Divadlo X10

Sibiřská výchova

Premiéra: 28.4.2017. Překlad knihy: Alice Flemrová. Dramaturgie: Ondřej Novotný. Výprava: Jana Hauskrechtová. Hudba: Pavel Ptáčník, Markéta Dvořáková. Režie: Lucie Ferenzová.
1:35x


Inscenace vycházející z textů a událostí stejnojmenné knihy dokumentující autorovo dětství a dospívání v komunitě sibiřských zločinců – urků, kteří byli ve 30. letech násilně deportováni ze Sibiře do Podněstří. Ti se potýkají s nelehkými úkoly, stejně jako každá klučičí parta. Jenže tahle parta je trochu jiná: nože, pistole, tetování, pravoslavné ikony a pohanské rituály...
14!
Anketa 2017 - redakční volba
nominace v kategorii Nejlepší inscenace
Divadlo X10
Hodnocení inscenace
Redakce
78 %
Uživatelé
73 %
73121000
Hodnocení redakce
Jiří Koula 80 %
Pavla Haflantová 80 %
Pavel Širmer 60 %
Lukáš Holubec 90 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jiří Koula 80 %
(zadáno: 4.12.2018, počet hodnocení: 1548)
přínosný / zajímavý komentář
75 % Tohle je prostě nářez, vykreslení komunity z drsného prostředí pohrdající zákony vnějšího světa, který je však sám nebere příliš vážně, a o to více ctící zákony vlastní. Škoda jen vzhledem ke zbytku mdlého odkazu na vězení, tato část knihy měla snad v inscenaci zůstat raději zcela zamlčena.
Pavla Haflantová 80 %
(zadáno: 22.1.2018, počet hodnocení: 317)
přínosný / zajímavý komentář
75%
I když mnou zhlédnutá repríza 21.01. 2018 byla poněkud rozvolněná a místy nesoustředěná, celkový zážitek byl výborný. Inscenace se soustředí na vykreslení komunity urků, její víry, symbolů, vztahů a vlastních zákonů. Usazení publika kolem jednoho stolu považuji za geniální tah, který výrazně napomáhá celkovému sdělení.
Z vesměs vyrovnaných hereckých výkonů pro mě vyčníval V. Marhold - jeho tvárnost mě obrovsky baví.
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 6.10.2017, počet hodnocení: 1552)
přínosný / zajímavý komentář
65%. Jevištní ztvárnění autobiografické knihy o životě Urků, kteří žijí ve „vyhoštění“ v Moldavsku, ale zůstaly v nich sibiřské kořeny. Děsivý popis životních poměrů a zvyků zločinců se podařilo zprostředkovat i na divadle. Aby se divák ve složitých souvislostech neztratil, je nucen (poměrně dlouho) bedlivě sledovat. Sympatické herecké nasazení celého týmu. Repríza v prostoru kolem bývalého Stalinova pomníku měla zvláštní ráz. Venkovní prostor na jednu stranu nebyl nejvhodnější pro vnímání textu, ale specifická atmosféra a náhodné akce kolemjdoucích dodávaly zvláštní ráz.
Lukáš Holubec 90 %
(zadáno: 28.6.2017, počet hodnocení: 611)
přínosný / zajímavý komentář
--- Paralyzující sonda do života Urků --- (více v článku na blogu)
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Psychoklara 50 %
(zadáno: 16.10.2019, počet hodnocení: 32)
přínosný / zajímavý komentář
Musím přiznat, že zatímco v knize Sibiřská výchova jsem příběhy o Kolimově parťácích přímo hltala, v podání herců - vypravěčů mi některé zkrátka nesedly. Statické scény sice byly vystřídány zběsilým dupáním po stole, bušením do trubek, vlčím vytím a klopením hořčičáků, ale divadelní vzrušení to ve mně nevyvolalo, a možná i díky tomu, že jsme byli příliš blízko ději, to občas působilo až trochu směšně.
Co však musím vyzdvihnout je hudební doprovod včetně zpěvu herců, který dovedl navodit alespoň mrazivou atmosféru z knihy.

Varování pro introverty - všichni diváci jsou zapojeni do hry :).
Betka_S 80 %
(zadáno: 9.10.2019, počet hodnocení: 48)
přínosný / zajímavý komentář
Možnosti usazení diváků mezi sebe ke stolu byly rozhodně využity - bavila mě scéna i jednotlivé historky ze sibiřské výchovy. Herecké výkony velmi dobré, jen konec možná vyzněl trochu do ztracena, vzhledem ke zbytku hry.
Kristián F. 70 %
(zadáno: 21.9.2019, počet hodnocení: 37)
přínosný / zajímavý komentář
Představení přináší pohled mezi sibiřský zločinecký klan. Usazení diváku spolu s herci za jeden stůl, které představuje část jeviště byl vydařený tah. Diváci přestavují součást hry. Představení provází živá hudba. "Smrt a prokletí fízlům a ničemům!"
Falos 60 %
(zadáno: 26.3.2018, počet hodnocení: 189)
přínosný / zajímavý komentář
skvelej vaclav marhoul
Denisa H. 70 %
(zadáno: 31.8.2017, počet hodnocení: 260)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavý kousek. Viděno pod metronomem a venkovní prostředí tomu dodávalo zas jiný punc. Na druhou stranu taky občas bohužel přispělo k tomu, že bylo hercům hůř rozumět nebo je vůbec slyšet. Velmi dobré herecké výkony. Nápadité.
Jirkan 70 %
(zadáno: 30.8.2017, počet hodnocení: 564)
přínosný / zajímavý komentář
29.8. 2017 (Stalin): Zajímavý text, velmi pěkné herecké výkony a (to se opakuji) zajímavý prostor. Z druhé strany: je to místy tak trochu na houpačce. Pěkné, živé divadelní výstupy střídá tak trochu prázdno ztracené v prostoru a zvuku. To mi přišla škoda. Je to mé třetí setkání se strašnickým souborem. Je to soubor, který stojí za pozornost a má velmi zajímavou dramaturgii. Myslím, že během sezóny do Strašnic zajedu.
Alantis12 80 %
(zadáno: 9.10.2019, počet hodnocení: 52)
Graiv 80 %
(zadáno: 14.2.2019, počet hodnocení: 98)
Marcela 80 %
(zadáno: 13.4.2018, počet hodnocení: 400)
Kloboukdolu 80 %
(zadáno: 5.4.2018, počet hodnocení: 25)
Sluha 80 %
(zadáno: 21.3.2018, počet hodnocení: 160)
Aněs 70 %
(zadáno: 27.8.2017, počet hodnocení: 51)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.