Divadlo v Dlouhé

SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský) & kol.

Sen v červeném domě

Premiéra: 11.9.2018. Scéna: Jakub Kopecký. Kostýmy: Simona Rybáková. Hudba: Jan Vondráček. Režie: SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský).
předpremiéry od června 2018
1:20x


Autorská inscenace tandemu SKUTR inspirovaná literárními texty, filmy i hudbou, a především vzpomínkami a zážitky všech zúčastněných. Červený dům je prostor. V tomto místě se ocitáme my, naše vzpomínky, myšlenky, ale i postavy dávných příběhů. Přicházíme ohmatat prostor červeného domu. Přicházíme, odcházíme a něco nalézáme po předešlých a něco zas zanecháváme následujícím...
v průběhu představení se na jevišti kouří
Divadlo v Dlouhé
Hodnocení inscenace
Redakce
53 %
Uživatelé
72 %
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 60 %
Jiří Landa 30 %
Jan Pařízek 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 25.9.2018, počet hodnocení: 1421)
přínosný / zajímavý komentář
SKUTŘI se svým týmem dokáží zkoordinovat hudbu, výpravu i pohyb tak, že se v prostoru skvěle doplňují. Jejich „Sen v červeném domě“ vybízí ke vzpomínání a je velmi pravděpodobné, že určité prezentované situace či dokonce konkrétní věty připomenou někomu v publiku zážitky z dětství či mládí. Nejedná se o ucelený životní obraz, pouze o malý výběr. Divákovi může dost dlouho trvat , než se na náladu inscenace napojí; poté se lze nechat unášet pocity či melancholicky dojímat, což není k zahození. Nenapojí-li se však návštěvník vůbec, což se určitě také stane, budou mu promluvy připadat otřepané.
Jiří Landa 30 %
(zadáno: 22.9.2018, počet hodnocení: 2808)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace se tváří jako poetická, režijní tandem SKUTR však pouze opakuje postupy, s nimiž pracuje již několik let. Tato novinka z divadelního hlediska nepřináší nic nového. Nevyšel ani zamýšlený koncept, kdy se z různých střípků vzpomínek herců tvůrci snažili vytvořit určitý celek. Ve výsledku se jedná o uměle poslepovanou 72 minutovou inscenaci, jejíž stopáž je však v subjektivním vnímání nesčetněkrát delší. Z jistě hřejivých vzpomínek na dětství a dospívání bohužel v DvD vznikl inscenační výjev plný banalit. Jenže ono vždy záleží na úhlu divadelního pohledu, takže vše může být i jinak...
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 8.6.2018, počet hodnocení: 714)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemně snové a tak trochu i hezky poetické. Není lehké to nějak specifikovat, ale popsal bych to jako takovou cestu do hlubin nenarozené duše a její pohled na své budoucí já ze světa tam za zrcadlem. Má to své specifické kouzlo a pokud se podaří naladit na tu správnou notu, tak i dobře pohlcující atmosféru. Ale hrozí i opak. Kdo je už před začátkem unaven, tak tohle ho rozhodně neprobere, spíše naopak. Určité soustředění je zde potřeba neb většina obrazů je spíše uspávací. Co se nejvíce povedlo je myslím hudební složka, jež je hodně působivá. Jinak dost záleží jak to komu sedne. 65%
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Lovin 60 %
(zadáno: 21.9.2018, počet hodnocení: 148)
Camarido 40 %
(zadáno: 21.9.2018, počet hodnocení: 63)
přínosný / zajímavý komentář
Velká směsice a snová onanine. Tolik ohnisek, prolínajících se příběhů a nepřesvědčivých střihů.
Pro mě nejednotný kus s vypovědí co ztratila se v překladu, a to jsem SKUTR fanda!
40% dávám za některé herecké výkony a zajímavou scénografii.
Lumca 80 %
(zadáno: 20.9.2018, počet hodnocení: 289)
VeNi 70 %
(zadáno: 23.6.2018, počet hodnocení: 3)
Eviik 70 %
(zadáno: 23.6.2018, počet hodnocení: 261)
přínosný / zajímavý komentář
Hra na pomezí dramatu a poezie, která asi neosloví úplně každého. Text hry tvoří vzpomínky (či spíše fantasie?) herců na své rané dětství, které mají i motivovat diváky k tomu, aby sami zavzpomínali. Některé historky zaujmou, jiné méně. Díky příjemné délce jsem se ale nestihla nudit. Oslovila mě celková melancholická nálada inscenace a také zajímavá hudební složka. Z herců asi těžko někoho vyzdvihovat, všichni tvoří sehraný tým.
Hacko 80 %
(zadáno: 21.6.2018, počet hodnocení: 35)
Step.zuzana 80 %
(zadáno: 21.6.2018, počet hodnocení: 50)
MartinaEli 90 %
(zadáno: 20.6.2018, počet hodnocení: 37)
Ivelly 80 %
(zadáno: 11.6.2018, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
A mně se to líbilo! Mám SKUTRy rada, na mně jejich metody, obrazy moc dobře funguji..
M. Poulová mně doslova rozbrečela, velmi dojemný obraz vytvořila Klára Sedláčková-Oltová, dobře zapadl do souboru DvD Ondřej Rychlý... Nechyběla, samozřejmě, i hudba. Představeni není krátké, není dlouhé, tak akorát. Příští sezonu ten zážitek určitě zopakuji.
J.anek 70 %
(zadáno: 9.6.2018, počet hodnocení: 178)
přínosný / zajímavý komentář
Poetismus, surrealismus i dadaismus a k tomu všemu ještě výrazná poetika těch dvou kluků na skútrech. Duše uvízlé mezi dvěma životy čekají, až se zrodí znovu. Setkaly se náhodně, všechny jsou ještě na houbách. Ještě si pamatují, kým byly, a trochu už tuší, kým budou. Jsou ve vleku osudu, není to svobodná volba. Je to celé velice křehké, kdo nepropadne kouzlu hravosti, ztratí se nadobro. I na předpremiéře, kde byli převážně kamarádi tvůrců, se takoví našli. Najít diváka nebude snadné, ale kde jinde než v Dlouhé? Nasadit něco takového v Plzni, bude to fiasko. Držím palce!

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.