Divadlo X10

Hilda

Premiéra: 17.10.2019. Překlad: Zdeněk Bartoš. Dramaturgie: Ondřej Novotný. Výprava: Kateřina Jirmanová Soukupová. Hudba: Jindřich Čížek. Režie: Tomáš Loužný.
1:20x


Hra současné francouzské prozaičky, v níž se setkáváme na velmi ohraničeném a přesně vypočítaném prostoru s tématy manipulace, vydírání, psychopatického uplatňování moci, citové deprivace, vnucování svého obrazu světa druhému člověku. Paní Lemarchandová potřebuje služebnou, aby se necítila tak sama. Opravář Frank Meyer má ženu jménem Hilda a potřebuje peníze. Paní Lemarchandová dá Frankovi peníze, on se ocitá v dluhové pasti. Hilda už ani nechodí domů. Frank nemá práci, děti pláčou a všechno je to těžký. Vypukne revoluce...?
Divadlo X10
Hodnocení inscenace
Redakce
73 %
Uživatelé
78 %
náš tip
Tip od redaktorů: Pavel Širmer, Michal Novák, Lukáš Holubec  Tip od redaktorů: Pavel Širmer, Michal Novák, Lukáš Holubec  Tip od redaktorů: Pavel Širmer, Michal Novák, Lukáš Holubec
78101000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 70 % Tip Pavel Širmer
Michal Novák 70 % Tip Michal Novák
Lukáš Holubec 80 % Tip Lukáš Holubec
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (13)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 70 % Tip Pavel Širmer
(zadáno: 30.10.2020, počet hodnocení: 1639)
přínosný / zajímavý komentář
Komorní hra je postavená především na promluvách paní Lemarchandové, do nichž v menší míře vstupuje opravář Frank. Pozvolna vyplouvají na povrch motivace jednání Lemarchandové a skládá se obraz její odporné osobnosti. Režisér T. Loužný dal prostor osobitosti svých spolupracovníků. Nápadité scénické řešení K. Jirmanové Soukupové, atmosféru umocnila vynikající živá hudba J. Čížka podpořená zpěvem N. Mikulové. Klíčová však byla režisérova práce s L. Roznětínskou, jež v hlavní roli velkou příležitost naplno využila. Bez nadsázky zde zazářila a pro řadu diváků může být její herectví dokonce objevem.
Michal Novák 70 % Tip Michal Novák
(zadáno: 6.4.2020, počet hodnocení: 1067)
přínosný / zajímavý komentář
Text problematické (jednotvárné) stavby byl výkonem Lucie Roznětínské a díky invenci režiséra povýšen. Fascinovaně hledíme na manipulativní lynč, kterým představitelka high society paní Lemarchandová podmaňuje rodinu údržbáře Franka a přivádí k absolutnímu rozkladu. Stále týž mechanický projev, stejná gesta pro přesvědčování, anebo trochu jiná jako projev dalších mocenských triumfů. Despocie a psychopatické sklony jsou stále skryty v jakési zvláštní eleganci. Paní Lemarchandovou v závěru přece jen něco vychýlí… Namísto revoluce je to spíše Frankova rezignace a volba jednoduché útěkové cesty. To je neméně šílené.
Lukáš Holubec 80 % Tip Lukáš Holubec
(zadáno: 16.12.2019, počet hodnocení: 659)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
--- Domestikace v době psychopatů --- (více v článku na blogu)
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Snekac 80 %
(zadáno: 21.2.2020, počet hodnocení: 114)
přínosný / zajímavý komentář
Je to o Hildě, víte? O Hildě.
Národosolsobě 60 %
(zadáno: 5.11.2019, počet hodnocení: 294)
přínosný / zajímavý komentář
výborní herci, ale s tímhle teda opravdu textem roku.. :/
J.anek 90 %
(zadáno: 4.11.2019, počet hodnocení: 322)
přínosný / zajímavý komentář
Fascinující horor o manipulaci, o moci peněz a zkreslování reality, o bohatých a chudých. A přitom to na začátku vypadá tak nevinně, tak racionálně, tak výhodně. Kam se hrabe Babiš na Lucii Roznětínskou. I z přeřeknutí se dokáže vymotat s takovou elegancí, že máte intenzivní dojem, že jste se přeslechli a že chyba je na vaší straně. Dlouho nechápete, proč jí ten tupý řemeslník nechce ve všem vyhovět - a najednou je už pozdě. 80 minut psychického tlaku, kterému rozumíte, vnímáte ho, ale zároveň si s hrůzou uvědomujete, že byste mu také podlehli. Skvělý text, skvělý překlad, skvělá inscenace.
Grezel.Nyg.8 70 %
(zadáno: 5.11.2020, počet hodnocení: 11)
Lilalovka 70 %
(zadáno: 14.9.2020, počet hodnocení: 18)
Vladislavka 90 %
(zadáno: 26.8.2020, počet hodnocení: 101)
Unionboy 70 %
(zadáno: 21.2.2020, počet hodnocení: 224)
Le Petit Prince 80 %
(zadáno: 21.1.2020, počet hodnocení: 46)
Oliverpiv 80 %
(zadáno: 2.12.2019, počet hodnocení: 73)
Jewel 90 %
(zadáno: 8.11.2019, počet hodnocení: 21)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.