodnota a nevyrovnanost v hereckých výkonech(H. Dvořákovou už jsem dlouho neviděla hrát takto průměrně,její Beatrice je dosti prvoplánově pojatá, zbytečně expresivní až přehrávaná;o to více vyniká Marek Němec,jehož Benedik byl pro mě nejsympatičtější postavou.Scén se strážníky jsem se předem obávala, ale nakonec to taková hrůza nebyla. Souhlasím s názorem, že kdekoliv jinde by to bylo bráno jako kvalitní inscenace, ale na Dlouhou je tohle prostě málo.
Helena Grégrová 40 %
(zadáno: 24.4.2014, počet hodnocení: 1364)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Při vší úctě a obdivu k práci H. Burešové, s tímto režijním výkladem jsem se, bohužel, téměř zcela minula. Většina jevištních akcí mě nudila až iritovala - výstupy strážníků byly na hranici únosnosti, humor suplovalo spíše trapno. V mé divácké paměti utkvěly pozitivně herecké výkony M. Němce a J. Vondráčka, vše ostatní vyšumělo do ztracena krátce po zhlédnutí.
Jan Pařízek 50 %
(zadáno: 24.4.2014, počet hodnocení: 734)
přínosný / zajímavý komentář
Jako Shakespearova vrcholná komedie mi toto rozhodně nepřišlo. Povedených scén je zde jak šafránu, naopak u většiny chybí náboj, dialogy jsou převážně dosti nudné, spousta vtipů uboze laciná. Samotná zápletka navozena tak, že naprosto nezaujala. Jednoznačně nejhorší pak byly scény s policisty. Kam se poděl inteligentní humor, kterým se doposud všechny inscenace v tomto divadle vyznačovaly? Pokud něco pochválit, tak H. Dvořákovou s M. Němcem, kteří zachraňovali co mohli. Též výkon J. Vondráčka, vydařenou scénu a kostýmy. Pevně doufám, že toto není cesta, kterou se chce Dlouhá ubírat.
Jiří Landa 40 %
(zadáno: 16.4.2014, počet hodnocení: 2857)
přínosný / zajímavý komentář
Přesadit dění do současnosti, obléci postavy do moderních kostýmů, z přicházejících válečníků udělat sportovce, z hlavní dvojice mladé intelektuály, to vše patří k zajímavým posunům, jenže pokud se s aktualizací nepracuje kontinuálně pečlivě, vznikne podivný polotvar... Hlavní potíž ovšem tkví v tom, že se z této komedie v DvD téměř vytratil humor. Pár lacinějších vtípků sice bylo dodáno, ty však spíš nemile překvapily. Herecky solidní, i když představitelé hlavní dvojice zůstali svým postavám hodně dlužni, zejména pak H. Dvořáková. Výstupy strážníků byly k nepřečkání. Velké zklamání.
Pavel Širmer 50 %
(zadáno: 14.4.2014, počet hodnocení: 1470)
přínosný / zajímavý komentář
55%. V nenásilné aktualizaci Shakespearovy hry zaujmou některé nápady, zejména výklad postav Beatricie a Benedika, připomínajících dnešní obrýlené intelektuály a zapřisáhlé „singles“. Měla-li však inscenace být komentářem k současnosti, zasloužila by si důslednější posuny v situacích a charakterech. Komedie má především pobavit, ale dění na jevišti bohužel zvlášť veselé nebylo, jen tu a tam něco zajiskřilo (např. zkouřená Héra). Nepříliš povedená rovina se strážníky. Za takto zpracovaný titul by se žádné divadlo stydět nemuselo, ale od DvD bych čekal více. Odcházel jsem vlastně zklamán.
Michal Novák 70 %
(zadáno: 7.4.2014, počet hodnocení: 995)
přínosný / zajímavý komentář
Svižně inscenovaná klasická komedie mírně hořkého obsahu. Mezi přednosti této inscenace jistě patří kolektivní souhra a jemně dávkovaná ironie, která nachází tu pravou polohu mezi archetypy a poněkud cynickým pohledem dneška, že v této hře se opravdu mnoho nestalo. Možná právě zde je sdělení o naší otupělosti a přecházení rozhodně ne banalit. Všechny tři roviny hry jsou provedeny herecky přesvědčivě, i když přece jen největšího šarmu dosahují Marek Němec a Helena Dvořáková v rolích Benedika a Beatricie.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Mackovaa 70 %
(zadáno: 11.2.2019, počet hodnocení: 12)
Rowerf 40 %
(zadáno: 29.1.2019, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
Srdnatý výkon hlavní hrdinky bohužel nezachrání celkově nepovedený pokus o modernizaci, který naprosto vynechává jakékoli pokusy a vývoj postav a snižuje se k podbízení prvoplanovými vtípky a vulgarismy (a ti policajti, to jako vážně?).... Ve srovnání s představením na slavnostech velmi slabé
KateDanny 80 %
(zadáno: 5.9.2018, počet hodnocení: 35)
přínosný / zajímavý komentář
Pojetí hry mě příjemně překvapilo. Zpěv a taneční kreace byly skvělé. Nejvíce mě zaujala linie Benedika a Beatricie. Tyto postavy také ostatní dost zastínili. Výborné, určitě ještě někdy zajdu na představení.
Radiator 30 %
(zadáno: 31.3.2018, počet hodnocení: 89)
Kateřina Vodáková 80 %
(zadáno: 27.3.2018, počet hodnocení: 81)
přínosný / zajímavý komentář
Děj mě nechytl, humor mě míjel... Je mi blízký jiný styl her. Ovšem M. Němec a E. Hacurová (navíc skvěle zpívá) převyšují dle mého názoru o 3 ligy všechny ostatní z obsazení. Tito dva jsou klenoty souboru Divadla v Dlouhé a je čirá radost je pozorovat hrát. Vzhledem k jejich výkonům proto nemohu jít s hodnocením níže.
Angloumene 70 %
(zadáno: 13.3.2018, počet hodnocení: 7)
Freebird 70 %
(zadáno: 1.3.2018, počet hodnocení: 48)
Janinka123 80 %
(zadáno: 27.2.2018, počet hodnocení: 40)
přínosný / zajímavý komentář
Toto představení se mi opravdu zalíbilo, přestože bylo hodně zmodernizováno, ale co v dnešní době není. Líbila se mi dvojice Marka Němce a Heleny Dvořákové. Scény s policajty byly občas trochu přihlouplé.
Veronikaw 80 %
(zadáno: 26.2.2018, počet hodnocení: 57)
Svinibrodská zeleň 60 %
(zadáno: 23.2.2018, počet hodnocení: 45)
přínosný / zajímavý komentář
65%
Lavialee 60 %
(zadáno: 11.2.2018, počet hodnocení: 19)
přínosný / zajímavý komentář
Odpočinkové představení, nenudí
Ivelly 70 %
(zadáno: 16.1.2018, počet hodnocení: 24)
Blahme 80 %
(zadáno: 6.12.2017, počet hodnocení: 62)
Orienteering 80 %
(zadáno: 18.11.2017, počet hodnocení: 53)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemná oddychovka, kterou si ráda kdykoliv zopakuju. Líbila se mi scéna i hudební stránka, pobavily herecké výkony a komediální talent zejména Marka Němce, Jana Vondráčka a Heleny Dvořákové. Určitě bych se napříště obešla bez scének se strážníky, ty působí jako pěst na oko a přijdou mi hloupé a tupé. Jo a nápověda pro pana Zavřela byla v první řadě výborně slyšet :-)
Při druhém shlédnutí alternovala Eva Hacurová, její Beatrice se mi líbila víc.
Graiv 80 %
(zadáno: 13.11.2017, počet hodnocení: 91)
JirkaS 70 %
(zadáno: 11.11.2017, počet hodnocení: 148)
přínosný / zajímavý komentář
Ucházející, i když z různých adaptací Shakespearových her, které jsem v poslední době v Praze viděl, je tohle pro mě spíše průměr. Většinu času jsem měl pocit, že inscenace je taková nemastná neslaná, ale druhá polovina už byla přece jen zajímavější. Kdo jednoznačně vyniká, to je Marek Němec, kterého jsem viděl poprvé v životě a udělal na mě dojem. Celkově mě námluvy Benedika a Beatricie (skvělá H. Dvořáková) bavily. A koneckonců, modernizace této hře pomohla přiblížit jí dnešnímu publiku a osobně si myslím, že to bylo uchopeno zajímavě. I takhle je možno Shakespeara inscenovat. /10.11.2017/
Monulinka 60 %
(zadáno: 3.11.2017, počet hodnocení: 351)
přínosný / zajímavý komentář
Hru jsem již viděla v provedení LSS a tehdy jsem odcházela dost zklamaná. V Dlouhé mě proto mile překvapili, posun do dnešní doby hru osvěžil, scéna je opět moc povedená, stejně jako živá hudba. Výrazný počet bodů jde za M. Němcem, málem bych zapomněla, jak skvělý komediální talent v něm dříme :) Je dobře, že E. Hacurová dostává velké role, umí si s nimi hravě poradit. Mám podezření, že scénu s policisty tam Shakespearovi prostě někdo připsal, ale v Dlouhé to ukočírovali ještě docela dobře. 65 %
Suzana 60 %
(zadáno: 19.10.2017, počet hodnocení: 209)
MartinaEli 100 %
(zadáno: 17.10.2017, počet hodnocení: 44)
Vladimír Rogalewicz 30 %
(zadáno: 25.9.2017, počet hodnocení: 476)
přínosný / zajímavý komentář
Hana Burešová se pokusila o lidovou zábavu nejpokleslejšího typu, něco mezi estrádou a sitcomem nejhrubšího zrna. Jen ten umělý smích chyběl, nahrazovaly ho ale dvě dámy, které seděly vedle mne. Divadlům s tímto vkusem se cíleně vyhýbám, v Dlouhé a od týmu Burešová-Otčenášek to mrzí.
Pavlouš 70 %
(zadáno: 12.8.2017, počet hodnocení: 54)
M.T.U. 70 %
(zadáno: 4.6.2017, počet hodnocení: 13)
Optimista 80 %
(zadáno: 29.5.2017, počet hodnocení: 13)
Strakoliber 90 %
(zadáno: 25.3.2017, počet hodnocení: 35)
Clamera 60 %
(zadáno: 18.3.2017, počet hodnocení: 13)
Pcoban 90 %
(zadáno: 25.1.2017, počet hodnocení: 14)
Justina 60 %
(zadáno: 25.1.2017, počet hodnocení: 77)
Bethrezen 40 %
(zadáno: 13.12.2016, počet hodnocení: 50)
přínosný / zajímavý komentář
Toto představení u mne patří jednoznačně k tomu slabšímu z Divadla v Dlouhé. Byť je posunutí děje do současnosti celkem zdařilé, tedy až na menší nesrovnalosti, ztratila hra tak nějak na živosti a bohužel i vtipnosti. Helena Dvořáková a Marek Němec zachraňují co lze, ale ani to nestačí. A co je u mně vrchol nevkusu a trapnosti jsou výstupy policistů, které do celé koncepce představení vůbec nezapadají. Tato inscenace se jim v Dlouhé opravdu příliš nepovedlo, opravdu je to mnoho povyku pro nic.
Anafil 80 %
(zadáno: 21.9.2016, počet hodnocení: 20)
Osgood 80 %
(zadáno: 16.9.2016, počet hodnocení: 68)
přínosný / zajímavý komentář
85% Parádní Šejkspýr se vším všudy. Moderní scéna stylizovaná do italské pláže, báječná moderní živá scénická hudba a moderní pětiboj včetně klubových kostýmů, bravo:-) Naprosto exceluje Marek Němec v roli Benedicka, jako Beatrice alternovala Eva Hacurová, bože, ona je boží!:-) Nelze nezmínit šarmantního Miroslava Hanuše a samozřejmě Jana Vondráčka, jeho don Pedro je nezapomenutelný, stejně jako báječná husička Kláry Sedláčkové-Oltové. Finálová scéna jako vystřižená z muzikálu Mamma Mia! (z West Endu, ne z Kongresáku) je dokonalou třešničkou:-) Roztomilé představení. 15.9.2016
Lucilla 70 %
(zadáno: 8.6.2016, počet hodnocení: 207)
přínosný / zajímavý komentář
Bylo to hrave, preneseni do soucasnosti me bavilo, kostymy a scena super. Pochvalila bych predevsim M.Nemce a J.Vondracka, tihle dva jsou vyborni komici a tyhle role jim evidentne sedly. E.Hacurova tez potesila. Bez ceho bych se ovsem urcite obesla jsou postavy strazniku - pardon, ale tomuhle tleskat na otevrene scene?? To uz bylo opravdu lacine. Nastesti mi to vysledny dojem nezkazilo.
Panapollon 80 %
(zadáno: 5.5.2016, počet hodnocení: 51)
Eviik 70 %
(zadáno: 11.4.2016, počet hodnocení: 276)
přínosný / zajímavý komentář
Shakespeare v modernějším pojetí, kterého se ale není třeba obávat. Divákovi to naopak hru může přiblížit (viz např. focení na mobil). Bez scén s policisty, kdy hra sklouzává k jednoduššímu humoru, bych se obešla, ale celkový dojem mi nezkazily. Líbily se mi naopak kostýmy i scéna. Z herců byl pro mě hvězdou večera Marek Němec, který v roli Benedika naplno využil svůj komediální talent. Eva Hacurová zvládla roli suverénní Beatricie taktéž na výbornou.
Foktova 80 %
(zadáno: 31.3.2016, počet hodnocení: 10)
Plšík 60 %
(zadáno: 29.3.2016, počet hodnocení: 359)
Renée 40 %
(zadáno: 1.3.2016, počet hodnocení: 96)
MonikaCh 50 %
(zadáno: 21.12.2015, počet hodnocení: 8)
Vendula_Z 60 %
(zadáno: 9.12.2015, počet hodnocení: 92)
Robis 60 %
(zadáno: 21.10.2015, počet hodnocení: 16)
Ironfood 70 %
(zadáno: 20.9.2015, počet hodnocení: 24)
Togaf 80 %
(zadáno: 15.9.2015, počet hodnocení: 120)
přínosný / zajímavý komentář
Scéna je opět skvělá, přenesení příběhu na pláž taky. Dokonce mi ani nevadila občasná vulgarita. A dvojice Benedik a Beatricie byla úžasná. Co mi ale vadilo hodně byly postavy policistů. To jejich pletení slov prostě nebylo směšné, ale spíš trapné. Škoda, bez nich by se mi představení líbilo o 10 % víc.
Klob 60 %
(zadáno: 3.4.2015, počet hodnocení: 127)
Janis 80 %
(zadáno: 17.2.2015, počet hodnocení: 224)
přínosný / zajímavý komentář
Letní plážová verze klasiky rozehrává "dovolenkový" příběh z bohatší společnosti, bavící se, někdy přiopilé a nepříliš vázané. Nálada inscenace je velmi uvolněná, stejně jako společnost. Tahle přirozená modernizace se mi líbila, taky latinskoamerické rytmy, kostýmy, scéna letoviska.
H. Dvořáková předvedla Beatricii jako odlišný typ, než je sama, s dost ostrým jazykem. Oceňuji. Beru i to šňupání koksu a lascivní scény (k nevázanému létu smetánky patří) a snad i švejkovské postavy policajtů, co si sice pletou cizí slova, ale pravdu shodou náhod odhalí.
Hravé, ctí původní náladu díla W.S.
Radkak 60 %
(zadáno: 14.2.2015, počet hodnocení: 78)
přínosný / zajímavý komentář
Takové milé představení. Hlubší stopu nezanechá, pár dnů od zhlédnutí marně v paměti pátrám, jaké to vlastně bylo. Nenadchne a neurazí. Ale scéna se povedla.
Matěj Zelinka 50 %
(zadáno: 29.1.2015, počet hodnocení: 17)
přínosný / zajímavý komentář
Takový průměr. V polovině první části to vypadalo, že odejdu. Pak se to začalo zajímavě vyvíjet. Zahráno to bylo skvěle, ale režie to moc tlačila.
Lentilie 80 %
(zadáno: 21.1.2015, počet hodnocení: 63)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Povyk je jedna z mých nejoblíbenějších Bardových komedií a Dlouhá opět nezklamala. Benedik a Beatricie byli výborně obsazeni, stejně jako Hera a Leonato. Plážové zasazení a opakující se motivy prázdninových fotografií stejně jako zahradní party se mi moc líbily. Zpívající Helena Dvořáková a Marek Němec krčící se pod slunečníkem - to jsou jen některé z nezapomenutelných scén z celého představení. Trochu mi přišlo zbytečné "kouření marihuany", ale jinak obrovská spokojenost.
Kateřina Stejskalová 70 %
(zadáno: 7.1.2015, počet hodnocení: 43)
přínosný / zajímavý komentář
Odvážné Divadlo v Dlouhé.
Marsed 60 %
(zadáno: 17.10.2014, počet hodnocení: 141)
přínosný / zajímavý komentář
Herecké výkony byly velmi dobré, ale zpracování mě moc neoslovilo.
J. Kubátová 80 %
(zadáno: 14.10.2014, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
V Dlouhé jsem viděla většinou špatná představení, ale "Mnoho povyku pro nic" k nim nepatří.
Herci hráli vcelku dobře, hudba krásně zněla a skoro 3 hodiny uplynuly jako voda.
Jen mě zklamalo občasné přehrávání H. Dvořákové a místy pokleslý ( vulgární) humor.
Návštěvy divadla ale nelituji-je to ukázka toho, že i klasika se dá pojmout aktuálně a zajímavě. Doporučuji.
Prsi 80 %
(zadáno: 27.6.2014, počet hodnocení: 31)
Semtamťuk 90 %
(zadáno: 5.6.2014, počet hodnocení: 41)
Bedrich.spesny 40 %
(zadáno: 21.5.2014, počet hodnocení: 52)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Ta hra je vtipná a to je na tom právě to smutný...
Vladimír10 70 %
(zadáno: 7.5.2014, počet hodnocení: 349)
přínosný / zajímavý komentář
Transponovat komedii do podoby odlehčené letní dovolené několika bohatých pánů je výklad, který bezpochyby není špatný, ale velice mu uškodilo doplnění o vulgární narážky, novodobé písně a ostudné scény s dutými policisty. Pakliže chtělo vedení připravit pěknou roli pro V. Zavřela k jeho jubileu, tak mu věnovali pouze danajský dar, díky němuž, i přes kvalitní herectví, ze sebe dělá na jevišti blba a trdlo zároveň. Pokud by se postupně podařilo odstranit přemrštěné výstřelky, na které nejsem právě ve zdejším divadle zvyklý, byl bych spokojen nejenom s J. Vondráčkem a K. Sedláčkovou.
Frankovka 50 %
(zadáno: 25.4.2014, počet hodnocení: 211)
Marcela 60 %
(zadáno: 24.4.2014, počet hodnocení: 390)
přínosný / zajímavý komentář
Co mají pořád všichni s tím Shakespearem???
Teufel 60 %
(zadáno: 24.4.2014, počet hodnocení: 55)
přínosný / zajímavý komentář
Začátek byl slabší, hodně postávání a podivně nevyužitých rukou a nohou, ale pak se do toho herci dostali. Moc pěkné hlavně z hlediska scénografie, kostýmů a vychytávek, které umožňovaly některé scény utnout dříve než dojdou trapnosti. Měl jsem pocit, že technicky to má vše, co to má mít a dokonce množství detailů navíc... v gestech, v dějích na pozadí. Představení plyne velmi přirozeně, ale nestrhává. Je to pořád jen jako a na komedii vlastně málo komické. Je to tak dobře zpracované a přesto nijak zasahující. Jednotlivosti oceňuji, ale jako divák jsem se vlastně moc nebavil. Škoda.
LavinieCamui 50 %
(zadáno: 23.4.2014, počet hodnocení: 253)
Brouček 70 %
(zadáno: 22.4.2014, počet hodnocení: 81)
přínosný / zajímavý komentář
Spokojenost předčila očekávání. Příjemně překvapilo pojetí, scéna, humor. Jen pásmo se strážníky mohlo být povedenější. Výborný zejména Marek Němec.
Poristm 80 %
(zadáno: 16.4.2014, počet hodnocení: 85)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.