HaDivadlo

Alois Mrštík, Vilém Mrštík

Maryša

Premiéra: 10.1.2014. Úprava: Lukáš Brutovský, Miro Dacho. Dramaturgie: Miro Dacho. Scéna: Lukáš Brutovský, Tomáš Komínek. Kostýmy: Zuzana Hudáková. Režie: Lukáš Brutovský.
2:40


Krojovaná revolta: od obětavé tvrdohlavosti k tvrdohlavé oběti. Maryša podléhá mechanizmům společnosti, ve které žije, a spoluvytváří je. Je obětí tvrdohlavosti a tvrdohlavě trvá na oběti. Je hrdinkou proti svojí vůli a z vůle boží vražedkyní. Je zarputilost, která ji ovládá, dědičná, nebo je výrazem silné osobnosti? A vražda, kterou dnes ráno spáchá, je logickým vyústěním okolností nebo morálním apelem pro další generace?
D10+
HaDivadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
60 %
Uživatelé
77 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jiří Koula 50 %
(zadáno: 27.12.2014, počet hodnocení: 1511)
přínosný / zajímavý komentář
54,99% Dlouhá, ta inscenace je hlavně dlouhá. Lukáš Brutovský měl jednu zajímavou myšlenku, jež se však vyjeví až v závěru, zbytek je tradiční Maryša v moderních kulisách, jež se však až pozoruhodně vleče.
Michal Novák 60 %
(zadáno: 19.5.2014, počet hodnocení: 985)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Na jevištích se objevily dvě „podobné“, minimalisticky řešené inscenace Maryši. Proti kolegům z pražského divadla Komedie herci brněnského HaDivadla svůj úkol zvládli o poznání lépe. Mají výraznou Eriku Stárkovou a za zmínku jistě stojí výkon Miroslava Maršálka, který Lízalovi dal punc postav antických tragédií. Co jinak... Do dramatu tvůrci vetkli, „jak se se to tak dělává“, drobné modernizační prvky, základní textová linka je poctivě odvalena, závěr zajímavě zacyklen, stejně jako paralely osudů lidí, a po „morávkovsku“ jsou diváci oblaženi citováním scénických poznámek. Krácení by prospělo.
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 12.5.2014, počet hodnocení: 1445)
přínosný / zajímavý komentář
65%. Režisér notoricky známé české drama neaktualizoval nikterak radikálně, dopustil se spíše nenápadnějších posunů, z nichž některé byly opravdu zajímavé (postava Strouhalky a jejího manželka, paralela s osudem Maryši, asociace převlečení na katechismus a na pohřeb, hromada šálků, závěr). Moderní prvky, např. na kostýmech, patrně měly za cíl vztáhnout drama k současnosti, ale v tomto ohledu nebyla inscenace zcela dotažená. Kvalitní herecká práce. Inscenaci by v některých scénách prospělo krácení. Seznámení s neotřelým pohledem však přesto pro mě představovalo přínos.
Veronika Steffanová 60 %
(zadáno: 25.4.2014, počet hodnocení: 87)
přínosný / zajímavý komentář
Tradiční drama v celkem tradičním jevištním kabátku. Moderně pojatá, téměř holá, scéna dává vyniknout výborným hereckým výkonům, mezi nimi ještě navíc vyčnívá výkon Eriky Stárkové. I přes obrovské nasazení všech zúčastněných se ale inscenace táhne, větší škrty v textu by neuškodily, zejména scéna v hospodě těsně před přestávkou je téměř k nepřečkání.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Piretro 70 %
(zadáno: 25.11.2018, počet hodnocení: 32)
Mohr 80 %
(zadáno: 23.11.2018, počet hodnocení: 37)
Dmitrij Kiktenko 80 %
(zadáno: 4.11.2018, počet hodnocení: 9)
Veryuu 70 %
(zadáno: 1.11.2018, počet hodnocení: 11)
Ctíba 80 %
(zadáno: 11.10.2018, počet hodnocení: 23)
Kam 60 %
(zadáno: 6.10.2018, počet hodnocení: 24)
Rivah 90 %
(zadáno: 4.7.2018, počet hodnocení: 169)
JSimple 80 %
(zadáno: 25.3.2018, počet hodnocení: 28)
MarekLinhart 80 %
(zadáno: 11.2.2018, počet hodnocení: 152)
Ach 100 %
(zadáno: 27.6.2017, počet hodnocení: 4)
E.ka 70 %
(zadáno: 16.5.2017, počet hodnocení: 27)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavá scéna. Výborný výkon Sáry Venclovské.
Jan Bohutinsky 80 %
(zadáno: 21.3.2017, počet hodnocení: 31)
přínosný / zajímavý komentář
Oceňuji minimalismus, moderní prvky, herecky Erika Stárková!
Zkamenelina 80 %
(zadáno: 12.3.2017, počet hodnocení: 32)
Kaťka chichi 80 %
(zadáno: 15.10.2016, počet hodnocení: 79)
Dvopet 80 %
(zadáno: 20.6.2016, počet hodnocení: 104)
Georges 90 %
(zadáno: 26.4.2016, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé představení a to jsem viděl i klasické provedení v DHNP.
Alidgy 70 %
(zadáno: 22.3.2016, počet hodnocení: 19)
Sam198 70 %
(zadáno: 4.3.2016, počet hodnocení: 60)
Aknairam 70 %
(zadáno: 24.10.2015, počet hodnocení: 18)
M_marek 80 %
(zadáno: 20.10.2015, počet hodnocení: 40)
Klob 80 %
(zadáno: 3.4.2015, počet hodnocení: 127)
Jaroslava Šimáková 100 %
(zadáno: 7.2.2015, počet hodnocení: 138)
Terez 80 %
(zadáno: 6.2.2015, počet hodnocení: 81)
Sarikata 70 %
(zadáno: 23.1.2015, počet hodnocení: 2)
Janis 70 %
(zadáno: 14.1.2015, počet hodnocení: 224)
přínosný / zajímavý komentář
Herecky velmi dobré (velmi se mi líbil Maršálek, Drozda i Venclovská). V některých chvílích zajímavě čtená předloha režisérem, stejně jako osvěžující užití trojího opakování. Scénu a kostýmy beru jako fér, i když mě úplně neohromily. Ale ani nevadily, vlastně byly "tradičně hadivadelní."
Oceňuji, že při vší snaze uvést text moderněji jej autoři stále ctili a nepřehlušili vlastní sebeprezentací.
Příjemné překvapení. 75%
Vlatyes 50 %
(zadáno: 30.12.2014, počet hodnocení: 51)
Godot 50 %
(zadáno: 23.12.2014, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
První půlka se táhne o přestávce se mi chtělo odejít. Zůstal jsem a nelitoval jsem. Druhá půlka byla výrazně lepší. Maryša,(viděl jsem Eriku Stárkovou) možná to roli přísluší, ale na mě místy nesnesitelně přehrávala, hlavně v první polovině. Jinak oceňuji, že herci nebyli v krojích a nehrál jim cimbál.Kroj sice byl, ale kostýmy jinak byly lazené do černé. Líbila se mi velmi minimalistická scéna. Některé režijní nápady byly velmi zajímavé. Nejvíce oceňuji "předávkování kofeinem". Jinak mám z inscenace smíšené dojmy.
Camarido 90 %
(zadáno: 11.11.2014, počet hodnocení: 63)
Anabela 80 %
(zadáno: 5.11.2014, počet hodnocení: 9)
Kritik 80 %
(zadáno: 17.10.2014, počet hodnocení: 66)
Lucka. 70 %
(zadáno: 29.6.2014, počet hodnocení: 100)
Ttchor 80 %
(zadáno: 24.4.2014, počet hodnocení: 56)
přínosný / zajímavý komentář
Po výbornom Platonovi, druha videná hra brněnského divadla, ktoré hostovalo v Prahe 22.4...podobne ako Platonov, je aj Maryša v podaní tohto súboru skovstná inscenácia, jak po formálnej (slovné zobrazenie reálii, alebo pitie alkoholu v hospode), tak hereckým obsadením...všetci zainteresovaný podávajú výborné výkony a je radost na hercov pozerať a vďaka nim som hru doslova hltal:)...trochu ma zmiatlo, ze som videl sediet medzi divakmi na zaciatku predstavenia Maryšu-Eriku Stárkovú a ked som ju potom uvidel aj na javisku, pochopil som:)...pozoruhodný súbor, viac návštev do Prahy:)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.