Divadlo X10

Moskoviáda

Premiéra: 18.12.2022 | 2:00x
Překlad románu: Miroslav Tomek, Alexej Sevruk. Dramaturgie: Ondřej Novotný, Ralf Fiedler. Kostýmy: Kamila Polívková. Hudba: Peter Fasching a citace. Scéna a režie: Dušan D. Pařízek.
Dramatizace románu ukrajinského spisovatele, jenž v karnevalové atmosféře (nerozlučně propojující ušlechtilé s nízkým) předkládá obraz rozpadu sovětského impéria, které přezkoumává své totalitní představy, předstírá změnu zákonů i životních návyků a doufá ve své obrození, ve svou věčnost. Ukrajinský básník Otto von F. se jednoho sychravého podzimního dopoledne roku 1991 probudí s šílenou kocovinou v nejvyšším patře ubytovacího zařízení moskevského institutu – dočasného domova všesvazového výkvětu literatury. Vyprošťováky volají, a tak začne jeho fantasmagorická pouť hlavním městem rozpadajícího se impéria. Je podrobován zkouškám a pokušením, kterým se brání a vysmívá, kterým odolává i podléhá. Otto von F., ukrajinský básník, hraje o vlastní duši...
14!  
Divadlo X10
Hodnocení inscenace
Redakce
65 %
Uživatelé
68 %
6861000
Hodnocení redakce
Helena Grégrová 70 %
Pavel Širmer 60 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
7.2.Út19:30 vstupenky
9.3.Čt19:30 vstupenky
27.3.Po19:30 vstupenky
6.4.Čt19:30 vstupenky
24.4.Po19:30 vstupenky

Volby

Hodnocení (8)

HODNOCENÍ REDAKCE
Helena Grégrová  70 %
22.1.2023 | 1535 hodnocení
+ souhlasím
75 %. Moderní, živá, sdělná, mrazivě aktuální inscenační výpověď. Myšlenky nadčasové, až zatrne (ano, autor napsal svůj román opravdu před 30 lety). Originálně je zapojen light design, hra světla a stínů i projekce účelně posouvající děj. Postupná dekonsrukce (či přesněji spíš destrukce) jeviště samotnými herci pak působivě dotváří atmosféru, trosky jsou dále použity jako nejrůznější kulisy. A všeobjímající kocovinová úzkost a chandra s každou vteřinou sestupu duše k branám pekla houstne...
Pavel Širmer  60 %
20.1.2023 | 1868 hodnocení
+ souhlasím
55%. Ukrajinský spisovatel J. Andruchovyč před třiceti lety ve svém románu pojmenoval mnoho pravd souvisejících s rozpadlým a přece přetrvávajícím Sovětským svazem, z hlediska aktuálního válečného konfliktu nabývá řada jeho myšlenek na aktuálnosti. Autorovo dílo u nás není v širokém povědomí a Divadlo X10 přispívá k jeho popularizaci. Inscenace, na níž celý tým zanechal mnoho poctivé práce, může svou koncepcí část publika odradit. Tok dějů a myšlenek není uspořádán vždy přehledně, orientaci neusnadňuje ani rozdělení hlavní postavy mezi dva herce. Přinejmenším příznivce někdejší Pařízkovy éry v Divadle Komedie však počin nepochybně potěší.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
J.anek  90 %
26.1.2023 | 409 hodnocení
+ souhlasím
Drsná exkurze do nejtěmnějších hlubin Moskvy, Ruska, ruské duše. KGB a duginovské opilecké blábolení. Výlet do země, kterou obdivuje už leda úplný Matěj a ve které tě osvobodí leda tak pád ze sedmého patra. Míčová, Majer, Marhold a Pechlát jsou boží a sluší jim ušanky.
Gimli35  60 %
4.1.2023 | 168 hodnocení
+ souhlasím
65 %. Text mi nepřišel moc objevný, dlouhé monology a úmorné dopisy fiktivmímu ukrajinskému vládci tempu příliš neprospěly. Zato však Pařízkova inscenace nabízí několik vtipných (bufet) nebo silných (bloudění podzemím, závěr) scén, výtečné herecké výkony i působivý light design. Ale dvě hodiny bez přestávky? To bych zakázal. :D
Cizinka  50 %
29.12.2022 | 5 hodnocení
+ souhlasím
Scénografie, světelný design, kreativní řešení, herecké výkony -- to vše je na velmi vysoké úrovni. Největším problémem této hry je... její text (který šel mimochodem tak o třetinu zkrátit). Třicet let stará perspektiva bílého muže, který se cítí utlačovaný imperialismem Sovětstkého svazu, sám je ale plnotučným rasistou, xenofobem a sexistou. Není to už trochu nuda? Není podobná perspektiva všudypřítomná -- od literárního kánonu přes současnou politiku a média? Není čas na jiné perspektivy?
Karel Toman  10 %
23.12.2022 | 44 hodnocení
+ souhlasím
Velice dlouhá a nudná inscenace. Nemyslím si, že je to skvělá dramaturgická volba, román je starý třicet let a opravdu není nadčasový, inscenátoři se "tváří", že znají ruskou a ukrajinskou duši, opak je pravdou, vytvářejí trapnost a karikatury. Režisér Dušan D. Pařízek se dokonce pokusil být vtipný, ale nebyl. Herci se plácají a přehrávají v otřesných kostýmech (opět asi humor, tentokrát Polívkové) v rozkouskovaném textu (o kterém si někdo může myslet, že je dramatizací románu).
Drne61  100 %
4.1.2023 | 1 hodnocení
+ souhlasím
Tak 3. leden a hned divadelní představení roku! Úžasný výkon všech 4 herců, těžko někoho vyzdvihnout nad ostatní. Veliká síla energie, bohatost textu a hloubka sdělení. Neubral bych ani minutu představení. Skvělé etudy, zvláště monolog/dialog s KGBákem, cikánský baron, hovězí vývar, a mnoho dalších perel. Musíte vidět, já půjdu znovu.
Podobné je https://www.i-divadlo.cz/divadlo/studio-hrdinu/moje-rise-je-z-tohoto-sveta , ale toto je ještě lepší!
Ottovon  100 %
22.12.2022 | 19 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.