Divadlo v Dlouhé

Jan Otčenášek, Hana Burešová, Štěpán Otčenášek

Romeo, Julie a tma

Premiéra: 2.2.2019. Dramaturgie: Štěpán Otčenášek. Scéna: David Marek. Kostýmy: Hana Fischerová. Hudba: Ivan Acher. Pohybová spolupráce: Martin Pacek. Režie: Hana Burešová.
1:30x


Divadelní zpracování slavné stejnojmenné novely. Tragický příběh lásky studenta a židovské dívky v temné atmosféře Prahy za heydrichiády.
14! v průběhu představení se na jevišti kouří
Divadlo v Dlouhé
Hodnocení inscenace
Redakce
75 %
Uživatelé
89 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 11.2.2019, počet hodnocení: 1470)
přínosný / zajímavý komentář
Dramatizace zachovala ducha známé novely. Formálně na pohled jednoduchá, ale promyšlená koncepce H. Burešové. Skvělá souhra scénických složek (výprava, světlo, hudba, zvuky) umocňujících stísněnou atmosféru, k níž přispěla i práce s chórem ztvárněným představiteli vedlejších rolí. Civilní uchopení hlavních postav bylo správným přístupem, nicméně M. Poulová s P. Neškudlou se ideálními představiteli nestali. Typově odlišnému Neškudlovi unikly některé Pavlovy rysy, Poulová (snad ve snaze posílit dramatičnost) občas sklouzávala k vyzkoušeným „fíglům“. Přesto tragický konec vyzněl silně a dojemně.
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 10.2.2019, počet hodnocení: 734)
přínosný / zajímavý komentář
Výborně provedená dramatizace slavné novely. Podařilo se vybudovat silnou a působivou atmosféru, jež naprosto vtáhne diváka do hry. Bezesporu tomu hodně pomáhá vydařená scéna a též doprovodná hudba s působivým chórem. Když k tomu přičteme i velmi dobré herecké výkony obou hlavních představitelů tak z toho vychází inscenace, jež po skončení zanechá opravdu nemalý dojem.
Kateřina Jírová 70 %
(zadáno: 8.2.2019, počet hodnocení: 276)
přínosný / zajímavý komentář
Divadlo v Dlouhé vytvořilo novou dramatizaci školou povinného tématu. Ústřední dvojice Ester-Pavel (Marie Poulová-Pavel Neškudla) je něžně dojemně autentická, postupné sbližování dvou mladých lidí je úžasné. Také se na jeviště podařilo přenést Esteřin neklid, a vzrůstající neurózu z uzavřeného prostoru, kde tráví celé dny. Krásná je i neokázala statečnost Pavlova tatínka a jeho spolupracovníka Čepka. Avšak když jde do tuhého, najednou se emoce vytrácejí. Ester už to nemůže vydržet, a vydá se zabít do ulic. A najednou, jako kdyby se Divadlo v Dlouhé bálo velkých emoci.
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 7.2.2019, počet hodnocení: 1364)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
85 %. Bravo! Tohle je přesně ten režijní a dramaturgický přístup, který míří na komoru divákova srdce. Nepodbízivá, přímočará a současně také básnivě poetická jevištní forma vedoucí neomylně k podstatnému cíli: odprožít si příběh. Empatický herecký vklad všech doplňují promyšlené scénografické detaily, jejichž prostřednictvím bohatá škála emocí rezonuje. Něhu, rozpaky, dojetí, obavy, strach i odhodlanost mladých duší přirozeně rozechvívá a zintenzivňuje vykloubená a šílená doba, v níž se tragické milenecké drama odehrává. Silný zážitek!
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Jerman 90 %
(zadáno: 14.2.2019, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
Výborná hudba, scéna a světla, uvěřitelní dojemní protagonisté (Poulová, Neškudla), solidní výkony ve vedlejších rolích (i v těch malých Matějka!). Po Lucerně a Elektře další vynikající režie Hany Burešové, která úžasně vystihla mrazící atmosféru haidrichiády. Anoncovanou snahu dát dramatizaci románu aktualizující dimenzi jsem ovšem necítil, je to ale vůbec u tak silného a nosného tématu možné a důležité?
Treperenda Rakytníková 100 %
(zadáno: 13.2.2019, počet hodnocení: 11)
Hacko 90 %
(zadáno: 10.2.2019, počet hodnocení: 40)
přínosný / zajímavý komentář
95%
Kosan 90 %
(zadáno: 10.2.2019, počet hodnocení: 145)
Dajcik 80 %
(zadáno: 10.2.2019, počet hodnocení: 152)
Unionboy 80 %
(zadáno: 10.2.2019, počet hodnocení: 108)
Lukrativni 80 %
(zadáno: 10.2.2019, počet hodnocení: 66)
Sherly 80 %
(zadáno: 10.2.2019, počet hodnocení: 52)
Femme_theatrale 90 %
(zadáno: 6.2.2019, počet hodnocení: 3)
LilianaVess 90 %
(zadáno: 6.2.2019, počet hodnocení: 56)
Ba-jo 100 %
(zadáno: 6.2.2019, počet hodnocení: 173)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Není moc co dodávat. Po všech stránkách poctivě a citlivě provedené: režie, dramaturgie, scéna, hudba, světlo, délka, choreografie, tempo, herci - chór. Přeci je ale nutno jednu věc dodat a podtrhnout: skvěle do svých rolí pasující ústřední dvojice Poulová - Neškudla, jsou mimořádní!! Žádné citové vydírání, žádný zbytečný patos. Hluboce mě celé předvedení (i přes notoricky známou předlohu) dojalo. Kamarádku dokonce až tak, že jsme jí museli ještě půl hodiny po představení sušit od potoků slz...
Ala 90 %
(zadáno: 5.2.2019, počet hodnocení: 109)
J.anek 100 %
(zadáno: 2.2.2019, počet hodnocení: 206)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Otčenáškova novela jako silné antické drama s chórem. Ester uvězněná v centru jeviště v pokojíku beze stěn. Lidská ubohost i neokázalé hrdinstvi. Sugestivní obraz heydrichiády i dneška. Co všechno s námi dělá strach. Skoro jsem se bál dýchat, 90 minut uteklo jako čtvrthodina. Hana Burešová ve skvělé formě, geniální hudba Ivana Achera, parádní scéna - valí se to na člověka děsivou silou. A Marie Paulová a Pavel Neškudla? Zranitelní, dojemní, vtipní, autentičtí, krásní.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.