Klicperovo divadlo Hradec Králové [hlavní scéna]

<< Koule | Lakomec >>

Kytice

Premiéra: 11.10.2014. Obnovená premiéra: 22.9.2020. Dramaturgie: Jana Slouková. Scéna: Jan Tobola. Kostýmy: Ivana Brádková. Hudba: Daniel Fikejz. Choreografie: Lucie Holánková. Režie: Karel Brožek, Pavel Khek (spolupráce na obnoveném nastudování).
2:10


Jevištní podoba proslulé sbírky balad Karla Jaromíra Erbena z pověstí národních, kterou všichni známe, ale na kterou jsme už možná trochu zapomněli. Výsostná poezie s romantickým odérem i hororovou patinou. Svět magických balad i moudrostí našich předků, téma viny, trestu a daností zákonů lidských i přírodních...
D12+
Klicperovo divadlo Hradec Králové
Hodnocení inscenace
Redakce
80 %
Uživatelé
83 %
83301000
Hodnocení redakce
Jiří Landa 80 %
Lukáš Dubský 80 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (32)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jiří Landa 80 %
(zadáno: 20.7.2015, počet hodnocení: 2895)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Inscenace dokazující, že velký divadelní zážitek může vzniknout i bez honosné výpravy nebo ohromujících efektů. Vlastně jen stačí, aby si režisér porozuměl s předlohou a dovedl přesvědčit herce o své koncepci. V případě Kytice do sebe vše krásně zapadlo a i za přispění pěkné hudby D. Fikejze lahodící Erbenovým slovům vznikla podívaná, která má dar oslovit všechny generace diváků a troufnu si říci, že pod tíhou ryzí divadelnosti snad trochu pookřejí i zapřísáhlí odpůrci české klasiky. Zkuste se přesvědčit.
Lukáš Dubský 80 %
(zadáno: 19.12.2014, počet hodnocení: 852)
přínosný / zajímavý komentář
V jednoduchosti je krása. Režisér Karel Brožek dokázal poetiku Erbenových balad přenést na jeviště za pomoci šesti herců, několika prostěradel a povedené hudby. Zachovává atmosféru a navíc dodává i humor, který u Erbena nenajdeme. Nejvíce se podařila báseň Štědrý večer, trošku zklamáním pro mě byl Vodník, kterého se nepodařilo moc zhudebnit.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Pavel Pešek 60 %
(zadáno: 22.9.2020, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
Ačkoli je otázka, zda jsou všechny melodie nosné a zda většina jevištních nápadů není příliš popisná, dokud herci zpívají a dodržují loutkovou? choreografii, je dobře. Problémy nastávají, začnou-li se vyjadřovat ve verších. S rytmem verše, intonací, důrazem na správné slovo, ba i s prožitkem (nepomáhají ani mikroporty). Přirozené v práci s verši zůstávají jen Z. Valchařová-Poulová, M. Eliášová (svou barvou dodává atmosféru hromadným recitacím v záplavě skoro stejných hlasů) a A. Peřinová, jejíž dikce zvláště v užití dlouhých slabik uchu lahodí. Na potlesk vestoje to ale za Erbena věru nestačí.
Monulinka 80 %
(zadáno: 31.3.2019, počet hodnocení: 386)
přínosný / zajímavý komentář
I s málem se dá vytvořit velké divadlo. Kromě výtvarně-scénického zpracování byla výborná i hudba a pěvecké výkony. Byla jsem na školním dopoledním představení, takže herci to neměli jednoduché, ale myslím, že se jim podařilo zaujmout a trochu vystrašit i toto obecenstvo. Ale rozhodně to není inscenace jen pro doplnění povinné četby! No už jsem zvědavá na verzi Skutrů.
Barka 90 %
(zadáno: 29.11.2016, počet hodnocení: 253)
přínosný / zajímavý komentář
Neuvěřitelně krásné, čisté, hluboké, dokonalá výtvarná i hudební stránka... prostě ideální volba pro každého, kdo má rád, když mu v divadle po těle běhá mráz.
Irena7 80 %
(zadáno: 20.9.2016, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
Citlivé a působivé zpracování klasického tématu. Výborné a velmi vyrovnané herecké výkony, nejvíc na mě zapůsobila balada Poklad a také velmi netradiční, a přitom hrozivý Vodník Miroslava Zavičára.
Kritik 90 %
(zadáno: 23.4.2016, počet hodnocení: 70)
přínosný / zajímavý komentář
V jednoduchosti je krása. Za použití minima rekvizit vznikla inscenace,která zdůrazňuje krásu Erbenovych veršů. Velkým plusem je jistě i castecne zhudebnění balad. Magický svět balad,kde vinu stíhá krutý trest. Hradecká inscenace se právem může zařadit k jednomu z nejlepších zpracovani Erbenovy Kytice.
Vratislav Honzálek 80 %
(zadáno: 15.3.2016, počet hodnocení: 108)
přínosný / zajímavý komentář
Podle mě velmi podařené zpracování známých to balad (napočítal jsem 7). Pro mě hlavně "grafické" zpracování plné zajímavých nápadů (krev z dívky, 2 postavy v jednom herci...). Herce netřeba komentovat :)
Vlatyes 90 %
(zadáno: 21.2.2015, počet hodnocení: 51)
přínosný / zajímavý komentář
Úžasné představení, které jde po textu Kytice a zároveň strhne vynikající vizuální stránkou. Člověk až žasne, co jde vše udělat s minimem rekvizit! Nelze opomenout úžasnou hudební složku a skvělé pěvecké výkony. V tomto směru mě nejvíce uchvátila balada Vodník. Ale i další balady byly hudebně a vizuálně zajímavé a dokonalé. V mysli mi asi nejvíc utkvěl méně zpracovávaný Holoubek a Svatební košile. Ale vlastně bych mohla jmenovat všechny balady. Skvělé herecké výkony všech hereček a Miroslav Zavičár byl takovou roztomilou (chvílemi děsivou, nebo zase drsně mužnou) třešničkou na dortu. :-)
Kluk.sedu 90 %
(zadáno: 24.9.2020, počet hodnocení: 57)
Kosan 90 %
(zadáno: 15.12.2018, počet hodnocení: 187)
Dajcik 90 %
(zadáno: 25.11.2018, počet hodnocení: 197)
Zahon.blaha 100 %
(zadáno: 16.3.2018, počet hodnocení: 18)
Matab 90 %
(zadáno: 15.1.2018, počet hodnocení: 15)
LukasCitnar 70 %
(zadáno: 26.2.2017, počet hodnocení: 37)
MarekLinhart 80 %
(zadáno: 16.2.2017, počet hodnocení: 152)
Petula 90 %
(zadáno: 21.12.2016, počet hodnocení: 29)
Unionboy 100 %
(zadáno: 13.11.2016, počet hodnocení: 222)
Terez 80 %
(zadáno: 1.4.2016, počet hodnocení: 91)
UnStable 60 %
(zadáno: 31.3.2016, počet hodnocení: 27)
Ivi 70 %
(zadáno: 28.2.2016, počet hodnocení: 27)
Markulinka 100 %
(zadáno: 4.11.2015, počet hodnocení: 25)
Hoolek 70 %
(zadáno: 1.11.2015, počet hodnocení: 29)
Camarido 70 %
(zadáno: 10.10.2015, počet hodnocení: 63)
Dezodoo 70 %
(zadáno: 9.10.2015, počet hodnocení: 91)
Popelka 70 %
(zadáno: 2.7.2015, počet hodnocení: 33)
Kata_rina 80 %
(zadáno: 16.6.2015, počet hodnocení: 45)
Zizzi 80 %
(zadáno: 6.5.2015, počet hodnocení: 40)
Lucka. 90 %
(zadáno: 16.3.2015, počet hodnocení: 102)
Xcepek 90 %
(zadáno: 18.1.2015, počet hodnocení: 551)
LavinieCamui 90 %
(zadáno: 22.11.2014, počet hodnocení: 310)
Keyja 90 %
(zadáno: 11.10.2014, počet hodnocení: 43)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.