Divadlo v Dlouhé

Jan Otčenášek, Hana Burešová, Štěpán Otčenášek

Romeo, Julie a tma

Premiéra: 2.2.2019. Dramaturgie: Štěpán Otčenášek. Scéna: David Marek. Kostýmy: Hana Fischerová. Hudba: Ivan Acher. Pohybová spolupráce: Martin Pacek. Režie: Hana Burešová.
1:30x


Divadelní zpracování slavné stejnojmenné novely. Tragický příběh lásky studenta a židovské dívky v temné atmosféře Prahy za heydrichiády.
14! v průběhu představení se na jevišti kouří
Divadlo v Dlouhé
Hodnocení inscenace
Redakce
73 %
Uživatelé
84 %
Termíny představení
25.4. (Čt) 19:00 vstupenky pouze prodej (online a v pokladně) Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
7.5. (Út) 19:00 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
28.5. (Út) 19:00 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
17.6. (Po) 19:00 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
28.6. (Pá) 19:00 Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Hradec Králové - festival Divadlo evropských regionů]

celý program divadlaaktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 11.2.2019, počet hodnocení: 1498)
přínosný / zajímavý komentář
Dramatizace zachovala ducha známé novely. Formálně na pohled jednoduchá, ale promyšlená koncepce H. Burešové. Skvělá souhra scénických složek (výprava, světlo, hudba, zvuky) umocňujících stísněnou atmosféru, k níž přispěla i práce s chórem ztvárněným představiteli vedlejších rolí. Civilní uchopení hlavních postav bylo správným přístupem, nicméně M. Poulová s P. Neškudlou se ideálními představiteli nestali. Typově odlišnému Neškudlovi unikly některé Pavlovy rysy, Poulová (snad ve snaze posílit dramatičnost) občas sklouzávala k vyzkoušeným „fíglům“. Přesto tragický konec vyzněl silně a dojemně.
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 10.2.2019, počet hodnocení: 742)
přínosný / zajímavý komentář
Výborně provedená dramatizace slavné novely. Podařilo se vybudovat silnou a působivou atmosféru, jež naprosto vtáhne diváka do hry. Bezesporu tomu hodně pomáhá vydařená scéna a též doprovodná hudba s působivým chórem. Když k tomu přičteme i velmi dobré herecké výkony obou hlavních představitelů tak z toho vychází inscenace, jež po skončení zanechá opravdu nemalý dojem.
Kateřina Jírová 70 %
(zadáno: 8.2.2019, počet hodnocení: 279)
přínosný / zajímavý komentář
Divadlo v Dlouhé vytvořilo novou dramatizaci školou povinného tématu. Ústřední dvojice Ester-Pavel (Marie Poulová-Pavel Neškudla) je něžně dojemně autentická, postupné sbližování dvou mladých lidí je úžasné. Také se na jeviště podařilo přenést Esteřin neklid, a vzrůstající neurózu z uzavřeného prostoru, kde tráví celé dny. Krásná je i neokázala statečnost Pavlova tatínka a jeho spolupracovníka Čepka. Avšak když jde do tuhého, najednou se emoce vytrácejí. Ester už to nemůže vydržet, a vydá se zabít do ulic. A najednou, jako kdyby se Divadlo v Dlouhé bálo velkých emoci.
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 7.2.2019, počet hodnocení: 1378)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
85 %. Bravo! Tohle je přesně ten režijní a dramaturgický přístup, který míří na komoru divákova srdce. Nepodbízivá, přímočará a současně také básnivě poetická jevištní forma vedoucí neomylně k podstatnému cíli: odprožít si příběh. Empatický herecký vklad všech doplňují promyšlené scénografické detaily, jejichž prostřednictvím bohatá škála emocí rezonuje. Něhu, rozpaky, dojetí, obavy, strach i odhodlanost mladých duší přirozeně rozechvívá a zintenzivňuje vykloubená a šílená doba, v níž se tragické milenecké drama odehrává. Silný zážitek!
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Xcepek 60 %
(zadáno: 14.4.2019, počet hodnocení: 361)
Eviik 80 %
(zadáno: 13.4.2019, počet hodnocení: 284)
přínosný / zajímavý komentář
Tvůrcům se velmi dobře podařilo navodit stísněnou atmosféru doby a udržet ji po celou dobu. Předlohu neznám a ač jsem tušila, že se asi nedočkáme happy endu, přesto mě celé představení drželo v napětí. Z ústřední dvojice bych vyzdvihla Pavla Neškudlu. Marie Poulová hraje svůj standard. Líbily se mi sborové scény.
Luckaprague 60 %
(zadáno: 11.4.2019, počet hodnocení: 51)
přínosný / zajímavý komentář
Hezky zpracovane, ale ta Julie mi projevem vubec nesedla. Drazdila me cele predstaveni.
Paya888 70 %
(zadáno: 6.4.2019, počet hodnocení: 231)
Kevinator 80 %
(zadáno: 4.4.2019, počet hodnocení: 190)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi zdařilá inscenace. Dobře vymyšlená scénografie. Trochu mám problém s mluveným projevem M. Poulové - jako by se do hry vmísila Pandora z Molea, ale to je asi moje chyba. Chór na konci inscenace (komentuje útěk Ester) se mi moc nelíbil, to zcizení (Ester o sobě mluví ve 3. osobě) mi tam nesedlo. Jinak představení má energii a spád po celou dobu.
Psychoklara 80 %
(zadáno: 27.3.2019, počet hodnocení: 28)
přínosný / zajímavý komentář
Pohlcující tísnivá atmosféra a brilantní výkon Pavla Neškudly jsou podle mě to hlavní, co by diváky mělo přitáhnout. Vidět ho z první řady považuji za jeden z nejlepších divadelních zážitků vůbec. Téma známého Otčenáškova románu je sice velmi silné a srdcervoucí, ale zároveň v podstatě jednoduché a předvídatelné, neodhalí vám žádný nový pohled na holocaust. Nicméně zážitek to byl natolik intenzivní, že doháněl až k slzám.
Pokud vás při vstupu do divadla trápí všední problémy jako nerudný šéf, zlobivé děti nebo hašteřivá manželka, tak právě tady si uvědomíte, že problém vlastně nemáte.
Kliste 90 %
(zadáno: 26.3.2019, počet hodnocení: 17)
přínosný / zajímavý komentář
Na představení jsem se díky znalosti knižní předlohy velmi těšila a divadlo V Dlouhé nezklamalo. Až na pár drobností skvělé herecké výkony, výborně pojatá scéna, vhodný hudební podkres a zajímavé sborové vsuvky, které spolu s předchozím chytlavě utvořily tísnivou atmosféru války.
Děkuji za příjemný divadelní zážitek a vřele doporučuji!
Denisa H. 100 %
(zadáno: 26.3.2019, počet hodnocení: 251)
přínosný / zajímavý komentář
Takové silné příběhy mám ráda. A tak i když mělo představení své mušky, nemohu hodnotit jinak. Scéna, hudba a nápad s chórem byly dokonalé a jedinečně hutnily atmosféru. Výkon M. Poulové by mohl být jednou z mušek hry, ovšem v závěru mě beztak dostala, byť předtím celou dobu hrála úplně stejně jako v jiných inscenacích... Citlivě zpracované představení, skvělá práce H. Burešové!
Martina123 80 %
(zadáno: 26.3.2019, počet hodnocení: 55)
KatZen 50 %
(zadáno: 21.3.2019, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
Už když jsem se dozvěděla,že v mém milovaném DvD hru zkouší a jaké bude obsazení,měla jsem obavy. Leč nerada, musím souhlasit s kritikou Vladimíra Hulce v DN. Chyběla mi hloubka, emoce, za mě až příliš strohé vypravování. Idea sboru i scénografie na mě zapůsobila více, než konkrétní herecké výkony. Bohužel představitelka Ester se mi jeví ve všech úlohách v DvD naprosto totožně - značně naivní, místy bláznivá, místy přehrávající. Věřím ovšem, že hra si svoje diváky najde, především mezi těmi, co nečetli knihu či neviděli film. Já mezi ně nicméně nepatřím. Měla jsem asi příliš velká očekávání.
Barbora23 90 %
(zadáno: 14.3.2019, počet hodnocení: 42)
Petr-sima 90 %
(zadáno: 12.3.2019, počet hodnocení: 62)
Kateřina Vodáková 100 %
(zadáno: 12.3.2019, počet hodnocení: 85)
přínosný / zajímavý komentář
Tísnivá atmosféra, která vás vtáhne do sebe a až do konce nepustí zpět do reality. Oči dokořán, vnitřní třes a napětí, nepříjemný pocit strachu... tohle se mi v divadle nestává často. Chemie mezi ústřední dvojicí je neuvěřitelně silná! Z menších rolí výtečný T. Turek, kostýmy, hudební složka a scéna rovněž vysoce působivé. BRAVO!
Ivelly 70 %
(zadáno: 10.3.2019, počet hodnocení: 30)
Greetchen 80 %
(zadáno: 7.3.2019, počet hodnocení: 76)
přínosný / zajímavý komentář
(27.2.) Krásná pocta Otčenáškovi. odně se mi líbila scéna, která zajímavě podtrhovala děj a dodávala mu správně na dramatičnosti. Na představitele ústřední dvojice jsem si musela chvíli zvykat, ale zejména Marie Poulová mě pak vážně uchvátila.
Lovin 70 %
(zadáno: 28.2.2019, počet hodnocení: 173)
Heda 100 %
(zadáno: 22.2.2019, počet hodnocení: 10)
přínosný / zajímavý komentář
Naprosto výjimečná inscenace, kde naprosto funguje energie mezi jevištěm a hledištěm. Celá inscenace je úplně hmatatelně prosycena strachem a nadějí. A i když většina diváků závěr zná, stejně doufá... Silná a fungující inscenace.
KateDanny 100 %
(zadáno: 20.2.2019, počet hodnocení: 48)
přínosný / zajímavý komentář
Jedná se opravdu o silný zážitek, který ve mně i po 14 dnech stále rezonuje. Stále cítím to napětí, ten strach a tu tíživou atmosféru. Scéna, hudba a herecké výkony byly naprosto excelentní. Vše se skvěle doplňovalo. Hru doporučuji a rozhodně na ni zajdu ještě jednou.
Suzana 70 %
(zadáno: 17.2.2019, počet hodnocení: 225)
Jerman 90 %
(zadáno: 14.2.2019, počet hodnocení: 20)
přínosný / zajímavý komentář
Výborná hudba, scéna a světla, uvěřitelní dojemní protagonisté (Poulová, Neškudla), solidní výkony ve vedlejších rolích (i v těch malých Matějka!). Po Lucerně a Elektře další vynikající režie Hany Burešové, která úžasně vystihla mrazící atmosféru haidrichiády. Anoncovanou snahu dát dramatizaci románu aktualizující dimenzi jsem ovšem necítil, je to ale vůbec u tak silného a nosného tématu možné a důležité?
Treperenda Rakytníková 100 %
(zadáno: 13.2.2019, počet hodnocení: 13)
Hacko 90 %
(zadáno: 10.2.2019, počet hodnocení: 42)
přínosný / zajímavý komentář
95%
Kosan 90 %
(zadáno: 10.2.2019, počet hodnocení: 150)
Dajcik 80 %
(zadáno: 10.2.2019, počet hodnocení: 157)
Unionboy 80 %
(zadáno: 10.2.2019, počet hodnocení: 120)
Lukrativni 80 %
(zadáno: 10.2.2019, počet hodnocení: 69)
Sherly 80 %
(zadáno: 10.2.2019, počet hodnocení: 52)
Femme_theatrale 90 %
(zadáno: 6.2.2019, počet hodnocení: 4)
LilianaVess 90 %
(zadáno: 6.2.2019, počet hodnocení: 61)
Ba-jo 100 %
(zadáno: 6.2.2019, počet hodnocení: 188)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Není moc co dodávat. Po všech stránkách poctivě a citlivě provedené: režie, dramaturgie, scéna, hudba, světlo, délka, choreografie, tempo, herci - chór. Přeci je ale nutno jednu věc dodat a podtrhnout: skvěle do svých rolí pasující ústřední dvojice Poulová - Neškudla, jsou mimořádní!! Žádné citové vydírání, žádný zbytečný patos. Hluboce mě celé předvedení (i přes notoricky známou předlohu) dojalo. Kamarádku dokonce až tak, že jsme jí museli ještě půl hodiny po představení sušit od potoků slz...
Ala 90 %
(zadáno: 5.2.2019, počet hodnocení: 112)
J.anek 100 %
(zadáno: 2.2.2019, počet hodnocení: 220)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Otčenáškova novela jako silné antické drama s chórem. Ester uvězněná v centru jeviště v pokojíku beze stěn. Lidská ubohost i neokázalé hrdinstvi. Sugestivní obraz heydrichiády i dneška. Co všechno s námi dělá strach. Skoro jsem se bál dýchat, 90 minut uteklo jako čtvrthodina. Hana Burešová ve skvělé formě, geniální hudba Ivana Achera, parádní scéna - valí se to na člověka děsivou silou. A Marie Paulová a Pavel Neškudla? Zranitelní, dojemní, vtipní, autentičtí, krásní.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.