Jatka78 [Heaven's Gate]

Evita Naušová, David Jařab

Amerikánka

Premiéra: 13.9.2018. Scéna: Jan Kadlec. Kostýmy: Michaela Horáčková Hořejší. Hudba: Petr Ostrouchov. Režie: Viktor Tauš.
Heaven’s Gate
1:35x


Drama inspirované skutečnými osudy o svobodě, vydělenosti a touze žít. Co vás dokáže udržet při životě, když proti vám stojí celý svět? Ema Černá na své cestě překoná dětský domov, pěstounskou péči i „pasťák“. A to v době, kdy proti ní nestojí pouze instituce, ale i režim státu. Nakonec dokáže překonat i tuto situaci. Nejpodstatnější součástí vůle k přežití je totiž víra v sebe sama, víra, že někde daleko, třeba v Americe, čeká někdo, komu na vás záleží...
14!
Anketa 2018 - redakční volba
nominace v kategorii Nejlepší inscenace
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 15.4.2019, počet hodnocení: 742)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Není úplně lehké se na to koukat, neb takové dětství byste věřím nepřáli zažít nikomu koho jste kdy potkali...ale o to více je to silnější a to více to zasáhne. Úžasný herecký výkon obou aktérek, jak T. Voříšková tak E. Křenková předvádějí opravdu širokou paletu emocí a zvládnou k tomu i nespočet vedlejší postav. Výborně se doplňují, prakticky z ničeho vybudují vše co je potřeba. Věříte jim každé slovo a díky nim ten příběh prožíváte také, a to je krásné! 85%
Jiří Landa 80 %
(zadáno: 18.9.2018, počet hodnocení: 2858)
přínosný / zajímavý komentář
85% Příběh o těžkém osudu dívky Emy Černé, která si v komunistickém Československu prošla hned několika státem spravovanými ústavy a pěstounskou péčí, mě díky výtvarnému minimalistickému řešení scény, hudbě, promyšlené režijní koncepci V. Tauše a především pak díky dvěma výtečným (a neskutečně sehraným) výkonům T. Voříškové a E. Křenkové hrajících jednu jedinou postavu naprosto pohltil. Jedná se o krásné divadlo, jež je plné emocí a také naděje. Těchto sto divadelních minut nemá hluchého místa. Snad jen absence rozuzlení osudů některých postav byla menší pihou na kráse jinak zdařilého textu.
Helena Grégrová 90 %
(zadáno: 13.9.2018, počet hodnocení: 1377)
přínosný / zajímavý komentář
85 %. V rozhovorech přiznaná fascinace Viktora Tauše skutečným osudem dívky, se kterou se život nikterak nemazlil, je výslednému tvaru inscenace jednoznačně pozitivním přínosem. Silný příběh je tak prostřednictvím detailně promyšlené režie vyprávěn s účelnou naturalistickou přímočarostí, jejíž autentický nádech násobí obdivuhodná herecká symbióza Terezy Voříškové a Elišky Křenkové ruku v ruce s působivou hudební složkou. Tohle je divadlo blízké mému diváckému naturelu - hladí proti srsti, jitří emoce a zážitek spolu s probuzenými otázkami nenechá jen tak odeznít.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
JirkaS 90 %
(zadáno: 19.4.2019, počet hodnocení: 165)
přínosný / zajímavý komentář
Smutné, emotivní, strhující, úchvatné! Příběh, který zaujme, je ztvárňován velice originální formou, kdy obě herečky hrají totožnou postavu, aby v případě potřeby jedna z nich začala hrát jinou postavu. Spolu s příběhem to klade na diváka určité nároky a nejedná se tak o jednoduché divadlo, a právě proto se mi to tak líbilo. Obdivuji obě herečky, že takovou emoční a depresivní nálož jsou ochotny postupovat vždy jednou za čas osm večerů po sobě. Za mě úžasný zážitek z první řady, který mě donutil k zamyšlení a k soucitu s každým, kdo si musí projít ústavní péčí. Nezapomenutelné! /17.4.2019/
Anna.anna 90 %
(zadáno: 19.4.2019, počet hodnocení: 12)
Podusak 90 %
(zadáno: 18.4.2019, počet hodnocení: 31)
přínosný / zajímavý komentář
Naprostá špica, holky hodně dobře, téma silné.
Veronikaw 90 %
(zadáno: 18.4.2019, počet hodnocení: 59)
Denisa H. 100 %
(zadáno: 16.4.2019, počet hodnocení: 251)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Mrzí mě, že jsem nestihla v anketě i-divadla pro inscenaci a herečky hlasovat (představení v listopadu zrušeno), určitě bych je umístila hodně vysoko. Tak dokonalý herecký koncert a sehrannost si naposledy vybavuji z "Interview" DD. E. Křenková a T. Voříšková své role zvládly naprosto bezchybně! Skvělá je samozřejmě i režie a vše jen podtrhuje hudební doprovod a jednodušší černá scéna z různě vysokých stupňů. Jedná se fakt o silný zážitek, který završilo jen mé vlastní překvapení z toho, že mě málem rozbrečela závěrečná fotka... (:-D)
Tuhle hru budu určitě doporučovat!
Ladivod 50 %
(zadáno: 16.4.2019, počet hodnocení: 42)
Doublefish 90 %
(zadáno: 16.4.2019, počet hodnocení: 33)
R.JELEN.21 80 %
(zadáno: 15.4.2019, počet hodnocení: 33)
přínosný / zajímavý komentář
Předně musím smeknout před dámami, jak dokážou celý prostor a celou hru vyplnit ;) Hraje se v kuse bez přestávky a je radost se na to koukat.
K hře samotné, chviličku mi trvalo pochopit jak to s interpretací hlavní postavy je, že vlastně obě jsou Ema, nebo taky jen jedna nebo žádná. Hru jsem si po začátečních rozpacích nakonec výborně užila.
Musím ještě poděkovat, dnes už kamarádovi, za to, že se nechal ukecat do divadla a že si prosadil tuto hru, nenapadla by mi na první pohled do noty. Možná právě o to víc jsem si ji užila.
Lenkad 70 %
(zadáno: 15.4.2019, počet hodnocení: 56)
Petrr 80 %
(zadáno: 14.4.2019, počet hodnocení: 162)
Xcepek 50 %
(zadáno: 14.4.2019, počet hodnocení: 361)
Lenka5 90 %
(zadáno: 14.4.2019, počet hodnocení: 17)
Jerman 90 %
(zadáno: 13.4.2019, počet hodnocení: 20)
přínosný / zajímavý komentář
Herecký koncert dvou hereček, známých spíše z filmu a seriálů než z divadla. Skvělé ztvárnění osudu lidmi a bohem opuštěné dívky, která je schopna vše překonat svoji vírou v setkání s "bájným" otcem v Americe (děcák, pěstouni i pasťák). Zasazeno do normalizačního ČSSR, ale s nadčasovým pořesahem. Skvělý režijní nápad obsazení dvou hereček do jedné role. Rozhodně jeden z nejlepších divadelních počinů této sezóny. Jediná výhrada je špatná akustika převelikého sálu Jatek, v sousední La Fabrice by tento problém nebyl.
Anah 70 %
(zadáno: 11.4.2019, počet hodnocení: 159)
Lenka Rzepková 90 %
(zadáno: 31.3.2019, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Režijní zpracování Viktora Tauše a dva výtečné a skvěle sehrané výkony Terezy Voříškové a Elišky Křenkové mě ohromily a nenechaly klidnou. Neskutečně silný příběh plný emocí, ale také naděje a sebelásky, bez které to prostě nejde. To vše na mě z inscenace dýchlo a možná ještě mnohem více. Scéna prostá, ale naprosto vyhovující. Hudební složka skvěle doplňuje celou linii. Za mě jedno z nejsilnějších představení, které jsem za poslední dobu viděla.
Alzbeta.m 100 %
(zadáno: 26.3.2019, počet hodnocení: 20)
přínosný / zajímavý komentář
Propojení Terezy Voříškové a Elišky Křenkové je víc než očivividné. Fascinující a silný příběh, stejně tak herecké výkony. Jednoduchá, přitom dokonalá scéna. Inscenace, kterou rádá uvidím podruhé i potřetí.
Semtamťuk 90 %
(zadáno: 25.3.2019, počet hodnocení: 46)
Dovemummy-Alena S. 90 %
(zadáno: 6.3.2019, počet hodnocení: 129)
Bílek 70 %
(zadáno: 5.3.2019, počet hodnocení: 38)
přínosný / zajímavý komentář
65%
Ba-jo 90 %
(zadáno: 4.3.2019, počet hodnocení: 188)
přínosný / zajímavý komentář
Prvotně mě zarazila obří černá dekorace v obrovském a surovém prostoru Jatek, kde by divák spíš očekával třicetičlenný ansámbl a nějakou moderní operu. Objevily se však "jen" dvě dívenky a předvedly v roli dvojjediné Amerikánky Emy strhující, komorní a emotivní výkon jednoho pravdivého a pohnutého osudu se silným poselstvím. Pohybově a emocionálně náročný výkon zaplnil bezezbytku nejen ten obří prostor, ale věřím, že i hluboce zasáhl každého z diváků. Před hereckým výkonem Terezy Voříškové a Elišky Křenkové mi nezbývá než se hluboce uklonit. Velká poklona patří i celému tvůrčímu týmu.
Barbora 70 %
(zadáno: 3.3.2019, počet hodnocení: 3)
Monik 90 %
(zadáno: 3.3.2019, počet hodnocení: 2)
Onsteri 100 %
(zadáno: 2.3.2019, počet hodnocení: 89)
J64 80 %
(zadáno: 2.3.2019, počet hodnocení: 53)
Vladimír Rogalewicz 80 %
(zadáno: 1.3.2019, počet hodnocení: 487)
přínosný / zajímavý komentář
Neskutečný zážitek.Je zřejmé, že celý inscenační tým to představení intenzivně prožívá. Syrové, upřímné, emotivní, pravdivé; dokáže udržet maximální pozornost po celých 100 minut bez přestávky. Tereza Voříšková i Eliška Křenková jsou skvělé. Mne osobně rušilo scénické řešení; v průběhu představení jsem však ani nedýchal.
Togaf 90 %
(zadáno: 1.3.2019, počet hodnocení: 122)
Osgood 90 %
(zadáno: 15.9.2018, počet hodnocení: 71)
přínosný / zajímavý komentář
95% Nemusíš vyhrát, stačí vydržet! Neskutečný zážitek, či spíše prožitek. Minimalistická scéna, pouze černé stupně v různých úrovních, úžasná atmosféra vytvořena bílým světlem studeným či teplým, popřípadě tmou, je umocněna hudebním doprovodem a vše jest korunováno strhujícím výkonem obou hereček, které potvrzují, že patří k největším talentům své generace. Uchopení inscenaci vyjadřuje jistou posedlost tvůrců tématem a vyznačuje se nekompromisním tahem na branku. Tomuto říkám divadlo.
štěpánka 90 %
(zadáno: 15.9.2018, počet hodnocení: 1)
Vaklav 90 %
(zadáno: 14.9.2018, počet hodnocení: 195)
přínosný / zajímavý komentář
Zaujatý, vtažený, zmačkaný, vyplivnutý do prostoru tržnice, která náladě nepřidá..., naštěstí následná procházka vám dá čas si představení v hlavě dohrát a dopřemýšlet.
Nečekal jsem tak plnokrevné herecké výkony, skládám poklonu oběma protagonistkám.
Symbióza hry a prostoru Jatek snad nemůže být větší.
Doporučuji.
Dramaholik 30 %
(zadáno: 14.9.2018, počet hodnocení: 104)
přínosný / zajímavý komentář
Bylo to strašný...Proč?((((
Mstasa 60 %
(zadáno: 14.9.2018, počet hodnocení: 22)
SakuL 80 %
(zadáno: 14.9.2018, počet hodnocení: 60)
Jedna z hlediště 90 %
(zadáno: 13.9.2018, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace je skvěle vystavěná, výborně zahraná a bohatě využívá daný velkolepý prostor, byť jde vlastně o komorní kus. Jistý minimalismus vás dovede k maximálnímu zážitku.
Adamantino 80 %
(zadáno: 13.9.2018, počet hodnocení: 29)
Camarido 80 %
(zadáno: 11.9.2018, počet hodnocení: 63)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.