Klicperovo divadlo Hradec Králové [hlavní scéna]

<< Hamlet | Koule >>

Její pastorkyňa

Premiéra: 3.3.2023
Dramaturgie: Lenka Smrčková. Výprava: Agnieszka Pátá-Oldak. Hudba: David Hlaváč. Pohybová spolupráce: Iris Kristeková. Úprava a režie: Diana Šoltýsová.
Klasické české drama. Kostelnička a její pastorkyňa Jenůfa žijí v uzavřené vesnické komunitě. Pověst ctnostné ženy a respekt od sousedů jsou to hlavní, co se Kostelnička snaží uchránit. Co všechno musí ale udělat, aby toho dosáhla? Opravdu pýcha předchází pád? A kam až jsme schopní zajít, když někoho milujeme...?
Klicperovo divadlo Hradec Králové
Hodnocení inscenace
Redakce
60 %
Uživatelé
82 %
82191000
Hodnocení redakce
Lukáš Dubský 60 %
Iva Bryndová 60 %
Chci vidět - přidat do seznamu

Volby

Hodnocení (21)

HODNOCENÍ REDAKCE
Lukáš Dubský  60 %
12.6.2024 | 1165 hodnocení
+ souhlasím
65%. Režisérka D.Šoltýsová hru G.Preissové výrazně upravila a vytáhla z ulity realistického dramatu. Přidává jí na osudovosti, herci tvoří až něco na způsob antického chóru. Inscenace je plná ornamentů a mimoběžných jevištních akcích, které hlavně zpočátku děj dost zahlcují a zmenšují prostor pro charakterizaci postav tak, aby člověk lépe rozuměl jejich motivacím. Míchá se tu různorodá symbolika, některé nápady fungují lépe, jiné hůře. Velice podařená je hudební složka. Nejsilnější je ale inscenace v okamžicích, kdy se soustředí na herce, hlavně L.Andělová předvádí v emancipující se Jenůfě další pozoruhodnou ženskou postavu.
Iva Bryndová  60 %
26.4.2023 | 578 hodnocení
+ souhlasím
65% V první části forma takříkajíc válcuje obsah, ale mě osobně právě tato část (tyto části), spojující hereckou akci s výraznou akcí pohybovou se zajímavou choreografií a stejně výraznou složkou hudební a pěveckou (posilující venkovskou atmosféru) bavily nejvíc. Postupem času získává na síle výrazná práce herecká a P. Tomicová i L. Andělová své postavy ztvárňují přesvědčivě, přičemž o kousek více oceňuji L. Andělovou, která je v roli Jenůfy výborná a z mého pohledu realističtější konec vyznění této role napomáhá. S dramaturgickým uchopením Kostelničky (za mě v první řadě o svou VLASTNÍ pověst se obávající ženy) jsem v závěru nesouzněla.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
RaB  90 %
14.2.2024 | 378 hodnocení
+ souhlasím
Režie D. Šoltýsové patří k tomu nejlepšímu, co se na současné divadelní scéně uvádí - vždy jiné, vždy originální a vždy naprosto přesné herecké vedení.
Jinak tomu není ani u Její pastorkyně, kde dokázala jak P. Tomicovou, tak L. Andělovou dovést do výborných výkonů (u P. Tomicové si dokonce myslím, že je to jedna z jejích nejlepších rolí vůbec - konečně jen režie nesázela na její smích a komediální talent).
Jednoduchá ale funkční scéna, hudba jen výborně dokresluje situace na jevišti.
Hannibal  100 %
28.1.2024 | 34 hodnocení
+ souhlasím
Její Pastorkyně mě už v prvním obrazu dojala k slzám. Herecké výkony jsou naprosto skvělé. Děkuji celému uměleckému týmu za ten velkolepý zážitek! Katarze proběhla a určitě se vrátím.
Pavel Pešek  70 %
18.10.2023 | 46 hodnocení
+ souhlasím
Nesouzním, ale respektuji.
.SP.  80 %
8.10.2023 | 34 hodnocení
+ souhlasím
Mám tuze ráda inscenace Diany Šoltýsové, a právě Její pastorkyňa se mi zatím ze všech líbila nejvíce! Velice kladně na mě zapůsobily kulisy na scéně, které dopomáhaly vytvářet silnou atmosféru. Zaujala mě také hudební složka v podobě hraní na saxofon Williamem Valeriánem. Na inscenaci lákají plakáty s Pavlou Tomicovou, ale musím konstatovat, že je v inscenaci daleko lepší Lucie Andělová, která je jako v jiných inscenacích naprosto herecky přesná. Ráda bych dále poukázala na parádní herecký výkon M. Czyžové a celkově jsem obdivovala souhru souboru. Plánuji zajít znovu.
Čiko  80 %
27.8.2023 | 1089 hodnocení
+ souhlasím
85%
Její pastorkyňa je na českých jevištích téměř vždycky sázka na jistotu. Nejinak je tomu i v Klicperově divadle, kde si s ní "pohrála" režisérka D.Šoltýsová. A jak už je v HK zvykem, vznikla výjimečná inscenace.
Scéna mě příliš nezaujala, kostýmy jsou povedené. Herecky se mi líbila hlavně Lucie Andělová, dále P.Tomicová, J.Vápeník, W.Valerián.
Inscenace si po celou dobu drží napětí, místy by se atmosféra dala krájet. Divadelní zážitek.
Koeman2  90 %
11.5.2023 | 185 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Silný příběh na motivy dramatu (románu) Gabriely Preissové zpracovala s Klicperovým divadlem Diana Šoltýsová. Venkovské drama o hrdé kostelničce a její pastorkyni, kterou od dětství vychovává jako svou vlastní. Zvítězí láska mateřská (resp. pěstounská) nebo strach z odsouzení vesnicí? Strhující herecké výkony Pavly Tomicové (kostelnička) a Lucie Andělové (Jenůfa), stejně tak i mužských postav (herci Valerián a Vápeník) i zbytku ženského osazenstva vesnice, prvky folkloru, nářečí, rytmizující hudební a taneční čísla vystihující soudržnost vesnice činí z tohoto představení fascinující divadelní zážitek.
Suzana  60 %
23.4.2023 | 343 hodnocení
+ souhlasím
Přes dynamický spád několik primitivních řešení situací, závěr dle současných postojů
Zizzi  90 %
25.6.2024 | 51 hodnocení
Xcepek  60 %
28.5.2024 | 668 hodnocení
Jeane987  90 %
24.1.2024 | 85 hodnocení
Jamie Winston  90 %
30.6.2023 | 28 hodnocení
AjU  90 %
13.6.2023 | 17 hodnocení
Tech.KA  80 %
20.5.2023 | 52 hodnocení
Snekac  70 %
18.4.2023 | 305 hodnocení
Unionboy  70 %
18.4.2023 | 466 hodnocení
Kluk.sedu  80 %
11.4.2023 | 131 hodnocení
Dajcik  90 %
11.4.2023 | 291 hodnocení
Kosan  80 %
11.4.2023 | 282 hodnocení
AleDu  90 %
7.5.2024 | 4 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.