Divadlo v Dlouhé

Nebe - peklo

Premiéra: 17.4.2019. Scéna: Jan Štěpánek. Kostýmy: Jana Preková. Hudba: Vratislav Šrámek a citace. Překlad a režie: Jakub Krofta.
1:20x


Ceněná polská hra o lásce a překážkách, které je třeba překonat, abychom mohli žít naplno. Trochu smutný, ale i veselý a nadějeplný příběh oslavuje ženy, jejich sílu a schopnost postavit se životu a osudu čelem. Malý sedmiletý Tadeáš se po „odchodu“ maminky schoval do jejího šatníku. Jeho maminka přichází do nebe. Je však přesvědčená, že její čas ještě nenastal, a tak se rozhodne za každou cenu se vrátit zpátky na zem k synkovi. Během útěku z onoho světa se potká s čertem, který by chtěl být člověkem, s archandělem, který kdysi byl člověkem, ale také se svým otcem, ze kterého se stal člověk poloviční...
D8+
Anketa 2019
Pro tuto inscenaci, stejně jako pro všechny ostatní s premiérou od prosince 2018 do listopadu 2019, včetně hereckých výkonů, můžete hlasovat v naší výroční anketě. Uzávěrka ankety je 29. února.
Do konce hlasování zbývá ještě 2 dny.
Divadlo v Dlouhé
Hodnocení inscenace
Redakce
74 %
Uživatelé
69 %
69111000
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (16)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 9.2.2020, počet hodnocení: 774)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemně hravé a tím správným způsobem dětsky roztomilé. Dobře ztvárněné nebe i peklo, takže to žádné dítě myslím neurazí a je to vhodné i pro nejmenší. Několik vydařených vtipů a narážek, jež zase ocení především dospělí. Určitě pěkné kostýmy. Trochu škoda, že to nebylo o něco více hudební. Herecky velmi dobře fungující ústřední dvojice E. Hacurová a M. Matejka. Z ostatních potěšily hlavně K. Sedláčková (opravdu správně pekelná matka) a M. Zimová. Dětské představení, jak má být.
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 14.1.2020, počet hodnocení: 1582)
přínosný / zajímavý komentář
Pohádková hra, v níž autorka myslela i na nastupující generaci, kterou se pokusila oslovit modernějším přístupem a nekonvenčním humorem. Režisér zprostředkoval poselství hry i její poetiku. Jeho inscenace je vyvážená, efektní hudba a výprava (včetně práce se světlem) a dobré herecké výkony. Počin se jistě zařadí mezi oblíbené rodinné tituly Divadla v Dlouhé, zároveň nabízí něco jiného, než jsme zatím měli možnost na této scéně vidět.
Michal Novák 70 %
(zadáno: 28.7.2019, počet hodnocení: 1025)
přínosný / zajímavý komentář
Co je vlastně ambicí této diskotékově blyštivé jízdy mezi životem, nebem a peklem? Autorka stvořila moderně vyprávěnou pohádku, jejíž netradiční zápletka a neortodoxní přístup mají určitý potenciál nasměrovat dětské publikum k nepohádkovým, existenciálním otázkám. V Polsku působící divadelník Jakub Krofta, pokračovatel tradic Divadla Drak, v Dlouhé celé to putování opatřil hravostí a velkou nadsázkou, ale komplikovanost hry může představovat problém. Lépe vzít do divadla děti 10+. Inscenaci vévodí živelná dýdžejka Raketa Evy Hacurové, pro ostatní postavy se podařilo nalézt vtipné, roztomilé nebo jímavé stylizace. 75 %
Kateřina Jírová 90 % Tip Kateřina Jírová
(zadáno: 24.4.2019, počet hodnocení: 302)
přínosný / zajímavý komentář
Vysoce emotivní a zároveň hluboce humorné. V hledišti v mém okolí jsme všechny maminky plakaly, zatímco dva chlapečkové při každé druhé hlášce padali smíchy pod sesle. Velmi kvalitní podívaná, plná světelných efektů. Polský text zasazený do českých reálií („Jela jsem z koncertu v Hradci /Králové/“). Mefistelovský R. Novák st. Odporná Mania K. Oltové. A koho by nedojalo morčátko? Ale nejlepčí je Kachnička a Lišáček! (Měli dvoják.)
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 23.4.2019, počet hodnocení: 1420)
přínosný / zajímavý komentář
75 %. Hra i inscenace kouzlí darem schopnosti zobrazit jeden z nejvážnějších životních okamžiků, jakým je ztráta maminky, s nadsázkou a dokonce i humorem, zkrátka tak, aby se s ním dětská optika svedla bez obtíží divácky vyrovnat. A nejen to, i čertovská a nebeská brána jsou prezentovány moderně, neotřele, edukativně, ale současně bez závor předsudků. A já osobně pak děkuji zejména za objasnění otázky, kudy vede cesta z pekla. To je taková vysloveně vykutálená třešínka! :)
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Gimli35 80 %
(zadáno: 9.2.2020, počet hodnocení: 68)
přínosný / zajímavý komentář
Dojemná i veselá (a přitom ne infantilní) hra pro děti, která zaujme i dospělého. Zdobí ji všeobecně povedený a neotřelý vizuál (scéna, světla, kostýmy) a herecké výkony - v hlavní roli září E. Hacurová, ve vedlejších hlavně M. Matejka a L. Veliká; naopak M. Zavičár se pro svou roli typově příliš nehodí (raději bych viděl R. Nováka) a Lucifer O. Rychlého je až příliš ukřičený, vyvažuje to alespoň různými vtipnými kreacemi.
A ještě skvěle vypointovaný závěr a rozumná délka, na to bych málem zapomněl.
Burbot 10 %
(zadáno: 19.5.2019, počet hodnocení: 28)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Nerozumím místním vysokým hodnocením. Za mne naprostá ztráta času a peněz. Představení je neskutečně uřvané, postavy jsou vyšinutné, žádná se nechová nějak normálně, kostýmy jsou naprosto otřesné, zejména tranvestitní andělé oblečení jak prostitutky, satan jako světský mafián nebo čert jak oteklý hovnivál, a příběh také za moc nestojí. Vrcholem je pak angažmá R. Nováka st. 10% za scénu.
R.JELEN.21 80 %
(zadáno: 19.5.2019, počet hodnocení: 108)
přínosný / zajímavý komentář
Viděla v rámci Festivalu Dítě v Dlouhé.
Co by tak mohlo být nevýhodou akce Dítě v Dlouhé? No ano, příliš dětí v divadle (ano jde o nadsázku, protože jinak budete vypadat jako idiot, co si koupil lístky v rámci akce pro děti :D a je překvapen dětmi .D)
Představení je skvěle zvládnuté, scéna je krásná a Eva Hacurová jednoduše úžasná. Já osobně bych vynechala ty travesti anděly, ale budiž a scéna s autonehodou bude pro děti trochu těžší na zpracování. Délka je tak akorát na udržení pozornosti. Ty větší děti si zde své narážky najdou. Takže doporučuji.
Jerman 90 %
(zadáno: 26.4.2019, počet hodnocení: 54)
přínosný / zajímavý komentář
Bravo. Tentokrát zase "parta" z Dlouhé ukázala jak umí dělat moderní top divadlo pro děti kolem 10 let. Realistická pohádka z dnešního světa, kde se dozvědí, pro ně stravitelným způsobem, co to znamená smrt mámy a neúplná rodina. Začíná to trochu jako černucha ale v druhé polovině má hra úžasný spád a vtip s jasným pozitivním poselstvím. Velkou zásluhu na úspěchu má vynikající předloha polské autorky a českopolský hostující režisér, oba specialisté divadla pro děti. Je překvapivé, že i v katolickém Polsku se tato neortodoxní pohádka setkala s velmi pozitivním přijetím.
Vorisek 70 %
(zadáno: 23.4.2019, počet hodnocení: 59)
přínosný / zajímavý komentář
Na mě až příliš satiry na úkor emocí, ale jinak velmi krásné představení, které potěší děti i dospělé.
Kevinator 90 %
(zadáno: 18.4.2019, počet hodnocení: 192)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi povedené. Skvělý text a nápady. Perfektní světelné efekty, skvěle sehraná herecká parta. Má to nadhled a z jeviště je cítit s radost z hraní.
J.anek 80 %
(zadáno: 17.4.2019, počet hodnocení: 295)
přínosný / zajímavý komentář
Roztomilé terapeutické putování peklem, kterému vládne zatraceně sexy Lucifer. V nebi se hraje scrabble, Bůh trochu podvádí a každý máme nějakého toho kostlivce ve skříni. Zdá se, že smrt nemusí být tak zlá.
Lucas 70 %
(zadáno: 26.1.2020, počet hodnocení: 27)
Xcepek 60 %
(zadáno: 30.9.2019, počet hodnocení: 513)
Suzana 50 %
(zadáno: 4.6.2019, počet hodnocení: 266)
Frank Shelley 80 %
(zadáno: 23.4.2019, počet hodnocení: 37)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.