Lachende Bestien

Jako lvi aneb Sestup a vzestup pana B.

Premiéra: 13.1.2023 | 1:40x
Dramaturgie: Veronika Švecová. Výprava: Adriana Černá. Hudba: Jindřich Čížek a citace. Režie: Michal Hába.
Původní česká hra, v níž autor volně vyšel ze skutečné události a zároveň nepřímo navázal na úspěšnou „Zpověď masochisty“. Optimistický epos o úspěchu mísící zdánlivě až naivní humor s ostrou kritikou převládající společenské ideologie. Pan B. je úspěšný jedinec, který ví, že každý je svého štěstí strůjcem. Sám za sebe zodpovědný. Život je soutěž. Soutěž a konkurence jsou pilířem společnosti a blahobytu. Svou neoliberální mantru dokáže pan B. aplikovat i ve své nové životní situaci. Na ulici, pod mostem. Je jako lev - král džungle. Padne na samé dno, ale vypracuje se. Sám si pomůže. Jedinec silný. Individualita. To je úspěch. Nebo ne...?
14!  
Lachende Bestien
Hodnocení inscenace
Redakce
75 %
Uživatelé
81 %
81181000
Hodnocení redakce
Lukáš Holubec 70 % Tip Lukáš Holubec
Pavel Širmer 80 % Tip Pavel Širmer
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
4.5.So19:30 vstupenky
Divadlo X10
11.6.Út19:30 vstupenky
Divadlo X10

Volby

Hodnocení (20)

HODNOCENÍ REDAKCE
Lukáš Holubec  70 %  Tip Lukáš Holubec
19.5.2023 | 735 hodnocení
+ souhlasím
--- Z pohádky do pohádky --- (více v článku na blogu)
Pavel Širmer  80 %  Tip Pavel Širmer
20.1.2023 | 2013 hodnocení
+ souhlasím
75%. Hra částečně navazuje na úspěšnou „Zpověď masochisty“, má obdobný konstrukt (hlavní postava a kolem ní množství epizodek). Tentokrát se R. Sikora s menší nadsázkou zamýšlí nad nejistou existencí ve společnosti plné nesolidnosti a paradoxů. První nastudování před bezmála deseti lety poněkud zapadlo. Nyní se hry chopil režisér M. Hába, jenž ponechal v popředí text, se svým týmem jej vhodně oživil a dotvořil humorem i rozličnými nápady, nechal vyniknout autorovy rozkošné hrátky s jazykem. Inscenace baví formou a oslovuje obsahem - co víc si přát? Přesvědčivý, zralý výkon K. Bartoše v hlavní roli, ani jeho spoluhráči nejsou jen „do počtu“.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Studený Čumáček  70 %
1.11.2023 | 409 hodnocení
+ souhlasím
75%
Pan B. bankéř byl. A pak...nehoda se stala, koleno, zaměstnání sedavé, další pak a další. Práci mu vzali nejdřív, pak věci, byt i. Holčička malá tlustá posmívala se. Ale pan B. nedal se. I na ulici lev byl, postupně. I když v Celetné ležel. Lásku potkal i, Alžbětu. Ale učitel jeho ukradl peníze mu. A tma byla pak a tunel. Tam na konci Havel stál a "Mňo, tak pojď!" říkal. Takže naděje byla, nakonec, hezké bylo to, jen rohy všichni měli.
Adam Zelinka  90 %
1.11.2023 | 206 hodnocení
+ souhlasím
absolutní bomba, forma i příběh, všichni herci, neskutečný
Tereza Rybková  50 %
12.4.2023 | 48 hodnocení
+ souhlasím
Možná je to tématem, ale zanechalo to ve mně dost rozporuplné pocity (což asi částečně mělo). Nebavila jsem se ani na místech, kde ostatní diváci evidentně ano.
Valmez  90 %
17.3.2023 | 506 hodnocení
+ souhlasím
Stojí za zhlédnutí. Zajímavý text a provedení, ovšem v Divadle X10 nic překvapivého. Byl jsem spokojený.
Matěj Konečný  90 %
16.3.2023 | 219 hodnocení
+ souhlasím
Tak jsem byl. Byl tam a představení viděl. Viděl jsem. Pan B. smůlu. Smůlu měl. Nebo snad mohl? Mohl za to si? ...
My stejní nejsme jako? Jako on stejní? Stát se nám nemůže? Chováme jinak? Jinak se nechováme. Stát se může to? I mě se to stát může? Proč divně koukám na lidi ty? Na lidi ty, co třeba ani nemůžou za to? ...
S tím jsem domů. Domů s tím šel a od té doby víc si všímám si. Kdo z nich asi pan B. je?
Anna Malvina  80 %
7.3.2024 | 4 hodnocení
+ souhlasím
Lachende Bestien mají schopnosti i náboj, mohou si dovolit jít daleko za čáru a vy jim to zbaštíte. Schováte se za humor, ale stejně je vám potom nějak divně. Těším se na další kus, určitě chci tu specifickou autenticitu vidět znovu. I když to trochu bolí.
Jeff23  90 %
5.3.2024 | 80 hodnocení
Betka_S  70 %
20.2.2024 | 66 hodnocení
Braddy  70 %
23.11.2023 | 199 hodnocení
Volnicko  80 %
22.11.2023 | 56 hodnocení
Snekac  80 %
26.6.2023 | 291 hodnocení
Unionboy  80 %
26.6.2023 | 449 hodnocení
Kosan  80 %
26.6.2023 | 275 hodnocení
Dajcik  80 %
26.6.2023 | 285 hodnocení
Rybkaa  100 %
21.5.2023 | 43 hodnocení
LavinieCamui  80 %
17.2.2023 | 806 hodnocení
Layer  80 %
15.2.2023 | 111 hodnocení
Ottovon  90 %
16.1.2023 | 23 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.