Divadlo Verze

<< Mesiáš | Sudí >>

Martin McDonagh

Poručík z Inishmoru

Premiéra: 9.2.2017. Překlad: Milan Lukeš. Hudba: Roman Zach. Režie: Thomas Zielinski.
1:30x


Černá satirická komedie v tarantinovském duchu. Ďábelská groteska odehrávající se na malém irském ostrově Inishmoru, jejíž hrdinové jsou vedle prostých, po klidu toužících vesničanů, také pubertální anarchistka a mladistvý terorista, jejichž vzájemná láska je sice silnější než láska k všeobecně vážené teroristické organizaci, ne však silnější než cit k jejich milovaným, huňatým, nevinným, čtyřnohým kamarádům...
inscenace není vhodná pro děti
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 12.11.2017, počet hodnocení: 1260)
přínosný / zajímavý komentář
Tleskám inscenačně vstřícnému klíči, který (pro mé divácké senzory šťastně) polidštil černočernou komedii tím, že mezi mučeníčkem mučením, vystřelenejma vočima, zabitejma kočkama a okopávanejma matkama zřetelně hledal a - u každé ze solidně psychicky ujetejch postav - nakonec i našel a odemknul zranitelný místa a snad ne až tak úplně poslední kousky citu. A to je přesně to o co, myslím, McDonaghovi jde - hyberbolizováním vyšinutosti přimět diváka bilancovat prostřednictvím terapie totálním šokem.
Hodnocení uživatelů:
Ivulin 80 %
(zadáno: 13.11.2017, počet hodnocení: 35)
Bernardblack 50 %
(zadáno: 12.11.2017, počet hodnocení: 158)
Hybridka 60 %
(zadáno: 7.10.2017, počet hodnocení: 12)
Denisa H. 60 %
(zadáno: 31.5.2017, počet hodnocení: 131)
přínosný / zajímavý komentář
Představení, které ničím výrazně nezaujme a ani neutkví v paměti (však píši toto hodnocení skoro po čtvrt roce, tak vím, o čem mluvím...). Je v něm znát záměr jezdit s hrou po zájezdech, scéna i kostýmy jsou poněkud jednodušší, skoro až odbyté.
Z herců vyniká Jan Dolanský.
Jeannetta Mayer 80 %
(zadáno: 29.3.2017, počet hodnocení: 20)
PavelK 70 %
(zadáno: 21.3.2017, počet hodnocení: 180)
Lucilla 60 %
(zadáno: 3.3.2017, počet hodnocení: 196)
přínosný / zajímavý komentář
65%
Porad je to McDonagh, jak ho mame radi, nicmene nektere sceny se dali zkratit, naopak nektere nebylo treba proskrtat (konec byl hodne uspechany). Moc mi nesedlo ani kouskovani scen a caste predely. Ale stopaz byla tak akorat, humor se podarilo udrzet po celou dobu. Z hercu nejvic zaujal L.Hampl (ach ty monology :D ) a J.Dolansky. Kdo me doopravdy iritoval, to byl A.Minajev.
Monulinka 70 %
(zadáno: 2.3.2017, počet hodnocení: 279)
přínosný / zajímavý komentář
Narozdíl od některých jiných McDonaghových her se v této hře o násilí nejen mluví, ale i provozuje, takže nic pro citlivé povahy. Některé pasáže by šly trochu zrychlit, na druhou stranu díky škrtům šlo něco až moc hopem. Z herců výborné především ústřední trio J. Dolanský, L. Hampl a I. Chmela.
MaaraX 70 %
(zadáno: 1.3.2017, počet hodnocení: 1)
Burbot 50 %
(zadáno: 28.2.2017, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
Procenta za snahu, jinak považuji za divadelní alternativu TV Nova.
Eviik 70 %
(zadáno: 28.2.2017, počet hodnocení: 222)
přínosný / zajímavý komentář
Černočerná komedie, která vzhledem k celkem realistickým rekvizitám není příliš vhodná pro slabší povahy. Znalce jiných her Martina McDonagha asi nepřekvapí styl humoru ani množství vulgárních výrazů. Hra má celkem příjemnou stopáž bez hluchých míst. Věřím, že až si časem hra trochu sedne a herci se svými rolemi více sžijí, bude ještě zábavnější. Z hereckých výkonů zaujali zejména Ladislav Hampl a Jan Dolanský.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.