Divadlo v Dlouhé

Jan Vodňanský, Petr Skoumal, Jan Borna & kol.

S úsměvy idiotů

Premiéra: 19.11.2015. Dramaturgie: Ilona Smejkalová. Scéna: Jaroslav Milfajt. Kostýmy: Hana Fischerová. Hudba: Petr Skoumal. Hudební aranžmá a nastudování Milan Potoček. Režie: Jan Borna, Miroslav Hanuš.
2:20 | Poslední uvedení: listopad 2018.


Večer s písničkami legendární dvojice Vodňanský & Skoumal, špikovaný hořkovtipnými básničkovými opusy režiséra Jana Borny. Ohlédnutí za textappealovou formou divadla, kterou proslavily malé scény a autorské dvojice šedesátých let...


inscenace již byla stažena z repertoáru

v anketě portálu i-divadlo.cz:
významné umístění v kategorii Nejlepší inscenace roku 2015
Divadlo v Dlouhé
Hodnocení inscenace
Redakce
76 %
Uživatelé
81 %
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 29.6.2016, počet hodnocení: 1454)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemná vzpomínka na Petra Skoumala a jeho písně s texty Jana Vodňanského. Tvůrci písně obohatily dalšími zdroji, které stylem dobře souzněly. Divadelnost tentokrát byla minimalizována, jednalo se o pásmo. Soubor Divadla v Dlouhé se opět ukázal v celé své síle, a to i po stránce hudební.
Lukáš Dubský 80 %
(zadáno: 21.6.2016, počet hodnocení: 730)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi povedený návrat k formě text-appealu. Vtipné písně Skoumala a Vodňanského nestárnou, zde se navíc dobře kloubí s poezií Jana Borny, která se vyznačuje nevtíravým humorem, ale i vážnějšími hořkosměšnými podtóny. Celé představení je velmi hravé a poetické, člověk opět musí obdivovat muzikálnost hereckého souboru DvD. Asi hlavní zásluhu na tom, že se člověk během večera nemá šanci začít nudit, má Miroslav Hanuš, který dokáže jednotlivé výstupy vtipně propojit do souznějícího celku a báječně také reaguje na dění v publiku. Jako oddechovka je to mnohem lepší volba než nějaká řachanda.
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 18.1.2016, počet hodnocení: 724)
přínosný / zajímavý komentář
Široká paleta samých povedených písní, básní i různých "životních mouder". Divadelní soubor moc pěkně využil svých četných hudebně/pěveckých talentů a jen potvrdil, že takovéto typy inscenací zde opravdu umějí na jedničku. Celkově rozhodně příjemný večer a úsměvy během i po něm jsou myslím zaručeny.
Jiří Landa 80 %
(zadáno: 12.1.2016, počet hodnocení: 2828)
přínosný / zajímavý komentář
Více než jen příjemná procházka, během níž jsem se "potkal" s hřejivými a dost často i s trefnými zastávkami u poezie J. Borny, u písniček dua Vodňanský a Skoumal, ale také u dalších starých "dlouhánských" známých, s nimiž bylo toho večera v jejich divadle prostě mile. Vše navíc kořenil svérázný nevtíravý humor M. Hanuše, jenž zastával i roli "moderátora".
Jiří Koula 70 %
(zadáno: 3.1.2016, počet hodnocení: 1511)
přínosný / zajímavý komentář
74,99 % Takový ten pocit, když chcete vyrazit do divadla, ale nemáte chuť na divadlo. Příjemný večer plný písní, básní a výkřiků, zábavný i mrazivý, těžící z muzikálnosti herců Divadla v Dlouhé.
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 5.12.2015, počet hodnocení: 1353)
přínosný / zajímavý komentář
Hlediště jsem opouštěla s diváckým úsměvem idiota (což v daném případě chápejte jako synonymum pro výraz tak blažený, jak si jen svedete představit) a ještě dlouho poté ten příjemný pocit ve mně rezonoval a dozníval. Bylo to poetické, bylo to laskavé, vonělo to životem a mělo to ne zanedbatelnou formu. Vivat borci Bornoherci! ;)
Michal Novák 80 %
(zadáno: 21.11.2015, počet hodnocení: 985)
přínosný / zajímavý komentář
Těžko hodnotit, jsme-li svědkem text-appealu jen s popocházením a povstáváním, nikoli divadelní inscenace. Procentuální hodnocení nechť vyjadřuje emocionální rozpoložení, které tento literárně-hudební večer vyvolal. Přesto…kdo hledá, najde. Určitou divadelnost skrývá už samotná dramaturgická skladba (písně V+S, básně Jana Borny, sebrané mudroslovné „výkřiky“). Další divadelnost do všeho vnáší nepsaný leader večera Miroslav Hanuš či drobné kreace „Bornoherců“ a to největší divadlo si utvořte někde uvnitř sebe, pod dojmem chytrých, úderných a hlavně vtipných básní skromného mistra - Jana Borny.
Kateřina Jírová 70 %
(zadáno: 20.11.2015, počet hodnocení: 274)
přínosný / zajímavý komentář
Tentokrát se nejedná o divadlo, ani "tradiční" Kabaret v Kroužkově kavárně. Vlastně je to koncert s písněmi Skoumala a Vodňanského. Koncert se odehrává na velkém jevišti, a orchestr budí dojem, že chce vyvolat dojem velkých jazzových orchestrů, jaký teď už provozuje jen Ondřej Havelka. Koncert doplňují kresby J. Milfajta, které se projikují na zadním prospektu. Jednalo se o velmi příjemný večer, a při premiérové děkovačce vystoupil i J. Vodňanský s písní Pověz, miláčku. Pamětníci a nostalgici plakali.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Hacko 80 %
(zadáno: 24.11.2018, počet hodnocení: 37)
Paya888 90 %
(zadáno: 14.10.2018, počet hodnocení: 222)
MartinaEli 90 %
(zadáno: 11.10.2018, počet hodnocení: 43)
Vladimír10 80 %
(zadáno: 17.9.2018, počet hodnocení: 348)
Mouni 90 %
(zadáno: 16.9.2018, počet hodnocení: 20)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi oddechová leč inteligentní literárně zpěvná revue, kde to krásně odsypa a všichni neuvěřitelně a vše-umele talentovaní herci si to na pódiu užívají. Zejména bych vyzvedla svou dávnou známou Verču Lazorcakovou, která to od školního divadla na lyceu dotáhla vážně daleko a je strašně šikovná, tahle hra ji moc sedí. Některé básně mi v hlavě utkvěly doteď a určitě bych si také jednou přála zemřít jako mol :)
Julii 60 %
(zadáno: 13.4.2018, počet hodnocení: 28)
Bílek 80 %
(zadáno: 9.4.2018, počet hodnocení: 37)
přínosný / zajímavý komentář
75%
Rak61 100 %
(zadáno: 6.4.2018, počet hodnocení: 94)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemný večer, nádherné představení. Jednou vidět nestačí.
Anah 80 %
(zadáno: 7.3.2018, počet hodnocení: 142)
Lavialee 80 %
(zadáno: 11.2.2018, počet hodnocení: 19)
Prsi 70 %
(zadáno: 4.2.2018, počet hodnocení: 31)
House Pachodi 80 %
(zadáno: 28.1.2018, počet hodnocení: 36)
Freebird 80 %
(zadáno: 3.1.2018, počet hodnocení: 46)
přínosný / zajímavý komentář
Dobrá nálada je zaručená :)
Mraki 80 %
(zadáno: 27.12.2017, počet hodnocení: 102)
Xjane 70 %
(zadáno: 3.11.2017, počet hodnocení: 16)
Lucie2188 70 %
(zadáno: 27.10.2017, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
Nenáročné představení, pásmo písniček a básniček, které pobaví.
Eviik 80 %
(zadáno: 26.10.2017, počet hodnocení: 269)
přínosný / zajímavý komentář
Váhala jsem, jestli dát 70 nebo 80, ale nakonec se kloním spíše k vyššímu hodnocení. Za tu milou nenucenost a hravost si to tato inscenace zaslouží. Opravdu nečekejte žádné náročné drama. Jde ?pouze? o sled básniček a písní (živý hudební doprovod už je v Dlouhé samozřejmostí), prokládanými vybranou ?poezií? z českých toalet a sem tam i nějakou improvizací. Celé představení pak vtipně moderuje Miroslav Hanuš. Doporučuji zejména jako odreagování se po náročném pracovním dni.
Blumarik 80 %
(zadáno: 26.10.2017, počet hodnocení: 210)
Suzana 70 %
(zadáno: 19.10.2017, počet hodnocení: 202)
Semtamťuk 80 %
(zadáno: 17.10.2017, počet hodnocení: 41)
Máša 70 %
(zadáno: 10.6.2017, počet hodnocení: 22)
Nea 90 %
(zadáno: 29.5.2017, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
Milé, veselé, optimistické.
Skvěle provedené, soubor výborně hraje i zpívá.
Rukopis J.Borny je nepřehlédnutelný.
Potěší, pobaví, skvěle naladí.
Velmi zábavné.
Optimista 100 %
(zadáno: 29.5.2017, počet hodnocení: 13)
přínosný / zajímavý komentář
Písničky Vodňanského a Skoumala hrané a zpívané o řád lépe, než v originále. Krásné, moudré, vtipné i dojemné básně Jana Borny. Veselé, brutální a vulgární vzkazy neznámých autorů "z lidu". To vše skvěle promíchané do příjemně stráveného večera.
M_marek 60 %
(zadáno: 30.3.2017, počet hodnocení: 40)
Brouček 80 %
(zadáno: 27.3.2017, počet hodnocení: 81)
Mary 70 %
(zadáno: 6.12.2016, počet hodnocení: 65)
Greetchen 70 %
(zadáno: 22.11.2016, počet hodnocení: 51)
přínosný / zajímavý komentář
(12.9.2016) Netradiční formát, který mě z počátku neoslovil, ale postupně mě nadšení na pódiu strhlo. Herci jsou sehraní a očividně si to sami moc užívají, chyltavé melodie i laciné říkačky vám vykouzlí úsměv na tváři.
Marie friedlova 70 %
(zadáno: 1.10.2016, počet hodnocení: 69)
Skubalova 80 %
(zadáno: 15.9.2016, počet hodnocení: 56)
Lovin 80 %
(zadáno: 13.9.2016, počet hodnocení: 160)
přínosný / zajímavý komentář
Na jevišti bylo tolik radosti! V mé duši také. Děkuji.
Cylindr 70 %
(zadáno: 27.6.2016, počet hodnocení: 9)
Klob 70 %
(zadáno: 26.6.2016, počet hodnocení: 127)
Koeman2 90 %
(zadáno: 24.6.2016, počet hodnocení: 96)
přínosný / zajímavý komentář
Krásné textappealové pásmo plné písniček Vodňanského a Skoumala prokládané záchodkovou poezií a básničkovými opusy Jana Borny. Hudební a pěvecké výkony všech herců jsou obdivuhodné, soubor je sehraný a skvěle se doplňují. Vyzdvihuji výkon Miroslava Hanuše v roli konferenciéra. Hrozně příjemné a nestárnoucí retro.
Peetra 80 %
(zadáno: 21.6.2016, počet hodnocení: 140)
Lesovi 70 %
(zadáno: 17.6.2016, počet hodnocení: 31)
Anex 80 %
(zadáno: 31.5.2016, počet hodnocení: 109)
Janis 70 %
(zadáno: 31.5.2016, počet hodnocení: 224)
přínosný / zajímavý komentář
Uvolněný a fajn večer. 75%
Marcela 80 %
(zadáno: 24.5.2016, počet hodnocení: 389)
Marcy 80 %
(zadáno: 24.4.2016, počet hodnocení: 14)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi milé překvapení - usmívala jsem se celé představení - zábavné verše, písně, hlášky i celé aranžmá představení - lze jen doporučit!
Lumca 80 %
(zadáno: 14.4.2016, počet hodnocení: 296)
Ema123 100 %
(zadáno: 5.4.2016, počet hodnocení: 42)
přínosný / zajímavý komentář
Nádherné představení!
Honza1 90 %
(zadáno: 1.4.2016, počet hodnocení: 62)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Splněné očekávání, opravdu fajn večer. Kdysi jsem chodil na pány V+S. Jejich představení byla samozřejmě trochu jiná, komornější. Ve dvou, jen s klavírem a hostem T.Fischerovou. V DvD je to přece jen show velkého ansámblu s prakticky kompletním orchestrem. Ale nemá cenu srovnávat. Klobouk dolů před DvD! Asi u nás není moc divadel, která by mohla postavit tak kvalitní herecký orchestr. Skvěle jim to všem hrálo i zpívalo. Vtipné a inteligentní. V básních a "moudrech" si každý našel to svoje, co ho oslovuje. Bylo to k pobavení, sem tam i k zamyšlení. Ještě jednou tleskám!
Marie Terezie 70 %
(zadáno: 1.4.2016, počet hodnocení: 41)
přínosný / zajímavý komentář
Představení bylo milé, hezké, vtipné, ale tradiční kabarety se mi líbily víc. Dala bych 75%.
Frankovka 80 %
(zadáno: 31.3.2016, počet hodnocení: 210)
přínosný / zajímavý komentář
Predstaveni DvD jsou jako navsteva u milych pratel.
Plšík 80 %
(zadáno: 29.3.2016, počet hodnocení: 349)
Mart 90 %
(zadáno: 23.3.2016, počet hodnocení: 49)
přínosný / zajímavý komentář
Moc jsme se potěšil, výtečné představení.
Zlatíčko 80 %
(zadáno: 23.3.2016, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi povedené kabaretní vystoupení. Uvolněná atmosféra, do které se skvěle hodí vybrané básně a písně. V sále nebylo diváka, kterého by se nepodařilo rozesmát.
Ač měly jednotlivé výstupy své osobité kouzlo, vše na sebe nenuceně navazovalo. Třešničku tomu nasadil svým moderováním Miroslav Hanuš.
Vytkla bych jen občas nevhodně umístěné vsuvky.
Doporučuji na toto úsměvné představení zajít, pokud si chcete užít příjemné chvíle bez rozmýšlení nad dějem či jakýmikoliv zápletkami a jen se dobře pobavit.
MISA2604 90 %
(zadáno: 1.3.2016, počet hodnocení: 14)
Renée 90 %
(zadáno: 1.3.2016, počet hodnocení: 96)
Meresanch 70 %
(zadáno: 24.2.2016, počet hodnocení: 146)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemné představení, ale občas mi to přišlo uměle natahované.
Golftom 70 %
(zadáno: 19.2.2016, počet hodnocení: 37)
Radkak 80 %
(zadáno: 17.2.2016, počet hodnocení: 78)
Alunalune 70 %
(zadáno: 16.2.2016, počet hodnocení: 28)
Vecernice 100 %
(zadáno: 26.1.2016, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Úžasné, skvělé, zábavné, poutavé! Velké pohlazení po duši, které naštěstí jen tak nevyčpí.
Lukrativni 80 %
(zadáno: 18.1.2016, počet hodnocení: 65)
Mora 90 %
(zadáno: 18.1.2016, počet hodnocení: 127)
přínosný / zajímavý komentář
Doufám, že ta pozitivní energie a dobrá nálada všem divákům vydrží co nejdéle. A až vyšumí - návštěvu opakovat!
Ala 80 %
(zadáno: 12.1.2016, počet hodnocení: 106)
Tomass 80 %
(zadáno: 26.12.2015, počet hodnocení: 49)
Jaja70 90 %
(zadáno: 21.12.2015, počet hodnocení: 50)
Togaf 90 %
(zadáno: 16.12.2015, počet hodnocení: 118)
přínosný / zajímavý komentář
Chytlavé písně (a skvělý přednes!) a naprosto úžasné básně od Jana Borny! A jako bonus lidová moudra. Geniální kombinace kterou bych ráda viděla znovu. Text-appeal v Dlouhé je skvělý zážitek.
Vladimír Rogalewicz 90 %
(zadáno: 4.12.2015, počet hodnocení: 464)
přínosný / zajímavý komentář
Autoři představení dokázali přenést na pódium Divadla v Dlouhé ducha a náladu původních pořadů Vodňanského a Skoumala téměř dokonale - ani přesný remake by takto nemohl působit. O muzikálnosti souboru už je zbytečné mluvit, v tomto směru nemají v současné době konkurenci. Obdivuju odvahu Jana Borny dát takto všanc své niterné a velice osobní básně. Z některých naskakovala husí kůže. Děkuju!
Zupri 100 %
(zadáno: 22.11.2015, počet hodnocení: 76)
přínosný / zajímavý komentář
Krásné - milé - bezchybné představení. Všem vřele doporučuji. Zase jednou "milé pohlazení".
RenataZ 90 %
(zadáno: 20.11.2015, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Další z geniálních spojení neskutečné muzikálnosti a inscenační vynalézavosti souboru Divadla v Dlouhé, tentokrát v duchu písní dua Vodňanský-Skoumal a hravě filozofických básní Jana Borny, okořeněné nápisy ze zdí po celém světě. Čistá radost v hledišti i na jevišti. Tohle "Dlouháni" prostě umějí. Odcházeli jsme z divadla za pobrukování titulní písně "S úsměvem idiota" a radostí ze života.
Vendula_Z 90 %
(zadáno: 20.11.2015, počet hodnocení: 92)
přínosný / zajímavý komentář
Kdo si myslel, že duo V&S už patří do starého železa, tak se na představení v Divadle v Dlouhé přesvědčí, že texty neztratily nic na své poetičnosti, hravosti a i po tolika letech dokážou upoutat. Výběr z básní J. Borny je báječně doplňují a pokud to opravdu byla z nouze ctnost (jak se nás snaží autoři přesvědčit v divadelním programu ke hře), tak tedy klobouk dolů!
Slavek53 80 %
(zadáno: 20.11.2015, počet hodnocení: 60)
přínosný / zajímavý komentář
Jan Borna a Miroslav Hanuš plně využili toho, že téměř všichni herci jsou i dobrými hudebníky, jejich radost z hraní je opravdu nakažlivá, i tanečky jim jdou. Moc hezký koncert, ale divadlo to není.
Kevinator 100 %
(zadáno: 20.11.2015, počet hodnocení: 185)
přínosný / zajímavý komentář
Tahle dramaturgie a tohle představení Dlouhé sluší.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.