Letní shakespearovské slavnosti

William Shakespeare

Hamlet

Premiéra: 27.6.2017. Překlad: Martin Hilský. Scéna: Pavol Andraško. Kostýmy: Katarína Hollá. Hudba: Michal Novinski. Úprava a režie: Michal Vajdička.
2:15


Jedna z nejtíživějších Shakespearových tragédií propojuje rodinná i politická dramata. Králův syn se nedokáže smířit s úmrtím svého otce. Nedokáže se smířit ani se svým strýcem, jenž si vezme za ženu jeho matku. Hamlet je přesvědčen, že otcova smrt a strýcova svatba spolu úzce souvisejí. A proto se rozhodne pravý důvod otcovy smrti odhalit.Ukazuje se však, že odhalení křivdy není to nejtěžší. Mnohem obtížnější je vyrovnat se s ní a otce pomstít...
Letní shakespearovské slavnosti
Hodnocení inscenace
Redakce
55 %
Uživatelé
58 %
Hodnocení redakce
Michal Novák 60 %
Jan Pařízek 50 %
Termíny představení
23.8. (St) 20:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Pražský hrad]

24.8. (Čt) 20:30 ZADÁNO Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Pražský hrad]

25.8. (Pá) 20:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Pražský hrad]

26.8. (So) 20:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Pražský hrad]

27.8. (Ne) 20:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Pražský hrad]

28.8. (Po) 20:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Pražský hrad]

29.8. (Út) 20:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Pražský hrad]

5.9. (Út) 20:30 ZADÁNO Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Pražský hrad]

6.9. (St) 20:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Pražský hrad]

7.9. (Čt) 20:30 ZADÁNO Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Pražský hrad]

celý program divadlaaktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Michal Novák 60 %
(zadáno: 4.7.2017, počet hodnocení: 911)
přínosný / zajímavý komentář
Když se koncepce letní inscenace nepotká s prostorem… Pro 26řadé auditorium bez elevace tohle je faux pas. Ruchy z okolí celkem v pohodě, zvučení si prostor přesto žádá, snímání hlasů (a zvuků) „odspoda“ však není úplně šťastné. Co vnímá ta jevišti bližší polovina hlediště? Dráždivou shakespearovskou esenci, která vtahuje svým minimalistickým pojetím a zpřítomňující civilností. Sledujeme drakonicky seškrtanou podobu známé tragédie, kde nezbylo místo na filozofický rozměr (i „být, či nebýt“ je shozeno) ani na Oféliino šílenství. Inscenace sleduje své téma: neurózy a zkratkovitosti naší doby.
Jan Pařízek 50 %
(zadáno: 3.7.2017, počet hodnocení: 649)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Určitě to není z mého pohledu úplně špatné zpracování, ale přesto mě to příliš nezasáhlo. Líbil se mi zvolený humor i způsob pojetí Hamletova šílenství. Zvláště v první části vzniklo několik velmi povedených scén a mohu říci, že jsem se nijak nenudil. Nicméně zvolené tempo v druhé části působilo až příliš uspávacím dojmem. Více škrtů způsobilo též složitější interpretaci některých činů a motivů postav. Závěrečnou scénu jsem tak sledoval již spíže s odtažitým dojmem. Nemohu však nepochválit skvělého J. Plesla, jenž si mě ve své titulní roli rozhodně získal. 55%
Hodnocení uživatelů:
Marsed 50 %
(zadáno: 23.8.2017, počet hodnocení: 110)
přínosný / zajímavý komentář
Dovedu si toto zpracování představit na menší scéně. Bohužel prostor mi připadal prázdný, nevyužitý. První část byla místy zdlouhavá, rádo by vtipné pasáže mne neoslovily. Celkově tato hra byla pro mě zklamáním. Jeviště by mohlo být výš postavené, scény odehrávané na zemi vůbec nebyly vidět. Myslím si, že Shakespearovské slavnosti by si zasloužily lepší propracování ( ozvučení, elevacii, atd.)
Irena 60 %
(zadáno: 21.8.2017, počet hodnocení: 38)
přínosný / zajímavý komentář
Vzhledem k hodnocení a příšernému zážitku v loňském roce (Romeo a Julie) jsem se docela představení obávala. Naštěstí zbytečně. Ano, vyškrtaný text chyběl a představení mě nezasáhlo, ale slušné divadlo to bylo. Dobří herci, kteří bohužel měli málo prostoru, ale scéna Gertrudy a Hamleta se povedla. Rovněž vtipný nápad divadelního představení se mi líbil. Situování u Míčovny nebylo vůbec špatné - jen moc v rovině a nevím, ale provoz mě netušil vůbec. Zvon ze sv. Víta zněl magicky. Za mě 65%.
Terezak 60 %
(zadáno: 15.8.2017, počet hodnocení: 36)
přínosný / zajímavý komentář
Moderní pojetí, které by se, spíše než na letní scénu, hodilo třeba do nějakého komornějšího prostředí. Mě, jakožto diváka spíše konzervativnějšího, příliš nenadchly moderní prvky typu "hlas otce promlouvající ze smartphonu".
Celkově to na mě působilo poněkud nevýrazným dojmem, kdy vypíchnout se dá snad jedině scéna, výkon J. Plesla a vtipná scénka s hereckým představením.
Mirka_divadlo 30 %
(zadáno: 6.8.2017, počet hodnocení: 14)
Jan456 80 %
(zadáno: 3.8.2017, počet hodnocení: 150)
přínosný / zajímavý komentář
Tato forma zpracování mi vyhovovala - zejména seškrtání postav s tím, že se větší důr klade na představitele hlavních rolí. Začátek, kdy na jevišti běhá Ofelie s mobilem jsem lehce rozdýchal a pak se už jen příjemně bavil a s obdivem hleděl na výkony zejména J.Plesla, L.Vlasákové. Nebyla zda žádná hluchá místa a potlesk ve stoje na závěr (v Brně) si myslím, že byl zasloužený!
Lenkakebulka 50 %
(zadáno: 24.7.2017, počet hodnocení: 35)
Papirek32 100 %
(zadáno: 20.7.2017, počet hodnocení: 111)
přínosný / zajímavý komentář
Z první řady na Špilasu jsem se bavil královsky, ozvučení je ale opravdu "tragické", jak zde bylo již několikrát zmíněno.
Kapybara_2 80 %
(zadáno: 17.7.2017, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
75%. Chápu, že tohle moderní pojetí a prokrácení původního textu nesedne každému. Mně ale - možná i proto, že jsme seděli hned ve druhé řadě - sedlo dokonale. Herecké výkony spíše civilní a skvělé, atmosféra působivá, některé scény překvapivě vtipné a některé výklady zajímavé (celou cestu z představení jsme například řešili, co to, sakra, mělo s tím Horaciem znamenat). Výstupy typu rozebírání chrchle na zemi bych sice oželela, ale celkový dojem určitě pozitivní.
Togaf 60 %
(zadáno: 17.7.2017, počet hodnocení: 101)
Lucy1905 90 %
(zadáno: 12.7.2017, počet hodnocení: 10)
přínosný / zajímavý komentář
Velice povedená hra u které mi nevadilo moderní pojetí. Jaroslavu Pleslovi se skvěle dařilo střídat humorné šílenství s vážností. Hudba i styl humoru mi k tomuto představení vyhovovaly. Letní shakespearovské slavnosti navštívím určitě i příští rok.
Golftom 50 %
(zadáno: 11.7.2017, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavě seškrtaný Hamlet, jednoduchá scéna a netradiční nápady. Některé vtipy byly trochu navíc, některé motivy nerozvinuté. Celkové hodnocení ale sráží ?technické? věci okolo. Ruchy z ulice by ani tak nevadily. Horší bylo ozvučení na ruchové mikrofony a veliké hlediště v rovině; aspoň jeviště mohlo být výše. Dojem pak zkazilo neustálé napomínání hostů jak malých capartů (položit kabelku na kamenné zábradlí opravdu není zločin, ani stoupnout na trávu ? park je místo pro život, ne muzeum) a zákazy všeho druhu. Vše dokonalo zavření bočního východu a odsouzení diváků k tlačenici ve stádu.
Mraki 70 %
(zadáno: 10.7.2017, počet hodnocení: 93)
přínosný / zajímavý komentář
Věřím že první řady by hodnotili velmi vysoko, já ze 14. už měla problém vidět pravou (a samozřejmě spodní část + ještě hráli před podiem?!) Herci z Dejvickýho mě nikdy nezklamou a Plesl ještě předčil očekávání. Výborná hudba. Nejvíc mi zážitek kazili spoludiváci s mobilama, oříškama a cinkajícím alkoholem..
Ba-jo 40 %
(zadáno: 10.7.2017, počet hodnocení: 120)
přínosný / zajímavý komentář
S tímto provedením Hamleta jsem se nějak nedokázal ztotožnit. Brutálně seškrtaný text i tak chvílemi nudil, scéna byla nezáživná a moc jsem jí nepochopil, jen herecké výkony jakžtakž držely celé představení nad hladinou...další z řádky zklamání v rámci LŠS.
Vjarda 0 %
(zadáno: 10.7.2017, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Chudák Shakespeare. Nemám nic proti moderním úpravám nebo parodiím na klasické hry, ale nevydávejte to za Shakespeara!!! Jiný název třeba "PseudoHamlet", by diváka připravil na to, že neuvidí co čekal.
Bernardblack 50 %
(zadáno: 8.7.2017, počet hodnocení: 141)
Jirkan 80 %
(zadáno: 8.7.2017, počet hodnocení: 498)
přínosný / zajímavý komentář
7.7. 2017 (78%): Ne úplně využitá nápaditá scéna, nevysvětlené šílenství Hamleta a Ofelie se spojuje s nápaditostí spojení některých postav, s jiným (a pro mne velmi zajímavým) výkladem některých situací (především závěru) a velmi zajímavými hereckými výkony (především Jaroslav Plesl, Lenka Vlasáková a Ladislav Hampl). To vše ještě podtrhuje tuto reprízu fakt, že minimálně třetina se hrála za deště. Isncenace stojí trochu dál za Othellem (téměř) stéjného tvůrčího týmu. Obdiv má produkce, že se nebojí hledat trochu jiné souvislosti a významy.
JirkaS 60 %
(zadáno: 7.7.2017, počet hodnocení: 37)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Velká očekávání tentokrát nebyla úplně naplněna. Nevadily mi ruchy ze silnice, prolétající dron (skvělá reakce herců), ani nazvučení zespodu. Vadil mi ale nevyužitý potenciál. Odbýt šílenství Ofélie jednou scénou a nechat ji zemřít mimo jeviště, to je plýtvání potenciálem. I v té jediné scéně šílenství ale V. Kubařová excelovala. Nechápu ani konec, kdy mi přišlo, že se vraždí jen proto, že to divák čeká, ale postavy jednají bez zjevných příčin. Jinak jsou zde k vidění kvalitní herecké výkony a déšť při závěrečné scéně krásně podtrhl smutný konec příběhu. Jsem vcelku spokojen. /viděno 5.7.2017/
Hedera 90 %
(zadáno: 7.7.2017, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Moderní hra inspirovaná Hamletem. Výkony herců byly dobré, ale chyběly mi u většiny projevené emoce. Jen Jaroslav Plesl vyjadřoval Hamletovo rozpoložení jak hlasem tak mimikou. Šílenství Ofélie se mi líbilo, byl to absolutní smutek, který ji dovedl až k sebevraždě.
Líbila se mi hudba. Scéna ani kostýmy se mi nezdály špatné.
Připojuji se k názoru, že by hře slušelo spíše komornější prostředí.
Hluk z okolí nebyl až tak velkým problémem a rozhodně bych za něj nesnižovala hodnocení.
Zdarda 60 %
(zadáno: 7.7.2017, počet hodnocení: 57)
přínosný / zajímavý komentář
Řekl bych, že je to spíše povedená inscenace, ale z nějakého důvodu u mě docela rychle vyšumělo z mysli. Tolik kritizované zvuky z okolí jsem téměř nevnímal, naopak pobavilo dívání na hodinky při každém odbíjení zvonů. Pravda ale je, že elevace docela chybí. V první části si mi líbil humor i působivá atmosféra. Ovšem i přes brutální škrty se inscenace nevyhnula nudným místům. Škrty také způsobily složitější interpretaci některých činů a motivů postav. Musím pak pochválit skvělé herce, kteří všichni hráli opravdu tu největší ligu.
Linsang 100 %
(zadáno: 7.7.2017, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Nadseni z hereckych vykonu, ktere si ovsem plne vychutnate jen z prednich rad. Civilnimu herectvi prevazne dejvickeho souboru by sluselo mensi kamenne divadlo, na otevrenem velkem prostranstvi pusobi prilis komorne. Moderni pojeti mi nevadilo, hudba skvele dokreslovala deni na jevisti. Davam plny pocet bodu, protoze za hluky z ulice herci nebo reziser opravdu nemohou a neni fer davat kvuli tomu predstaveni nizke hodnoceni.
Orienteering 80 %
(zadáno: 6.7.2017, počet hodnocení: 37)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Neměla jsem problém s ruchy z okolí (ano, jsou větší, než jsme zvyklí z Hradu nebo HAMU), ani s krácením a moderním pojetím celé inscenace. Moc se mi líbila zvolená hudba. Výkon zvlášť Jaroslava Plesla výborný (u něj jak jinak!).Během Hamletova divadla se herci sami několikrát odbourali, ale nějak nechápu, komu tohle může vadit...Lze asi souhlasit s tím, že v komornějším prostředí by celá inscenace vyzněla o dost intenzivněji. Ale zase bych si neužila reakci herců na prolétající dron (to k LSS prostě patří). Deštík při závěrečné scéně jako by do hry patřil. 85%
Sykorkakonadra1 70 %
(zadáno: 5.7.2017, počet hodnocení: 8)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Hamlet v tomto podání je minimalistický, jak v příběhu a textu, tak v kostýmech, postavách i scéně. Režisér odvedl velmi dobrou práci, příběh má smysl a pěkně graduje, i když neobsahuje filosofické pasáže. Co není vyjádřeno slovy, je vyjádřeno pomocí emocí a je to dostačující. Skvělé jsou i výkony herců s výjimkou Veroniky Kubařové při Hamletově divadle, kdy mě její chichotání rušilo a nekorespondovalo s dějem. Hamletovo panáčkové divadlo se mi však moc líbilo a taky zapojení diváků do hry. Kostýmy, zbraně a některé další rekvizity jsou ze současné doby, aby byl divák ještě více osloven.
LilianaVess 60 %
(zadáno: 4.7.2017, počet hodnocení: 27)
SisiBisi 40 %
(zadáno: 3.7.2017, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
Druhá půlka výrazně lepší než první. Dosti laciných vtípků a moderny (mobily..)není nic pro mne, ale herci hrají velmi dobře to, co jim bylo uloženo, ale právě to uložené je z mého pohledu špatně.
Michkyse 30 %
(zadáno: 3.7.2017, počet hodnocení: 30)
přínosný / zajímavý komentář
Jedno z nejslabších představení, které jsem v rámci LSS viděl. Částečně za to může i náhradní prostředí a rušivé elementy v Královské zahradě, více za to ale může nešťastné režisérské pojetí a zvolená scéna. Posadit královskou rodinu do první řady mezi diváky, kde je od třetí řady nikdo nevidí, pominout genezi Oféliina šílenství a jako základní výrazový prostředek zvolit pouhé deklamování textu jednotlivých postav, to je prostě málo, zvlášť při takové hře, jako je Hamlet, která si žádá o emoce a jejich gradování. Toho jsme se bohužel ani náznakem nedočkali.
J.anek 70 %
(zadáno: 2.7.2017, počet hodnocení: 134)
přínosný / zajímavý komentář
Zdejší první tři hodnocení mě málem odradila od návštěvy téhle inscenace. Naštěstí jsem jim neuvěřil. Hluk tam žádný není, ale uznávám, že mikrofony u pódia jsou pitomý nápad. Inscenace je to ovšem velmi dobrá, jen by jí mnohem víc slušel komorní prostor, do plenéru se nehodí. Plesl je vynikající, i jeho alter ego Horácio. Výhrad by se jistě našlo hodně, ale celkově je to silný a vzrušující výklad, nový pohled, Vajdička se skrze Hamleta vyjadřuje k naší současnosti, není to žádná zaprášená veteš. Víc mě naštvala ubohost správy Pražského hradu. Už aby byl Zeman v pekle! Nebo aspoň na Vysočině.
Jaroslavz 10 %
(zadáno: 28.6.2017, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
Nejhorší Hamlet, jakého si snad ani nelze představit. Hluk z aut, mikrofony na pódiu, které zdůrazňují každý krok, snůška trapných vtipů. Plesl v křeči, ostatní herci chodící paňácové. Zklamání roku.
JitkaJak 30 %
(zadáno: 28.6.2017, počet hodnocení: 27)
Teufel 30 %
(zadáno: 28.6.2017, počet hodnocení: 28)
přínosný / zajímavý komentář
(premiéra) Je to komedie či drama? Jde hlavně o slovo nebo o hereckou akci?
Samo neví. Polonius umírá, Ofelie umírá, vadí vám to? Chybí vám ty postavy? Mě ne. Je to těžké uhrát velký hlučný prostor bez elevace, když přizvučení nehraje ve váš prospěch a odcizuje. Některá slova slyšet nejsou, ruchy naopak báječně a celé to zní jak ze staršího mobilu.
Mohlo to fungovat alespoň na komorní scéně? Zřejmě ne, protože dramaturgie. Vztahy mezi postavami se nerozvinuly. Scéna, kdy Hamlet hraje divadlo je nápaditá, ale osamocená. Vtípky (i ty povedené) škodí. Herci se snažili (a umí), ale tohle nešlo.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.