Jihočeské divadlo Č. Budějovice [Otáčivé hlediště Český Krumlov]

<< Don Juan | Elity >>

Bram Stoker, Martin Glaser, Olga Šubrtová

Dracula

Premiéra: 6.6.2018. Dramaturgie: Olga Šubrtová. Scéna: Pavel Borák. Kostýmy: Markéta Oslzlá-Sládečková. Hudba: Jiří Hájek. Pohybová spolupráce: Martin Pacek. Režie: Martin Glaser.
1:40x


Nová adaptace proslulého hororového románu. Nemrtvý démon hrabě Dracula opouští svůj hrad v Transylvánii, aby rozšířil své pole působnosti a našel ženu, jejíž portrét ho okouzlil. Nikdo netuší, jak nebezpečný je ten uhrančivý cizinec. Nikdo, až na doktora Van Helsinga...
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Lukáš Holubec 80 %
(zadáno: 1.10.2018, počet hodnocení: 565)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace se povedla. Nádherně zapadá do zámecké zahrady a sympaticky splňuje očekávání pro letní divadelní produkci. Věřím, že atmosféra vás naprosto pohltí. Předprodej vstupenek na léto 2019 začíná právě dnes, tedy 1.10.2018. Více viz blog.
Jiří Koula 70 %
(zadáno: 23.7.2018, počet hodnocení: 1511)
přínosný / zajímavý komentář
Sečteno a podtrženo, otáčkový Dracula je jednak povedená letní zábava, tvůrci se však zároveň pokusili vypořádat s časovou propastí mezi dobou vzniku předlohy a realitou současného publika. Výsledek může být místy kolísavý a rozpačitý, pro mě osobně to však ve výsledku zážitek spíše umocňuje, inscenace se mi tak do mysli zaryla výrazněji, než kdyby se vše hrálo na jistotu. Více viz blog.
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 20.6.2018, počet hodnocení: 1454)
přínosný / zajímavý komentář
Adaptací Stockerova románu lze i překročit hranice hororového žánru a téma „povýšit“, ale hledání dalších rozměrů přísluší lépe produkcím jiného druhu. Pro Otáčko vhodná a přehledná dramatizace se nenásilně pokouší i o humor, ale nabízelo by se pracovat s ním méně nahodile. Tvůrci kouzlí s prostorem a světly, všechny složky a v neposlední řadě i davové scény jsou výtečně zkoordinované. V titulní roli zůstává P. Halíček u svého vhodného typu, nedaří se mu posílit vnitřní děsivost. Spíše než on zaujali K. Janovičová, B. Kaňoková či P. Oubram. Zdařilá letní podívaná, nic více, nic méně.
Lukáš Dubský 70 %
(zadáno: 19.6.2018, počet hodnocení: 730)
přínosný / zajímavý komentář
75%. Dramatizace se původního příběhu drží celkem věrně, nikoliv ale otrocky. V představení se mění lokace s až neuvěřitelnou lehkostí, Glaser evidentně mistrně ovládá metodu filmového střihu, díky točně si může dovolit velmi krátké prostřihy, které pomáhají budovat atmosféru. P.Halíček hraje Draculu aristokraticky, bez výraznějších emocí, herecky nejpřesvědčivější jsou ovšem B.Kaňoková a K.Janovičová. Pobaví i P.Oubram v roli Van Helsinga. Zamrzí zbytečně uspěchaný závěr, ale ani ten nemůže pokazit pozitivní dojem z letní zábavy na úrovni, která bezezbytku využívá výhody otáčivého hlediště.
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 10.6.2018, počet hodnocení: 1353)
přínosný / zajímavý komentář
Zdařilou adaptací románu Brama Stokera proudí šmrncovní šťáva, čímž zdaleka nemám na mysli jen tu životadárnou červenou. :) Oceňuji do detailu promyšlenou práci s prostorem a souhru všech inscenačních složek - scénografie, kostýmy i hudba působivě dokreslují a podtrhují atmosféru příběhu. Vše umocňují i velmi dobré herecké výkony a jemný, nepodbízivý humor optimálně vyvážující hororové pasáže. Škoda jen, že titulní postava neoplývá větší dávkou démonična a úplné finále nezpečetí efektnější tečka. Každopádně se však jedná o nadstandardní počin v rámci letních divadelních open air produkcí.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Johanka 80 %
(zadáno: 25.6.2018, počet hodnocení: 36)
přínosný / zajímavý komentář
Hezké představení zapadající do atmosféry divadla pod otevřeným nebem. Dobré výkony (a jako vždy úžasná Daniela Bambasová), nádherné kostýmy i hudba. Pěkný večer pro všechny generace
LucieSykorova 80 %
(zadáno: 25.6.2018, počet hodnocení: 88)
J.anek 70 %
(zadáno: 22.6.2018, počet hodnocení: 193)
přínosný / zajímavý komentář
Technicky dokonalá inscenace - z té řemeslné dovednosti se točí hlava. O nic víc než o pobavení inscenace neusiluje. A když v duchu rekapituluji předešlé kusy v krumlovském zámeckém parku, mám pocit, že je to tak v pořádku.
Kuba_r 90 %
(zadáno: 20.6.2018, počet hodnocení: 76)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělá zábava, ačkoliv tentokrát se člověk nezasmál zdaleka tolik jako u předchozích her M. Glasera a O. Šubrtové na otáčivém hledišti. To je ale v pořádku, protože autoři slibovali romantický horor a to splnili. Myslím, že to je jejich nejlepší představení v Českém Krumlově. Petr Halíček v hlavní roli mi přijde naprosto v pohodě, obě mladé slečny (Lucy a Mína) ale nakonec předčily má očekávání. Opravdu krásná scéna, kostýmy i nasvícení.
Čiko 80 %
(zadáno: 13.6.2018, počet hodnocení: 592)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělá režie Martina Glasera. Velmi dobrá práce s prostorem, scénou, světly, plynulý děj, Halíček za mě dobrá volba, pro větší démoničnost by mu stačilo přidat na hlase...
Martin21 90 %
(zadáno: 11.6.2018, počet hodnocení: 302)
přínosný / zajímavý komentář
...jen Dracula by snesl více démoničnosti.
Blumarik 80 %
(zadáno: 5.6.2018, počet hodnocení: 210)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.