Lenka Vagnerová & Company

María de Buenos Aires

Premiéra: 29.12.2021 | 1:35x
Koprodukční inscenace Městských divadel pražských a souboru Lenka Vagnerová & Company. Uváděno ve španělském originále s českými titulky.
První české uvedení světově proslulé „ango operity“ na pomezí činohry, opery a výrazového tance. María, dívka z předměstí Buenos Aires, se narodila „s kletbou na jazyku v den, kdy byl Pánbůh opilý.“ María je vášnivou a nespoutanou postavou pohnutého osudu, ale zároveň i velkolepou alegorií atmosféry Buenos Aires a argentinského tanga samotného. Vypjatý příběh Maríi balancuje mezi posvátným a světským, mísí se v něm kostel s bordelem, mše se svůdným tancem, modlitba s opileckým zpěvem a špínou zaplivaných pajzlů...
Lenka Vagnerová & Company
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
60 %
6061000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
6.2.Ne19:00 vstupenky
Městská divadla pražská
7.2.Po19:00 vstupenky
Městská divadla pražská | + Lektorský úvod
16.3.St19:00 vstupenky
Městská divadla pražská | + Lektorský úvod
17.3.Čt19:00 vstupenky
Městská divadla pražská | předplatné pro skupinu V; + Lektorský úvod
4.5.St19:00 vstupenky
Městská divadla pražská

Volby

Hodnocení (7)

HODNOCENÍ REDAKCE
Pavel Širmer  70 %
(zadáno: 9.1.2022, počet hodnocení: 1737)
+ přínosný / zajímavý komentář
Nezaměnitelné dílo není snadné realizovat. Bez přečtení synopse se divák může ztrácet, čeština se španělštinou do sebe dost narážejí, záměr komických vsuvek v češtině zcela nevychází. Celkově však režisérka L. Vagnerová „kolos“ zkoordinovala více než úctyhodně. Skvělé využití španělské energie, kterou na jevišti zpřítomňují zpěvák G. A. Colmenarejo a tanečník J. Antar (nahrazení češtinou by nemuselo být prospěšné, technické provedení titulků se snad na reprízách vylepší). Královnou večera je po všech stránkách výtečná N. Horáková. Hudebně i pohybově znamenité. Počiny podobného druhu se na českých jevištích běžně nevidí!
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Karel Toman  40 %
(zadáno: 12.1.2022, počet hodnocení: 28)
přínosný / zajímavý komentář
Nerozumím humoru režisérky, její pokusy o zobrazení drsnosti velkoměsta se také příliš nevydařily, byly zbytečně popisné a plné klišé. Možná by bylo dobré si uvědomit, že ne všichni herci jsou také tanečníky... Příšerná a nesrozumitelná, jako z jiné operetky, byla scéna z hospody s velkými loutkami/maskami. Tohle bylo velké sousto, které se inscenátorům nepodařilo přežvýkat.
InkaR  70 %
(zadáno: 9.1.2022, počet hodnocení: 17)
přínosný / zajímavý komentář
Krásný tanec, zpěv i mluvené slovo, akorát tedy v příběhu jsem se jaksi ztrácela, ale ten tam je asi podružný. Největší zážitek pro mě byl nádherný zpěv Gustava Ariela Colmenareja. Velmi příjemné osvěžení pro milovníky španělštiny, tance a argentinského tanga!
RaB  70 %
(zadáno: 30.12.2021, počet hodnocení: 156)
přínosný / zajímavý komentář
Tanečně perfektní K. M. Fialová (v hereckých partech mě nepřesvědčila - chyběla dravost, emoce). Hvězdou představení je však K. Krhovják, který je tanečně, herecky a i pěvecky bezchybný.
Velice pěkná scéna, úžasné taneční scény i hudba.
Nicméně představení by si zasloužilo kompletní překlad, protože ne na všechny dialogy jsou titulky, a navíc mnohdy byly tak rychlé, že se nestíhají číst. Velkým problémem je také španělština některých účinkujících - opravdu hodně s ní válčí (u K.M. Fialové to bylo poznat). Vynechat šly také hiphop/techno scény - nechat celé představení jen argentinské.
J.anek  90 %
(zadáno: 29.12.2021, počet hodnocení: 376)
přínosný / zajímavý komentář
Tenhle kousek vznikl v roce 1968, což je mi milý rok, a je pozoruhodně svěží.
V ABC se na jevišti zrodilo tango a také dívka María. Ať je děvkou nebo mrtvolou, je krásná i děsivá jako město, které jí dalo i vzalo život.
Je to fascinující jevištní báseň - člověk neví, co sledovat dřív - hudbu, kterou na jevišti zastupuje krásná harmonikářka, tanec, zpěv, výtvarné kousky Jakuba a Terezy Kopeckých, nebo klaunské kousky Kryštofa a Aleše. Je to nádhera.
Jen bych nepohrdnul titulky. V klíčových místech sice zazní čeština a zbytek člověk nějak pobere, ale i tak.
Chupetica  70 %
(zadáno: 30.12.2021, počet hodnocení: 120)
Evelynne  20 %
(zadáno: 10.1.2022, počet hodnocení: 3)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.