Divadlo v Řeznické

Mark St. Germain

Poslední sezení u doktora Freuda

Premiéra: 9.3.2018. Podle románu Armanda Nicholiho „Otázka Boha“. Překlad: Jitka Sloupová. Dramaturgie: Yvetta Srbová. Výprava: Yvetta Srbová, Radim Špaček. Režie: Radim Špaček.
1:25x


Úspěšná hra odehrávající se v londýnském domě legendárního analytika mysli a zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda, který pozve vycházející akademickou hvězdu C. S. Lewise. Ten se obává, že si ho Freud zve na kobereček za to, že Freuda satiricky zobrazil ve své nedávné knize, brzy si však uvědomí, že Freud má na srdci mnohem důležitější věci. V den, kdy Británie vstupuje do druhé světové války, se spolu Freud a Lewis přou o Boží existenci, povahu lásky, sexu a smysl života, a to jen dva týdny předtím, než se těžce nemocný Freud, který trpí rakovinou čelisti, rozhodne ten svůj ukončit...
Divadlo v Řeznické
Hodnocení inscenace
Redakce
65 %
Uživatelé
72 %
Hodnocení redakce
Helena Grégrová 60 %
Lukáš Holubec 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Helena Grégrová 60 %
(zadáno: 26.9.2018, počet hodnocení: 1346)
přínosný / zajímavý komentář
65 %. Hra pokládá prostřednictvím dvou mentálních autorit řadu zajímavých konfrontačních otázek ateismu, víry a smyslu životních hodnot, přičemž nestraní, nementoruje a disponuje současně i sympaticky jemným a nepodbízivým humorem. Herecké pojetí je účelně civilní, postrádala jsem ale důslednější režijní práci s rytmizací jevištní akce a gradací dialogu. Kdyby zpočátku oba muži o svých postojích a pravdách polemizovali více jiskrněji a důrazněji a smířlivější tóny, signalizující vzájemný respekt a pochopení, by měly pozvolnější ráz, tah na mou diváckou branku by byl intenzivnější.
Lukáš Holubec 70 %
(zadáno: 22.5.2018, počet hodnocení: 553)
přínosný / zajímavý komentář
Přestože se jedná o smyšlené setkání Sigmunda Freuda a C. S. Lewise, je text propracovanou a naléhavou výpovědí, jakou jen mohou poskytnout takto velké osobnosti. V Divadle v Řeznické vsadili na osvědčeného režiséra Radima Špačka, který umí vážná témata podat divákům vstřícně, a přesto neubrat na intelektuální rovině. Nenásilnou konfrontaci dvou rozdílných osobností je radost sledovat také především díky skvělým výkonům Pavla Rímského a Martina Fingera, jejichž dikce a civilní projev umocňují zážitek z povedené inscenace, jež naprosto přesně zapadá do aktuálně nastavené dramaturgie této scény.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Zupri 70 %
(zadáno: 19.10.2018, počet hodnocení: 71)
Remcoe 90 %
(zadáno: 26.8.2018, počet hodnocení: 44)
Pin pin 60 %
(zadáno: 1.6.2018, počet hodnocení: 23)
Marie friedlova 60 %
(zadáno: 19.5.2018, počet hodnocení: 69)
přínosný / zajímavý komentář
65%
Michvon 80 %
(zadáno: 11.5.2018, počet hodnocení: 109)
přínosný / zajímavý komentář
Pokud vám nevadí náročnější kusy, u nichž je třeba v rychlém sledu zpracovávat poměrně závažné myšlenky, je tohle hra pro vás. Oba herci excelují. Velká spokojenost.
Plšík 70 %
(zadáno: 3.5.2018, počet hodnocení: 331)
přínosný / zajímavý komentář
75%
BarboraSalome 80 %
(zadáno: 28.4.2018, počet hodnocení: 18)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi povedená inscenace. Skvělí pánové Finger a Rímský.Bravo.
Jindrah 70 %
(zadáno: 27.4.2018, počet hodnocení: 18)
přínosný / zajímavý komentář
Vtipný, sarkastický, ironický souboj dvou světonázorů, reprezentovaných soupeři, kteří se respektují. Chytré repliky se střídají v rychlém tempu, takže pro průměrně inteligentního a vzdělaného diváka je problém všechny pochytit. Nejedná se však o planou intelektuálštinu.
Scéna Freudovy pracovny je pohledná a příjemná, oba herci v rolích namyšleného, sebevědomého Freuda a skromného avšak vnitřně jistého Lewise přesvědčiví.
Otázku existence Boha sice pánové nevyřeší ale je potěchou sledovat vodopád břitkých dialogů okořeněných nemalou dávkou jemného humoru.
Michkyse 60 %
(zadáno: 17.4.2018, počet hodnocení: 66)
Mora 60 %
(zadáno: 24.3.2018, počet hodnocení: 124)
Marcela 70 %
(zadáno: 15.3.2018, počet hodnocení: 386)
J64 90 %
(zadáno: 13.3.2018, počet hodnocení: 50)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.