Divadlo Viola

Smluvní vztahy

[Love Contract]
Premiéra: 30.10.2013. Překlad: Pavla Horáková. Výprava: Ivo Žídek. Hudební spolupráce: Josef Plechatý. Režie: Lída Engelová.
1:00x

Osoby a obsazení
Nadřízená - Dana Černá
Emma - Jana Stryková

Brilantní text anglického autora plný černého humoru. Jsou války, které se vedou na bitevních polích. A jsou války, které se vedou za kancelářským stolem, u kávy a s věčným úsměvem na tváři. Po obou zůstávají mrtví a ranění. Do podobné situace jako Emma se může jednou v zaměstnání dostat každý a je jen na něm, jak se k problému postaví...
Divadlo Viola
Hodnocení inscenace
Redakce
76 %
Uživatelé
74 %
74161000
aktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jiří Koula 70 %
(zadáno: 17.3.2014, počet hodnocení: 1548)
přínosný / zajímavý komentář
74,99% Tři spoluredaktoři ve svých hodnoceních píšou o domyšlení východiska ad absurdum. Jenže na této hře je podstatné právě to, že závěr není tak absurdní, jak bychom si snad přáli, plné podřízení soukromého života korporaci je existující fenomén a rozdíl mezi Barlettovým závěrem a univerzem možného v reálném světě je značně mlhavý, netroufnu si s jistotou tvrdit, že něco by se ještě stát mohlo a něco už ne. Převedení na jeviště formou scénického čtení funguje, lze totiž vnímat jako přiznání, že ač postavy zdánlivě jednají samy za sebe, "notičky jim napsal systém".
Pavel Širmer 80 %
(zadáno: 21.11.2013, počet hodnocení: 1534)
přínosný / zajímavý komentář
Hra na dialozích nadřízené a zaměstnankyně postihuje, kam společnost dospěla, jak jsou lidé zjednodušeně škatulkováni do přednastavených parametrů bez ohledu na jedinečnosti jejich individualit a rozmanitost privátních situací. Autor výchozí problém účelově dohání do absurdních rozměrů, čímž výborně zdůrazňuje zrůdnost nenápadné manipulace. Též naznačuje, kam až by to jednou mohlo dojít. Režisérka vhodně vybrané herečky dovedla k přesným, precizním výkonům. Rozhlasová inscenace byla na jeviště přenesena v převážně čtené formě, což ale nevadí, naopak to představitelkám umožňuje hrát uvolněněji.
Pavla Haflantová 70 %
(zadáno: 15.11.2013, počet hodnocení: 317)
přínosný / zajímavý komentář
75%
Výtečně přednesený zajímavý text, rozehraný děj důsledně dotažený ad absurdum. Což je zároveň pozitivum i výtka. I když to je vyloženě osobní povahy, některé situace se mi dost příčily.
Každopádně palec nahoru pro Violu, tato inscenace je trefou do černého!
Jiří Landa 80 %
(zadáno: 5.11.2013, počet hodnocení: 2860)
přínosný / zajímavý komentář
85% Modelový typ hry s gradujícím dějem vyhroceným ad absurdum. A nebo, soudě dle směřování společnosti v posledních několika letech, taky možná ne... L. Engelová zvolila k realizaci dobrý klíč postavený na prolínání se rozhlasové nahrávky a divadla. Obě hlavní představitelky podávají na minimální ploše strhující výkony založené na "niterním herectví", jsou si naprosto rovnocenými partnerkami. Trefa do černého, co se týče výběru hry i obsazení. Už dlouho jsem neměl takové nutkání skočit z hlediště nějakému herci "po krku" jako D. Černé. Smekám, ta potvora se jí fakt povedla.
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 3.11.2013, počet hodnocení: 1407)
přínosný / zajímavý komentář
85%. Anotace nelhala, jedná se o opravdu brilantní text, přičemž tímto přívlastkem není potřeba v daném případě šetřit. Brilantní je i režijní cit pro věc, stejně jako oba herecké výkony - přesná práce s hlasem a gesty. Lepší průvodkyně na cestě k mrazivě černočernému vyznění této hry si zřejmě nešlo přát. Tleskám a doporučuji!
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Greetchen 80 %
(zadáno: 19.2.2019, počet hodnocení: 80)
přínosný / zajímavý komentář
(10.4.2018) Chvíli mi trvalo, než jsem se na formu hry naladila, pak ale dokázala strhnout a v nitru vzbudit nepříjemně silné emoce. Minimalistické, ale působivé.
Studentice 70 %
(zadáno: 31.5.2017, počet hodnocení: 67)
přínosný / zajímavý komentář
Líbila mi myšlenka hry, ale myslím si, že zde byla přílišná absurdita, která podle mě poslání trochu rozmělňovala. Výkony hereček byly velmi dobré. Upředňostňovala bych ale klasické ztvárnění hry před čtením.
Bernardblack 70 %
(zadáno: 18.1.2016, počet hodnocení: 223)
přínosný / zajímavý komentář
75%
Text vybroušený do podoby černo humorného diamantu, jenž se podává v balení ad absurdum:)Minimalistická scéna hře svědčí a umožňuje se plně soustředit jen na"velkého bratra":)
Helcza 70 %
(zadáno: 10.1.2014, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Spíš možná malinko míň, možná je to však dáno mým velkým očekáváním. Jako rozhlasovou hru (v podání Dany Černé a Jany Strykové) bych hodnotila lépe, pro Violu (pro jakoukoli scénu) mi to připadalo trošku moc jednoduché, prvoplánové, jednoznačné atd. Možná, kdyby to bylo dohromady ještě s nějakou jinou divadelní (černohumornou) hříčkou... Pravda ale je, že obě dámy hrály moc dobře.
Vladimír Rogalewicz 70 %
(zadáno: 5.12.2013, počet hodnocení: 504)
přínosný / zajímavý komentář
Text je mnohem drastičtější, než jak to vypadá z recenzí. Programově zachází daleko za únosnou mez, což však od určité chvíle celou hru znevěrohodňuje. Obě herečky nezklamou, ale nemají prostor nadchnout.
Vladimír10 80 %
(zadáno: 5.12.2013, počet hodnocení: 354)
přínosný / zajímavý komentář
Přestože se jedná o vzorově zpracovanou inscenaci, text rozhodně nepovažuji za brilantní. Jestli se tyto smluvní postupy praktikují ve Velké Británii, tak prosím. Ale s něčím podobným jsem se vskutku v České republice nesetkal. Já osobně bych podal výpověď hned na počátku takovéto nevkusné buzerace, i s tou vyhlídkou, že bych nenašel jiné zaměstnání. Člověk by si měl přece udržet alespoň elementární míru hrdosti. Dějově je tedy samotná hra téměř nereálná. Obě herečky ovšem podávají velmi dobré výkony. D. Černá aroganci nadřízené vystihla výborně, ale více se mi líbila J. Stryková.
Lenka458 80 %
(zadáno: 14.11.2013, počet hodnocení: 110)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné, herecky vyrovnané. I když se mi možná přece jen o něco víc líbila D. Černá.
Zdeněk Malinský 90 %
(zadáno: 5.11.2013, počet hodnocení: 47)
přínosný / zajímavý komentář
Nenechte se zmást, že rozhlasová hra v divadle je jako striptýz v rádiu, jinak přijdete o skvělý zážitek. Nebudete se nudit, ani na vteřinu těkat. Vtáhne vás to do děje tolik, že zapomenete konzumovat donesené občerstvení. Citlivá režie, laboratorně přesné úsporné herectví, drobné nuance, které v rozhlase nejdou vidět, jsou nadstavbou, dotvářející již tak téměř dokonalý celek. Jana Stryková v asi nejlepší své aktuální roli.
Plšík 50 %
(zadáno: 30.10.2018, počet hodnocení: 393)
Lovin 70 %
(zadáno: 11.4.2018, počet hodnocení: 190)
Markéta BP 80 %
(zadáno: 20.4.2016, počet hodnocení: 47)
Miskova Pet 60 %
(zadáno: 1.2.2016, počet hodnocení: 43)
VIPER 80 %
(zadáno: 21.1.2016, počet hodnocení: 22)
Pevos 80 %
(zadáno: 5.4.2015, počet hodnocení: 88)
Luciferie 60 %
(zadáno: 18.5.2014, počet hodnocení: 121)
Marcela 90 %
(zadáno: 10.1.2014, počet hodnocení: 400)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.