Divadlo v Řeznické

<< Cock | Leni >>

John Murrell

Ještěrka na slunci

Premiéra: 30.11.2012. Překlad: Alexander Jerie. Kostýmy: Radka Šedová. Scéna a režie: Jana Kališová.
2:00


Komorní komediálně laděná hra o několika dnech na sklonku života herečky Sáry Bernhardtové, legendy francouzského divadla, ve společnosti jediného muže - oddaného tajemníka Georgea Pitoua. Groteskní i jímavé rozhovory již nemohoucí a nemocné herečky s tajemníkem, který trpělivě snáší její rozmary i hašteřivost, otevírají nejen poutavý pohled na svět přelomu 19. a 20. století, ale především do osamělé duše velké osobnosti světového divadla...
Divadlo v Řeznické
Hodnocení inscenace
Redakce
58 %
Uživatelé
72 %
Hodnocení redakce
Helena Grégrová 50 %
Jiří Koula 70 %
Pavel Širmer 50 %
Jiří Landa 60 %
Termíny představení
2.12. (Ne) 19:30 zájezd Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
13.12. (Čt) 19:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
16.12. (Ne) 19:30 zájezd Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
celý program divadlaaktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Helena Grégrová 50 %
(zadáno: 6.10.2013, počet hodnocení: 1349)
přínosný / zajímavý komentář
55%. K výstižnému hodnocení kolegů připojuji souhlasně: ano, herecký výkon Jaroslava Satoranského je tím nejzapamatovatelnějším.
Jiří Koula 70 %
(zadáno: 25.8.2013, počet hodnocení: 1407)
přínosný / zajímavý komentář
65% Přiznávám, že si už nepamatuju jak a proč, ale před půl rokem mě tato inscenace "dostala". Od té doby však ve vzpomínkách zůstal víceméně jen skvělý výkon Jaroslava Satoranského.
Pavel Širmer 50 %
(zadáno: 12.7.2013, počet hodnocení: 1433)
přínosný / zajímavý komentář
45%. Hra, u nás známá více jako Poslední léto Sarah Bernhardtové, je humornou a trochu i nostalgickou epizodou z konce života slavné herečky. Text je zajímavou výzvou pro zralou herečku a právě obsazení je klíčovým prvkem vyznění. Herectví Hany Maciuchové vždy spíše inklinovalo k důrazu na výraznou vnější formu, bohužel nezřídka na úkor obsahu. Příznivci HM by mohli být spokojeni, ale podle mého názoru by si role i hra zasloužily méně emocí a pečlivější vykreslení podstaty. Tento problém vnímám i jako deficit režijní. Solidně sekundoval J. Satoranský. Rozpačitý a nepříliš záživný počin.
Jiří Landa 60 %
(zadáno: 19.12.2012, počet hodnocení: 2809)
přínosný / zajímavý komentář
H. Maciuchová ničím nevybočující ze svého herecké standardu, J. Satoranský naopak přesvědčil, že by se o něj mělo domovské Divadlo na Vinohradech víc starat a svěřovat mu nejen malé role...
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Richard Novák 80 %
(zadáno: 9.11.2018, počet hodnocení: 100)
přínosný / zajímavý komentář
Téměř po šesti letech od premiéry jsem se dostal na tuto skvělou hru. Nezklamala.
Vela 80 %
(zadáno: 17.4.2018, počet hodnocení: 57)
Miskova Pet 80 %
(zadáno: 3.4.2018, počet hodnocení: 37)
přínosný / zajímavý komentář
Hana Mac. 100% a více. Úžasná herečka!
Dagmar 80 %
(zadáno: 1.3.2018, počet hodnocení: 59)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mě skvělý herecký koncert! Tleskám a doporučuji.
NinadeL 90 %
(zadáno: 20.6.2017, počet hodnocení: 98)
přínosný / zajímavý komentář
Vysloveně rozkošný zážitek. Odlišné nastudování životopisu Sarah Bernhardt. Božská Hana Maciuchová se rolí doslova opájí a něžně laškuje s textem, který patří mezi to nejnádhernější, s čím se zralá herečka může během své kariéry setkat. Něžně jí sekunduje Satoranský. Je radost se právě s touto podobou Ještěrky setkat. Doporučuji si zážitek doplnit i jiným obsazením, aby divák řádně ocenil kouzlo závěrečné etapy života Sarah.
Martina H. 80 %
(zadáno: 15.3.2017, počet hodnocení: 27)
Luciferie 60 %
(zadáno: 12.3.2017, počet hodnocení: 105)
přínosný / zajímavý komentář
Pěkné představení, oba herci výborní.
Vaklav 50 %
(zadáno: 11.3.2017, počet hodnocení: 145)
přínosný / zajímavý komentář
Nemohu říct, že bych se nudil, ale inscenace mě minula. Nicméně výkony obou protagonistů byly pochopitelně vynikající. Nic jiného jsem ani nečekal a jsem rád, že v tom jsem se nezklamal, oni byly důvod, proč jsem zůstal a proč nelituji návštěvy divadla.
Myslím, že herectví H. Maciuchové hře neškodilo, hrála tak, jak jsem čekal. A na rozdíl od jiných kolegů, kteří platí za populární, se ve svém textu neztrácela a při tom množství slov, co musela říci, ani jednou nezaškobrtla. Neměla zapotřebí se lacině podbízet nějakým potuteleným odbouráním. Prostě opravdu a zcela profesionální výkon.
Plšík 60 %
(zadáno: 11.2.2017, počet hodnocení: 344)
přínosný / zajímavý komentář
65%
Hannah21 70 %
(zadáno: 3.12.2016, počet hodnocení: 142)
Jakub Matoušek 60 %
(zadáno: 8.11.2016, počet hodnocení: 8)
přínosný / zajímavý komentář
Hra má svůj jasně daný směr , z kterého paní Maciuchová svým neprocítěním a přehráváním vybočuje . Pan Satoranský je důvodem nedat inscenaci pod průměr .
Waisova 90 %
(zadáno: 31.10.2016, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Pěkný divadelní zážitek. Hana Maciuchová i pan Satoranský jsou excelentní.
DaZeL 90 %
(zadáno: 25.9.2016, počet hodnocení: 83)
Tomkom 60 %
(zadáno: 3.1.2015, počet hodnocení: 72)
Čiko 70 %
(zadáno: 30.10.2014, počet hodnocení: 580)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi dobré téma. Taková náročnější látka zpracovaná nenáročnou formou. V minulosti jsem míval často problém s afektovaným herectvím Hany Maciuchové. Zde je její invence do postavy naprosto přesná. Panu Satoranskému jsem dlouho přál nějakou větší roli. V téhle obstál, ale nijak mě neoslnil...
Atribut 50 %
(zadáno: 9.1.2014, počet hodnocení: 75)
přínosný / zajímavý komentář
kuba a ance z krkonosskejch pohadek me po ctyriceti letech nebavili. radsi se na ne podivam znovu v tomhle vecernicku a uvidim navic i krakonose, trautenberka a hajnyho.
Zounds 70 %
(zadáno: 19.11.2013, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné
Vladimír10 80 %
(zadáno: 29.10.2013, počet hodnocení: 347)
přínosný / zajímavý komentář
Sarah Bernhardtová, žena, která si zpříjemňuje podzim svého hereckého života tím, že nutí svého tajemníka, aby se převtěloval do osob, se kterými se blíže seznámila. Tento zdánlivě jednoduchý příběh excelentně rozehrávají H. Maciuchová a J. Satoranský. Tomu byla svěřena po mnoha letech opravdu velká, ale též náročná role. Napodobování umanuté matky, zakřiknuté abatyše či opilého režiséra mu šlo opravdu velmi dobře. Divadlo na Vinohradech by se mělo stydět za to, že tohoto herce vytrvale obsazuje jen do samých štěků. Výkon H. Maciuchové dodává inscenaci naopak krásný tragický tón.
Milan 70 %
(zadáno: 5.10.2013, počet hodnocení: 51)
Ytoska 100 %
(zadáno: 29.4.2013, počet hodnocení: 53)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mě skvělý divadelní zážitek potvrzující již téměř pravidlo: ,,Čím méně herců, tím lepší představení.". Celá hra na mě působila vyrovnaným dojmem, co se týče děje i emocí. Sara v podání Hany Maciuchové byl skvělý - když se smála, měla jsem na tváři úsměv; když jí po tvářích tekly slzy, draly se do očí i mne a když ve vzteku křičela na svého sluhu Pitoua (Jaroslav Satoranský), bála jsem se cokoli udělat, abych ji nějak nerozlobila ještě více. Ovšem i výkon pana Satoranského byl skvělý ve všech rolích, které mu Sára nadiktovala.
Mau 50 %
(zadáno: 13.3.2013, počet hodnocení: 81)
přínosný / zajímavý komentář
Herci výborní,zejména pí.Maciuchová,ale hra nudná.
Frankovka 50 %
(zadáno: 5.2.2013, počet hodnocení: 210)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mě nudná hra. Ale na pana Satoranského bych šel i kdyby dostal roli deště. Přeji oběma hodně štěstí a hezké práce doma, v DnV.
Kubajs 80 %
(zadáno: 20.1.2013, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
Oba představitelé hrají přesvědčivě - Tato dvojice nezklame. Kostýmy i kulisy jsou na velmi dobré úrovni. V této hře není nouze o vtipné scény stejně tak, jako o ty smutné.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.