Jihočeské divadlo Č. Budějovice [Otáčivé hlediště Český Krumlov]

Olga Šubrtová, Martin Glaser

Dekameron

Premiéra: 7.6.2012. Podle povídek Giovanniho Boccaccia. Dramaturgie: Olga Šubrtová. Scéna: Jaromír Vlček. Kostýmy: Tomáš Kypta. Režie: Martin Glaser.
2:00x


Nová komedie plná vzrušujících dobrodružství, vtipu a lásky podle několika milostných povídek ze známé klasické knihy sta příběhů, která vznikla na konci 14. století, kdy díky svému na tehdejší dobu odvážnému erotickému obsahu leckoho pobouřila, dočkala se i odsouzení církve, ale nakonec začala být pokládána za jedno ze zakladatelských děl světové renesance.
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jiří Landa 80 %
(zadáno: 13.6.2012, počet hodnocení: 2809)
přínosný / zajímavý komentář
Tandemu Glaser - Šubrtová se i tentokrát podařilo pro "otáčko" připravit vkusnou zábavu pro většinového diváka, která však rozhodně neurazí ani divadelní fajnšmekry. Ač se to zdá nemožné, Glaser objevil další nové možnosti prostoru. Nádherné meziscény, krásná karnevalová scéna, výborný hudební podkres, skvělé herecké výkony, jimž dominují Z. Kupka, V. Hollá, V. Hlaváčková, R. Nevěčný, T. Drápela či D. Bambasová. Celou inscenaci prostupuje PŘÍJEMNÝ humor, takže do letní českokrumlovské noci odcházíte s úsměvem na rtech a možná i v srdci, což není zrovna málo...
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 12.6.2012, počet hodnocení: 1433)
přínosný / zajímavý komentář
Ve scénáři jsou poměrně zdařile propojeny motivy z humorných i vážnějších milostných příběhů z Dekameronu do souvislého celku. Z mého pohledu ale bylo použitých motivů přespříliš, což vedlo k občasné zbytečné překombinovanosti a v některých případech i k ledabylejší charakterizaci zápletek a pouhým „náčrtům“ postav. Krásné kostýmy. Bohužel „přidané“ dekorace působily ve specifickém prostoru násilně, až kýčovitě. Inscenace sice chvílemi těžkopádnější, ale s řadou vděčných okamžiků. Pro letní odreagování vhodná. Herci většinou dobří, vyzdvihl bych zejména skvělou komickou kreaci Z. Kupky.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Xcepek 70 %
(zadáno: 9.7.2018, počet hodnocení: 287)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemná letní oddechovka.
MarketkaP 50 %
(zadáno: 5.10.2017, počet hodnocení: 23)
přínosný / zajímavý komentář
Zatím nejslabší kus z repertoáru "otáčka". Velmi lidové představení, ve kterém mi humor chvílemi připadal jak z filmů Zdeňka Trošky. Atmosféru však zachraňují dobré herecké výkony a scéna, ta je v Krumlově krásná vždy.
Zezeza 80 %
(zadáno: 26.9.2017, počet hodnocení: 23)
Ambrozok 80 %
(zadáno: 18.1.2015, počet hodnocení: 26)
Rybitvi 80 %
(zadáno: 29.9.2013, počet hodnocení: 59)
V.morava 80 %
(zadáno: 2.9.2013, počet hodnocení: 517)
přínosný / zajímavý komentář
Výborně vystavěná komedie. Textem počínaje. Mimo to, Jiří Suchý z Tábora do kolektivu zapadl naprosto bravurně. Smysluplná práce s točnou. Scénografie, která postupně nenápadně vyrůstá, je velmi vtipným řešením. Masky z maškarního jsou též výborným prvkem. Herecky vyrovnaný soubor.
Zkrátka výborné! Čas utíkal velmi rychle...
Martin21 60 %
(zadáno: 25.6.2012, počet hodnocení: 299)
Čiko 60 %
(zadáno: 25.6.2012, počet hodnocení: 580)
KaVa 90 %
(zadáno: 14.6.2012, počet hodnocení: 23)
přínosný / zajímavý komentář
Poprvé na otáčivém hledišti. Zážitek! Vkusný humor, krasná atmosféra mnoha scén, skvělí herci!
Miysak 90 %
(zadáno: 13.6.2012, počet hodnocení: 24)
Kuba_r 80 %
(zadáno: 13.6.2012, počet hodnocení: 76)
přínosný / zajímavý komentář
Chytrá a vkusná komedie, s radostí a nasazením od většiny herců zahraná. Skvělá dynamika, výběr hudby, kostýmy. Za kontroverzní považuji tak masivní využití klasických malovaných kulis. Ale musím uznat, že v některých scénách působily opravdu krásně. V jiných bohužel méně a za to nejmíň 15% dolů. Celkově ale hodně příjemný zážitek.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.