Jihočeské divadlo Č. Budějovice [Otáčivé hlediště Český Krumlov]

Arthur Conan Doyle, Petr Zelenka, Olga Šubrtová

Pes baskervillský

Premiéra: 11.6.2015. Dramaturgie: Olga Šubrtová. Scéna: Nikola Tempír. Kostýmy: Vladimíra Fomínová. Hudba: Daniel Šubrt. Choreografie: Klára Lidová. Režie: Petr Zelenka.
1:50x


Komediální adaptace slavného detektivního románu s hororovými prvky o nejslavnějším případu Sherlocka Holmese. Po záhadné smrti pána na baskervillském panství se i kolem jeho dědice stahuje síť. Podaří se Sherlocku Holmesovi a jeho věrnému Watsonovi zastavit pekelného psa...?
Jihočeské divadlo Č. Budějovice
Hodnocení inscenace
Redakce
77 %
Uživatelé
80 %
Hodnocení redakce
Lukáš Dubský 80 %
Jiří Landa 80 %
Helena Grégrová 70 %
aktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Lukáš Dubský 80 %
(zadáno: 12.6.2017, počet hodnocení: 627)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemná letní podívaná. Krumlovský Pes baskervillský je spíš komedií než detektivkou, přesto mu nechybí atmosférické scény, které jsou výsledkem chytrého využití prostředí zámeckých zahrad. Zelenka si pohrává s detektivními klišé a daří se mu dostat do ponurého případu spoustu humoru, aniž by tím narušil strukturu příběhu. Oproti předloze Sherlock vyřeší dokonce ještě další dva případy. J.Suchý z Tábora prokazuje svůj výrazný komický talent a cit pro situační i konverzačná humor, Holmes je v jeho podání spíš podivín než génius. Velmi dobří jsou i V.Limr, H.Dvořáková či P.Oubram.
Jiří Landa 80 %
(zadáno: 30.8.2016, počet hodnocení: 2721)
přínosný / zajímavý komentář
Vydařená adaptace s odkazy na příběhy známého detektiva využívá humoru, jímž se do žánru detektivky jemně naváží a ironizuje ho. S tímto postupem si perfektně rozumí J. Suchý z Tábora, jenž zde mohl předvést svůj komediální talent. Jeho práce s intonací hlasu, s gesty a se schopností i při sebevětších crazy situacích působit přirozeně dodávaly příběhu patřičnou šťávu. Nestrhával ale na sebe pozornost záměrně a neubíral prostor ani V. Limrovi coby Watsonovi. Inscenace maximálně využívá prostředí OH, P. Zelenka vytvořil výtvarně bohatou inscenaci a navíc si dokonale pohrál s atmosférou tajemna.
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 14.3.2016, počet hodnocení: 1243)
přínosný / zajímavý komentář
65 %. Hlavní devízou inscenace je nesporný komedieální talent Jiřího Suchého z Tábora, standardní devízou pak okolní přírodní kulisy otáčivého hlediště, které každou větví hrají smysl(upl)ně s sebou.
Hodnocení uživatelů:
Fedorocko 90 %
(zadáno: 19.6.2017, počet hodnocení: 355)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi příjemné představení se skvělými hereckými výkony Karla Rodena, Jiřího Suchého z Tábora a Viktora Limra.Pěkné zpracování známého příběhu, velmi dobré zvukové a světelné efekty. Je třeba sehnat vstupenky a vyrazit. Stojí to za to.
Lumca 80 %
(zadáno: 12.6.2017, počet hodnocení: 257)
Lera 90 %
(zadáno: 19.9.2016, počet hodnocení: 35)
Jirkan 80 %
(zadáno: 23.8.2016, počet hodnocení: 498)
přínosný / zajímavý komentář
21.8. 2016: OH beru jako určitou atrakci, kde mne baví využití pohybu hlediště, prostoru parku a světel. Pokud se navíc použije dav lidí, ohně, zvířata... pak je to divácky vděčné a více opravdové. To si asi uvědomuje i Petr Zelenka a plně toho využil. Takže v tomto směru jsem si celou inscenaci užil. K tomu obdiv pro J. Suchého z Tábora jako S. H. za jeho energii a soustředěnost. (Druhá strana mince: velký prostor, množství diváků, potřebný způsob herectví, jaké hry či dramatizace zde hrát... Myslím, že je tu větší potenciál než jsou jen komedie.)
Myosotis 70 %
(zadáno: 21.8.2016, počet hodnocení: 39)
Lenka458 80 %
(zadáno: 21.8.2016, počet hodnocení: 87)
V.morava 70 %
(zadáno: 11.6.2015, počet hodnocení: 517)
přínosný / zajímavý komentář
65%

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.